Modelljärnvägar > Moduler

Turebergs Station - Modulversionen

(1/15) > >>

Simpan:
Ok, då fick jag lite tid över att starta denna tråd.
Mycket är ju gammal skåpmat för er som följt Turebergs Station https://www.svensktmjforum.se/forum/index.php?board=13.0, så tanken med denna tråd är att berätta och visa hur jag konverterar min modell till modul.


Så här såg stationen ut innan jag tog till sågen och började bända och skära loss stolpar och hus...


Och så här ser den delen ut just nu. Gångbron har råkat ut för en jordbävning och den mesta bebyggelsen är bortplockat. Gång bron återkommer jag till, den måste renoveras grundligt nämligen och min tanke är att den skall vara löstagbar sedan, för att undvika framtida katastrofer...

Jag gjorde egna modulgavlar av 14mm plywood och fäste i den konstruktion som fanns sedan tidigare, plus att jag satte dit sarger på sidorna som jag skruvade fast i de nya gavlarna. Ni ser en gavel och sarg på bilden ovan. Det verkar funka bra efter provkörning. Utmaningen blir de nya yttre modulerna som jag skall bygga för att kunna koppla ihop Turebergs Station med andra moduler. Vi kommer dit lite senare i tråden.


Efter att jag sågat isär delarna, delvis med fogsvans(jodå, det gick bra  :)), delvis med metallsåg(vid rälsen) så drog jag också om all el och installerade vippströmbrytare till växlarna. Nästan all kabel är fasttejpad för att inte hänga ner. Endast anslutningskablarna hänger löst för tillfället.
 

Jag upptäckte att vanliga kabelclips(7-10mm) fungerade utmärkt att fästa labbpropparna i när de kablarna inte används.


Installerade perronglyktorna som jag fixade till och uppgraderade för länge sedan, och kopplade in dem med WS Light Hub. Funkar klockrent.

Nu skall jag passa på att njuta av solen och värmen innan det vänder.
Ha en fortsatt trevlig vecka så ses vi här snart igen.
 :up:

PerH:
Vad kul att du återvänder. Bara att bygga två ”korta romb,oduler” på varje soda så kan du få till önskad standard, oavsett Fremo/MMM.
Hur långa är varje moduldel?

Simpan:

--- Citat från: PerH skrivet tor 23 apr 2020, 21:03:38 ---Vad kul att du återvänder. Bara att bygga två ”korta romb,oduler” på varje soda så kan du få till önskad standard, oavsett Fremo/MMM.
Hur långa är varje moduldel?

--- Slut citat ---
Javisst. Jag kommer bygga sidomodulerna enligt MMM standard. Stationen är uppdelad i tre delar som vardera är 1, 1,46 och 1,70m långa. Totalt 4,16 meter alltså plus sidomudulerna. Skall bli spännande att få testköra dem någon gång i framtiden.

Boris:
Re…modelling?

Smart drag. Kommer du behålla stationen som en del i din ordinarie bana? Eller står det i din länkade tråd?

Själv har jag en tanke att bygga min egen hyllbana i sektioner, och så att det skulle gå att hänga på två övergångsmoduler i ändarna för att kunna koppla in i valfri modulstandard. Men dit är det lååång väg.

Simpan:

--- Citat från: Boris skrivet tor 23 apr 2020, 23:08:27 ---Re…modelling?

Smart drag. Kommer du behålla stationen som en del i din ordinarie bana? Eller står det i din länkade tråd?

Själv har jag en tanke att bygga min egen hyllbana i sektioner, och så att det skulle gå att hänga på två övergångsmoduler i ändarna för att kunna koppla in i valfri modulstandard. Men dit är det lååång väg.

--- Slut citat ---
  :lol: Exakt, jag ommodellerar modellen...och jag hoppas jag är smart, men det vet jag först när modulerna skall provas i skarpt läge...  ;)

Om jag förstår din första fråga rätt så är svaret nej, jag lägger ner min ordinarie bana och stationen följer med modulen. Självklart så kan jag ju koppla ihop modulerna hemma och köra tåg fram och tillbaka utan vändslingor, men jag funderar starkt på att bygga en ny mindre modelljärnväg när modulkonverteringen är klar. En modell som inte tar så stor plats som Turebergs Station.

Din tanke att bygga en hyllbana i sektioner(moduler) skall du köra på till 100% tycker jag, så var ju min tanke från början, att bygga moduler i MMM-standard som jag sedan kunde koppla isär och ta med mig till modulkörningar eller enkelt kunna stuva undan. Men jag ändrade mig mitt i projektet tyvärr och byggde den som en fast modell istället. Det ångrar jag nu när jag måste såga, bygga nytt och göra om en hel del. Hoppas du vill visa ditt projekt vad det lider, mitt tips är att börja planera i tid även om du inte kan påbörja bygget nu. Lycka till med det!

Navigering

[0] Meddelandeindex

[#] Nästa sida

Gå till fullversion