Författare Ämne: Total nybörjare, räls i N-skala?  (läst 12624 gånger)

Utloggad Tågson

 • Användare
 • ***
 • Antal inlägg: 94
SV: Total nybörjare, räls i N-skala?
« Svar #25 skrivet: fre 06 apr 2012, 18:23:33 »
Hej, jag är också nybörjare men har hunnit en liten bit på väg med en anläggning på 1 x 2 m monterad på uppfällbar ram och skiva ovanför en säng. Kör Fleischmann Piccilo och räls med färdig banvall som jag kompletterar med extra fin sand och lite färg, en hel del rak- och kurvbitar har jag kopplat ihop med flexlängder (77 cm) som jag tycker funkar bra. Buskar och träd har jag plockat i naturen och behandlat med Glycerol och färgbad, blir inte så tokigt men kanske inte håller i evighet. Har också köpt en del Faller och Noch-växter. Styr växlar med en körpult och 12 V DC eftersom jag inte klarade av att köra både lok och växla via en MultiMouse. 12 V använder jag också för alla LED:s jag har plockat in i hus och annan belysning. Här har jag hittat en bra LED-tape från LEDTeknik i Borås (www.molectric.com) som man kan klippa i 5 cm bitar och driva direkt me 12 V, perfekt som vagnsbelysning och även i hus. Lyser dom för starkt dämpar man med en spritpenna, andra LED:s har jag kompletterat med erf motstånd.
Jag har följt denna tråd och många andra och är otroligt imponerad över all kunskap, jag har inte en susning om hur man kan montera in en dekoder i ett lok, vågar mej inte på att demontera ett lok ens! Hur man ska lära sej det vet jag inte, kan dock löda hyggligt men det är allt. Kommer att följa ditt bygge med stort intresse, du ställer bra frågor till våra gamla erfarna rallare och får därmed nyttiga svar.

Vänliga hälsningar från Göran på Öland och Glad Påsk!  :beer:





Hej!
Fin bana! Tack för tipset om LEDteknik i Borås. Tänk att en kille på Öland ska tipsa en Boråsare om ett företag i Borås!! Hade inte en aning om detta. Det tar mig bara några minuter att köra dit!
Lycka till med banan.

Utloggad AiR

 • Stammis
 • ****
 • Antal inlägg: 1.807
SV: Total nybörjare, räls i N-skala?
« Svar #26 skrivet: lör 07 apr 2012, 07:25:14 »
Jag är ute efter att göra en riktigt liten anläggning att börja med, för att lära mig bygga, växlar (electrofrog verkar krångligt när man bygger digitalt?) osv.

<klipp>

Bra strategi! Electrofrog är inte så krångligt, de funkar ur asken, men de som bygger om dem gör det för att höja driftsäkerheten. Detta är förstås bereonde av fabrikat. Men Pecos bör man nog modifiera om man tänker sig komma nära med färg och lim...

Vad gäller spårplanen har jag två synpunkter
1. Det diagonala spåret ger ett polbyte på matningen till spåret (höger och vänster räl kopplas ihop). Dessutom, om du tänkt dig en vändslinga för att vända tåg så kan du i din skiss bara vända åt ett håll. Följ med fingret så ser du...
2. För många växlar i rad för 1,5 m, de inre spåren blir väldigt korta  :???:. Prova med några på en bordsskiva så förstår du.

Kanske ska du prova att bygga den första banan med fasta rälsbitar, då kan du prova lite på ett bord och plocka runt bitarna. Peco med flex kan du prova senare, eftersom man måste kapa till och passa in bitarna, särskilt skarpa kurvradier är svårt att få till bra. Lite för snävt på ett ställe ger problem. Men man kan häfta fast rälsen med hästpistol  ;) om man inte kan hålla sig borta från flex

En sak till angående din skiss. Kurvväxlar (med skarp radie) kan bråka med en del vagnar och lok. Om du vet vad för lok och vagnar du ska köra med är det bäst att prova. En annan risk med kurvväxlar är att man försöker få in dem där det är trångt och anslutande kurvor kanske får en knyck som ytterligare försämrar spåret. Men BYGG och PROVA!   :up:
Andersson i Rakvattnet

Utloggad js

 • Användare
 • ***
 • Antal inlägg: 26
SV: Total nybörjare, räls i N-skala?
« Svar #27 skrivet: lör 07 apr 2012, 10:23:51 »
Toppenbra synpunkter!

Hur passar man ihop peco flex med varandra?

Utloggad Radiomacke

 • Användare
 • ***
 • Antal inlägg: 222
  • http://sm5utt.shacknet.nu/
SV: Total nybörjare, räls i N-skala?
« Svar #28 skrivet: lör 07 apr 2012, 10:40:51 »
Toppenbra synpunkter!

Hur passar man ihop peco flex med varandra?
Peco säljer skarvjärn till sin flexräls som funkar riktigt bra! Det finns förstås både i metall och i plast till de ställen man vill ha ett avbrott. När det gäller spårplaner kan du ju kasta ett öga i den här tråden. Spårplanerna grundar sig på en artikelserie i Allt om Hobby från 1969...
/Marcus
Min blog om mina n-moduler

Utloggad clas

 • Stammis
 • ****
 • Antal inlägg: 866
SV: Total nybörjare, räls i N-skala?
« Svar #29 skrivet: sön 08 apr 2012, 12:32:41 »
Kanske ska du prova att bygga den första banan med fasta rälsbitar, då kan du prova lite på ett bord och plocka runt bitarna. Peco med flex kan du prova senare, eftersom man måste kapa till och passa in bitarna, särskilt skarpa kurvradier är svårt att få till bra.
Det går alldeles utmärkt att kombinera flexräls med sektionsäls, så de fasta rälsbitar du eventuellt köper för din första provbana kan utan vidare återvinnas för en senare anläggning. Själv använder jag i allmänhet sektionsräls just för skarpa kurvor och flexräls för resten.

Toppenbra synpunkter!

Hur passar man ihop peco flex med varandra?
Peco säljer skarvjärn till sin flexräls som funkar riktigt bra! Det finns förstås både i metall och i plast
Numera tycks Roco och Fleischmann vara samma sak när det gäller spårmaterial i N. Om de skarvjärn man tillhandahåller idag är identiska med de Roco tidigare tillverkade, vill jag hävda att de är bättre än Pecos. De är (var?) tillverkade av en mer fjädrande legering vilket ger bättre elektrisk kontakt och även håller ihop rälsen bättre än Pecos skarvjärn, som istället lätt deformeras och därför kan glappa något. Rocos skarvjärn var (är?) dock något större, dvs syns aningen mer. När det gäller plastskarvjärn tycker jag kvaliteten är likvärdig mellan dessa två tillverkare.

PS: Vill tillägga att min erfarenhet av de skarvjärn från Roco jag prisat ovan endast omfattar code 80-räls (Peco och Roco). Vet inte hur de funkar för Peco code 55, men tror inte det skall uppstå några problem, då Pecos egna skarvjärn är avsedda för både code 80 och code 55.
« Senast ändrad: sön 08 apr 2012, 12:47:23 av clas »
Man får vara glad så länge man har en lever och kan hälsa



H0e/HOn30/H09   009

Utloggad js

 • Användare
 • ***
 • Antal inlägg: 26
SV: Total nybörjare, räls i N-skala?
« Svar #30 skrivet: sön 08 apr 2012, 14:04:24 »
Tack!

Idag har jag fortsatt mitt äventyr i den nya MJ-världen genom att försöka få något som helst grepp på hur man digitaliserar sin bana, men jag förstår helt enkelt ingenting. Det verkar vara rejält ont om sidor som beskriver grunderna för en som har noll i förkunskap om hur man ska börja, och vad som behövs köpas.

Jag har så lite kunskap att jag inte ens kan ställa några frågor (iallafall inte rätt frågor)! Så därför: Finns det någon som vet någon bra guide för att komma igång med digitalt? Så att jag kan läsa på lite och återkomma med relevanta frågor.

Jag vill ha:
-ställverk att lägga växlar (på en datorskärm antar jag?)
-skicka iväg tågen
-ge tåg- och växlingsrörelser realistiska egenskaper (bromssträcka, acceleration osv)
-varje tåg ska ha en tidtabell som de ska följa
-blocksträckor
-säkert massa mer som jag inte ens har tänkt på än...

Utloggad Bertil D.

 • Användare
 • ***
 • Antal inlägg: 74
SV: Total nybörjare, räls i N-skala?
« Svar #31 skrivet: sön 08 apr 2012, 23:17:04 »
Börja med Svenskt MJ-forum/ FAQ/ Generellt om digitalt. Ladda ner Train Controller demoversion så länge.Ubbe har gjort en mycket bra beskrivning på svenska hur man kommer igång . (finns på forumet.)
Ett studiebesök hos någon som kör via dator vore nog bra.

Bertil D.

Utloggad andersb

 • Stammis
 • ****
 • Antal inlägg: 1.738
  • http://www.mollehem.se
SV: Total nybörjare, räls i N-skala?
« Svar #32 skrivet: mån 09 apr 2012, 08:30:11 »
Idag har jag fortsatt mitt äventyr i den nya MJ-världen genom att försöka få något som helst grepp på hur man digitaliserar sin bana, men jag förstår helt enkelt ingenting. Det verkar vara rejält ont om sidor som beskriver grunderna för en som har noll i förkunskap om hur man ska börja, och vad som behövs köpas.

Jag har så lite kunskap att jag inte ens kan ställa några frågor (iallafall inte rätt frågor)! Så därför: Finns det någon som vet någon bra guide för att komma igång med digitalt? ...

Att "digitalisera" en bana betyder egentligen att man kör loken med digitalteknink, DCC, till skillnad från på gammalt "analogt" sätt.
De flesta som "kör digitalt" nöjer sig med att styra loken med utrustningen. Växlar och liknande styrs oftast på traditionellt sätt med fingrarna, mekaniska stötstänger, växelmotorer från separata växelpaneler etc.
Sen går det ju naturligtvis att sätta dekodrar och motorer till växlarna och styra också dessa från digitalsystemet, men det inte alls lika vanligt att ta det steget.

Sedan kan anläggningen datoriseras också, dvs man kopplar in en dator med ett tågstyrningsprogram och låter datorn köra en del tåg, lägga växlar och blockera sträckor m.m.

Nå, ska du "bara" digitalisera anläggningen för att köra tågen på det första, vanligaste sättet, så handlar det inte om komplicerade saker. Det är egentligen bara att sätta ihop alla spåren och börja köra.

Däremot om du funderar på att senare blanda in datorn så kan det vara bra att förbereda anläggningen redan nu. Då ska du förse olika sträckor med separat strömmatning och isolera dom från varandra. Hur små och tätt du delar in banan i olika stäckor kommer att bestämma hur tätt du kan köra tågen på anläggningen. Bara ett tåg på varje sträcka i taget för att datorn ska kunna hålla koll.

Citat från: js
Jag vill ha:
-ställverk att lägga växlar (på en datorskärm antar jag?)
inte en förutsättning för digitalisering. Vanligast är nog separata paneler med vanliga strömbrytare.
Citat från: js

-skicka iväg tågen
om du menar med automatik så blir det nog "datorisering"
Citat från: js
-ge tåg- och växlingsrörelser realistiska egenskaper (bromssträcka, acceleration osv)
det får du med vanlig digitalisering. Loken har dekodrar där lokets tröghet ställs in.
Citat från: js
-varje tåg ska ha en tidtabell som de ska följa
låter som datorisering om det nu inte är du själv som ska köra efter tidtabellen
Citat från: js
-blocksträckor
beror ju lite på vad du menar men det låter kanske som det blir datorisering
Citat från: js
-säkert massa mer som jag inte ens har tänkt på än...

Många tror att det är komplicerat med en digital bana till skillnad från en analog. Egentligen är det precis tvärtom.
Det är först när man ska blanda in datorn som det börjar bli komplicerat, och då på ungefär samma sätt som när man skulle bygga en analog bana för många samtidiga tåg - sektionsindela spåren.

Men i ditt fall kanske det är en datoriserad bana du är ute efter.
mvh/anders
* med siktet på skåNskt *
skånskaN på nätet - www.nskalaskane.se
Med starka kopplingar till MGP

Utloggad Göran på Öland

 • Användare
 • ***
 • Antal inlägg: 149
SV: Total nybörjare, räls i N-skala?
« Svar #33 skrivet: mån 09 apr 2012, 15:23:44 »
Hej igen Broder Nybörjare Js!
När jag började för ett drygt år sedan fick jag rådet att skaffa en startsats och sedan utveckla från den. Köpte ett Fleischmann startkit med två lok (med dekoder) och  vagnar för sätta ihop ett person- och ett godståg. Sen har jag kompletterat med en växeldekoder, växlar med motorer och spår Piccolo med färdig banvall. Har handlat hos Modell Digital i Malmö (www.modelldigital.se) som jag tycker är bra. Har köpt prylar från en hel del andra ställen också, inget fel på dom. Fick också rådet att skaffa programmet AnyRail4 för att kunna göra spårplaner - helt suveränt, man får fram önskad spårplan och en fullständig komponentlista som man kan beställa efter. Du kan se min senaste spårplan tidigare i den här tråden och lite andra nybörjarsynpunkter under "Min modelljärnväg - Göran på Öland bygger...". Jag har också fått många synpunkter och råd från gamla erfarna rallare. Jag har kompletterat en rundbana med diagonalt dragen "åtta" där spår går i olika nivåer och på en bro, då får man en intressant trafikbild när flera tåg rör sej mot varandra utan att det blir några polproblem i anslutn.växlar. Jag vill också utveckla mitt kunnande och ser i fjärran körning via dator. Men det är långt dit och nu tycker jag att det är jättekul att köra mina tre tåg manuellt. Men det gäller att vara nykter! Tar man en drink eller två före avgång blir det nästan alltid problem!
Vi hörs och vänliga hälsningar från Göran   :handshake: :beer:

Utloggad AiR

 • Stammis
 • ****
 • Antal inlägg: 1.807
SV: Total nybörjare, räls i N-skala?
« Svar #34 skrivet: tis 10 apr 2012, 09:42:30 »
Skarva utan skarvjärn! Skarva räls genom att förskjuta rälerna i förhållande till slipersmattan (platssyllarnaa sitter ihop på undersidan och bildar en sammanhängande rad, en "matta", som rälerna är infästa i). Särskilt för Peco c55 som har rälsen försänkt i mattan hela vägen så ger detta utmärkta skarvar utan skarvjärn. Skarvar i kurvor blir bättre om man även förskjuter höger och vänster räl. Vilket kurvan i sig redan gör, då man böjer flexrälsen.

Hittar tyvärr ingen bild just nu, men har sett det visat i forumet tidigare.

Jag har även lagt räls mot växel utan skarvjärn. Har man bara ett stabilt underlag och bra fixering (lim och senare ballast med lim) så ligger skiten kvar. Även på en modul som kastas runt i släpvagnar och på möten.
Andersson i Rakvattnet

Utloggad js

 • Användare
 • ***
 • Antal inlägg: 26
SV: Total nybörjare, räls i N-skala?
« Svar #35 skrivet: tis 10 apr 2012, 19:48:09 »
Hej igen!

Många bra tips. Speciellt om skillnaden mellan digitalisera och datorisera, väsentligt!
Som sagt, jag har absolut ingen brådska utan planerar tills jag dels har pengar att köpa det jag behöver men även tid. Kommer förmodligen bara kunna lägga 1-2h i veckan på bygge osv så det är ett långtidsprojekt!

Också kul att se en annan nybörjare, som Göran. Åtminstone kallar han sig nybörjare, men jag blev imponerad!

Utloggad js

 • Användare
 • ***
 • Antal inlägg: 26
SV: Total nybörjare, räls i N-skala?
« Svar #36 skrivet: fre 13 apr 2012, 15:25:15 »
Hej igen!

Jag har som sagt bara plats för en pytteanläggning än så länge, och hittade i mitt idoga letande en sida som presenterar layoutidéer på 2'x3' (ungefär 61x92cm). Min fråga är då om dessa överlag fungerar med Peco 55 flexräls? Jag är osäker på om flexrälsen har någon egenskap som gör att det inte går att ha så snäva kurvor som presenteras t.ex.

Sida 1 http://www.thortrains.net/nscale/nminis2.html
Sida 2 http://www.thortrains.net/nscale/nminis3.html

Nästan längst ner på första sidan fanns en layout jag fastnade lite extra för, hade det varit en möjlighet med Peco code 55 på de dimensioner det gäller? Självklart är inte nån centimeter hit eller dit dunderfast utan kan variera.


Någon som har några åsikter över just den layouten, eller över någon annan på den sidan som kan passa/inte passa? Alla tankar mottages tacksamt!

Inloggad kasoe

 • Stammis
 • ****
 • Antal inlägg: 1.395
  • Habo Hobby & Tågspecialisten
SV: Total nybörjare, räls i N-skala?
« Svar #37 skrivet: fre 13 apr 2012, 15:40:21 »
Citera
Jag har även lagt räls mot växel utan skarvjärn. Har man bara ett stabilt underlag och bra fixering (lim och senare ballast med lim) så ligger skiten kvar. Även på en modul som kastas runt i släpvagnar och på möten.

Jag får säga att "vår" erfarenhet (N-skalegruppen i Habo) är att det KAN bli problem om man skippar skarvjränen. Vi har en modulstation med handbyggda växlar och flexspår där vissa skarvar är gjorda utan skarvjärn och vi har sett "glidningar"...

Ett skarvjärn är ingen oöverstiglig kostnad, just vid växlar skulle jag inte (kommer jag inte) att chansa utan lägger några skarvjärn. På "linjeskarvar" är det annorlunda, där funkar AiRs metod klockrent (sägs det, jag använder personligen iofs skarvjärn där också... ;) )

Hälsar,
Anders Ö
Bygger främst N och (mest) smalspår i skala 0, kikar på 1/G/16mm skala. Rekommenderar
Habo Hobby & Tågspecialisten - södra Sveriges största hobbybutik

Utloggad js

 • Användare
 • ***
 • Antal inlägg: 26
SV: Total nybörjare, räls i N-skala?
« Svar #38 skrivet: lör 14 apr 2012, 23:40:38 »
Okej, värt att tänka på. Mycket att tänka på bara med en sån enkel sak som skarvar!

Vidare med spårplansfunderingarna, tittade på den här hemsidan:
http://www.thortrains.net/trackplan/Nmini1.html

Och fann ytterligare en spårplan som verkade intressant:


Den är c:a 107x61cm. Och mina tankar och frågor om spårplanen i förra inlägget gäller även denna, t.ex. skulle det funka med Peco code 55-räls tror ni, är det en bra/dålig plan, annat?

Utloggad Micke C

 • Stammis
 • ****
 • Antal inlägg: 1.408
SV: Total nybörjare, räls i N-skala?
« Svar #39 skrivet: lör 14 apr 2012, 23:47:35 »
En layout av den storleken hade jag föredragit att bygga med sektionsräls. Fasta rälsbitar ger ju även möjligheten att prova sig fram och experimentera, det är betydligt svårare med flex...
//Micke C - Mikael Carlsson
VMJF - FREMO
Hökerum som N-RE
Crawford Valley i americaN

Utloggad js

 • Användare
 • ***
 • Antal inlägg: 26
SV: Total nybörjare, räls i N-skala?
« Svar #40 skrivet: lör 14 apr 2012, 23:49:45 »
Okej, jag var sugen på code 55, därav valet Peco flex. Men jag är ju inte den som är den. Finns det fasta sektionsbitar som inte är code 80 eller 100?

Och visst, att leka lite och att hitta en grund kanske också blir enklare med sektionsräls.

Finns det någon som vill vara årets absoluta ängel och via ett spårprogram på datorn rita upp ovanstående plan och på så vis kunna ge mig exakt vilka rälsbitar som behövs? T.ex. då med Katoräls.
(om nu inte folk tycker den spårplanen verkar idiotisk förstås...)
« Senast ändrad: lör 14 apr 2012, 23:59:55 av js »

Utloggad Roland S

 • Användare
 • ***
 • Antal inlägg: 321

Utloggad ulwen

 • Stammis
 • ****
 • Antal inlägg: 984
 • H0 - 3R, N-skala DCC - Allt svenskt
  • Min hemsida
SV: Total nybörjare, räls i N-skala?
« Svar #42 skrivet: sön 15 apr 2012, 19:50:09 »
Hej!

Fixade till en variant på Fleischmanns räls (Rocos gamla utan rälsbädd).

Bild på anläggningen och lista på delar har du här:



22203, N Roco 22203. Straight 104.2mm.                                                17
22204, N Roco 22204. Straight 54.2mm.                                                   4
22205, N Roco 22205. Straight 50mm.                                                      4
22206, N Roco 22206. Straight 33.6mm.                                                   1
22207, N Roco 22207. Straight 17.2mm.                                                   3
22221, N Roco 22221. Curve radius 194.6mm, angle 30º (R1)                12
22222, N Roco 22222. Curve radius 228.2mm, angle 30º (R2)                  8
22232, N Roco 22232. Curve radius 194.6mm, angle 6º (R1)                    1
22244, N Roco 22244. Crossing 104.2mm. 30º                                         1
22261, N Roco 22261. Left turnout 112.6mm. (remote)                            3
22263, N Roco 22263. Right turnout 112.6mm. (remote)                          3




H0 - 3R, Digitalt N - Digitalt. Svenska förebilder.

Utloggad js

 • Användare
 • ***
 • Antal inlägg: 26
SV: Total nybörjare, räls i N-skala?
« Svar #43 skrivet: sön 15 apr 2012, 20:00:56 »
STORT tack! Nu har man ännu mer att fundera på, köpa, planera osv, hehe.

Utloggad js

 • Användare
 • ***
 • Antal inlägg: 26
SV: Total nybörjare, räls i N-skala?
« Svar #44 skrivet: sön 15 apr 2012, 23:29:41 »
Aha, såg inte att det var ett spårkryss längst upp och inte nån växel. Går det att byta ut det mot en växel så att det blir två rundlar som man kan köra runt på? Eller blir det något vajsing med polbyten?

Spelar polbyten nån roll om man kör DCC för övrigt? Eller har jag missförstått det kanske.

Utloggad andersb

 • Stammis
 • ****
 • Antal inlägg: 1.738
  • http://www.mollehem.se
SV: Total nybörjare, räls i N-skala?
« Svar #45 skrivet: mån 16 apr 2012, 05:50:19 »
Du kan kika på Atlas. T. ex. här.

Nja, så länge man inte kör rent amerikanskt så ska man ta det försiktigt med Atlas Cd55!
Förutom det amerikanska utseendet så tenderar en hel del europeiskt material att hoppa fram på rälsspikarna  :ouch:

mvh/anders
* med siktet på skåNskt *
skånskaN på nätet - www.nskalaskane.se
Med starka kopplingar till MGP

Utloggad andersb

 • Stammis
 • ****
 • Antal inlägg: 1.738
  • http://www.mollehem.se
SV: Total nybörjare, räls i N-skala?
« Svar #46 skrivet: mån 16 apr 2012, 05:59:24 »
Jag har som sagt bara plats för en pytteanläggning än så länge, och hittade i mitt idoga letande en sida som presenterar layoutidéer på 2'x3' (ungefär 61x92cm). Min fråga är då om dessa överlag fungerar med Peco 55 flexräls? Jag är osäker på om flexrälsen har någon egenskap som gör att det inte går att ha så snäva kurvor som presenteras t.ex.

Sida 1 http://www.thortrains.net/nscale/nminis2.html
Sida 2 http://www.thortrains.net/nscale/nminis3.html

Nästan längst ner på första sidan fanns en layout jag fastnade lite extra för, hade det varit en möjlighet med Peco code 55 på de dimensioner det gäller? Självklart är inte nån centimeter hit eller dit dunderfast utan kan variera.

Någon som har några åsikter över just den layouten, eller över någon annan på den sidan som kan passa/inte passa? Alla tankar mottages tacksamt!

Dom blir ju rätt små med skarpa kurvor, men visst går det att bygga med flexräls. När det gäller Pco's flexräls så ska man då läsa instruktionerna som följer med. Den böjs lättare på ena hållet och under finns punkter i plasten som kan skäras av om man ska böja väldigt mycket.
Men som andra sagt - det är snäppet svårare att bygga med flexrälsen än med fasta bitar.

Av småbanorna du länkar till så fastnade jag främst för denna:

Flera uppställningsspår/industrispår och skulle kunna bli en liten bana med två säckstationer där man får ta två varv mellan dom.

mvh/anders
* med siktet på skåNskt *
skånskaN på nätet - www.nskalaskane.se
Med starka kopplingar till MGP

Utloggad ulwen

 • Stammis
 • ****
 • Antal inlägg: 984
 • H0 - 3R, N-skala DCC - Allt svenskt
  • Min hemsida
SV: Total nybörjare, räls i N-skala?
« Svar #47 skrivet: mån 16 apr 2012, 07:03:58 »
Aha, såg inte att det var ett spårkryss längst upp och inte nån växel. Går det att byta ut det mot en växel så att det blir två rundlar som man kan köra runt på? Eller blir det något vajsing med polbyten?

Spelar polbyten nån roll om man kör DCC för övrigt? Eller har jag missförstått det kanske.

Jag såg det när jag ritade och försökte få in en korsväxel istället. Men det är inte samma geometri som gör att det inte finns passbitar för kurva och motstående sida då att tillgå i Rocos sortiment.
Jag hade gjort kurvorna med flexräls istället så funkar det med en korsningsväxel. Ytterkurvan får en annan geometri också.
Spårkorset har 30 grader och korsningsväxlarna finns bara i 15 graders. Längden på genomgående spår ändras då från 104,2mm till 112,6mm.
« Senast ändrad: mån 16 apr 2012, 07:08:15 av ulwen »
H0 - 3R, Digitalt N - Digitalt. Svenska förebilder.

Utloggad maxmekker

 • Nykomling
 • **
 • Antal inlägg: 3
SV: Total nybörjare, räls i N-skala?
« Svar #48 skrivet: mån 01 jul 2019, 23:30:45 »
Hei alla . Stian Fra Norge her . Just begynt å pussle med at bygge en liten N skala bane. Och via mycke google ( faktisk på at googla fleischmann 22244 crossing) så havnet jeg i denna tråden.

Jag skulle gjerna vite hur 'ulwen' ritat upp det forslaget med Fleischmann sine nummer  , om någon vet, eller om du ser det selv Ulwen:-)  Det er hva min lokala Hobby shop har av skinne matrialle , så det er hva jeg har kjøpt lite av och lekar med på at setta i hop et lite layout.

Jag hadde et H0 layout for en del år sen ( cactus valley kopi) men det ble aldri helt rett, så det er nu tagit bort.

Et lite N skala for at komma i gang igjen kjens bra at starta med  , och storleken i dom som blevit diskuterat her kjens bra med .

takk så lenge

Utloggad andersb

 • Stammis
 • ****
 • Antal inlägg: 1.738
  • http://www.mollehem.se
SV: Total nybörjare, räls i N-skala?
« Svar #49 skrivet: tis 02 jul 2019, 10:37:40 »
Hej och välkommen!

Det är Anyrail som användes.

Det är också det som jag själv använder. Fritt att prova på små spårplaner och inte så dyrt att köpa licens för.

mvh/anders
* med siktet på skåNskt *
skånskaN på nätet - www.nskalaskane.se
Med starka kopplingar till MGP