Författare Ämne: Lösa tankar kring Vintage uppvisning...  (läst 375 gånger)

Utloggad Rörradio

  • Användare
  • ***
  • Antal inlägg: 143
Lösa tankar kring Vintage uppvisning...
« skrivet: ons 30 sep 2020, 19:15:06 »
Inledning:
Tanken är då att anläggningen, som består av hopplockade saker folk vill visa upp (troligen mest mina grejer på grund av avståndet) då den visas upp på ett hopmonterbart bord jag håller på att bygga av skräpvirke just nu, temat varierar med innehållet, tex jul scenarion som är tänkta att likna ett julskyltfönster från början av 1900 talet, principen för en järngruva, Amerikanskt skogshuggarläger, etc. Beroende på vad som är tänkt att ingå. Nothing fancy man förhoppningsvis kul att bygga och se på.
Jag tänkte mig då att basen blir en kombination av "live steam" maskiner och elektriska maskiner, eventuellt så att det går att köra en del av de stationära maskinerna genom att man kan trycka på en knapp i en liten modul i form av ett verkstadsrum av trä jag snickrade till litet enkelt förut. De ångmaskiner som för närvarande inte är färdigrenoverade men i övrigt ser någorlunda kompletta ut visuellt tänkte jag mig borde gå att driva med hjälp av en kamouflerad liten DC motor. På sikt kanske man även kan köra något ånglok. Tänkt mig då lägga ut absorbtionsfilt från ett visst fordonsrelaterat lågprisvaruhus som vibrationsdämpning och att suga upp oljespill från loken, detta borde även dämpa vibrationsljud från de elektriska loken något tycker man, har iaf sett detta användas på tyska uppvisningar så jag antar det vore värt att testa, var inte så dyrt heller om man köpte plastklädd lumpfiltmatta på 20 meters rulle.
Drivniningen blir troligen analog då i princip inte ett enda av de riktigt gamla loken har stöd för digital, samma med lampor och annat, enklast känns ju som att köra vanliga glödlampor på Jänkarvis så att man slipper krångla med regulatorer och LEDs som man garanterat vet inte kommer att passa i en enda sockel, dessutom kommer ju lamporna att synas och vara en aktiv del i anläggningen. (hemma brukar jag ibland köra LED med barlastresistor på fasta delar i anläggningen för att spara på glödlampor som är svåra att få tag på eller inte längre tillverkas, eller som har i sammanhanget mycket höga effekter, samt på ställen där det ändå inte syns vilket man använder.)

Funderingar just nu är om det går att skapa en bra förbindelse mellan gammal halvrostig plåträls skenor utan att löda varje sektion?
Skall iof testa, med litet tur räcker det kanske att löda jordlina på delar av spåret, samt se till att matarledaren har god kontakt.

Jag vet att det finns en klar orsak till varför ingen använder plåträls längre, men det var ju vad man hade på den tiden och jag har typ en banankartong med stålräls jag använder till ångloken så jag tänkte mig att det skall vara i synliga delar.