Nyliga inlägg

Sidor: [1] 2 3 ... 10
1
Moduler / SV: Turebergs Station - Modulversionen
« Senaste inlägg av kattjaevel skrivet Idag kl. 21:56:24 »
Mycket vackert. Det där med lite skrot tror jag blir bra.
2
Allmänna MJ-nyheter / SV: Rocos nyheter för 2021
« Senaste inlägg av HJP skrivet Idag kl. 21:50:35 »
****
Tack BenWah46. Du fick mig att göra ett nytt försök  :)

Av någon anledning gick det lättare att ladda ner Firefox nu. Det fanns två nedladdningsställen. Jag valde den andra nu.
Vips funkade bilduppladdningen  :up:  Men varför funkar det inte med Google Chrome? Det har ju gått förr  :???:
3
Landskap och hus / SV: Partiell selektiv uteslutning av byggnadsdelar?
« Senaste inlägg av plzeta skrivet Idag kl. 21:47:06 »
Jänkarna brukar kalla det selective compression. Det finns en del skrivet om detta.
4
Moduler / SV: Turebergs Station - Modulversionen
« Senaste inlägg av nohab skrivet Idag kl. 21:45:24 »
Mycket snyggt !
Längtar efter att få se den IRL :)
5
Landskap och hus / Partiell selektiv uteslutning av byggnadsdelar?
« Senaste inlägg av Goofy skrivet Idag kl. 21:43:57 »
 :geek:

Vet inte vad det heter, det jag vill fråga den samlade kunskapen om. Men, det handlar om att minska storleken på hus och annat, fast på ett selektivt vis.

Bakgrund; i H0 blir man ju vanligtvis tvungen att minska ned på längdskalan, stationer blir oftast inte så långa som de är i verkligheten, inte perrongen eller
lastkajen heller. Avståndet mellan stationer ska vi ju inte ens nämna.
När nu vår "verklighet" blir hoptryckt så blir det konstigt om till exempel stationsbyggnaden är lika lång som
perrongen, speciellt om förhållandet var helt annat hos förebilden.. vagnar brukar ju kunna vara hoptryckta på längden (längdskala 1:93 - 1:114) lär var
förekommande. Men hur gör ni med hus och byggnader? Jag har för mig att jag läst något smart i ämnet (vad nu detta ämne heter?) men minns inte var.
Det handlar alltså inte om att bygga hus i 1:100 istället för 1:87, utan snarare om att ta bort en fönsterrad, eller på annat sätt minska husens storlek utan
att det blir konstigt, eller ser onaturligt ut.  Många betraktare av fina anläggningar brukar reagera på att träden på banan ser väldigt stora ut, när
det egentligen förhåller sig tvärt om. Byggaren har skickligt och avsiktligt minskat storleken på träden, för att få en mer "rätt" känsla.
Det handlar alltså om att skapa en byggnad som ser "rätt" ut i vår hoptryckta värld. Men hur?
6
Moduler / SV: Dubbelt så roligt
« Senaste inlägg av nohab skrivet Idag kl. 21:43:46 »
Ser ju kanonfint ut !
7
Allmänna MJ-nyheter / SV: Rocos nyheter för 2021
« Senaste inlägg av BenWah46 skrivet Idag kl. 21:35:22 »
Jag förstår inte varför installationen av Firefox skulle medföra problem.

https://www.mozilla.org/sv-SE/firefox/new/

På länken ovan klickar man på Hämta Firefox så hämtas installationsprogrammet av den browser du har.
I Internet Explorer visas sedan en gul list längst ner där man väljer Kör för att installationen skall starta resterande nedladdningar och slutföras på datorn.

Sen bör programmet finnas med den hopkrullade rödorange räven som ikon. Jag brukar dra ner den till "Aktivitetsfältet" för att sedan hitta den utan besvär.
8
Digitalt och elektronik / SV: Strömförsörjning Arduino i vagn?
« Senaste inlägg av plzeta skrivet Idag kl. 21:23:17 »
Hej.
Hade denna sparad. Kan ge lite uppslag.
Byt ut trafo mot spåranslutning. Sätt ett laddbart (ack) efter LM7806. Se schemat.
Ska väl ge 5VDC ut så det räcker.//PZ
9
Allmänt om MJ / SV: Varför Ma igen?
« Senaste inlägg av hanlof skrivet Idag kl. 21:21:37 »
Hej, tror det är många dom skulle vilja ha ett Mg. Jag har aldrig sett sett det live, men spelar det någon roll? Om man tittar på priserna för mg-lok, ligger dom ofta högt. Hade möjlighet att köpa ett brimalm för 7500 kr nyligen, men bangade pga loket inte fixar normala kurvradier och växlar. Har förresten två Mg, privat byggda och betalat 8000 och 10 000 för dom. Det är det enda lok jag inte tvekat på att betala dom priserna. 17 lok och det var i tjänst från 1944 -1981. Fett många år. Kollade nyligen med Jeco, men fick ett nekande svar pga problem med Kina-tillverkningen. Fast vem vet, Jeco har ju överraskat förr...😀

Man kan givetvis gå på vad man själv gillar som tillverkare, eller fundera på marknaden. Nog en hel som skulle vilja se X7/Xoa7 också och bara Hobbyshoppens kåpor utan driv har betingat 9000 kr på Tradera och det är inga toppkåpor. Jag byter successivt ut lok-och vagnsparken när det kommer bättre modeller med samma förebild. Men ibland är de lite äldre modellerna bättre än Kina-tillverkat.

Blir lite förvånad över att priset du nämner inte blir högre. Metallkåpa? Jag kommer säkert köpa ett par lok, jag gillar ju också Ma😀. Fast jag tycker det är synd att man inte tar chansen till ngn ”ny” modell. Dekas kommer med Kustpilen, Heljan har gjort den redan och en helt iskall modell för mig, dessutom geografiskt begränsad förebild. Jeco kommer med X2 igen, Rapid, fast inte T44 och T43, som ofta betingat ett högt andrahandsvärde.

Är glad för mina två Mg, dom slår ut alla mina andra modeller på anläggningen eftersom jag tycker förebilden är kult. Mg ger det tuffaste intrycket av alla lok, tycker jag, och ser ut att ha en råstyrka utseendemässigt som andra förebilder inte har, inkl Dm3 och Dm, som jag även haft och sålt.

Ser fram emot ditt Ma och bra att du orkar/våga satsa. Håller med om att Ma i flera serier varit misslyckade, så det kan bara bli bättre😀👍.

/hanlof
10
Digitalt och elektronik / SV: Mina led dioder går sönder efter några växlingar
« Senaste inlägg av BenWah46 skrivet Idag kl. 21:19:11 »
De angivna kopplingarna drivs med DC så back-EMF borde spärras. Enklare kunde vara en termistor i serie med spolen, den stoppar snabbt spänningen från att stiga. Om det är snabbt nog får man väl testa.

En tersmistor är ett motstånd vars värde stiger skyhögt när spänningen över den ökar. Sedan faller den tillbaka till ett lågt utgångsvärde.

Viessmann säljer ju ställpultar med LED-indikering. Såvida de inte föreskriver DC har de väl en lösning.

En termistor är en termiskt beroende resistor. Den är för långsam för att göra någon nytta i den här kopplingen. Du avser nog en varistor (spänningsberoende resistor).
De varistorer man normalt hittar i handeln har motsatt funktion, resistansen är negativt beroende av spänningen dvs "R" minskar drastiskt när spänningen överstiger märkvärdet.
Sådana varistorer används som överspänningsskydd, till exempel på telelinjer som kan vara utsatta för åskslag,  Dock inte särskilt ofta för att skydda en enskild lysdiod på ett kretskort.

Angående drivspänningen så förefaller det åtminstone för mig som om växelns spole drivs av växelspänning (AC)
Lysdioderna däremot verkar vara matade med halvvågslikriktad spänning (DC) via D1.
Korrekt, jag skrev fel i hastigheten. Komponenten kan dock gott användas för att i fall av spikar jorda "gul" direkt mot "blå" och på så sätt nolla spiken.  Om komponenten är snabbare än magnetens motelektromotoriska kraft borde det fungera bra. Märkligare alls är att dioderna alls lägger av.
Sidor: [1] 2 3 ... 10