Modelljärnvägar > Moduler

Modul från en nybörjare

(1/15) > >>

kenneth_s:
Hej, efter att ha tittat runt på forum och varit på modulmötet i Uppsala så väcktes mitt ungdomsintresse för modelljärnväg upp och jag råkade buda hem lite lok och vagnar från Tradera.

Nu skall byggas moduler!  :D

Här följer en liten historia om hur mitt byggande fortgår. Många fel och skratt (gråt) blir det och jag hoppas det kan roa (eller oroa) någon.

Jag börjar med att rota i garaget efter material och hittar OBS skiva. Nu kanske många rycker till och tycker att det var ett inte så bra val, men jag är lite sniken och vill komma igång fort.Efter lite påläsning om MMM standard så drog jag till med sågen och fick ut två gavlar!

Vi har börjat! Men två fula gavlar gör ingen modul, så jag letar fram några gamla hyvlade stolpar som sågas till.
Nu skall jag nämna att jag tog ett fint beslut att göra kurvmoduler, hur svårt kan det vara! Sagt och gjort dom har fått en fin 15 graders vinkel!Nu behövs något att fylla igen hålen med, rosa markskiva verkar populärt. Efter inköp insåg jag att planering kan vara bra, jag gjorde modulen för lång
för att markskivan skulle täcka hela. Blev lite klipp&klistra. Sen att jag gjorde en kurvmodul gjorde ingenting snyggare.
Fortsättning i nästa post

kenneth_s:
Del 2.

En sväng till Biltema så inköptes kork, för kork skall det vara. Nu rotade jag fram ett gammal hönsnät, marken tänkte jag bygga upp med papper & klister.
Sen kan man ifrågasätta mitt val att använda markskiva om jag ändå täcker med hönsnät. Jag kan bara säga att det är lätt att vara efterklok.Lite trimmning av gaveln blev det också.Nu till nästa miss, efter att ha jobbat på ovansidan med nät, papper och klister, så vände jag på modulen och kliade mig på huvudet.
Hur tänkte jag här? En modul skall ju sitta ihop med andra med hjälp av skruv & mutter genom fina välplacerade hål. Jag vände snabbt tillbaka modulen.kenneth_s:
Del 3.

Efter timmars av arbete skulle det städas, jag tittar ner och ser massor med sågspån. Jag får en glimt i ögat och inser att många använder det som marktäckare!
På med lite klister och en dusch av sågspån! Om det inte syns på bilden kan jag säga ett det var ingen kul syn.Dagen efter då försöket med sågspån var glömt så gick jag in, glad i hågen, till min modul. Och såg ännu ett misstag jag inte tänkt på. I bilden ovan kan man
ana att gaveln sticker upp oroväckande högt över markskivan. Jag kan säga att korken inte är alls lika tjock.

Fram med spackel hinken, efter en tids arbete blev det så här...

Fortsättning följer...

kenneth_s:
Del 4.

Väldigt nedstämd efter allt arbete med min första modul så ville jag börja på en ny. Och sen hade jag på så mycket spackel
att det tar nog ett antal dygn innan man vågar peta på den igen.

Denna gång med minnet färskt och fullt av dom misstag jag gjort så skippade jag markskiva
och gjorde lite mer som dom flesta gör, en stabil trästruktur.En fin 15 grader böj blev det igen.Då jag monterat allt såg jag att det liknade en bro i mitten, om jag kanske kunde fixa en sån!
Det man sett andra göra ser ju otroligt läckert ut. Hur svårt kan det vara?

Efter lite sågande och tillkapning av markskiva som mur, så börjar det ta form.På med hönsnät och lite mer arbete med murdelen, tack Mr Märklin för alla YouTube videos!, så känner man sig lite stolt över resultatet!Fortsättning följer...

tummenmittihanden:
Sånt här gillar jag. Det är såna som du som till slut kommer att bli riktigt duktiga modulbyggare. Du vågar prova dig fram och framförallt göra fel och köra på igen. Som numer ganska erfaren modulbyggare så händer det fortfarande att man kommer på sig själv med att det blivit fel och det är då man får hitta nya lösningar och försöka komma ihåg tabbarna till nästa bygge.

Sen gäller det suga upp så mycket information man kan, fråga gärna om du kör fast.

Du får ett råd ifrån mig på vägen som säkert fler håller med om, försök att undvika osbskiva just till gavlar när du ska bygga nästa modul (jag säger nästa då modulbyggande är kraftigt beroendeframkallande och att du självklart ska slutföra ditt första modulprojekt trots mitt tips om att inte använda osb till gavlar). Gavlarna är bland det viktigaste på en modul. Jag är själv väldigt snål när det gäller att köpa virke till att bygga men om nått får kosta så är det gavlar. Flerlagers plywood, eller mdf (som jag använt ett flertal gånger) alternativt köpa färdiga gavlar. Men den första modulen man bygger ska ju vara lite pröva sig fram med material, konstruktion med mera.

Annars är det bara att följa de krav som normen säger för att de ska fungera. I övrigt är det bara att experimentera på. Jag kommer att följa din tråd. Kör hårt / Micke.

Navigering

[0] Meddelandeindex

[#] Nästa sida

Gå till fullversion