Författare Ämne: Skärmdump  (läst 17217 gånger)

Utloggad Administratör

  • Administrator
  • *****
  • Antal inlägg: 766
    • https://www.svensktmjforum.se
Skärmdump
« skrivet: sön 31 aug 2008, 23:21:07 »
Ibland kanske man vill få med det som finns på datorskärmen som en bild - lite som att fotografera av skärmen, alltså. Ett foto av skärmen brukar dock ge sämre resultat men det finns ett sätt, kallat skärmdump.
 

(Förfarandet gäller PC med Windows, antagligen finns liknande/motsvarande funktion i andra system. Beskrivningen nedan är medvetet skriven så grundläggande som möjligt; kontakta Admin. vid eventuella felaktigheter eller oklarheter.)

 

På datorns tangentbord finns en rad knappar som kallas funktionsknappar. På en av dem, belägen snett ovanför till höger om bokstäverna, finns en som det står "Print Screen/SysRq" på. Den ska vi använda, och då det första (övre) kommandot.

 

Genom att trycka ner Shift-tangenten (den man håller ner för att få stor bokstav) och trycka på Print Screen kopieras allt som finns på datorskärmen som en bild till Urklipp. Om man vill bara ha den information som syns i ett program på skärmen utan att få med något av bakgrunden ("skrivbordet") kan man använda sig av AltGr + PrintScreen. När man gör detta kopieras bara det aktiva fönstret till urklipp. (Tack till Peter för tipset!  :up: )

 

Urklippet kan sedan klistras in i det bildprogram man använder, i varje fall de jag testat: Paint, IrfanView, Photoshop (här måste du dock skapa en ny bild först; storleken anpassas automatiskt till innehållet i Urklipp). Detta görs enklast genom att starta bildprogrammet och trycka "Ctrl+V" (PC/Win). Innehållet i Urklipp, alltså din skärmdump, ska då klistras in i bildprogrammet.

 

Där kan du sedan redigera bilden enligt önskat utseende: beskära, ändra storlek, filformat och så vidare - glöm inte att spara; välj *.jpg eller *.png för uppladdning och publicering här i forumet eller i MJ-wikin!

 

Stefan Nilsson/Arstuga
« Senast ändrad: lör 10 sep 2011, 10:53:38 av Administratör »

Administratör för Svenskt MJ-Forum.
Svenskt MJ-forum - Svensk MJ-wiki

Utloggad Administratör

  • Administrator
  • *****
  • Antal inlägg: 766
    • https://www.svensktmjforum.se
SV: Skärmdump
« Svar #1 skrivet: tor 16 feb 2012, 21:06:59 »
En användare hörde av sig med följande tips:

Citera
I Windows Vista/Windows 7 finns ett litet program some heter "Snipping Tool" på engelska. (vet inte vad det heter på svenska.) Det finns under mappen "Accessories" / "Tillägg". Med det verktyget kan man klippa ut valfri yta på skärmen. Man kan till och med klippa ett oregelbundet område, inte bara rektanglar.

Tack för det!  :)

(Det svenska namnet är "Skärmklippverktyget".)

Administratör för Svenskt MJ-Forum.
Svenskt MJ-forum - Svensk MJ-wiki