Författare Ämne: ESU Switchpilot - växelomläggning med tryckknappar  (läst 588 gånger)

tobiasljung

 • Användare
 • ***
 • Antal inlägg: 37
  • http://www.ljungz.com/
ESU Switchpilot - växelomläggning med tryckknappar
« skrivet: sön 06 okt 2019, 18:38:54 »
Jag vill kunna lägga om några växlar med antingen DCC eller tryckknappar. Enligt ESU instruktionen ska det gå, men det finns inget kretsschema för min variant.
=> Någon som vet hur man ska koppla?

d680ae

 • Stammis
 • ****
 • Antal inlägg: 1.064
SV: ESU Switchpilot - växelomläggning med tryckknappar
« Svar #1 skrivet: ons 09 okt 2019, 16:08:15 »
Jag vill kunna lägga om några växlar med antingen DCC eller tryckknappar. Enligt ESU instruktionen ska det gå, men det finns inget kretsschema för min variant.
=> Någon som vet hur man ska koppla?


Till att börja med får man nog ta fasta på att vad ESU manualen (v4, 2017-12) explicit utlovar och beskriver är hur man kan koppla en manuell DCC-oberoende manövrering av solenoiddriv parallellt med den ESU-interna i Switch Pilot. För motordriv med DC permanentmagnetmotor är manöverpricipen med omläggning via polvändning så pass olika att man primärt löser det med Switch Pilot Extension. Det är alltså DCC-styrda 4-dubbla reläutgångar (DPDT) med vilka man kopplar upp polvändare (ESU schema Fig 8). Det ger en rätt enkel lösning när man vill låta DCC ha oinskränkt makt över växelomläggningen. Vill man parallella manövreringen i detta fall hjälper Switch Pilot Extension inte till det minsta eftersom polvändarnas reläer inte är åtkomliga för extern manövrering.
Lösningen förefaller närmast vara att tillgripa ytterligare externa hjälpkretsar som kan manövreras av Switch Pilot grundenhet och helt strunta i Extensionenheten.
Jag hittar på webbsidan http://www.circuitous.ca i avsnittet "Switch Machine Drivers" ett rätt enkelt exempel; http://www.circuitous.ca/556Stall08.html ... på hur man kan manövrera polvändning av motordrivna växeldriv med hjälp av tryckknappar. Det förefaller också fullt möjligt att utnyttja Switch Pilot koppling av transistorutgångarna på grundenheten (jfr ESU schema Fig4) inklusive parallell anslutning av manuella tryckknappar på önskat sätt.

Det kan mycket väl finnas andra motsvarande produkter med samma funktionalitet att tillgå i stället för den ovan refererade, men lösningsprincipen bör vara densamma.
« Senast ändrad: ons 09 okt 2019, 16:39:56 av d680ae »
- o000oo -

Hans O

 • Stammis
 • ****
 • Antal inlägg: 521
SV: ESU Switchpilot - växelomläggning med tryckknappar
« Svar #2 skrivet: tor 17 okt 2019, 13:43:42 »
Go middag, 

Jag har ingen lösning på hur du skall koppla med befintligt utrusting,   jag lägger in ett tips om en feedback buss istället där du sedan kan styra dina växlar över den.  Borde bli mindre jobb under anlägningen till att börja med och en centralenhet eller dator får då också del av den info som sänds och indikerar rätt växel läge. Bara som tips.

Mvh Hans O
Kör 3R Märklin, styr över IB 2án,  feedback genom 63330 "outback" genom 63410 och testar TC´s funktioner så fort jag hinner......  men på senare år snöat in på kabeldragning, m räls och div vagns sammansättningar.......