Arnolds V65 har funnits en längre tid, inte minst i min ägo. Vad som jag dock hade svårt med till en början var de lyktor som den tyska modellen har om man nu vill efterlikna en svensk T21'a. Efter en del trevande försök för så där 15 år sedan eller så med att ordna fungerande mer prototypriktig belysning, så fick projektet bero. Ytterligare två lok inhandlades dock under åren varav ett med sk Simplex koppel system. Efter att andra projekt avklarats (mer eller mindre) så kom dock turen till T21.
Vid jämförelse med ritning i 1/160 så tycktes inte bara Arnold hytten något lite utan även längden var något för kort. Vände och vred på modellen. Den del som stämde bäst med ritning var lokets B-ände från buffert fram till svänghjulet ungefär. Därefter började det skilja lite i avstånd. Att få drivhjulen på rätt avstånd var inte att tänka på eftersom samtliga är både kopplade och drivande via kugghjul. Den diffen kunde jag acceptera. Däremot så var då den långa huven något kort, kanske något kunde göras åt detta? Helst vill jag ha original fästpunkter så att modellen kan skruvas samman.
Nu stämmer ju inte Arnolds kåpa speciellt väl jämfört med en svensk T21, bla så skiljer sig gallret i A-ändens front samt luckan i B-änden. Om jag ändå måste ändra fronterna så kanske det går att få till fungerande belysning också? Sagt ock gjort, tog fram Dremeln och började slipa.
En förlängning av den långa huven. Mätte upp en ny front i mässingsplåt, borrade ur hål för belysning samt sedan bockade samman förlängningsdelen. Fick slipa ned något i den långa huvens gods så att förlängningsdelen passade på plats.


Avståndet mellan huvarna blir med förlängningsdelen ca 3mm längre, dvs 63mm.

Även B-ändens huv fick åtgärdas. Har gick det inte att förlänga utan fick istället slipa bort ca 0,4mm, så att fronten blev "plåtren". Därefter slipades snitt upp för ljusledare till respektive topplykta.

Fronten fick anpassas för de utstickande lyktorna nedtill och kommande ljusledare.

En ny B-front snickrades till i mässningsplåt.


T21 loken har lite olika utförande vad gäller kanske främst A-ändens front. Man får studera foton! Just detta lok skall med tiden föreställa #105. Gångbordet fick förlängas och valde att löda det i A-ändens förlängningsdel. Efter lödningen blev det till att detaljera med card.

Förlängs huven och gångbord så måste även buffertplankan flyttas fram. Detta gav mej lite huvudbry. Valde tillslut att ta bort orginal bufferthylsor (sparade buffertarna) och borra ur dessa så att hål uppstod. Ny buffertplanka tillverkades utav 2,3x4,7mm 4-kant mässingsprofil, hål för nya buffertfästen mättes upp, hål borrades för nya bufferthylsor. Dessa hylsor får dubbel funktion, dels som vanliga bufferthylsor, men också som fästpunkter i den ursprungliga buffertplankan. Ett annat dilemma var kopplet. Ville helst inte ändra på orginal koppelfäste om det gick. Tänkte att det kanske går att använda om Rapidokopplet byts ut mot ett som är längre...
Har här borrat hål för bufferthylsorna (1,6mm mässingsrör) samt fräst ur för koppelfästet.


Provmontering utav den nya buffertplankan samt injustering utav koppel.


Provmontering utav längre typ av Rapido koppel.

Nu kan man ju tycka att alla utmaningar har klarats av, och det kan ju vara så men...om man nu vill ha DCC så måste man (?) fräsa ur inuti den långa huven och göra plats för en dekoder. Detta bör förstås göras innan man limmar fast tex förlängningshuven.
Här har den långa huven frästs ur för att göra plats för en dekoder.

Urfräsningen medför dock att vikten på loket minskar. Vad kan man då göra åt det?
Valde att installera ett par volfram cylindrar. En installerades i vardera huven. Volfram är ju som bekant (!) tyngre än bly, vilket är bra i mj-sammanhang.


Denna viktökning räckte inte för att uppnå den ursprungliga vikten på 48g. Vad mer kan göras för att öka vikten? Byta motor! Valde en 8mm motor från
www.tramfabriek.nl. Bytte snäckdrev (Modul 0,3) med röradapter. Nytt motorfäste fick tillverkas utav mässingsrör med ca 8mm innerdiameter. Vitsen med detta var att ytterliggare volfram fick plats, dels en tillkapad platta under motorn samt två puckar på vardera sidan om motorn. I och med detta så gick det att återanvända Arnold original motorfäste.


För att få plats med den nya motorn så fick även B-ändens huv fräsas upp något!

För att få bra passform med motorn så valde jag även i detta projekt att använda lite grann metallepoxy inuti B-ändens hytt för att forma ett motorfäste. För att inte motorn skall fastna i epoxyn användes tunn plastfolie däremellan medan det härdade.

Den nya motorn går väldigt tyst och det skall bli kul att provköra...
Den tyska modellen är förstås anpassad för högertrafik medan man i Sverige har vänstertrafik, vilket då medför att div detaljer, då främst på hytten får korrigeras. Dörrar får slipas igen och nya ritsas upp där de skall vara enligt ritning/foton. Även sido plåt (?) på vardera sidan om hytten får ändras.

Håller nu på med att lägga till förlängningsbitar på den långa huven som i sin tur föreställer de skjutbara huvarna.

Jo, höll på att glömma att loket i nuvarande skick väger 58g...!