Författare Ämne: Fästa landskapsgrund  (läst 1761 gånger)

Utloggad PerH

 • Stammis
 • ****
 • Antal inlägg: 1.349
Fästa landskapsgrund
« skrivet: ons 29 jan 2020, 00:06:57 »
Hepp!

Håller på med min första vanliga raksträcka, har byggt klart ”träskelettet”, limmat kork, tieplates och räls, kopplat ström och testkört. Så långt allt väl.

Jag har kapat till cellplast för att ha något att bygga landskapet på, men hur skall jag ”få fast” cellplasten? Skall den limmas mot träsidorna eller vad? Kan väl inte bara ligga löst för då riskerar den väl att ramla ur och med lite träd, grönt och berg skapat vore ju det tråkigt. Det kan ju ramla ur både ”uppåt” och ”nedåt”...
Svenskt epok V-VI, H0 2R DCC m Z21/Mgp och TC(g)

Utloggad plzeta

 • Stammis
 • ****
 • Antal inlägg: 870
SV: Fästa landskapsgrund
« Svar #1 skrivet: ons 29 jan 2020, 01:51:50 »
Hej  :handshake:
Jag har alltid använt vanligt hederligt CASCO vitlim/trälim sedan Hedenhös. 
Har alltid funkat bra. Kan ta någon dag att torka.
Men är vänligt mot människor och material. Går att lösa upp om man behöver ta reda på något som rivits framöver.

Cellplast gillar inte lösningsmedel och saker baserat på dylikt.
Lärde mig att göra "fattigmansnapalm" med thinner, cellplast och bensin i försvaret på den tiden det begav sig.... :approve:

m v h

//PZ
MJ-byggare i mer än 50 år. Främst HO och smalspår HOe.
CS3 / ESU / Linux - medlem FSVJ - MERG - Profilbilden är min första bana 1966.

Utloggad Helmut Maripuu

 • Användare
 • ***
 • Antal inlägg: 445
SV: Fästa landskapsgrund
« Svar #2 skrivet: lör 15 feb 2020, 13:01:40 »
Föredrar själv att limma remsor av Masonit under markskivorna och så drar jag en skruv från undersidan av bottenplattan. Ska jag bygga om landskapet är det bara att lossa skruvarna och montera in lite ny landskap eller sätta sig vid skrivbordet och med en bekväm arbets ställning sitta och modifiera.
Bygger själv moduler som har måttet 240x60cm "spånskiva". Bangårds moduler bygger jag på en skiva som har ett lager liggunderlag under rälsen och på landskapsmodoler bygger jag upp rälsen 5 cm för att få plats med kuperad terräng. Bygger ofta om landskapet och då tycker jag att det är praktiskt att kunna lyfta ut landskapen utan att man skadar rälsen.

Utloggad Mekanoid

 • Stammis
 • ****
 • Antal inlägg: 1.085
  • Modelljärnvägsmoduler
SV: Fästa landskapsgrund
« Svar #3 skrivet: lör 15 feb 2020, 15:34:14 »
På första bilden kan du se hur jag gör på små moduler. Jag utgår från en 50 mm markskiva som jag sedan klyver på höjden. Jag har sällan så djupa dalar i landskapet, så 25 mm räcker.


Andra bilden visar en längre modul där jag använder markskivans hela tjocklek. Den vilar då på några tvärstag som inte syns i bild men vars överkant är i höjd med modulens sidor. Vid varje gavel behöver man då fasa av markskivan för att komma åt skruvhålen i gavlarna. Fasningen går från markskivans 50 mm tjocklek till 25 mm vid gaveln och bör börja minst 100 mm från gaveln.


I bägge fallen limmar jag sedan markskivans kanter på mot plywooden med smältlim, vilket går snabbt och blir bra.
---
Mvh Peter

Utloggad Gissberg

 • Stammis
 • ****
 • Antal inlägg: 1.210
SV: Fästa landskapsgrund
« Svar #4 skrivet: sön 16 feb 2020, 18:19:20 »

Jag brukar först fästa stödklotsar på modulsidan och därefter stöd från en tvärslå i modulen. Den sistnämnda kan jag skjuta upp till rätt nivå med cellplastskivan vilande på den samt på de två andra klotsarna innan den limmas och skruvas fast. Lämpligast är endast tre stöd för att inte få glapp. Cellplastskivan limmar jag med vitlim och toppar med några tyngre böcker. Samma sak gör jag på hitsidan om spåret. Vill jag ha olika marknivåer, tex höger halva av modulen ska vara några centimeter högre i nivå kapar jag cellplastskivan på mitten och sätter stödklotsar högre upp på höger sida. Ser till att ha 3 klotsar till varje skiva. Glipor som blir runt om och längs spåret fyller jag med toapapper och vitlim.
En modelljärnväg blir aldrig färdig, och tur är väl det.

Utloggad PerH

 • Stammis
 • ****
 • Antal inlägg: 1.349
SV: Fästa landskapsgrund
« Svar #5 skrivet: tor 18 jun 2020, 00:35:13 »
Så, jag lyckades mycket tack vare era fina tips. Nu är elen kopplad (inte testkörd än dock, det görs imorgon) och jag tänkte börja på grunden till landskapet.
Jag har dock mycket ojämt avstånd mellan markskivan som grund och rälsbädden.Lusläste vår landskapsmästare Gissbergs tråd och noterade i början hand grund


Skall jag limma fast mer blå markskiva, den är ganska smulig. Gissberg pratar om en gul markskiva men det hittar jag varken hos min lokala beijer eller byggmax. Eller räcker det som Gissberg skriver fylla med tidningspapper o vitlim?

Kikar jag noga på Gissbergs bild här ovan så går ju markskivan över rälsbäddens höjd ibland, det kanske inte gör något om det inte blir så rakt o jämnt intill? Nu skall det ju föreställa en modern stambana så där skalar man väl av naturen mer än på en liten skogsbana?

Funderar på att bygga ett berg i bakgrunden, kanske med en vägbro som går över rälsen, med beröringsskydd och allt. Framför spåret har jag ingen aning än, men det är ju sådant som får ge sig. Det skall finnas signaler på bägge sidor som behöver plats framför berg o allt, därav det runda hålet där signalbrunnen skall monteras

Så har ni tips på hur jag slutförgrunden så jag kan börja leka landskap?

Svenskt epok V-VI, H0 2R DCC m Z21/Mgp och TC(g)

Utloggad ub

 • Veteran
 • *****
 • Antal inlägg: 2.854
SV: Fästa landskapsgrund
« Svar #6 skrivet: tor 18 jun 2020, 04:38:08 »
Om du ska bygga stambana så tycker jag att du ska ha både banvall, bank och dike.
Kolla på profilerna i mmm-standarden.
Woody i Stuvsta brukar sälja 20 mm markisolering i lösa skivor, lätta att bygga med.
Det enda du behöver ändra på det du gjort är kapa den rosa markison ca tre Cm från plywooden.
Limma sedan en remsa 20 mm mellan plywood och befintlig markiso. Följ profilen som du har i modulgaveln. Det saknas ett dike där nedanför banken men det kan du antyda genom att dra ett spår med en skruvmejsel i markison precis där banken slutar.
Sedan snedskär du remsor av den tunna markison till banken. En del jobb men blir snyggt och du får verkligen stambanekaraktär på bygget, kolla på bilder på verkliga stambanespår.
« Senast ändrad: tor 18 jun 2020, 04:49:12 av ub »

Utloggad Gissberg

 • Stammis
 • ****
 • Antal inlägg: 1.210
SV: Fästa landskapsgrund
« Svar #7 skrivet: tor 18 jun 2020, 06:28:02 »
Följ ub:s råd, jag vill bara tillägga att det är inte färgen på cellplastskiva du ska söka efter när du köper skivor utan hårdhetsgraden. De olika fabrikaten har olika färg på skivor oavsett hårdhetsgrad. Ju hårdare desto bättre snitt kan du skära, ju mjukare desto smuligare. Hårdheten anges i XPS. 300 xps ,vilket den gula på min bild du hänvisar till är hårt medan frigolit är 80 xps och bör undvikas. På min bild ser du att den rosa skivan har gett smuligare snitt än den gula, just för att den är mjukare. Minns inte vad den hade för XPS, tror det låg mellan 200 och 300. Man måste ha väldigt vass kniv för att skära i mjukare skivor. Hur det går med värmetråd vet jag inte för jag har aldrig provat.

En modelljärnväg blir aldrig färdig, och tur är väl det.

Utloggad LarsRobert

 • Stammis
 • ****
 • Antal inlägg: 689
SV: Fästa landskapsgrund
« Svar #8 skrivet: tor 18 jun 2020, 07:45:38 »
Jag har använt mer eller mindre cellplast i alla mina moduler. Densitet 200 och 250. Det går bra att såga, raspa, fila och slipa cellplasten. Smuligt, ja, men smidigt. Limma cellplast brukar jag göra med fogmassa. Det funkar bra. Torkar över natten. Är billigt samt tätar och bygger om man nu vill det.
« Senast ändrad: tor 18 jun 2020, 07:50:46 av LarsRobert »

Utloggad ub

 • Veteran
 • *****
 • Antal inlägg: 2.854
SV: Fästa landskapsgrund
« Svar #9 skrivet: tor 18 jun 2020, 08:49:53 »
Jag tycker det går bra att skära i markison med en brytbladskniv med ganska brett blad.
Jag brukar dra flera snitt, någon cm djupt i taget. Vill man ha en rak kant så kan man ta stöd mot en lång metall-linjal tex.
Akta fingrarna bara.

Utloggad PerH

 • Stammis
 • ****
 • Antal inlägg: 1.349
SV: Fästa landskapsgrund
« Svar #10 skrivet: tor 18 jun 2020, 10:19:10 »
Om du ska bygga stambana så tycker jag att du ska ha både banvall, bank och dike.
Kolla på profilerna i mmm-standarden.
Jag bygger MMM och tack för tipset om bank, är det ”den andra höjden” precis under banvallen? MMMs profil har ju ”två våningar” där rälsen skall ligga ovanför, dock saknas ju dike.

Det enda du behöver ändra på det du gjort är kapa den rosa markison ca tre Cm från plywooden.
Limma sedan en remsa 20 mm mellan plywood och befintlig markiso. Följ profilen som du har i modulgaveln
Förlåt om jag är trög idag, men du tycker jag skall skära bort 3 cm av rosa markskivan längs med banvallen och ersätta med en 2cm remsa, skall centimetershålet vara mot banvallen eller markskivan?

Följ profilen som du har i modulgaveln. Det saknas ett dike där nedanför banken men det kan du antyda genom att dra ett spår med en skruvmejsel i markison precis där banken slutar.
Sedan snedskär du remsor av den tunna markison till banken. En del jobb men blir snyggt och du får verkligen stambanekaraktär på bygget, kolla på bilder på verkliga stambanespår.
Tänker du att centimetersremsan skall vara diket? Jag gör gärna noggrant underlagsarbete, även om jag sen inte har det konstnärliga ögat för landskapsdetaljer så vill jag lära mig bygga grunden riktigt ra. Tack snälla för alla tips!

Följ ub:s råd, jag vill bara tillägga att det är inte färgen på cellplastskiva du ska söka efter när du köper skivor utan hårdhetsgraden. De olika fabrikaten har olika färg på skivor oavsett hårdhetsgrad. Ju hårdare desto bättre snitt kan du skära, ju mjukare desto smuligare. Hårdheten anges i XPS. 300 xps ,vilket den gula på min bild du hänvisar till är hårt medan frigolit är 80 xps och bör undvikas. På min bild ser du att den rosa skivan har gett smuligare snitt än den gula, just för att den är mjukare. Minns inte vad den hade för XPS, tror det låg mellan 200 och 300. Man måste ha väldigt vass kniv för att skära i mjukare skivor. Hur det går med värmetråd vet jag inte för jag har aldrig provat.
Ahh, var det så enkelt, jag trodde färgen indikerade just hårdhetsgraden. Köpte ny markskiva i måndags, är 70mm XPS300 så då är iaf hårdheten rätt. Skall bara komma på ett knep att dela den. :)
Köpa ny kniv eller följa UBs råd om brytblad alltså, eller bygga varmtrådsskärare. Med tanke på min ADHD e det nog smartast med en varmtråds-kniv så jag inte tappar tålamodet mitt i allt o bara skär till.  :O
Svenskt epok V-VI, H0 2R DCC m Z21/Mgp och TC(g)

Utloggad ub

 • Veteran
 • *****
 • Antal inlägg: 2.854
SV: Fästa landskapsgrund
« Svar #11 skrivet: tor 18 jun 2020, 10:46:54 »
Ja, det är den andra höjden.

Jag menar bara att du kanske måste ta bort lite markiso för att få dit den som ska bilda banken, men det är svårt att se på bilderna om det behövs.
Kanske bara att limma dit mer material?
Ibland är det enklare att skarva i något helt rakt så man får något rakt att bygga vidare ifrån.
(20 mm var exempel på tjocklek på skiva).

Jag tänker att det borde vara ett dike där bankens lutning slutar, kanske någon cm brett.


Utloggad PerH

 • Stammis
 • ****
 • Antal inlägg: 1.349
SV: Fästa landskapsgrund
« Svar #12 skrivet: tor 18 jun 2020, 11:58:30 »
Ja, det är den andra höjden.

Jag menar bara att du kanske måste ta bort lite markiso för att få dit den som ska bilda banken, men det är svårt att se på bilderna om det behövs.
Kanske bara att limma dit mer material?
Ibland är det enklare att skarva i något helt rakt så man får något rakt att bygga vidare ifrån.
(20 mm var exempel på tjocklek på skiva).

Jag tänker att det borde vara ett dike där bankens lutning slutar, kanske någon cm brett.
Ahh, dåååå e jag med. :)
Dum fråga men signaler och ev luftledningsstolpar skall väl vara monterade på banken innanför diket?
När jag kikar på bilder så verkar det gå en längslöpande kulvert men med betonglock, förmodar det är där elledningsmatningen går. Någon som har förslag på hur man bygger en sådan bäst?
Svenskt epok V-VI, H0 2R DCC m Z21/Mgp och TC(g)

Utloggad LarsRobert

 • Stammis
 • ****
 • Antal inlägg: 689
SV: Fästa landskapsgrund
« Svar #13 skrivet: tor 18 jun 2020, 12:06:26 »
Jag har också funderat en del på den där kulverten men hittills så har jag alltid valt bort den. Vad kan vara ett rimligt mått? 2 mm? Tänkte då testa med någon kaffeomrörare eller liknande trälist. Nu blev det aldrig av.
Tillägg: 3 mm borde vara mer rimligt.
« Senast ändrad: tor 18 jun 2020, 12:12:20 av LarsRobert »

Utloggad Cosinus

 • Användare
 • ***
 • Antal inlägg: 151
SV: Fästa landskapsgrund
« Svar #14 skrivet: tor 18 jun 2020, 12:39:10 »
Läste just om en färdig sådan kulvert från Peco:
https://peco-uk.com/products/concrete-trunking-2

Inloggad Grävarn

 • Veteran
 • *****
 • Antal inlägg: 6.410
 • Lindome
SV: Fästa landskapsgrund
« Svar #15 skrivet: tor 18 jun 2020, 18:07:48 »
Men är inte det du visar i länken en kantsten?

Varma mj-hälsn Stefan
H0 2r DCC Intellibox II

Utloggad Cosinus

 • Användare
 • ***
 • Antal inlägg: 151
SV: Fästa landskapsgrund
« Svar #16 skrivet: fre 19 jun 2020, 11:08:37 »
I produktbeskrivningen under bilden står det grovt översatt att det är kanaler för kablar mellan teknikskåp. Det var också så de använde denna produkt i juninumret av Model Rail.

Vill man bygga själv borde det gå att utgå från en plastremsa med lagom bredd och sedan rista in skarvar med en vass kniv. Evergreen 8610 eller 8612 skulle kunna fungera i H0.