Författare Ämne: Mått på järnvägs skyltar?  (läst 707 gånger)

Utloggad Rörradio

 • Användare
 • ***
 • Antal inlägg: 100
Mått på järnvägs skyltar?
« skrivet: tor 03 okt 2019, 17:32:23 »
Hi guys!
Jag har försökt att googla på detta, men vet inte riktigt vad mans kall söka på...

Jag tänkte tillverka några skyltar i plåt till Vintage tågen, så jag undrar om någon här vet var man hittar mått och andra relevanta detaljer på tekniska skyltar, signalljus och annat man finner utefter linjen, såsom tex ljusbrickor för akiva hastighets zoner (80 zoner, vad de nu heter med korrekt term, men ni vet säkert vad jag menar, typ "dvärgljus" mm. man finner utefter banan och som har till uppgift att beskriva för lokföraren hur denne skall agera), osv.

Jag har hittat färger, signalintervall, mm för dessa, men inte mer exakta mått för hur stor signalplattan skall vara, osv.

Det vore roligt om man även kunde se äldre typer (då min bana är tänkt att löst återge känslan från 1920-40 talet ungefär (kör 1:45 modeller, vill ha dem i plåt då plastdetaljer skär sig med allt det andra jag använder på den stora banan, originaldetaljer är dock ganska svåra att hitta och jag vet inte om bansignaler annat än för övergångar och semaforer, mm egentligen gjordes, jag har i allafall aldrig någonsin sett dessa som plåtmodeller (min gissning är att dessa elektriska signaler var relativt nya då (vet ej när de elektriska signalskyltarna kom i egentlig mening utanför städerna, slutet på 20 talet?) och man gick över till moderna skalamodeller i 1:48 när dessa skyltar började efterfrågas i större utsträckning och att de då gjordes i mer moderna material som medgav större detaljrikedom. Dock är 1:48 för litet till tågen jag kör.)).

(De moderna skyltar jag tittade på idag utanför huset var gjutna i någon aluminiumliknande legering och hade samtliga slät ovansida (frånsett NiFe logotypen i mitten) samt diskruvade huvar ovanför lamporna, det underlättar ju en heldel i så fall då jag först var inne på att man behövde prägla en kant i metallen.).

Dock vågade jag inte riktigt gå runt mitt ute på godsbanan och mäta skyltar...

-


« Senast ändrad: fre 04 okt 2019, 17:15:32 av Rörradio »

Utloggad Boris

 • Användare
 • ***
 • Antal inlägg: 235
SV: Mått på järnvägs skyltar?
« Svar #1 skrivet: mån 07 okt 2019, 21:06:50 »
Jag googlade "signalritning trafikverket arkiv" utan citattecken och fick en hel massa träffar, dock mycket irrellvant, som mer handlade om arkivering.

Provade enbar "signalritningar" och fick massa träffar, bl.a. en artikel om signalsystem i två delar:
https://www.idg.se/2.1085/1.591542/jarnvagens-signalsystem--principer-och-logik-del-1

Du hittar också länkar till andra forum …

Sök även på "SJ + "Signalteknisk handbok"" utan yttre citattecken så får du intressanta uppslag.

Du får massor av info, inte bara bilder utan även vad de olika grejerna heter. Och inte bara nutida.
Tågtokig typograf.

Bygge pågår av hemmabana.

Utloggad Trainmaniac

 • Användare
 • ***
 • Antal inlägg: 47
SV: Mått på järnvägs skyltar?
« Svar #2 skrivet: tis 08 okt 2019, 16:40:19 »
Gunnar Ekeving har ju även samlat en hel del ritningar på sin hemsida. Klicka på Ritningar och sök på exempelvis Tavla eller Signaltavla.

Mats H
Suv
Mats H, Suv

Utloggad Rörradio

 • Användare
 • ***
 • Antal inlägg: 100
SV: Mått på järnvägs skyltar?
« Svar #3 skrivet: tor 10 okt 2019, 20:46:55 »
Tackar!

Det skall jag göra!

Skulle som sagt vilja ha dem i litet 1930 tals stuk men i skala 1:45 eller 1:43, jag har inte hittat så stora nytillverkade skyltar jag varit nöjd med.
(1:48 ser inte bra ut till de större loken)


Utloggad Rörradio

 • Användare
 • ***
 • Antal inlägg: 100
SV: Mått på järnvägs skyltar?
« Svar #4 skrivet: ons 16 okt 2019, 16:34:50 »
Jag införskaffade tidigare ett relä för 50:- på biltema att testa med (var billigare än porto från Elfa och strömmen stämmer ju så när som på 4 volt för Märklinsystemet så det går att köra med en vanlig resistor i serie, tror frekvensen stämmer hyfsat mot övergångar och annat, dock är den något för lång för en del bansignaler, men det skulle nog gå att lösa med en transistorkoppling eller liknande man kunde kanske till och med borra in en sådan i en träsyll eller annat där den inte syntes om man löder ihop komponenterna direkt med varandra)