Modelljärnvägar > Landskap och hus

Gipsformar berg

(1/3) > >>

LasseA:
Vilka gipsformar för berg bör man ha vilken är favoriten?

Gissberg:
När jag skulle börja göra berg köpte jag flera av Woodland Scenic gummiformar och gjorde klippor i gips. Men använde dem aldrig - klipporna såg inte ut som svenska gråberget utan som dem man ser på semestrar vid medelhavet.

I stället gjorde jag av DasProntolera. Ett enkelt sätt att få relief och ytstruktur är att ta en sten och trycka och vicka över leran. Bästa stenar att trycka med är stenar från stenkross som man hittar i ballast eller nybyggen av vägar. Krossten har ju skarpa kanter till skillnad mot vanliga stenar som oftast slipats mer eller mindre släta. Jag gör först ren krosstenen med diskborste och vatten. Bra att ha ett gäng krosstenar så man får lite olika strukturer.

RunNil:
Tack Gissberg då är jag inte helt fel ute.

Jag har gjort likaledes . Precis köpt  och gjutit ca 30 talet stenar från Woodland Scenic gummiformar och försökt placera ut dom på berget. Tycker också att det ser lite konstigt, lite platta och enformiga. Skrotat det projektet förutom några precis ovanför en tunnelmynning.  Har nu köpt på mig DasProntolera från Claes Olson men är dock osäker på mina "skills" att modellera stenar

mvh

Gissberg:
Trycker/rullar man med krossten går det inte att misslyckas, då man får strukturen gratis. Det viktigaste är sen målningen, men där gäller ju samma oavsett om man har gips eller lera. Målning är ju ett kapitel för sig, ett råd där är att inte måla täckande, vilket ser ut som just färg som hällts ut på berget. Utspädd färg (mest vatten) i omgångar, svart, lite av ett par olika bruna, spelar ingen roll om det är akryl- eller tuschfärger. Appliceras med blöt pensel eller svamp, en färg i taget och låta det torka innan färgbyte så får man färgskiftningar. Provmåla gärna på gipsklippor du gjort och som du inte tänker använda.

Helmut Maripuu:
Tror att du i närmaste skogsdunge kan hitta en större sten som spruckit. Bara att pensla på ett lager matolja och sedan ett lager silikon. Dagen efter är det bara att dra loss silikonskiktet. Fungerar bra sedan när man ska gjuta berg. Problemet för min del är när man ska måla ytan. Sten består av en massa olika färger så det gäller att man har tillgång till flera nyanser och torra penslar så färgen inte rinner ut över en större yta. 

Navigering

[0] Meddelandeindex

[#] Nästa sida

Gå till fullversion