... banröjare till Jecos SJ litt. Z65 i ursprungsmålning.
...
/Mika+
Finns det någon god dokumentation att stödja definitionen av vad som avses med "ursprungsmålning" på?
Så länge man bara avser hytt och huvar på den serielevererade majoriteten av fordonen är det väl den visade mörkblå, vita och röda färgställningen som gäller. Men hur förhöll det sig med de olika delarna i underredets ändparti, dit även banröjarna hör? Det finns bilder på lite varierande färgsättningar något utspridd i tid och på olika individer dock med den ovannämnda färgsättningen på huvarna som gemensam nämnare.
Den äldsta bilden som jag kunnat lokalisera och som tydligt visar färg på banröjare är från juli 1966 då Lars Ryderberg fångade både Z65 517 och 536 i Sundsvall med grå banröjare och röd balk ovanför. Inte fullt så gammal men ändå, visar Z65 555 i Tvååker i augusti 1970 av Lennart Nilsson med samma färg på banröjare och balk. En tredje bild med samma färg på banröjare är t.ex. den på Z65 503 i Brösarp, tagen av Bo Gyllenberg i september 1971. På den egna bilden av Z65 575, tagen i Ulvsunda i augusti 1971, är lokunderredet och banröjarna för skitiga för att säkert kunna avgöra färgen. Men i februari 1974 tog jag själv bild på Z65 562 i Sundbyberg med röda banröjare och grå balk ovanför, fortfarande med blå-vit-röda huvar.
Man kan notera att alla de tidigare bilderna med grå banröjare visar lok som ännu inte erhållit ombyggnad av buffertbalken med deformationslådor för buffertarna, medan 562 har fått sådana men inte 575. Ett ändringarbete av den storleken var vanligt att införa i samband med större revision av fordonen. Kom den "omvända" färgsättningen av banröjare och balk också i samband med den ombyggnaden? Blev den möjligen också begränsad till de lok som hann få sin revision innan nästa färgsättning av hela loket i blå-orange infördes under 1970-talet?