Om huvudspåren är långa kunde det vara kul med att kunna signaler avkortad tågväg i infarten och ha en röd stopplykta på mitten så man kan ta in två tåg på samma spår.
Går det att göra så?
Till det ändamålet vill jag nog påstå att huvuddvärgar passar bäst.
Håller med.
Stopplyktor används främst till skydd för andra tågvägar än den som tåget som "ser" stopplyktan rör sig på. Ofta skapar stopplykta skyddsträckor bortom stopplyktan som skydd för en annan tågväg, eller så skapar de ett stopp mot att växlingsrördelser kan passera eller byta riktning in i andra tågvägar eller växlingsvägar eller växlar i fel läge.
ESIK och ESIL, Enkelsspår Samtidig Infart Kort, och Enkelspår Samtidig Infart Lång.
ESIK
På modernare (från 80-talet?) 2-3-spårsstationer där man vill kunna ha samtidig infart och spåren inte är så långa så har man ofta en stopplykta minst 100 meter före mellansignalen (som då står före hinderfrihetspunkten) på varje spår. Stopplyktorna har märktavla, ofta i serien 81-84 för en vanlig två-spårsstation, (81-86 för tre spår) och de står då ca 100 m före mellansignaler 31-34. Vid tågmöte så ställs tågväg in från båda hållen till två olika spår fram till stopplyktan som då lyser röd. Även mellansignalerna lyser rött. När mötande tåg kommit hinderfritt in på andra spåret, så kan stopplyktan släckas (givetvis måste ju även växel läggas och gå i kontroll om och kanske även mellansignalen gå över i något körbesked och linjens blockriktning ändras.).
Stopplyktan skapar helt enkelt en förlängd skyddszon borton tågvägens slutpunkt ifall tåget inte lyckas stanna före stopplyktan så att tåget hinner nödbromsa innan det når växeln och den motriktade tågvägen.
En släckt stopplykta betyder alltså inte något. Lampkontroll sker i ställverket så att om stopplykta är trasig, så kan alltså inte tågvägs slutpunkt ställas dit, och därmed kan man inte ha samtidig infart, utan den motriktade tågvägen stoppas då redan av infartssignalen som är ca 100-200 meter utanför växeln.
Arrangemanget med stopplyktorna före mellansignalerna är mycket vanligt på stationer med tät trafik just för att man kan spara några minuters tid vid tågmöten.
Ställverket mäter tåglängderna ute på linjen, och om något tåg är för långt och inte ryms med sista vagnen om man måste stanna redan vid stopplyktan, så kan inte samtidig infart ske, utan tågväg ställs då till mellansignalen, samtidigt som då motriktad infartssignal är i stopp ända tills tågrörelsen in på stationen har stannat.
På långa mötesstationer, så har man ibland valt att ha skyddssträckan på 100 meter efter mellansignalen, dessa stationer har då ofta en hinderfri längd på över 750 meter. Mellansignalen står alltså mer än 100 meter före hinderfrihetspunkten och medväxeln.
Vid hinderfrihetspunkten sitter då en stopplykta som lyser röd när tågväg är ställd mot föregående mellansignal. (Ev så är väl stopplyktan tänd även på motriktningen vid den motväxeln man kör in i? Dessa stopplyktor har inte någon märktavla, och man inte ställa tågväg fram till stopplyktan.
Vad som händer när fjärrtågklarerare ställer möte två för långa godståg på en för kort station är ju inte helt okänt... Är det då man måste bjuda på tårta?