Författare Ämne: Naturlikt landskapande  (läst 163473 gånger)

Utloggad Gissberg

 • Stammis
 • ****
 • Antal inlägg: 1.191
Naturlikt landskapande
« skrivet: tor 15 dec 2011, 20:47:46 »

Min första MMM-modul ”Fågeldammen” är klar och har varit väldigt stimulerande att bygga. Spårplanen var ju enklast tänkbara – ett rakt linjespår. Jag valde att lägga spåret 14 cm från bakre långsida då jag ville ha klippvägg bakom och öppnare landskap i förgrund.
 

Svensk natur är ju så fantastiskt varierande och dessutom alldeles inpå knutarna att kika på så det blev den miljön jag bestämde mig för att göra. Ingen bebyggelse alltså.


Förutom en liten bro. En vattenpöl skulle få pryda modulen och därmed behövdes ju något att ta sig över med.


I övrigt var det mest träd och klippor.


Det ena föder det andra så pölen berikades med både flotte, fåglar och fågelskådare.…och hund med husse. Mycken tid har gått åt att prova sig fram vilket resulterat i både återvändsgränder och lyckokast. Med alla dessa erfarenheter i bagaget har jag satt igång byggandet av modul 2.
Här tänkte jag framöver visa steg för steg hur mitt landskap kommer till från grund till grönska.     


För att hålla sig till bruklig standard där spåret ligger närmast betraktaren blev nästa modul en övergångsmodul att sättas till höger om modul 1 och har formen av en romboid med spåret diagonalt men vinkelrätt mot gavlarna. Då jag ännu inte bestämt marknivåer väljer jag att lägga tvärslåar så långt ned som möjligt.


Terrängen är tänkt som en direkt fortsättning av förra modulen. Några träbitar skruvas fast på modulsidorna som stöd för cellplast/markskivor. Det är ett smidigt material att skära i. Ståltråd går lätt att trycka ner för t.ex. sly eller smala stolpar . Vill man senare ändra i terrängen när vegetation är lagd är det bara att skära eller karva bort ett stycke och bygga nytt för att ge plats åt byggnad, väg, vatten mm.


Cellplasten finns i olika densitet och jag föredrar den med högre värdet 300, här den gula. Den rosa här är av lägre densitet, mjukare och ville gärna smula sig. En annan fördel är att man enkelt kan prova sig fram hur nivåer i terrängen ter sig genom att flytta omkring olika tillskurna bitar. Överblivna bitar sparas och kan användas till att bygga vidare eller fylla ut med.


Kanske en husbyggnad får plats också. Att  sätta upp attrapper ger en bra bild av hur terräng och byggnader ser ut tillsammans. 


Med olika tillskurna bitar ser jag till att få en kuperad terräng. Det är en av grunderna att få ett naturligt landskap, marknivån får inte bestå av en plan yta med diverse kullar.


Då är det dags att lägga sprängt berg på klippväggen. Cellplastklipporna lyfts över till arbetsbordet. Att skära och måla klippor direkt i cellplasten  blir inte alls lika bra resultat som att använda lera, ytan blir porig utan skarpa kanter, inte alls samma skärpa helt enkelt. Dasprontoleran som är självtorkande trycks fast i knappt centimetertjockt lager på cellplasten.  Med spackelspade formas den grovt.


Därefter synas klipporna på plats.


Cellplastbitarna fixeras med spikar som lätt trycks ned med tummen. Vill jag möblera om terrängen är det ju fortfarande enkelt dra upp spikarna. Nu ska flera mindre ”berg i dagen”-klippor skapas. Nya bitar av lera trycks ut och grovformas med spackelspade.


När lerytan torkat ska den ristas och skrapas för att få struktur. Till det använder jag en morakniv som jag håller i eggen ungefär som man håller en penna. Ser till att den är gammal och slö bara så jag inte skär mig. Praktiskt är att hålla till vid arbetsbordet. För att veta var och hur alla klippor varit placerade när dom ska läggas tillbaks kalkerar jag av dem på plats samt skriver ett nummer  på platsen och klippans undersida.


En klippa som skarv mellan vänster och höger sprängda berg har formats till.


Och efter bearbetning med kniv placerats på plats.« Senast ändrad: tor 15 dec 2011, 21:02:08 av Gissberg »
En modelljärnväg blir aldrig färdig, och tur är väl det.

Utloggad Tompa

 • Stammis
 • ****
 • Antal inlägg: 1.859
  • Tompas Webbplats
SV: Naturligt landskapande
« Svar #1 skrivet: tor 15 dec 2011, 21:02:12 »
Härligt Gissberg, att få se hur du gör steg för steg.
Följer med spänning.

Utloggad Gunnar60

 • Användare
 • ***
 • Antal inlägg: 119
SV: Naturlikt landskapande
« Svar #2 skrivet: tor 15 dec 2011, 22:49:03 »
 :clap: :clap: :clap: ska man säga.
Gunnar

Utloggad Peking

 • Stammis
 • ****
 • Antal inlägg: 1.150
SV: Naturlikt landskapande
« Svar #3 skrivet: tor 15 dec 2011, 22:51:53 »
Mästerligt  :clap:
Mycket bra beskrivet  ska försöka med att ta efter  !
Mvh Ola

Utloggad Gissberg

 • Stammis
 • ****
 • Antal inlägg: 1.191
SV: Naturlikt landskapande
« Svar #4 skrivet: fre 16 dec 2011, 06:19:30 »
Tack för det Tompa, Gunnar60 och Peking! Jag måste sortera bland alla mina fortsatta bilder bara så återkommer jag. Med den digitala kamerans intåg har det blivit nästan ohanterliga mängder av dokumenterande. Enklare förr, då räckte det med semesterbilder, födelsedagar och julaftnar. :D
En modelljärnväg blir aldrig färdig, och tur är väl det.

Utloggad FredrikB

 • Användare
 • ***
 • Antal inlägg: 104
SV: Naturlikt landskapande
« Svar #5 skrivet: fre 16 dec 2011, 07:41:26 »
Koncis beskrivning och bra bilder. Tack för det!

Mvh

Fredrik

Utloggad paj2

 • Veteran
 • *****
 • Antal inlägg: 5.222
  • http://www.mj-rallaren.se/index.htm
SV: Naturlikt landskapande
« Svar #6 skrivet: fre 16 dec 2011, 09:01:20 »
Sanslöst skicligt gjort! :up:
Det är bara att njuta.

Det känns som man skulle ha boxningshandskar på när man själv bygger landskap.
« Senast ändrad: fre 16 dec 2011, 21:05:24 av paj2 »
Bästa MJ-hälsningar
Per-Åke
Moduler 2RH0 /N-skala /Traincontroller /MGP /RTFM
Min hemsida
Min Youtube kanal

Utloggad P Ekstrand

 • Stammis
 • ****
 • Antal inlägg: 986
  • http://www.mech.kth.se/~pe
SV: Naturlikt landskapande
« Svar #7 skrivet: fre 16 dec 2011, 09:27:34 »
Hej !

Tack för att du tar dig tid att beskriva hur du gör :-)
Du är verligen en mästare på detta  :clap:

Ser med glädje fram emot forsättningen

MvH
Pär

Utloggad Grävarn

 • Veteran
 • *****
 • Antal inlägg: 6.389
 • Lindome
SV: Naturlikt landskapande
« Svar #8 skrivet: fre 16 dec 2011, 20:58:31 »
Du behärskar konsten att få det att se så naturtroget ut  :D verkligen roligt att du delar med dig av ditt fina jobb, tack för det.  :clap:

Varma mj-hälsn Stefan
H0 2r DCC Intellibox II

Utloggad Baron3D

 • Användare
 • ***
 • Antal inlägg: 120
SV: Naturlikt landskapande
« Svar #9 skrivet: sön 18 dec 2011, 17:51:23 »
Så fantastiskt bra !  :clap:
Vilka fina bilder. Man kan sitta och studera bilderna om och om igen.

Utloggad Gissberg

 • Stammis
 • ****
 • Antal inlägg: 1.191
SV: Naturlikt landskapande
« Svar #10 skrivet: sön 18 dec 2011, 20:20:39 »


Dags så för målning av klipporna. Jag har märkt ut var alla lösa klippor ska sitta och lyfter över allt till arbetsbordet. Smidigast att ha alla till hands då en kulör i taget målas på varje klippa och den ska torka innan nästa kulör.
Hur målning går till är beskrivet i tråden ”Att måla berg” http://www.svensktmjforum.se/forum/index.php?topic=7761.0


Lager på lager läggs på med svamp.


Tillbaks på sina platser för syning. Numreringen gör att jag hittar var dom ska sitta.


”Berg i dagen” består ju inte bara av granit, utan även olika form av lav. Därav de grågröna och mörka fläckarna.


Sprängda klippan är inte täckt av lav men däremot rost från järnvägen varför jag efteråt laserat med olika bruna kulörer. Alltid låter torka mellan strykningarna.Sprängd klippväggs övre kant övergår till ”berg i dagen”. Här syns tidigare skarvklippan mellan vänster och höger klippvägg. Fårorna laserar jag mörkare – vatten från berget har ju fört med sig jord samt håller klippan "fuktig".Och målar man tillräckligt många strykningar med flytande akryl blir ytan blankare vilket ger vått intryck.


Klipporna limmas så fast med vitlim och dags förbereda marken som är tänkt att bli skogsterräng. Jag penslar cellplasten med utspätt vitlim, strör ut sågspån, duschar  försiktigt (så inte sågspånen blåser iväg) med vattenblomspruta och därefter med pipett droppar ut utspätt vitlim.Håligheter vid klippkanter fyller jag ut med blött toapapper och droppar vitlim över.Varför inte bygga ännu en höjd på klippan? Jag provar med att fästa ytterligare cellplastbitar.Fortsätter med ytterligare några bitar och trycker därefter dit lera på sluttningarna. Ovansidorna ska ju täckas av vegetation.
Efter skrapbehandling och målning limmas de nya klippformationerna på plats.
En modelljärnväg blir aldrig färdig, och tur är väl det.

Utloggad Gissberg

 • Stammis
 • ****
 • Antal inlägg: 1.191
SV: Naturlikt landskapande
« Svar #11 skrivet: tor 22 dec 2011, 22:11:17 »


Efter klipporna är det dags sätta färg på sågspånsmarken. Jag häller brunt och grönt i varsina små koppar (Woodland scenics Raw Umber och Green undercoat) och penslar varannat penseldrag brunt som grönt och tillsätter då och då lite vatten också. Det blir en bra grund färgmässigt att utgå ifrån att fortsätta göra skogs- och ängsmark. Lämnar plats för en stig som får korsa spåret. Det är ju tänkt att bli en byggnad på andra sidan spåret


Klippan vid stigen. Här har jag klippt små bitar ur Hekis Waldboden 1861 som jag sporadiskt placerat ut och limmat. Det är gräs på tunna mjuka plasthinnor som är lätta och följsamma att limma mot icke plana ytor. På bergknallen är det färdiga tuvor. Noch 07128-07132 innehåller ett flertal tuvor och gräsrader i färger från beige-ljusgrönt-mörkgrönt. Gräsraderna klipper man i önskad längd. Tuvorna placeras i klippans skrevor.Mossa kring tuvorna och i klippskrevor är WS Soil T41 och mellan gräsytorna placeras buskar ut. Buskar växer hellre vid klippkanten där det är mer skyddat läge. Buskarna gjorda av urklippta bitar från Heki 1858 som är en fibervaddsliknande matta som jag blött och strött tapetklisterpulver och hällt turf över. Precis som vid lövträdstillverkning. Turfen är Heki 1611 och WS Burnt grass T44.  För att få variation i gräset är även några gulare tuvor placerade ovanför nedre klippan till vänster. 
Även träd växer i skyddade lägen, så jag provar hur det ser ut med ett lågväxande lövträd i gropen till höger om klippan.


Till höger därom bredvid stigen som ska korsa spåret är en liten kulle. Små urklippta gräsbitar och enstaka tuvor som tidigare och dessutom ris. Det är en lösklippt bit från lövfibermatta Heki 1677. Man drar och stretchar lite så lövverket glesnar innan det limmas på plats


Kullen är vindutsatt och på torrare platser växer gärna tall. En lågväxande variant gör sig bra här och ytterligare av risvegetationen Heki 1677 runt om.


Lämnar så tills vidare förgrunden och övergår till berget i bakgrunden. Här har jag tänkt mig skogsmark.


Börjar med att lägga ut mossa på klippornas ovansidor. Med spetsig pensel ritar jag vitlim på stenen, tar en nypa WS soil turf T41 och strör ut. Blåser bort det som inte fastnar.


Grövre mossa Polak Purex Special 2411 är motsvarande coarse turf från Woodland Scenics men skiftar i grönbrunt. Jag limmar det mellan stenarna. Sätter dit lite gräs också – Noch  07102 och 07104. Med pincett trycker jag fast det mot limklickar som jag först duttat på marken.


Mer grov mossa, men nu mörk - Faller 171406 samt WS T44 ovan/bakom stenen. Jag provar mig fram med lite olika turf och färger, tillsammans bildar de ju rikedom av färger och strukturer vi hittar i naturen.


Några Noch grästuvor samt buskar. Buskar gjorda som tidigare med turf strött på fiber. Växer gärna vid skrevor/klippkanter. Helst vindskyddade lägen som sagt. Här ska ju planteras träd så buskar får växa ovanpå berget också.


Sly eller mindre träd görs genom att sticka ner 0,6 mm gråbrunmålade ståltrådar i marken. Översta lagret med limmat sågspån är ju hårt men med en tång går det att trycka ned i cellplasten. Däremot är 0,48 mm ståltråd för vek och böjer sig. Här är också urklippta bitar av gräsmatta Heki 1861 ditlimmade.


Foliaget till ståltrådspinnarna (gjorda på samma vis som buskarna tidigare) träs på. En droppe snabblim på pinnen håller det på plats.
En modelljärnväg blir aldrig färdig, och tur är väl det.

Utloggad Magnus P3

 • Stammis
 • ****
 • Antal inlägg: 1.206
SV: Naturlikt landskapande
« Svar #12 skrivet: tor 22 dec 2011, 23:20:14 »
Tack för inspiration och beskrivningar. Det ser fantastiskt fint ut.  :beer:
H0 2R DCC

Utloggad Gissberg

 • Stammis
 • ****
 • Antal inlägg: 1.191
SV: Naturlikt landskapande
« Svar #13 skrivet: sön 25 dec 2011, 20:43:11 »


Då ska träd placeras ut. Varje träd formar sig ju efter sin växtplats så för att det ska se naturligt ut provar jag ett antal olika trädtyper på plats. En lågväxande tall, ett lövträd som är ihopsatt av flera i bukett, samt två längre tallar.


Därefter börjar jag placera ut träden som ska stå längst bak. Här får det bli höga, smala och taniga som från ett kalhygge eftersom kommande träd i förgrunden stjäl utrymme och ljus.


Träden fästs med 1 mm ståltråd som jag böjt och målat. Enkelt att trycka ner i cellplasten och enkelt att ta bort om jag vill flytta trädet.


”Rötterna” kamoufleras med ris, här Heki 1677. Pinnar för sly har stuckits ned och klätts med foliage på samma vis som tidigare sly.


Några täta, kortare frodiga lövträd placeras framför. Dessa består av flera som knutits ihop till buketter. Finns även beskrivet i tråden Att göra träd: http://www.svensktmjforum.se/forum/index.php?topic=8409.0


Träden smälter så ihop med slyet då det är gjort av samma foliage Heki 1611 och i några fall uppblandat med WS T44. Förr använde jag lövströ och hällde över trädens fibertussar (ser ut som torkad oregano) Löven spretade åt alla håll vilket inte såg riktigt naturligt ut, så jag övergick till skumgummifoliage (turf) i storlek fin som ger naturliga klasar.Ser till att buskar får hänga över kanten. Med pincett drar och stretchar jag i dem för att få luftigt lövverk. Gula grästuvor från Noch får växa vid klippkanten där dom utsatts för mycket sol och torka.


Fortsätter med att placera ut en tall på branten framför klippan. Tallar växer ju på torra platser som just bergsbranter.


Sly och buskar som tidigare samt det röda Copper beech 922-22S från miniNatur (påminner om ljung?). För variation av buskfoliage har jag förutom Heki 1611 och WS T44 även valt Heki 1610 som är ljust gulgrönt (liten buske mitt i bild). Torrt ris vänster om tallfoten Heki 1677. Övriga tomma fläckar där brunmålad sågspåns syns trycker jag prickvis med spetsig pensel vitlim och strör fin turf bl a Heki 1611. Blåser bort det som inte fastnar. Ser ut som gles bladvegetation som växer bland brunt tallbarr.
 


Skogspartiet mitt på berget får anses färdigt så långt.Jag återgår till förgrunden med stigen hitom spåret. Vill inte ha skymmande träd framför järnvägen, så möjligen en ensam tall?


Och funderar över vad jag ska hitta på i modulens vänstra ände.
En modelljärnväg blir aldrig färdig, och tur är väl det.

Utloggad Grävarn

 • Veteran
 • *****
 • Antal inlägg: 6.389
 • Lindome
SV: Naturlikt landskapande
« Svar #14 skrivet: sön 25 dec 2011, 20:55:06 »
Du är en riktig mästare tycker jag  :D har konstnärsblod i ådrorna, eller det kanske är ditt yrke till o med? Riktigt bra gjort  :up: :clap: Det är ett sant nöje att följa hur du går tillväga.   :D

Varma mj-hälsn Stefan
H0 2r DCC Intellibox II

Utloggad Radiomacke

 • Användare
 • ***
 • Antal inlägg: 222
  • http://sm5utt.shacknet.nu/
SV: Naturlikt landskapande
« Svar #15 skrivet: sön 25 dec 2011, 21:06:10 »
Fantastiskt vackert!  :up: :up: :clap: :clap:

Jag insåg just att mitt problem med landskapsbyggande är att jag inte vågar "ta i", så det ser bara blaha ut... Det här är ju riktiga mästerverk, byggt nerifrån och upp! Kommer jag bara halvvägs med mina skapelser får jag vara mer än nöjd... Men jag tar tacksamt till mig av tipsen! :handshake:
/Marcus
Min blog om mina n-moduler

Utloggad Gissberg

 • Stammis
 • ****
 • Antal inlägg: 1.191
SV: Naturlikt landskapande
« Svar #16 skrivet: mån 26 dec 2011, 08:30:00 »
...har konstnärsblod i ådrorna, eller det kanske är ditt yrke till o med?

Varma mj-hälsn Stefan
Det handlar nog om iakttagelseförmåga. Nu är jag tecknare till yrket så det inbegriper väl det. Svårigheterna däremot är att hitta rätta färger i gräs, foliage mm. Jag saknar tex. turf i färger som vitmossa och vanlig grönmossa som växer på stenar.
 
Då varje butik har ett begränsat utbud har det blivit handlande över internet lite här och lite där och då blir det att köpa grisen i säcken. Det mesta således oanvändbart eller passar inte. Men så finns det också sådant som passar alldeles utmärkt och det vill jag gärna tipsa om!

En modelljärnväg blir aldrig färdig, och tur är väl det.

Utloggad Grävarn

 • Veteran
 • *****
 • Antal inlägg: 6.389
 • Lindome
SV: Naturlikt landskapande
« Svar #17 skrivet: mån 26 dec 2011, 11:26:08 »
Ja där ser man, då var jag inte helt fel ute  ;) men jag har ändå mycket tilltro till det du gör för det håller världsklass  :clap: och jag är mycket tacksam för att du delar med dig av dina erfarenheter, tack för det.  :D

Varma mj-hälsn Stefan
H0 2r DCC Intellibox II

Utloggad Ångben

 • Stammis
 • ****
 • Antal inlägg: 516
SV: Naturlikt landskapande
« Svar #18 skrivet: mån 26 dec 2011, 19:05:35 »
...
Svårigheterna däremot är att hitta rätta färger i gräs, foliage mm. Jag saknar tex. turf i färger som vitmossa och vanlig grönmossa som växer på stenar.
Då varje butik har ett begränsat utbud har det blivit handlande över internet lite här och lite där och då blir det att köpa grisen i säcken. Det mesta således oanvändbart eller passar inte.Kan inte annat än instämma, många påsar blir det för att hitta något som passar. Hursomhelst, jättetack för en fantastiskt informativ och inspirerande lanskapstråd.  :beer: :up: :party:

Utloggad JanP

 • Stammis
 • ****
 • Antal inlägg: 631
SV: Naturlikt landskapande
« Svar #19 skrivet: lör 31 dec 2011, 13:22:51 »
...har konstnärsblod i ådrorna, eller det kanske är ditt yrke till o med?

Varma mj-hälsn Stefan
Det handlar nog om iakttagelseförmåga. Nu är jag tecknare till yrket så det inbegriper väl det. Svårigheterna däremot är att hitta rätta färger i gräs, foliage mm. Jag saknar tex. turf i färger som vitmossa och vanlig grönmossa som växer på stenar.
 
Då varje butik har ett begränsat utbud har det blivit handlande över internet lite här och lite där och då blir det att köpa grisen i säcken. Det mesta således oanvändbart eller passar inte. Men så finns det också sådant som passar alldeles utmärkt och det vill jag gärna tipsa om!

Jag kan bara instämma i ovationerna, otroligt informativt och inspirerande! Precis sådant här man behöver se och läsa när en knuff framåt behövs för att komma vidare! Det är ju riktiga konstverk du skapar!

/Jan
Återfalls rallare i N efter 30år.
Bygger WKJ Wesdala-Knorrtorps Jernvägar

Utloggad Gissberg

 • Stammis
 • ****
 • Antal inlägg: 1.191
SV: Naturlikt landskapande
« Svar #20 skrivet: tis 03 jan 2012, 07:38:42 »

Jag kan bara instämma i ovationerna, otroligt informativt och inspirerande! Precis sådant här man behöver se och läsa när en knuff framåt behövs för att komma vidare! Det är ju riktiga konstverk du skapar!

/Jan
Tackar JanP! Då tar vi en knuff till!  :D


Först tänkte jag ytan får bli en äng. Men ängar finns väl bara i naturen om djur betar av dem så jag valde göra fortsatt kuperad terräng. Vill dock inte ha något som skymmer järnvägen så jag karvar ut en fördjupning samt bygger upp med små kullar för att få fortsatt kuperad terräng.Tar fram dasprontoleran och formar till nya klippor.För säkerhets skull kollar jag med gamla modulen att den nya ska passa ihop terrängmässigt. Berget från förra modulen får fortsätta nedåt i den nya.


Klipporna målade och cellplasten täcks av sågspån. Blött toapapp täpper igen skarvar.


Utspädda vitlimmet på sågspånen bildar en pöl. Gropen är så pass djup att det slår mig att naturligast vore att fylla den med ”vatten”.Sågspånen målas. Fördjupningen i marken får bli en avlång vattenpöl, så bottnen målas brun.


Blev dock tvungen förstärka bottnen med mer sågspån och mycket vitlim för Realistic Water ville inte stanna kvar utan sjönk ner in i cellplasten.
Urklippta gräsytor Heki 1860 och 1861 har limmats ut slumpmässigt. 1860 är ljusare medan 1861 är mer skogsfärgad.


”Rester” från sprängt berg i sluttningen från spåret är riktiga stenar målade med utspädd umbra. Dessa är plockade från stenkrossad utfyllning från ett bygge i närheten och har till skillnad från vanligt grus skarpa kanter.


Samtidigt läggs barlast ut. Längst från spår stenkrossmakadam som jag silat fram. På plats målas den med utspädd umbra. Hitom spåret före målning bortom spåret efter målning. Övrig barlast är färdig korkströ i N och H0 som jag färgat i ett flertal nyanser och blandat.  Strös på underlag av utspätt vitlim som lagts ut med pipett.


Terrängen fylls på med gräsytor och buskage på samma vis som tidigare. Tallen som tidigare var placerad vid stigen har flyttats och ett nytt större lövträd får växa borta vid klippfoten. Realistic water som blandats med lite brun färg har fyllts på i omgångar längs vattenfåran.Och stigen hitom spåret kan ju inte sluta vid vattenpölen så en spång fick iordningställas innan mer påfyllning av ”vatten”. Spången av Northeastern-trä som laserats med grått och umbra.


Slutligen träd och buskar på plats.  Kring spången Noch gula gräs 07101 och buskar i vattnet MiniNatur 980-22 s.


Tillkommet gräs är Noch Wildgräs 07102 och 07101 (beige) som jag blandat och med pincett placerat tuva för tuva i vitlimsfläckar. Med dammsugarens hjälp står det upp. Slyträd får naturligt växa ut över vattnet.


Gräset Noch 07102 och 07101 är 4-5 mm. Blandar jag 07101 med 2mm grönt gräs (Polak 8204)  får jag gulnat gräs med grönt i botten, som här i förgrunden.


Ett lågväxande träd hitom stigen har fått ersätta tallen jag flyttade. Detta träd skymmer inte järnvägen. Naturlig växtplats blir skyddat läge intill stenen.
En modelljärnväg blir aldrig färdig, och tur är väl det.

Utloggad berraf

 • Veteran
 • *****
 • Antal inlägg: 2.474
SV: Naturlikt landskapande
« Svar #21 skrivet: tis 03 jan 2012, 11:18:58 »
Så naturligt och naturlikt  :clap:  :clap:  :clap:

Utloggad kasoe

 • Stammis
 • ****
 • Antal inlägg: 1.442
  • Habo Hobby & Tågspecialisten
SV: Naturlikt landskapande
« Svar #22 skrivet: tis 03 jan 2012, 11:31:34 »
Släkt med Slartibartfast? ;)
(för er som vet vem det är så är det en referens till "Liftarens guide till galaxen", S är han som designat jorden...).

Så oerhört snyggt att jag nästan svimmar! Helt klart ett "mee too" inlägg, men det var det värt! ;)

Hälsar en oerhört imponerad,
Anders Ö
Bygger främst N och (mest) smalspår i skala 0, kikar på 1/G/16mm skala. Rekommenderar
Habo Hobby & Tågspecialisten - södra Sveriges största hobbybutik

Utloggad Baron3D

 • Användare
 • ***
 • Antal inlägg: 120
SV: Naturlikt landskapande
« Svar #23 skrivet: tis 03 jan 2012, 13:28:03 »
Åhhhh.. så fint och bra.  :clap: :up:
Tackar så mycket.

Utloggad JanP

 • Stammis
 • ****
 • Antal inlägg: 631
SV: Naturlikt landskapande
« Svar #24 skrivet: tis 03 jan 2012, 23:05:05 »
Oehört grannt!

Och tack för den goda pedagogiken!!! :handshake:

/Jan
Återfalls rallare i N efter 30år.
Bygger WKJ Wesdala-Knorrtorps Jernvägar