Interaktivitet > Min bygglogg

Tegelbruket, bonusmodul med historia

(1/1)

trumpetaren:


När jag byggde mina öresjökurvor 2015 fick jag lite virke över. Jag behövde även öva mig på att måla vatten inför öresjöprojektet. Därför uppstod lastplatsen Tegelbruket som ett spontant bonusbygge. Som inspiration tjänar Slättängs tegelbruk där min farmors far var lokomobilskötare. Det verkliga bruket försvann senast 1904 och hade inga lastspår så jag åberopar konstnärlig frihet. Jag har bara hittat ett originalfoto från platsen där man ser delar av tegelugnen, så även byggnaderna är gjorda på frihand efter att jag studerat liknande anläggningar.

På modulen finns även ån Viskan med, balkbron är 30-talsbron som fortfarande används.

trumpetaren:Detta är den enda bild jag hittat av Slättängs tegelbruk. Jag fick därför uppskatta och gissa en del när jag gjorde själva tegelugnen. Ovandelen är gjord i träklädd styrén, den murade underdelen av styrfoam som jag klätt med tegelmönstrat papper som skurits i spiralform. Övriga byggnader har utformats fritt ur hjärtat med ledning av hur samtida tegelbruk fungerade. Som inspiration har jag tittat på bl a Horns och Julita tegelbruk.

Tegelugnen och torkladan:
Ältverket:trumpetaren:BHJ passage över Viskan är en viktig detalj att få med, och här passade det ju bra. Förutom ån innehåller modulen en del av lerdammen i Öresjö, den enda lämning som idag återstår av tegeltillverkningen på platsen. Vattnet gjorde jag enligt Olle Frykmos metod, klarlack i många lager som slipas och varvas med utspädd färg i mörkare och mörkare nyans.

Lerdammen fick också ett litet område med upprörd lera som färgar vattnet grått. Detta ser rätt konstigt ut på modellen, men jag ska försöka få dit några gubbar med spade och kärra samt en båt så kanske åskådaren fattar vad det ska föreställa.

Spårplanen tillkom mer eller mindre slumpmässigt, jag använde helt enkelt några växlar jag hade över från min aldrig färdigställda hyllbana.

Navigering

[0] Meddelandeindex

Gå till fullversion