Författare Ämne: Kompakt hemmabana  (läst 3790 gånger)

Utloggad Markus

 • Användare
 • ***
 • Antal inlägg: 297
Kompakt hemmabana
« skrivet: sön 25 mar 2018, 21:06:15 »
I höstas bestämde jag mig för att riva min gamla anläggning. Den hade hängt med ett tag, men hade en hel del problem inbyggda. Kurvradierna var för små för längre vagnar, stationerna var för korta, och det fanns ingen ordentlig paradsträcka. När jag byggde den tänkte jag att jag skulle syssla mer med växling, men jag har mer och mer gått över till att mest bara "köra tåg". Dessutom var anläggningen nästan omöjligt att hålla fri från damm och annat smuts, och kombinerat med dåligt spårläge fick det mig att ta beslutet att bygga nytt.

Jag har rätt ont om plats, och någon större anläggning kunde det inte bli frågan om. Vad jag ville ha var en någorlunda ordentlig station, och så mycket körsträcka jag kan få plats med. Om möjligt så skulle landskapet också vara någorlunda varierat. Planen som jag till slut bestämde mig för är egentligen väldigt enkel: en dubbelspårig rundbana i två plan, och ett stickspår till en station längst upp. Det finns också en växel som leder ut från anläggningen och där man kan hänga på ett löstagbart fummelspår. Den gamla anläggningen hade en elegantare lösning med en utdragbar låda i vilken fummelspåret var gömt, men det fanns det nu inte plats för. Den nya, enklare lösningen medför dock att olika fummelbangårdar kan hängas på efter behag.

Landskapet är byggt i nivåer som går från lägst i nedre vänstra hörnet (landskapet ligger aningen under nedersta slingan) till högst inne i bortre högra hörnet (där landskapet ligger ovanför de översta spåren), som också ligger i rummets hörn. På så sätt får betraktaren en god överblick av hela banan, även de delar som ligger längst bort. Landskapet i sig kommer att främst bestå av ängar och skog, med en större stad i bortre hörnet där stationen också ligger. Längst ned i vänstra hörnet ligger havet, och tåget går utmed stranden på en bank.

De synliga delarna av banan ser ut ungefär så här:All spårläggning är färdig. Banan är analog, mest för att jag alltid kört analogt och inte har lust att konvertera alla lok till digitalt, det vore för dyrt. Växlarna kontrolleras av knappar som sitter i ramen i högra hörnet. Här och var har landskapet börjat växa fram. Jag prioriterar ett "rent och enkelt" utseende snarare än fullständig realism, inte minst för att det är enklare att bygga. I stort sett allt är hemmabyggt, med undantag för preissergubbarna och några andra småsaker. Det kommer med tiden bli fler smådetaljer över anläggningen, jag gillar små och oväntade detaljer. Tågen är av blandade förebilder, det mesta tyskt, men även lite danskt (eftersom jag alltid gillat My och röda vagnar). På bilden nedanför smyger ett DB 151 förbi skogen, och i bakgrunden kan man ana konturerna av ett ännu inte färdigställt hus i staden:Ett Herculeslok drar förbi med ett godståg. Spåret till höger leder upp till stationen. Korsvirkeshuset ska i sinom tid bli ett café ute i skogen, intill sankmarken (Café Orgoch, komplett med tre häxor och en stor svart kittel i uthuset).Ett intercity-tåg drar förbi med retro-dragkraft. Kontaktledningsstolparna är av betong - en ovanlighet utanför de nybyggda höghastighetssträckorna...I stadens utkanter finns en dinosauriepark. En av dinosaurierna har tröttnat och är på väg därifrån. Staket mm är inte färdigt, och det finns ingen bakgrund än, vilket är synnerligen tydligt så här intill kanten.Nå, det är allt för stunden. Fler bilder kommer allt eftersom!
TT-rallare i förskingringen

Utloggad Markus

 • Användare
 • ***
 • Antal inlägg: 297
SV: Kompakt hemmabana
« Svar #1 skrivet: tis 15 maj 2018, 18:12:52 »
Hela banan:Knapparna som manövrerar växlar och isolerade spår är längst in i hörnet. Digitaldrift är praktiskt, men samtidigt tycker jag knappdjungeln har sin charm. Jag experimenterade med att måla träverket vitt för att det skulle passa in med ikea-bokhyllorna i rummet, men det blev inte särskilt bra. Det kommer bli en mörkare färg i framtiden. Krokarna där fummelspår kan hängas upp syns också tydligt på bilden (liksom den tillfälliga kartingskivan som hindrar tåg från att hamna i golvet om växlarna ligger fel).

Annars har inte mycket hänt på sistone. Men ett staket har i alla fall kommit upp i stan för att hindra folk att ramla ned på spåren. Staketet tillhör de få saker som inte är hemmabyggen, det hade varit allt för pilligt för att vara roligt.Ett godståg rullar förbi den lilla biten hav nere i hörnet.
TT-rallare i förskingringen

Inloggad AlexEhn

 • Användare
 • ***
 • Antal inlägg: 457
SV: Kompakt hemmabana
« Svar #2 skrivet: tis 15 maj 2018, 19:32:27 »
Mycket inspirerande!

Utloggad Dani

 • Stammis
 • ****
 • Antal inlägg: 1.151
SV: Kompakt hemmabana
« Svar #3 skrivet: tis 15 maj 2018, 19:47:39 »
Hej Markus,

Fantastiskt arbete med din anläggning hemma.. :clap:
Visst är det svårt att få till intressant landskap med lite längre körsträckor på en begränsad yta, med du har lyckats bra .
Jag undrar vad du har för dimensioner på hela banan, höjden mellan olika nivåer och hur ser den hela layout ritningen på spåret?

Mvh.Dani
...RailMiniatureLand...

Utloggad Markus

 • Användare
 • ***
 • Antal inlägg: 297
SV: Kompakt hemmabana
« Svar #4 skrivet: tis 15 maj 2018, 20:25:28 »
Dimensionerna är 170x85 cm, skalan TT. Den genomsnittliga höjdskillnaden mellan nivåerna är 7 cm, men backarna är ganska långa, vilket maskeras till viss del av landskapet (sluttningarna på mellanplanet börjar redan vid vägbron resp. strax efter växlarna). Detta gör att avståndet till tunneltaket är lägre på några platser, men högt nog för att släppa igenom alla tåg. Det tog en hel del knåpande med att få sträckorna långa nog för lutningarna och samtidigt avstånden stora nog för att inget skulle slå i taket. Jag ligger fortfarande en aning över rekommenderad lutning, men i och med att jag kör relativt korta tåg så fungerar det. De brantaste delarna är också dolda, vilket ger ett bättre intryck. Jag ska kolla om jag kan hitta den kompletta spårplanen.
TT-rallare i förskingringen

Utloggad AlfTm36

 • Stammis
 • ****
 • Antal inlägg: 1.364
SV: Kompakt hemmabana
« Svar #5 skrivet: ons 16 maj 2018, 09:14:01 »
Det där var en trevlig kompakt bana
du byggt. Gillar den skarpt!  :)
För många år sen kom jag över en vagn
i skala TT. Fanns tankar på att bygga nåt,
men tankarna försvann och lika så vagnen!
 :up: :up: :up:

Mvh!

Alf K
En som inte kan men vill mer!

Utloggad jean

 • Stammis
 • ****
 • Antal inlägg: 743
SV: Kompakt hemmabana
« Svar #6 skrivet: ons 16 maj 2018, 09:25:09 »
Mycket trevlig bana och väldigt inspirerande att se. :)

Utloggad hanlof

 • Stammis
 • ****
 • Antal inlägg: 922
SV: Kompakt hemmabana
« Svar #7 skrivet: ons 16 maj 2018, 19:45:05 »
Tycker också det ser riktigt trevligt ut!

/hanlof
Svenskt 1970-2000: H0 2R DCC, N-skala DCC

Utloggad Markus

 • Användare
 • ***
 • Antal inlägg: 297
SV: Kompakt hemmabana
« Svar #8 skrivet: fre 03 apr 2020, 17:07:07 »
Oj, ett bra tag sedan senaste uppdateringen... Tiden har inte stått stilla helt och hållet på min hemmabana, men bra nästan ibland. Men landskapet har i alla fall rört sig lite framåt, med fler träd, lite mer murar, och ett par hus.

Mitt i skogen ligger det Café Orgoch, med hästar, uthus (en stor svart och blodig kittel i uthuset) och en uteservering (som inte syns på bilden):I staden har det blivit lite fler hus. Jag kategoriserar det hela som "gladbyggen". Det är mestadels kartong, och de är snabba och enkla att bygga. När man smyger närmare med kameran blir dock alla skavanker och ojämnheter pinsamt tydliga. Nå, man ska kanske hålla sig på avstånd :-) Just i det här fallet är dessutom inget av husen färdiga, utan i olika stadier av detaljering, målning etc. Så lite bättre ska det i alla fall bli allt eftersom!Hela banan som den ser ut just nu. Bakgrunden är bara ett test, och när jag fixat till lite småsaker jag inte är nöjd med ska den sättas upp på plywood.Den största nyheten på banan är annars att jag till sist fallit till föga och börjat digitalisera. Jag kör med Pikos Smartcontroller Light-system, vilket egentligen är Uhlenbrocks Daisy II i annat skal. Verkar vara något slags standard i skalan; Tilligs system är också en ommärkt Daisy II. För en nybörjare är det ett rätt bra system, för det är lätt att förstå sig på och använda, och skärmen på kontrollen gör det lätt att hantera lok, adresser och sådant. Växlarna ska, med tiden, också bli digitala, men för närvarande använder jag fortfarande min gamla hederliga knappdjungel.
« Senast ändrad: mån 06 apr 2020, 15:55:54 av Markus »
TT-rallare i förskingringen

Utloggad Markus

 • Användare
 • ***
 • Antal inlägg: 297
SV: Kompakt hemmabana
« Svar #9 skrivet: mån 06 apr 2020, 17:00:13 »
Nya hus för staden ("Nörding", någonstans i norra Tyskland) har börjat yxas till. Metoden är samma som jag alltid använder: kartong och diverse småsaker som ligger och skräpar. En massa detaljer återstår, bland annat att fixa till taket med diverse detaljer och ett till lager färg, stuprännor, skyltar etc. Det ligger en snabbmatsrestaurang på hörnet, och jag har börjat göra inredning till den också. Gatan går igenom det stora betonghuset. Det ska bli en spegel i tunneln för att skapa mer djup i stadsbilden, men den har inte kommit på plats.
 

TT-rallare i förskingringen

Utloggad Markus

 • Användare
 • ***
 • Antal inlägg: 297
SV: Kompakt hemmabana - Smoke and mirrors
« Svar #10 skrivet: ons 22 apr 2020, 12:41:40 »
Ett litet försök... OK, husen ser inte så bra ut nära inpå (det är byggt för att se okej ut från normalt avstånd, men smådetaljerna som bara kameran hittar har jag inte tålamod att fixa till), men det går att åtgärda vid senare tillfälle. Staden ser ut att ha vuxit betydligt. Jag köpte lite självhäftande spegel på rulle och satte upp en provbit där gatan slutar. De två husen längst bort är reflektioner av husen framför. Är mycket nöjd med resultatet, även om det finns några skarvar som måste åtgärdas. Men med ett halvt träd eller två, ett par fordon och lite spackel i hörnen (husen står ojämnt just nu, och det måste också åtgärdas) så kommer det nog bli bra.« Senast ändrad: ons 22 apr 2020, 13:14:46 av Markus »
TT-rallare i förskingringen

Utloggad Markus

 • Användare
 • ***
 • Antal inlägg: 297
SV: Kompakt hemmabana
« Svar #11 skrivet: lör 23 maj 2020, 14:53:39 »
Ett par bilder från anläggningen:Diesel under (osynlig) tråd! DSB My från Tillig med vagnar från Roco och Kuehn.
Hectorloket är från Tillig, och vagnarna är blandade Roco, Tillig och Piko.
TT-rallare i förskingringen

Utloggad northeastrwy

 • Användare
 • ***
 • Antal inlägg: 125
SV: Kompakt hemmabana
« Svar #12 skrivet: lör 23 maj 2020, 16:34:03 »
Fina bilder, de två senaste! Med lite planering under fotograferingen kan man få anläggningen att se betydligt större ut än vad den är.

Inloggad AlexEhn

 • Användare
 • ***
 • Antal inlägg: 457
SV: Kompakt hemmabana
« Svar #13 skrivet: sön 24 maj 2020, 14:49:52 »
Det är verkligen en fin och inspirerande bana.

Hur ser den ut "under skalet" Har du uppställning längst ner?


Planen som jag till slut bestämde mig för är egentligen väldigt enkel: en dubbelspårig rundbana i två plan, och ett stickspår till en station längst upp.

De synliga delarna av banan ser ut ungefär så här:EDIT: Aha, så det är bara rundbana under landskapet?

Utloggad jas

 • Användare
 • ***
 • Antal inlägg: 320
SV: Kompakt hemmabana
« Svar #14 skrivet: sön 24 maj 2020, 19:17:03 »
Härlig bana du skapat, blir på ngt sätt rofylld när jag ser bilderna   :up:

/JaS

Utloggad Christian1984

 • Användare
 • ***
 • Antal inlägg: 444
SV: Kompakt hemmabana
« Svar #15 skrivet: sön 24 maj 2020, 21:00:01 »
En fråga är TT samma som n skalan ?
Tyska förebilder!!!!!

Utloggad 71

 • Veteran
 • *****
 • Antal inlägg: 2.649
SV: Kompakt hemmabana
« Svar #16 skrivet: sön 24 maj 2020, 21:03:17 »
En fråga är TT samma som n skalan ?

Europeisk TT = 1/120
Kleinbahn ein Österreichisches erzeugnis

Utloggad Markus

 • Användare
 • ***
 • Antal inlägg: 297
SV: Kompakt hemmabana
« Svar #17 skrivet: sön 24 maj 2020, 21:16:05 »
Tack för kommentarerna!

AlexEhn: Det finns inga uppställningsspår under markytan, det finns det helt enkelt inte plats för. Backarna är redan som det är en aning för branta, och det är rätt lågt till tak här och var. Skulle jag försöka klämma in växlar till ett par uppställningsspår skulle det bli för trångt. Så nu är det egentligen en rätt simpel dubbelspårig rundbana i två plan. Kontakten med "omvärlden" sker istället med växeln som leder ut från anläggningen i den nedre delen. Det finns krokar i sidan där jag kan hänga på ett fummelspår (trätråget med mobilen på i bilden som visar hela anläggningen). I framtiden tänker jag bygga mer avancerade fummelbangårdar att hänga på. Det är ett kul sätt att göra anläggningen större utan att ta mer utrymme i anspråk. Allt eftersom jag bygger dem kan olika stationer eller bangårdar hängas på för att få variation. Det gör också att anläggningen samtidigt är både en rundbana och en punkt-till-punktbana.

Christian: som "71" redan svarat så är TT skala 1:120. I Tyskland och Centraleuropa är det en rätt populär skala med gott om färdigmodeller. I Sverige finns det knappt någon butik som tar in skalan dock.
TT-rallare i förskingringen

Utloggad Markus

 • Användare
 • ***
 • Antal inlägg: 297
SV: Kompakt hemmabana
« Svar #18 skrivet: lör 04 jul 2020, 17:18:48 »
Ett första försök med fungerande signaler:Hemmabygge, som allt annat på banan. När jag väl fått lite vana kommer det se bättre ut hoppas jag. det är meningen att det ska vara en tysk Hs-signal, men lamporna är tyvärr tvungna att vara lite överdimensionerade för att LED-dioderna ska passa (jag försökte först med pyttesmå SMD-lampor, men det var för pilligt). Signalerna läggs om på handkontrollen, antingen individuellt eller som del i en tågväg. Det sitter en IR-sensor efter signalen, vilken slår om till rött när tåget passerat, och via en fördröjningsmekanism tillbaka till grönt en stund senare för att simulera fri blocksträcka. Det var rätt kul att fundera ut hur jag skulle sätta ihop alla grejorna även om det då och då också var frustrerande. Men nu verkar det fungera som det ska. Materialet jag använt är en tom glasslåda, lite smådelar från en byggsats med kontaktledningsstolpar jag aldrig kommit för mig att montera, tops, lim, färg (akrylfärgen på nummerskylten blev för tjock, så det ska jag fila ned och måla om), tunna kablar, och en påse småsaker från elbutiken.
TT-rallare i förskingringen