Författare Ämne: Återfunnet stöldgods?  (läst 1718 gånger)

Utloggad Loklyktan

 • Användare
 • ***
 • Antal inlägg: 68
Återfunnet stöldgods?
« skrivet: tor 15 okt 2020, 20:18:01 »
Jag undrar hur vanligt det är att stulna modelltåg återfinns?

Den mest ökända stölden skedde ju på WNJ i Skövde 2007 http://www.wnj.se/arkiv/internt/inbrott.htm. Har googlat och funnit en del annat också, som Lundarallarna 2008 (återfanns i butik) och flera privatpersoner som fått mer eller mindre stulet.

När det gäller storseriemodeller är det svårt att identifiera stöldgods, men alla mer eller mindre handbyggda modeller är nära nog unika. Modeller med svenska förebilder har säkert ett högt värde i Sverige, men det borde vara lägre utomlands vilket talar för att det mesta stannar inom landet. Om det dyker upp lok och vagnar till försäljning t.ex. på Tradera skulle jag vilja veta att det inte är stöldgods men det förutsätter att det finns en grundad misstanke, inte bara ett unikt lok (kanske med liten skada och lågt utropspris). Någon som vet om det finns en sammanställning liknande WNJ:s? Eller är det dags att göra en?


Utloggad Helmut Maripuu

 • Användare
 • ***
 • Antal inlägg: 443
SV: Återfunnet stöldgods?
« Svar #1 skrivet: fre 30 okt 2020, 21:01:27 »
Råkade ut för inbrott i mitt hobbyrum och massor med hus och rullande material försvann. Gjorde en polisanmälan som avskrevs eftersom jag hade en hemförsäkring. Hemförsäkringen kunde inte värdera det stulna så värdet på det stulna uppgick till inköpsvärdet av råmaterialet.
Annars är min erfarenhet att de enda gångerna något stulet kommer fram är när någon säljer ett dödsbo. Man kan passa på och köpa hemmabyggda saker och försöka spåra ursprungsägaren. Finns det några hemmabyggen men inga köpta grejer kan man anta att det är stöldgods man försöker sälja. Problemet ärbara att det kan vara riskabelt att köpa hobbysaker som man antar är stulna.   

Utloggad kasoe

 • Stammis
 • ****
 • Antal inlägg: 1.451
  • Habo Hobby & Tågspecialisten
SV: Återfunnet stöldgods?
« Svar #2 skrivet: tis 03 nov 2020, 09:51:07 »
Alla Nmodells referensmodeller har blivit stulna från mig, har inget alls kvar från alla de modeller som vi gjort via Nmodell. Det är flertalet unika ommålningar av Rc, TMY mfl modeller som var sparade för "framtiden". Alla gjordes i några exemplar (10-50 st) och jag har nog inte sett någon av dom till salu på Tradera eller Blocket, inte ens någon som gjort mig misstänksam. Och hade jag hittat dom, då skulle det ändå vara ganska svårt att avgöra om det var en av de vi sålde eller vårt eget referensexemplar...

Jag försökte gå ut via de kanaler som fanns när det hade hänt men det gav inte något. Jag tror att modellerna hamnar någonstans där de blir liggande så länge att det är i princip omöjligt att spåra som stöldgods den dagen de möjligen kommer fram igen, t.ex. dödsbon som sagts innan. Jag känner bara till ett exempel på där någon har fått modeller stulna där flertalet modeller ganska nära inpå dök upp till salu i en hobbybutik, i övrigt så "försvinner" dom...

Problemet med att göra en sammanställning är dels att nå ut så den används och dels att hålla koll på vad som händer, ska t.ex. en modell tas bort när man har fått ut på försäkringen? Är den "stulen" eller "köpt" då? Rent moraliskt är det ju enkelt, men juridiskt, vad gäller? Jag tror värdet av en sådan lista snabbt blir tveksamt. Det man får göra är, som så ofta, bedäm säljaren och om det finns en "kontext" i det han säger och hur han beter sig. Man får lätt en känsla av om någon vet vad de säljer eller om de bara "säljer lite prylar som jag har hittat på vinden". Om det inte stämmer, ställ några frågor och om svaren inte hänger ihop, backa om du är oroad över att köpa stöldgods... Att anmäla tror jag tyvärr är ganska döfött...

Jag har fått ut på försäkring på mina stulna mdoeller, jag hade hellre haft dom kvar och de går inte att köpa på nytt, men i praktiken gör det ju att jag inte kan göra anspråk på några modeller som möjligen återfinns. Självklart vore det intressant att få reda på hur de försvann, var det ett beställningsjobb eller bara "knarkare som sökte saker att sälja" (som ofta är en standardförklaring), men att få tillbaka några modeller, det har jag gett upp...

Det mest sorgliga är att de inte bara snodde mina modeller, tjuvarna sänkte mitt engagemang och driv för den delen av hobbyn helt. Det är värre än pengar och andra förluster känner jag...

/Anders Ö
Bygger främst N och (mest) smalspår i skala 0, kikar på 1/G/16mm skala. Rekommenderar
Habo Hobby & Tågspecialisten - södra Sveriges största hobbybutik

Utloggad Hermes

 • Användare
 • ***
 • Antal inlägg: 38
SV: Återfunnet stöldgods?
« Svar #3 skrivet: tis 03 nov 2020, 12:28:29 »
Det första man tror är kanske att det stjäls för pengarna, men jag tror inte det, jag tror det oftare stjäls av 'affektion', det är entusiaster med långa fingrar som stjäl för eget bruk. Jag har träffat på den sorten i skala 1:1-tågsammanhang, de finns. Och det är därför grejorna inte dyker upp till försäljning heller.

Utloggad Jan Frelin

 • Veteran
 • *****
 • Antal inlägg: 2.122
SV: Återfunnet stöldgods?
« Svar #4 skrivet: tis 03 nov 2020, 19:10:37 »
Jag såg en modell från WNJ-stölden dyka upp på Tradera. Säljaren hade goda betyg från många års verksamhet på Tradera, så jag tror faktiskt att modellen var köpt i god tro. Jag meddelande säljaren att det sannolikt handlade om stöldgods, och kopplade ihop vederbörande med WNJ.
http://www.svenskmjwiki.se/ H0 2R DCC FREMO H0-RE svensk Epok IIIb och Proto87, svensk Epok II

Utloggad Loklyktan

 • Användare
 • ***
 • Antal inlägg: 68
SV: Återfunnet stöldgods?
« Svar #5 skrivet: tis 03 nov 2020, 19:38:45 »
Jag såg en modell från WNJ-stölden dyka upp på Tradera. Säljaren hade goda betyg från många års verksamhet på Tradera, så jag tror faktiskt att modellen var köpt i god tro. Jag meddelande säljaren att det sannolikt handlade om stöldgods, och kopplade ihop vederbörande med WNJ.

Sedär, något som dykt upp på marknaden. God tro eller inte, innehavaren är skyldig att återlämna stöldgodset till ursprunglige ägaren utan ersättning, https://www.stoldskyddsforeningen.se/privat/sakerhetsguider/bedrageri/haleri/ . Det kan ju antas minska antalet stulna saker som dyker upp öppet.

Utloggad SOL

 • Användare
 • ***
 • Antal inlägg: 191
SV: Återfunnet stöldgods?
« Svar #6 skrivet: ons 04 nov 2020, 09:01:44 »
Vi fick stulet en ganska stor samling i 0'an. Det var i princip allt som fanns kavar efter farfar. En del dök upp på auktionssiter i Europa, men det mesta försvann. Jag tror vi fick någonstans runt 400000:- från försäkringsbolaget (på 80-talet). Jag hade nog hellre haft modellerna.

Utloggad Rörradio

 • Användare
 • ***
 • Antal inlägg: 143
SV: Återfunnet stöldgods?
« Svar #7 skrivet: ons 04 nov 2020, 18:27:57 »
Det dör ju upp en jättebatch med flera lådor gammal nolla på tradera för inte så länge sedan, men kan ju ha varit efter någon som haft leksaksbutik eller liknande.