Författare Ämne: ESU vagnsbelysning... fungerar ej efter uppdelning  (läst 563 gånger)

Utloggad tobiasljung

  • Användare
  • ***
  • Antal inlägg: 37
    • http://www.ljungz.com/
ESU vagnsbelysning... fungerar ej efter uppdelning
« skrivet: sön 11 aug 2019, 17:07:31 »
Hej,

Jag ska bygga in en ESU 50708 vagnsbelysning (med integrerad DCC dekoder) i ett fordon. Eftersom fordonet har mellanväggar måste jag dela upp listen. Har således sågat isär den vid de angivna delningspunkterna, och (först på prov) lött ihop dem igen med kablar. Men det vill inte fungera!? Fram och baklyset fungerar som det ska i respektive ända, och LED grupperna A och B lyser, men LED C, D och E vill inte. => Vad gör jag fel?



Utloggad LLJ

  • Veteran
  • *****
  • Antal inlägg: 4.702
SV: ESU vagnsbelysning... fungerar ej efter uppdelning
« Svar #1 skrivet: sön 11 aug 2019, 18:08:33 »
Fungerade det hela före du kapade?

Har du konfigurerat alla CV och aktiverat all F-knappar?

/Lars

Inloggad lgrfbs

  • Stammis
  • ****
  • Antal inlägg: 1.368
  • Gävleborg
    • Mitt CV
SV: ESU vagnsbelysning... fungerar ej efter uppdelning
« Svar #2 skrivet: sön 11 aug 2019, 18:19:28 »
Kommer kraft och signal fram som de ska?
Diod=lyser inte, Lysdiod=lyser.  Jemtrallarna, Shapeways , Kör: R2 HO - DCC & XpressNET (LocoNet) - Rocrail - DR5000 - LokReg

Utloggad tobiasljung

  • Användare
  • ***
  • Antal inlägg: 37
    • http://www.ljungz.com/
SV: ESU vagnsbelysning... fungerar ej efter uppdelning
« Svar #3 skrivet: sön 11 aug 2019, 19:14:07 »
Citera
Fungerade det hela före du kapade?
=> Ja
Citera
Har du konfigurerat alla CV och aktiverat all F-knappar?
=> Ja (var redan gjort default)

Citera
Kommer kraft och signal fram som de ska?
=> Åtminstone fungerar "slutlyktan", alltså den längst till höger i bilden (ev måste man scrolla lite till höger för att se den...). Dekodern verkar också funka som den ska. (I bilden: Gröna ringar = LED lyser, röda ringar = LED lyser inte, trots att den är aktiverad).

« Senast ändrad: sön 11 aug 2019, 19:17:46 av tobiasljung »

Utloggad LLJ

  • Veteran
  • *****
  • Antal inlägg: 4.702
SV: ESU vagnsbelysning... fungerar ej efter uppdelning
« Svar #4 skrivet: sön 11 aug 2019, 19:18:45 »
Med aktiverat alla F-knappar menar jag är F0 - F7 aktiva på digitalcentralen för dekoderns adress?

/Lars

Utloggad sintra

  • Stammis
  • ****
  • Antal inlägg: 1.250
SV: ESU vagnsbelysning... fungerar ej efter uppdelning
« Svar #5 skrivet: mån 12 aug 2019, 06:36:36 »
Läste lite snabbt i manualen.
 "The PCB can be shortened at one of
the points marked in Fig. 1. Cut along the dotted line with a small hacksaw. The remaining pieces can
be used elsewhere for your own purposes."

Spontant får jag ju då en känsla av att originalfunktionen inte kvarstår på hela listen i avkapat tillstånd. Skulle kunna vara så att det är ett flerlagers laminerat kort, att du alltså kapat ledare som ligger i lager och att det inte räcker för hela funktionen med att endast löda det du gjort.
Men, bara spekulation från min sida.
« Senast ändrad: mån 12 aug 2019, 06:40:00 av sintra »

Utloggad tobiasljung

  • Användare
  • ***
  • Antal inlägg: 37
    • http://www.ljungz.com/
SV: ESU vagnsbelysning... fungerar ej efter uppdelning
« Svar #6 skrivet: mån 12 aug 2019, 12:28:02 »
Fick hjälp på ESUs forum... man var tvungen att löda ytterligare två kablar på undersidan. Nu fungerar det nästan, alla LED grupper lyser utom C. Vet inte riktigt varför...

Utloggad sintra

  • Stammis
  • ****
  • Antal inlägg: 1.250
SV: ESU vagnsbelysning... fungerar ej efter uppdelning
« Svar #7 skrivet: mån 12 aug 2019, 14:48:16 »
Se där, då hade jag delvis rätt då.