Svenskt MJ-forum

Interaktivitet => Min modelljärnväg => Ämnet startat av: Cosinus skrivet tis 01 jan 2019, 23:58:07

Titel: Cosinus hemmabana i N-skala
Skrivet av: Cosinus skrivet tis 01 jan 2019, 23:58:07
Jag har länge tänkt skapa en tråd om min modelljärnväg och nu när det är nytt år känns det som ett bra tillfälle att sätta igång. Själv har jag lärt mig massor genom att läsa på forumet och det är alltid intressant att se hur andra bygger. Jag har absolut ingen ambition att visa några nya eller unika idéer men hoppas kunna ge upphov till några "jaha, så kan man ju också göra". Jag hoppas också kunna visa att det är möjligt att bygga modelljärnväg på ett begränsat utrymme om man prioriterar hårt.

Mitt modelljärnvägsintresse har legat latent sedan lång tid tillbaka. Som barn hade jag och min bror en låda begagnad Märklin m-räls med några lok och vagnar. Då och då byggde vi upp en rundbana på golvet och körde i några veckor innan det var dags för storstädning i lekrummet. Sedan blev det plötsligt fullt upp med studier, jobb och familj. Jag har ändå alltid sagt, halvt på allvar och halvt på skoj, att när jag blir pensionär, då ska jag ha en riktig modelljärnväg med landskap och allt.

Hösten 2016 fick jag höra att en kompis börjat bygga en modelljärnväg i sin källare. Jag fick såklart provköra och han lyckades också "lura iväg mig" till Hobbymässan i november. Jag skulle ju inte skaffa modelljärnväg nu. Med småbarn hemma har man ändå fullt upp. Men man kan ju alltid titta.

Efter mässan började jag fundera. Det är ju trots allt bara trettio år kvar till pensionen. Kanske bäst att sätta igång? Med småbarn hemma har man klart begränsad tid över till hobbyverksamhet. Å andra sidan skulle det passa bra med en hobby som man kan pyssla med på hemmaplan efter att barnen somnat på kvällarna.

I januari 2017 beställde jag så en digital startsats i N-skala från Fleischmann och mutade in ett litet utrymme i källaren. Jag kan inte riktigt förklara varför valet föll på just N-skalan. Det kändes på något märkligt sätt helt självklart. Några argument som jag tror jag kommit på i efterhand är att jag vill få plats med mycket landskap och att jag gillar utmaningen med det begränsade utbudet av svenska modeller.
(http://www.svensktmjforum.se/forum/uploads/4200/IMG_9043.jpg)

Ganska snart kompletterade jag med ett orange RC-lok och de svenska personvagnar som fanns att få tag på som färdiga modeller.
(http://www.svensktmjforum.se/forum/uploads/4200/IMG_9113.jpg)
Titel: SV: Cosinus hemmabana i N-skala
Skrivet av: Lasp skrivet ons 02 jan 2019, 01:53:35
Ser ut som en riktigt bra start! Låt det växa fram och testa olika alternativ. Men visst kan man ha moduler även på ett sånt litet utrymme?
Då lever det ju längre.
Skall bli kul att se vad du fortsätter med. :hug:
Titel: SV: Cosinus hemmabana i N-skala
Skrivet av: wille24 skrivet ons 02 jan 2019, 02:18:28
Kul, har alltid tyckt att N-skalan är häftig då de är litet och smått.
Titel: SV: Cosinus hemmabana i N-skala
Skrivet av: Grävarn skrivet ons 02 jan 2019, 06:42:15
Vad trevligt att du fick besökt modellmässan så att du kunde verkställa din hobby  ;) glöm inte att lägga in bilder här.

Varma mj-hälsn Stefan
Titel: SV: Cosinus hemmabana i N-skala
Skrivet av: AlexEhn skrivet ons 02 jan 2019, 13:30:08
Mycket trevligt!

Är i lite samma situation, småbarn och MJ-hobby när barnen har lagt sig. Och N-skala pga utmaning med att skapa egna lok & vagnar.
Titel: SV: Cosinus hemmabana i N-skala
Skrivet av: Cosinus skrivet ons 02 jan 2019, 16:11:12
Ser ut som en riktigt bra start! Låt det växa fram och testa olika alternativ. Men visst kan man ha moduler även på ett sånt litet utrymme?
Då lever det ju längre.
Skall bli kul att se vad du fortsätter med. :hug:
Moduler verkar spännande och jag kommer säkert att vilja prova på även denna del av hobbyn men det får bli om några år. Att åka iväg på körning en hel helg är inte optimalt med småbarn hemma. Helgerna går helt enkelt åt till annat.

Sen kunde jag ju ha byggt hemmabanan av flera moduler men det kommer förhoppningsvis att framgå av fortsättningen varför jag valde bort det alternativet.

Kul att du är nyfiken på fortsättningen.

Mycket trevligt!

Är i lite samma situation, småbarn och MJ-hobby när barnen har lagt sig. Och N-skala pga utmaning med att skapa egna lok & vagnar.
Kul! När jag har hängt på forumet har jag insett att det verkar finnas en hel del småbarnsföräldrar som håller på på kvällarna.
Titel: SV: Cosinus hemmabana i N-skala
Skrivet av: Cosinus skrivet ons 02 jan 2019, 16:31:53
Nu var jag fast så det var lika bra att börja planera min anläggning på allvar. Jag hade ingen brådska utan lät planeringen ta sin tid. Man kan nog säga att den pågick i perioder under våren, sommaren och hösten 2017. Det är svårt att komma ihåg alla detaljer i efterhand och det var en del tvära kast fram och tillbaka mellan olika lösningar.

Mina viktigaste tankar och prioriteringar kan sammanfattas i följande punkter:
- Kvalitét framför kvantitet, det vill säga hellre litet och bra än bara stort.
- Håll det enkelt och undvik onödigt krångel, det är ju en nybörjarbana. Jag har medvetet undvikit vändslingor, kurvväxlar, modulskarvar och stora nivåskillnader.
- Modellen ska hämta inspiration från verkligheten och vara realistisk i det lilla men den behöver inte vara realistisk i det stora. Med detta menar jag att varje del av miljön ska vara så realistisk som möjligt men helheten behöver inte alls vara realistisk.
- Det ska gå att låta tågen köra runt-runt. Detta var inte alls något självklart val men något jag landade i efterhand.
- Det ska vara möjligt att utföra enklare trafikuppgifter såsom att flytta godsvagnar och köra persontåg mellan stationer.
- Banan ska gärna vara körbar under byggtiden.
- Anläggningen ska kunna flyttas av två personer. Jag siktade ursprungligen på yttermåtten 160x60 cm men landade tillslut på 180x80 cm. Det var en ständig inre kamp för att motstå frestelsen att utöka ”bara lite till”.
- ”Ekonomisk effektivitet” vilket jag definierar som mycket hobby för pengarna. Att bygga vagnar från etsplåtar, göra egna träd eller scratchbygga hus ger till exempel många timmar pyssel per krona. Att köpa färdig rullande material är också kul men ger betydligt mindre pyssel per krona.

När det gäller innehåll hade jag följande önskemål och idéer:
- Det ska finnas en liten station med godsbangård
- Kring stationen ska det finnas en stadsmiljö
- Jag vill ha en liten industri med stickspår
- Det ska finnas skogslandskap

Jag började skissa i Railmodeller Express som finns i gratisversion till Mac. Det var nyttigt i början för att få en känsla för rimliga kurvradier och för hur mycket utrymme växelgator kräver. Efter att ha ropat hem en bunt flexräls på Tradera släppte jag efterhand planerandet i datorn och fortsatte istället att prova mig fram på den gamla bänkskiva jag hade som provisoriskt underlag.

Den här bilden visar praktiska tester med stigningar.
(http://www.svensktmjforum.se/forum/uploads/4200/IMG_9218.jpg)

Här har jag börjat testa med fler växlar och lite flexräls.
(http://www.svensktmjforum.se/forum/uploads/4200/IMG_9331.jpg)

Så här kan en riktigt bra fredagkväll se ut. ;) :beer:
(http://www.svensktmjforum.se/forum/uploads/4200/IMG_9542.jpg)
Titel: SV: Cosinus hemmabana i N-skala
Skrivet av: Cosinus skrivet ons 02 jan 2019, 22:38:34
Spårplanen började så småningom stabilisera sig. Närmast framkanten ligger stationen i den lilla orten. Stickspåret som utgår från bakkanten ska leda till en industri som ligger en bit utanför orten. Inspirerad av Sture Bylén började jag tidigt experimentera med enkla hus-mockuper för att undersöka hur mycket stadsmiljö som skulle kunna få plats. Basmaterialet till husen var så här långt tomma frukostflingekartonger.
(http://www.svensktmjforum.se/forum/uploads/4200/IMG_9546.jpg)

Framåt påsk började anläggningen växa över kanten på den provisoriska skivan. Sonen hjälper gärna till att provköra. Mycket praktiskt att man med hjälp av digitaltekniken kan begränsa lokens maxhastigheter till barnsäkra nivåer. Än så länge är det bara jag själv som lyckats ha vagnar i golvet.  :???:
(http://www.svensktmjforum.se/forum/uploads/4200/IMG_0123.jpg)

Nu började jag bli nöjd med stationsområdet men kände att det saknades något viktigt på min rundbana. Det fanns ju ingen "omvärld". Tågen kunde inte försvinna bort.

I slutet av maj skaffade jag en 12 mm furuplywoodskiva att använda till både ramverk och spårunderlag. Jag räknade och skissade noga för att säkerställa att jag skulle kunna såga ut alla delar jag behövde ur en enda standardskiva på 1220 x 2440 mm (principen om ekonomisk effektivitet). Plywood är visserligen inte särskilt dyrt men det är bökigt att köra hem från byggvaruhuset när man inte har eget släp.

När jag flyttat över spåren på den tillsågade plywoodskivan kunde jag lägga till den saknade "omvärlden" i form av ett extra spår i bakkant. Detta extra spår kommer att vara helt dolt och ligga under en skogsbevuxen ås som löper längs bakkanten. Man kan se det som en minimal skuggbangård som är möjlig att utöka i framtiden när allt annat är färdigt. Det ser kanske inte mycket ut för världen men det ger många nya trafikmöjligheter, speciellt när man ska köra tillsammans med barnen.
(http://www.svensktmjforum.se/forum/uploads/4200/IMG_1241.jpg)

Spårmaterialet är genomgående Fleischmann/Roco utan banvall. Jag har i princip använt sektionsräls i de relativt skarpa 180-graderskurvorna vid kortändarna och flexräls på raka eller lätt svängda avsnitt. Jag har visserligen upptäckt flexrälsens alla fördelar men jag är inte riktigt redo att bygga skarpa kurvor med den.
Titel: SV: Cosinus hemmabana i N-skala
Skrivet av: AlexEhn skrivet tor 03 jan 2019, 11:56:51
Ser mycket kul ut!
Titel: SV: Cosinus hemmabana i N-skala
Skrivet av: N_Rallaren skrivet tor 03 jan 2019, 12:11:54
Jag har visserligen upptäckt flexrälsens alla fördelar men jag är inte riktigt redo att bygga skarpa kurvor med den.
Känner igen mig i ditt byggande. Är själv sakta på väg från plywoodskivan till nästa steg. Det finns bra hjälpmedel för att lägga flexräls snyggt och jämt, t ex dessa från Peco (https://www.hattons.co.uk/stocklist/1000407/1000589/3070848/0/Peco_Products_N_Gauge_Track_Accessories/prodlist.aspx). Tack för att du delar med dig av din resa :).
Titel: SV: Cosinus hemmabana i N-skala
Skrivet av: Cosinus skrivet tor 03 jan 2019, 16:26:34
Känner igen mig i ditt byggande. Är själv sakta på väg från plywoodskivan till nästa steg. Det finns bra hjälpmedel för att lägga flexräls snyggt och jämt, t ex dessa från Peco (https://www.hattons.co.uk/stocklist/1000407/1000589/3070848/0/Peco_Products_N_Gauge_Track_Accessories/prodlist.aspx). Tack för att du delar med dig av din resa :).

Tack för tipset! De kurvmallarna hade jag inte sett förut. När jag ska bygga ut, någon gång i framtiden, blir det nog bara flexräls.
Titel: SV: Cosinus hemmabana i N-skala
Skrivet av: Cosinus skrivet tor 03 jan 2019, 16:41:53
Under sommaren är det ju inte så kul att hänga i källaren hela kvällarna så då brukar jag passa på att göra något mindre projekt som går att jobba med på köksbordet eller på altanen. För mig är det också ett bra sätt att få ett litet avbrott från anläggningen så jag inte tröttnar.

Sommaren 2017 experimenterade jag med landskapsbygge genom att bygga ett litet diorama på ca 30x20 cm. Jag lyckades klämma in skogs-, sank- och betesmark, bergsytor, olika typer av träd och naturligtvis banvall. Detta var ett bra sätt att testa alla spännande tekniker jag läst om här på forumet och det gav många idéer inför det fortsatta bygget. Jag fick också tillfälle att känna efter vilken ambitionsnivå som är rimlig.

(http://www.svensktmjforum.se/forum/uploads/4200/IMG_7173.jpeg)
Titel: SV: Cosinus hemmabana i N-skala
Skrivet av: Cosinus skrivet tor 03 jan 2019, 17:20:27
Våren och sommaren 2017 ägnade jag också åt att fundera över miljöer och byggnader till anläggningen. Eftersom jag varken är arkitekt eller stadsplanerare kändes det enklast att leta förebilder i verkligheten. Verkligheten ser ju garanterat verklig ut. ;)

Jag ville ju ha en stationen med en tidlös småstadsmiljö. Min mormor är uppväxt i Gryhyttan och mina föräldrar har haft fritidshus där sedan jag var barn. Därför var Grythyttan en naturlig plats att börja leta förebilder på.

Stationshuset ska självklart vara med.
(http://www.svensktmjforum.se/forum/uploads/4200/IMG_1598.jpeg)

Godsmagasinet är också givet.
(http://www.svensktmjforum.se/forum/uploads/4200/IMG_1628.jpeg)

Kyrkan är tekniskt utmanande men relativt liten vilket passar bra på min lilla anläggning.
(http://www.svensktmjforum.se/forum/uploads/4200/Kyrkan_1.jpg)

Det röda huset vid torget skulle kunna passa.
(http://www.svensktmjforum.se/forum/uploads/4200/IMG_4692.jpeg)

Den gamla taxistationen/gatuköket/kiosken som numera inrymmer Neerings glass och choklad kan nog fungera som gatukök vid stationen.
(http://www.svensktmjforum.se/forum/uploads/4200/IMG_3237.jpeg)

Det gamla Sparbankshuset skulle jag gärna vilja få med.
(http://www.svensktmjforum.se/forum/uploads/4200/IMG_3232.jpeg)

Några låga röda hus skulle också kunna platsa.
(http://www.svensktmjforum.se/forum/uploads/4200/IMG_7296.jpeg)

Sen är jag är svag för vackra funkishus.
(http://www.svensktmjforum.se/forum/uploads/4200/IMG_1750.jpeg)
Titel: SV: Cosinus hemmabana i N-skala
Skrivet av: Cosinus skrivet fre 04 jan 2019, 12:53:01
Framåt hösten började jag utveckla min metod för att skapa hus-mockuper. Tidigare hade jag skapat hus på frihand av frukostflingepaket. Nu började jag rita skalenliga 3D-modeller i Sketchup som jag skrev ut och klistrade ihop. Med denna metod kan jag skapa snabba enkla modeller för utprovning på anläggningen. Om jag sedan vill realisera en mer avancerad modell har jag redan ritningen klar.

Stationshuset var en av de första modeller som jag skapade i Sketchup och skrev ut.
(http://www.svensktmjforum.se/forum/uploads/4200/IMG_4113.jpeg)

Här har jag fyllt på anläggningen med en industribyggnad, några funkishus och ett gatukök. Ett klassiskt Konsumhus har också smugit sig in på prov. Längre bak syns sonens färgglada version av stationen. ;)
(http://www.svensktmjforum.se/forum/uploads/4200/IMG_4276.jpg)

Kyrkan var en spännande utmaning. För att få ihop den var jag tvungen att bygga en stabil struktur. På Panduro hittade jag en knapp kvadratmeter 2 mm tjock plakatkartong och jag vill nog påstå att denna kartongbit är ett av mina bästa hobbyfynd hittills. Jag kan klistra på utskrivna ritningar och enkelt skära ut stabila väggar. Dessa väggar limmar jag ihop med vanligt vitlim och det fäster på några sekunder. Sedan använder jag limstift för att klä kartongstommen med de utskrivna bilderna av fasaden. Så här ser modellen av kyrkan ut på insidan.
(http://www.svensktmjforum.se/forum/uploads/4200/IMG_4540.jpeg)

Och så här blev den färdiga mockupen. Taket är tillskuret av svart fransk kartong.
(http://www.svensktmjforum.se/forum/uploads/4200/IMG_4644.jpg)

Med kyrkan och det röda konditorihuset på plats kan man börja ana ett trekantigt torg. Formen på torget är inspirerad av torget i Grythyttan även om placeringen av husen inte alls stämmer med verkligheten.
(http://www.svensktmjforum.se/forum/uploads/4200/IMG_4773.jpeg)
Titel: SV: Cosinus hemmabana i N-skala
Skrivet av: Lasp skrivet fre 04 jan 2019, 22:00:58
Ojoj va vackert! Jag gillar verkligen beskrivningen, både av husen och kyrkan. Bör vara lärorikt för många av oss.
Det du sysslar med är ju ren och skär undervisning! Tackar.
Gillar också att barnen får vara med efter sin förmåga, det får bli på deras villkor och takt!
Titel: SV: Cosinus hemmabana i N-skala
Skrivet av: Cosinus skrivet lör 05 jan 2019, 21:13:58
Ojoj va vackert! Jag gillar verkligen beskrivningen, både av husen och kyrkan. Bör vara lärorikt för många av oss.
Det du sysslar med är ju ren och skär undervisning! Tackar.
Gillar också att barnen får vara med efter sin förmåga, det får bli på deras villkor och takt!
Tack! Jag försöker bara "betala tillbaka" för allt jag själv lärt mig på här forumet. Det är alltid inspirerande att läsa om andras byggen.
Titel: SV: Cosinus hemmabana i N-skala
Skrivet av: Cosinus skrivet lör 05 jan 2019, 22:40:34
När jag nu började känna mig nöjd med spårplanen var det dags att ta nästa steg. Jag vill köra tågen själv och vill gärna ha ett riktigt ställverk med knappar och lampor. Dessutom vill jag nog lägga till signaler längre fram. MGPs system för banstyrning verkade passa mina behov som handen i handsken. Vid mässan i Uppsala i november 2017 fick jag tillfälle att titta på systemet och ställa frågor till Anders. Direkt efter mässan beställde jag ett startpaket för ställverk och servostyrning så jag kunde börja laborera hemma.
(http://www.svensktmjforum.se/forum/uploads/4200/IMG_4948.jpg)

För att kunna montera växelservona under min plywoodskiva var jag först tvungen att bygga färdigt ramverket. Nu blev det fart.

Som jag tidigare nämt sågade jag ut att delar till ramverket ur en enda skiva 12 mm furuplywood. Det går alldeles utmärkt att skruva i kortändarna av 12 mm plywood om man förborrar. Jag funderade på om jag skulle bygga L-profiler till långsidorna men testade med bara en remsa plywood. Det blev tillräckligt stabilt ändå tack vare många tvärbalkar. I mitten monterade jag två extra höga tvärbalkar dels för att kunna bygga en hylla till digitalcentralen och dels för att skapa utrymme för kretskort. Vid kortändarna adderade jag extra tvärbalkar på längden för att kunna finjustera stigningarna genom 180-graderskurvorna. Man har goda möjligheter att klanta till det när man placerar ut tvärbalkarna. ;) Det gäller att tänka efter noga så de inte hamnar i vägen för växelservon eller framtida signalschakt.
(http://www.svensktmjforum.se/forum/uploads/4200/IMG_4964.jpg)

Jag ritade av spårplanen direkt på den plywoodskiva jag hade använt som provisoriskt byggbord.
(http://www.svensktmjforum.se/forum/uploads/4200/IMG_4977.jpg)

Sen var det bara att ta fram sticksågen och hålla tungan rätt i mun.
(http://www.svensktmjforum.se/forum/uploads/4200/IMG_4982.jpg)

Här provar jag det utsågade spårunderlaget på ramen. Passar fint.
(http://www.svensktmjforum.se/forum/uploads/4200/IMG_4989.jpeg)

Nästa steg var att mäta in och placera ut stöd för att få till rätt topografi på spårunderlaget. Det blev en hel del provande och mätande för att få alla stöd på rätt plats och rätt höjd.
(http://www.svensktmjforum.se/forum/uploads/4200/IMG_E5169.jpg)

För att minska överföringen av strukturljud till ramverket limmade jag fast en bit gummikork på toppen av varje stöd innan jag skruvade fast spårunderlaget.
(http://www.svensktmjforum.se/forum/uploads/4200/IMG_5186.jpg)

Sen skruvade jag skruvarna genom en tillskuren bit gummikork. Hålet i spårunderlaget förborrade jag med en lite "för stor" borr. På detta sätt kläms spårunderlaget fast mellan två bitar dämpande gummikork.
(http://www.svensktmjforum.se/forum/uploads/4200/IMG_5193_2.jpg)

Spårunderlaget fastskruvat på plats. Tack vare att jag sågade ut hela spårunderlaget i ett stycke 12 mm plywood undvek jag alla potentiella problem med knixar i början och slut av stigningar. Innan jag sågade ut spårunderlaget var jag lite orolig för att det inte skulle vara tillräckligt följsamt men det var inga problem att skapa de stigningar jag behövde (< 3%).
(http://www.svensktmjforum.se/forum/uploads/4200/IMG_5191.jpg)

Och så äntligen provkörning två veckor efter att jag satte sticksågen i plywoodskivan. Ibland går det fort.
(http://www.svensktmjforum.se/forum/uploads/4200/IMG_5204.jpg)
Titel: SV: Cosinus hemmabana i N-skala
Skrivet av: AlexEhn skrivet lör 05 jan 2019, 23:53:15
Wow! Imponerande
Titel: SV: Cosinus hemmabana i N-skala
Skrivet av: Hensan skrivet sön 06 jan 2019, 13:40:19
Inspirerande läsning för en som står i startgroparna! Den multifunktionella plywoodskivan och plakatkartongen går båda rakt in i tipsbanken. Såg att du skissat i Railmodeller Express, har du testat om betalversionen är värd pengarna?
Titel: SV: Cosinus hemmabana i N-skala
Skrivet av: P Ekstrand skrivet sön 06 jan 2019, 13:51:11
Hej !

Det ser jätte bra ut  :up:
Du har gjort en stadigare konstruktion än vad jag gjorde vilket jag tror är klokt.
Ska bli kul att följa med MGP' sakerna och allt  :)

MvH
Pär
Titel: SV: Cosinus hemmabana i N-skala
Skrivet av: Cosinus skrivet mån 07 jan 2019, 23:08:43
Tack AlexEhn och Pär!

Inspirerande läsning för en som står i startgroparna! Den multifunktionella plywoodskivan och plakatkartongen går båda rakt in i tipsbanken. Såg att du skissat i Railmodeller Express, har du testat om betalversionen är värd pengarna?
Kul att höra att tråden gör lite nytta. Jag har inte testat betalversionen av Railmodeller Express. Som jag kommer ihåg det är största skillnaden att antalet rälsbitar per layout är begränsat i gratisversionen. Jag klarade mig inom begränsningen genom att bara planera de kluriga delarna av layouten i programmet. Resten knöt jag sedan ihop med hjälp av flexräls.

Bilden nedan från Railmodeller Express är nog så långt jag kom i teorin. Resten löste sig med flexräls, avbitartång och nålfil. Stationen och därmed hela banan är nog en dryg decimeter längre i verkligheten jämfört med i skissen. Varje ruta är en decimeter.
(http://www.svensktmjforum.se/forum/uploads/4200/Lang_Roco_3p13.jpg)
Titel: SV: Cosinus hemmabana i N-skala
Skrivet av: Hensan skrivet tis 08 jan 2019, 23:04:07
Tack för svar, det är ungefär så jag tänker med RM Expressen också. Ser fram emot fortsatt berättande i tråden!
Titel: SV: Cosinus hemmabana i N-skala
Skrivet av: Cosinus skrivet ons 09 jan 2019, 22:45:25
Bygget fortsatte i ganska högt tempo eftersom jag var så sugen på att installera banstyrningen. Jag skar till egen rälsbädd av 3 mm gummikork från Biltema. De tillskurna delarna placerade jag ut och fixerade provisoriskt med knappnålar för att kontrollera passningen.
(http://www.svensktmjforum.se/forum/uploads/4200/IMG_5586.jpg)

När all rälsbädd var tillskuren och inpassad flyttade jag undan rälsen och limmade fast korken bit för bit med vitlim. Detta var ett tålamodsprövande arbete.
(http://www.svensktmjforum.se/forum/uploads/4200/IMG_5660.jpg)

(http://www.svensktmjforum.se/forum/uploads/4200/IMG_5674.jpg)

Den uppmärksamme läsaren kanske noterar att jag så här dags har kompletterat med ett extra körhandtag, en gammal röd Lokmaus II. Tanken var att jag ska kunna köra tillsammans med barnen. Det fungerar fint men gissa vem som får hålla tillgodo med den lilla röda kontrollen när vi kör...

Ett annat handfast tips för att hålla barn nöjda medan man limmar gummikork i källaren. Bjud in en kompis, ta fram en limpistol och låt dem skapa kreativ konst av material från förpackningsåtervinningen. Man kan få bygga ostört i timmar. :D
(http://www.svensktmjforum.se/forum/uploads/4200/IMG_5662.jpg)
Titel: SV: Cosinus hemmabana i N-skala
Skrivet av: Cosinus skrivet sön 20 jan 2019, 21:56:52
Parallellt med limmandet av all gummikork började jag jobba med ställverket och experimentera med banstyrningen. Jag letade först efter en tavelram att ha som bas för ställverket. Jag ville dock undvika att någon elektronik stack ut bakom ställverket och hittade ingen ram som var tillräckligt djup. Istället hittade jag av en slump en tavellist när jag handlade mat på stormarknaden. Med hjälp av tavellisten kunde jag bygga en egen ram med tillräckligt djup.

(http://www.svensktmjforum.se/forum/uploads/4200/IMG_E5538.jpg)

Bilden till ställverket skapade jag i Powerpoint och skrev ut på vanligt papper. Detta papper placerade jag mellan en masonitskiva och en genomskinlig plastfilm. Sen borrade jag försiktigt hål för knappar och lysdioder. Knappar och lysdioder med hållare beställda jag tillsammans med all övrig styrning från Möllehem. Jag vill verkligen inte rekommendera masonit som bas i ställverket. Plattan blir alldeles för tjock och det var ett elände att pressa i lysdioderna i sina hållare. Hållarna är nämligen avsedda för betydligt tunnare plattor. Jag skulle tro att plexiglas, styrenplast eller en tunn plåt skulle fungera mycket bättre.

(http://www.svensktmjforum.se/forum/uploads/4200/IMG_5579.jpg)

Med knapparna och lysdioderna på plats var det dags att koppla ihop allt på baksidan. Jag hade inte hållit i en lödkolv sedan gymnasiet men det här momentet visade sig vara riktigt kul. Det ser nog ut att vara rörigare och svårare än vad det är. Det stora kretskortet är en paneldekoder och de två mindre är drivkort för vardera tolv lysdioder. Alla blå trådar är gemensam nolla för knapparna. Alla rosa trådar är gemensam nolla för lysdioderna. Sen är det bara att dra en egen tråd till varje knapp och varje diod.

(http://www.svensktmjforum.se/forum/uploads/4200/IMG_E5768.jpg)

Så här mysigt kan det se ut när man testar inkopplingen halvvägs.

(http://www.svensktmjforum.se/forum/uploads/4200/IMG_E5767.jpg)

När ställverket var klart kunde jag testa att koppla ihop nästan hela banstyrningssystemet inklusive servodekodrar och servon. Det var smidigt att kunna göra merparten av alla inställningar redan innan montage på anläggningen. Växeln som syns till vänster i bild är en överbliven kort växel från startsatsen. Den använde jag för att öva på att montera och justera in ett servo.

(http://www.svensktmjforum.se/forum/uploads/4200/IMG_5974.jpeg)

Det svåraste när man bygger ställverk är nog att hålla reda numreringen för alla knappar, lysdioder, servon och annat. Bilden nedan visar alla numrerade delar i mitt system. Här ska jag vara ärlig och erkänna att jag gjorde denna renritade bild så sent som idag. Medan arbetet pågick förlitade jag mig på kladdiga snabbskisser. Nu när jag ett år senare funderar på hur jag ska koppla in spåravkänning och skapa logik för styrning av signaler var det dock hög tid att rita rent.

(http://www.svensktmjforum.se/forum/uploads/4200/Stallverk_2.jpg)

Ställverket är byggt helt fritt efter mina egna idéer och utan någon som helst verklighetsanknytning. Vissa delar av ställverksbilden kan nog därför behöva en närmare förklaring:
- Knapparna 3, 2 och 14 är tänkta att användas för framtida signalstyrning.
- Knapp 5 lägger om de båda växlar som styrs av servo S50 och S51 samtidigt.
- Knapp 4 lägger om växlarna så man kan köra rakt genom stationen på mittenspåret.
- De röda tvärstrecken visar hur banan är uppdelad i separata block för matning av körström. Här försökte jag tänka framåt och fundera på vad som skulle kunna vara lämpligt för framtida spåravkänning och signaler. Nu när jag funderat noggrannare på signaler inser jag att jag kommer att behöva göra några mindre justeringar men det är inget som inte går att lösa. Mer om det senare.
- Lysdioderna 5 och 16 indikerar upptaget spår. Dessa spår ligger nämligen i tunnel.
- Hela det översta spåret är dolt i en tunnel för att skapa en minimal skuggbangård. För att kunna stanna tåg där utan att se dem använder jag följande metod. När diod 5 tänds vet jag att tåget är mitt i tunneln. Då trycker jag på knapp 13 som drar ett relä som gör körströmsblocken 6 och 8 strömlösa. Samtidigt tänds dioderna 6 och 17 för att visa att strömmen är av. Eftersom strömmen är avslagen stannar tåget automatiskt innan det kommer ut ur tunneln. När jag vill att tåget ska komma ut trycker jag åter på knapp 13 så slås strömmen på igen.
Titel: SV: Cosinus hemmabana i N-skala
Skrivet av: paj2 skrivet mån 21 jan 2019, 09:19:26
Intressant att följa ditt projekt eftersom jag nu håller på med samma sak. Ställverk baserat på MGP Möllehems styrsystem.
Jag har testat "ställverket" för en station tillfälligt löst på en bräda och är nu redo att bygga in detta i en pultbox.


(http://www.svensktmjforum.se/forum/uploads/70/Stallverk_Arvika.jpg)

Pultboxar i olika storlekar från 119 kr.

(http://www.svensktmjforum.se/forum/uploads/70/Pultlada.JPG)

Jag har valt en pultbox som kapsling från Electrokit. Plast med en tunn aluminiumplåt som front i övrigt samma ide som du gjort med utskriften på ett 120 gr tunt pappark som fästes mot al-plåten med spraylim från Clas Ohlson.
Med spraylim enbart på pappret blir inte limningen permanent utan kan tas bort om något blir fel.

Jag har inga knappar enskilt för växlar utan knapparna lägger tågväg som påverkar flera växlar samtidigt för in/utfart åt respektive håll.
Paneldekoderns ingångar kan ju användas för tågvägar eller specifika växlar.

Knapparna längst upp hö/vä användes för infart / genomfart med automatisk omläggning till tågväg för ledigt spår.
Spåren har spårledning till dekoder för ockuperat spår.
Signaldekoder får sedan ta hand om signalerna.


(http://www.svensktmjforum.se/forum/uploads/70/Arvika_station_Loconet_2.jpg)
Titel: SV: Cosinus hemmabana i N-skala
Skrivet av: Cosinus skrivet tis 22 jan 2019, 13:31:37
Intressant att följa ditt projekt eftersom jag nu håller på med samma sak. Ställverk baserat på MGP Möllehems styrsystem.
Jag har testat "ställverket" för en station tillfälligt löst på en bräda och är nu redo att bygga in detta i en pultbox.

Visst är det bra när man kan inspireras av och lära av varandra. :)

Tack för tipset om färdiga pultboxar. Det ser ut som en mycket elegant och smidig lösning. Det finns många fiffiga specialprodukter som är svåra att hitta när man inte riktigt vet att man letar efter dem.
Titel: SV: Cosinus hemmabana i N-skala
Skrivet av: Cosinus skrivet tis 29 jan 2019, 22:58:17
När all gummikorkbanvall var på plats fortsatte jag med att ordna en riktig körströmsmatning. Det här är inte alls min hemmaplan men efter att ha läst på i olika forumtrådar och på hemsidor drog jag igång. Jag använde kopplingstråd med ledningsarean 0,75 mm2. Denna är tillräckligt tunn för att kunna lödas direkt mot undersidan av rälsen och jag bedömer att den är tillräckligt grov för att fungera som matning på min lilla anläggning. Den är hursomhelst grövre än matningen ut från digitialcentralen.

Medan rälsen låg på plats på anläggningen märkte jag ut lämpliga anslutningspunkter. Sedan plockade jag bort rälsen och borrade två små hål i underlaget.

För att få plats att löda pillade jag bort en sliper på varje sida om lödstället. Jag rengjorde rälsen med isopropanol och filade lite med en nålfil. Jag använde vanligt lödtenn med löpasta och förtennade trådändarna innan lödde jag fast dem på rälsen. När det hela svalnat tvättade jag åter med isopropanol för att få bort rester av lödpastan. Sedan satte jag tillbaka sliprarna. Lödningarna har i alla fall överlevt det första året utan några problem.
(http://www.svensktmjforum.se/forum/uploads/4200/IMG_5877.jpg)

För att smidigt kunna koppla ihop alla körströmsmatningar byggde jag en egen fördelare med hjälp av en bit experimentkretskort och några skruvplintar. Jag kopplade in och provkörde sektionerna efterhand. Allt fungerade fint på första försöket. När alla sektioner var inkopplade hade det blivit ett riktigt ormbo med sladdar.
(http://www.svensktmjforum.se/forum/uploads/4200/IMG_5940.jpg)

Dags att städa lite. Jag märkte upp alla sladdar och snyggade till dragningen provisoriskt. För tillfället valde jag att lämna lite extra längd på alla trådar för att senare kunna koppla in spåravkänning utan att behöva skarva. Det kändes bra att jag hade kommit ihåg att borra genomföringshål på strategiska platser i ramverket.
(http://www.svensktmjforum.se/forum/uploads/4200/IMG_5959.jpg)

Med all matning på plats kunde så jag limma fast rälsen med vitlim. I 180-graderskurvorna skapade jag rälsförhöjning genom att lägga ett lager frukostflingekartong under ytterkanten på rälsen. Det låter kanske inte mycket men det blev alldeles lagom.
(http://www.svensktmjforum.se/forum/uploads/4200/IMG_6026.jpg)

Här hjälper dottern till med provkörningen.
(http://www.svensktmjforum.se/forum/uploads/4200/IMG_6144.jpg)
Titel: SV: Cosinus hemmabana i N-skala
Skrivet av: paj2 skrivet ons 30 jan 2019, 08:05:50
Grattis till att det går framåt i bygget.

Men detta med kabelarea... ett kärt diskussionsämne där arean ofta är kraftigt överdriven på MJ-anläggningar då det gäller strömtålighet.
Ett skäl att gå upp i area kan vara rent mekanisk då det är enklare att hitta plintar för större kabelarea.

Men då det gäller lödning mot rälsen kan du med god marginal använda 0,20 kvadrat som du samlar ihop från olika rälsanslutningar
till plintar där du sedan kan gå vidare med 0,75 kvadrat. Betydligt smidigare med 0,20 från räls och ned till undersidan.

Betänk att en area av 0,75 kvadrat klarar 8 Ampere enligt spec. (Se tabellen). En spårsträcka i N-skalan kanske kommer upp i 0,5 till 1 Ampere.
En ledning från spåret med 0,20 kvadrat klarar nästan 2 Ampere.

En strömstyrka på 1 Amp. till ett tåg blir spänningsfallet i ledningen endast 0,08 Volt / meter med en kabelarea på 0,20 kvadrat.... helt försumbart.
Ev. spänningsfall i matningen till rälsen uppstår på helt andra ställen än själva ledningstråden i detta fall.

En 0,20 kvadrat ledning har ett motstånd på 0,08 ohm per meter vilket inte kan äventyra ett kortslutningsskydd i centralen.

Tabellen avser "enkardelig" koppartråd i ledningen men jag misstänker att du använder "flerkardelig" ledning
Men detta har ingen större betydelse i sammanhanget.


(http://www.svensktmjforum.se/forum/uploads/70/Kabelarea.jpg)
Titel: SV: Cosinus hemmabana i N-skala
Skrivet av: Cosinus skrivet ons 30 jan 2019, 21:26:50
Men detta med kabelarea... ett kärt diskussionsämne där arean ofta är kraftigt överdriven på MJ-anläggningar då det gäller strömtålighet.
Ett skäl att gå upp i area kan vara rent mekanisk då det är enklare att hitta plintar för större kabelarea.

Men då det gäller lödning mot rälsen kan du med god marginal använda 0,20 kvadrat som du samlar ihop från olika rälsanslutningar
till plintar där du sedan kan gå vidare med 0,75 kvadrat. Betydligt smidigare med 0,20 från räls och ned till undersidan.

Betänk att en area av 0,75 kvadrat klarar 8 Ampere enligt spec. (Se tabellen). En spårsträcka i N-skalan kanske kommer upp i 0,5 till 1 Ampere.
En ledning från spåret med 0,20 kvadrat klarar nästan 2 Ampere.

En strömstyrka på 1 Amp. till ett tåg blir spänningsfallet i ledningen endast 0,08 Volt / meter med en kabelarea på 0,20 kvadrat.... helt försumbart.
Ev. spänningsfall i matningen till rälsen uppstår på helt andra ställen än själva ledningstråden i detta fall.

En 0,20 kvadrat ledning har ett motstånd på 0,08 ohm per meter vilket inte kan äventyra ett kortslutningsskydd i centralen.

Tack för en bra redogörelse Per-Åke! Det gör ju tråden mer användbar för den som sitter och läser och letar information inför ett eget bygge på samma sätt som jag läst många andra trådar. Det här med elektronik är som sagt inte riktigt min hemmaplan...
Titel: SV: Cosinus hemmabana i N-skala
Skrivet av: Cosinus skrivet ons 30 jan 2019, 22:26:52
Vi har nu kommit fram till februari 2018 och äntligen var anläggningen redo för montage av servon. En lördag när resten av familjen var på utflykt passade jag på att flytta upp hela anläggningen till vardagsrummet. Arbetet flöt på bra och det tog bara några timmar att montera och justera in servostyrningen till mina tio växlar. I och med att man kan trimma in servots rörelser i efterhand via en app behöver man inte ha millimeterprecision vid det fysiska montaget.
(http://www.svensktmjforum.se/forum/uploads/4200/IMG_6171.jpg)

(http://www.svensktmjforum.se/forum/uploads/4200/IMG_6190.jpg)

Tack vare att ställverket redan var förberett kunde jag provköra allt redan samma kväll.
(http://www.svensktmjforum.se/forum/uploads/4200/IMG_6185.jpg)

Efter ytterligare någon vecka hade jag monterat ställverket på rätt plats. Efter en relativt intensiv byggfas under några månader kändes det nu som om jag gått från en tågbana till en anläggning. :) Körningen blev mycket enklare och roligare med ställverk och växelstyrning. Barnen tycker fortfarande att det är roligare att sköta ställverket än att köra tågen. Nu gick bygget in i en lugnare period då jag passade på att njuta av körningen och fundera vidare på landskapet och miljöerna.
(http://www.svensktmjforum.se/forum/uploads/4200/IMG_6309.jpg)
Titel: SV: Cosinus hemmabana i N-skala
Skrivet av: Cosinus skrivet fre 08 feb 2019, 19:34:35
Med en fungerande rälsinfrastruktur på plats började jag planera landskapet. Jag använder markisoleringsskivor som bas. Jag funderade ett tag på om jag verkligen skulle behöva en varmtrådsskärare. Tillslut valde jag att skaffa en och jag har inte ångrat mig.

Med den grovt tillskurna markisoleringen på plats kan man börja få en känsla för hur anläggningens disposition ska se ut. Inuti spårovalen ska byn med sin station ligga. Till höger finns en höjd med klippor som döljer en av växlarna till det dolda spåret. Nedanför klipporna blir det en liten sjö med utlopp under en bro mot höger kortsida. På platån till vänster bakom stickspåret kommer det att bli ett litet sågverk. Denna platå kommer att dölja den andra växeln till det dolda spåret. Det dolda spåret längs bakkanten döljs av en långsträckt ås där jag kommer att plantera tät granskog. Min tanke är att denna skogsbevuxna ås kommer att utgöra en stor del av bakgrunden. Längs anläggningens framkant planerar jag för småindustrier, magasin och lastplatser.

(http://www.svensktmjforum.se/forum/uploads/4200/IMG_6651.jpg)

(http://www.svensktmjforum.se/forum/uploads/4200/IMG_6667.jpg)
Titel: SV: Cosinus hemmabana i N-skala
Skrivet av: Cosinus skrivet lör 09 feb 2019, 19:07:09
Det var en riktig utmaning att anpassa sågverket vid stickspåret det tillgängliga utrymmet. Moderna sågverk är ju enorma så jag tänkte mig ett gammalt sågverk långt ute i glesbygden som på något märkligt sätt lyckats överleva ända fram till 80-talet. I och med att det ligger så otillgängligt med dåliga vägförbindelser har det fått behålla sitt stickspår för godstransporter. Allt behöver inte vara helt realistiskt så länge jag lyckas intala mig själv att det är trovärdigt.

I Modelljärnvägsmagasinet nr 15 med temat skog och trä fick jag syn på en spånficka. Bilden finns på samlingsportalen:
http://www.samlingsportalen.se/all/CgiText-GetRecord?Table=fg_Foton&ID=23861&Formname=/all/fgblktpct.htm&Incl=0000000000051&Recnr=17
Att förvara spån i en spånficka över spåren skulle ju vara ett bra sätt att utnyttja det begränsade utrymmet effektivt så jag satte igång med att bygga en provisorisk modell. Vanliga trätandpetare fungerade fint som pelare och balkar. Själva fickan byggde jag precis som husen av plakatkartong som kläddes med utskrivna fasader.

(http://www.svensktmjforum.se/forum/uploads/4200/IMG_6767.jpeg)

Huvudbyggnaden skapade jag genom att blanda inspiration från några olika förebilder. Sågverksområdet måste ligga i en sluttning för att det dolda spåret ska få plats under. Sågverket fick därför bli en suterrängbyggnad med inlastning av stockar på det övre planet och utlastning av sågat virke på det nedre suterrängplanet. Jag tänker mig att fylla resten av området med timmerlager och staplar med virke på tork.

(http://www.svensktmjforum.se/forum/uploads/4200/IMG_E6844.jpg)

(http://www.svensktmjforum.se/forum/uploads/4200/IMG_1655.jpg)
Titel: SV: Cosinus hemmabana i N-skala
Skrivet av: Metalmac skrivet sön 10 feb 2019, 06:43:00
Snacka om trevlig bana!
Man blir grymt sugen att själv komma igång med ett eget projekt!
Tack!
Titel: SV: Cosinus hemmabana i N-skala
Skrivet av: Cosinus skrivet fre 15 feb 2019, 16:34:51
Snacka om trevlig bana!
Man blir grymt sugen att själv komma igång med ett eget projekt!
Tack!

Tack! Kul om man kan inspirera.
Hoppas du kommer igång med ditt bygge snart. Jag har sett att du har spännande idéer på gång.
Titel: SV: Cosinus hemmabana i N-skala
Skrivet av: Cosinus skrivet fre 15 feb 2019, 18:32:21
För att kunna detaljplanera utformningen av byn fortsatte jag att bygga husprototyper i kartong. För varje hus utvecklade jag metoden lite till. Jag gick till exempel från enkla fönsterkarmar markerade av svarta streck till fönsterkarmar med rätt tjocklek och färg. Med lite övning går det att skapa en helt OK prototyp i kartong på några kvällar. En kväll framför datorn och två till tre kvällar med hobbykniv och lim.

Den något suddiga bilden nedan demonstrera nyttan av att prova sig fram med prototyper.

Byggnaden i förgrunden är typisk skola från tidigt 70-tal med rött tegel, mörkbruna snickerier och lågsluttande tak. Jag blev helnöjd med prototypen och skulle gärna vilja bygga en riktig modell av den. När jag provade ut den på anläggningen insåg jag dock att den inte skulle få plats på ett bra sätt utan att se inklämd ut. Den hamnade på prototypkyrkogården.

I bakgrunden kan man se en påbörjad byggnad utan tak. När jag kommit halvvägs och testade att ställa den på anläggningen insåg jag att den var för liten jämfört med övriga hus. Jag hade inte haft någon bra måttreferens när jag fotade förebilden så den digitala modellen hade blivit aningen för liten. Jag fick justera skalan i den digitala modellen och skriva ut nya ritningar.

(http://www.svensktmjforum.se/forum/uploads/4200/IMG_7430.jpg)

Förebilden är det gamla Sparbankshuset i Grythyttan. Så här ser det ut idag.

(http://www.svensktmjforum.se/forum/uploads/4200/IMG_3232.jpeg)

Jag valde dock att bygga en äldre version från tiden när det inrymde Sparbank och butiker.
http://www.lindebilder.se/details.php?image_id=39436

Med ritningar i rätt skala kunde jag färdigställa prototypen.

(http://www.svensktmjforum.se/forum/uploads/4200/IMG_7508.jpg)

(http://www.svensktmjforum.se/forum/uploads/4200/IMG_7510.jpg)

Sparbankshuset fungerar fint som övergång mellan det trekantiga torget och vägen som fortsätter bortåt. Jag har justerat vinkeln jämfört med förebilden så huset ska passa perfekt på anläggningen. På denna översiktsbild har även en gård med låga röda hus och ett godsmagasin tillkommit. Allt enligt förebilder från Grythyttan.

(http://www.svensktmjforum.se/forum/uploads/4200/IMG_7640.jpg)
Titel: SV: Cosinus hemmabana i N-skala
Skrivet av: Cosinus skrivet fre 22 feb 2019, 21:05:45
Vi har nu kommit fram till sommaren 2018. Mina hobbystunder under sommaren ägnade jag till största delen åt att provbygga en "riktig" husmodell. Det bygget finns beskrivet i en annan tråd här på forumet:
http://www.svensktmjforum.se/forum/index.php?topic=21167.0 (http://www.svensktmjforum.se/forum/index.php?topic=21167.0)

Jag passade också på att fotodokumentera ytterligare några förebilder vid besök i Grythyttan. En av dessa förebilder var den gamla skolan. Denna är betydligt mindre än den moderna och skolan skulle förhoppningsvis passa bättre på det begränsade utrymmet.

(http://www.svensktmjforum.se/forum/uploads/4200/IMG_9019.jpeg)

Framåt hösten blev det en kartongmodell...

(http://www.svensktmjforum.se/forum/uploads/4200/IMG_0124.jpeg)

...som passade bättre på anläggningen.

(http://www.svensktmjforum.se/forum/uploads/4200/IMG_0125.jpeg)
Titel: SV: Cosinus hemmabana i N-skala
Skrivet av: Cosinus skrivet fre 22 feb 2019, 21:38:10
En annan förebild som jag passade på att fota under sommaren 2018 var ett hus som min familj hade som fritidshus när jag var barn.

(http://www.svensktmjforum.se/forum/uploads/4200/IMG_9054.jpeg)

Det dröjde ända till december innan jag tog mig tid att bygga en prototyp. Som vanligt ritade jag först upp huset i Sketchup för att få till proportionerna. Här har jag kommit en bit på väg.

(http://www.svensktmjforum.se/forum/uploads/4200/IMG_0742.jpeg)

Man lär sig lite mer om Sketchup för varje modell man ritar. Vid det här laget har jag lärt mig att optimera modellerna för smidig utskrift och snabbt prototypbygge. När 3D-modellen ser bra ut "klipper jag upp den" och "slätar ut den" för att kunna skriva ut så mycket som möjligt i ett stycke. För att få till en lättbyggd veranda skapade jag två framsidor. En framsida utan verandan och en framsida med verandan. Ett uthus fick också plats på utskriften.

(http://www.svensktmjforum.se/forum/uploads/4200/IMG_0750.jpeg)

Eftersom denna modell har ganska enkla former valde jag att bygga den utan kartongskelett. Här är delarna utskurna men ännu inte hoplimmade. Verandan blev lite för djup så det fick bli en ny justerad utskrift innan limning.

(http://www.svensktmjforum.se/forum/uploads/4200/IMG_0752.jpeg)

Med verandan justerad kunde modellen limmas ihop och förses med tak innan det var dags att prova ut den i "den blå verkligheten". Precis bortom detta hus kommer landsvägen att korsa järnvägen på sin väg mot byn.

(http://www.svensktmjforum.se/forum/uploads/4200/IMG_0768.jpeg)
Titel: SV: Cosinus hemmabana i N-skala
Skrivet av: kattjaevel skrivet fre 22 feb 2019, 21:53:55
Visst är det roligt att kunna bygga efter en verklig förebild?
Titel: SV: Cosinus hemmabana i N-skala
Skrivet av: Cosinus skrivet lör 02 mar 2019, 00:20:48
Visst är det roligt att kunna bygga efter en verklig förebild?

Ja, verkligen. När jag drog igång mitt projekt trodde jag att det skulle handla mest om spår och tåg men efterhand har jag insett att jag intresserar mig mer och mer för landskaps- och husbygge.

På tal om hus saknade jag fortfarande några byggnader på anläggningen. Jag ritade ett litet lokstall på frihand för att ha någonstans att förvara ett framtida växellok. I bakgrunden kan man ana att detta var strax innan jul.

(http://www.svensktmjforum.se/forum/uploads/4200/IMG_0938.jpeg)

Slutligen behövde jag en mindre industribyggnad till anläggningens framkant. Här hittade jag inga bra förebilder i Grythyttan. Under julledigheten gjorde jag och sonen en utflykt till Miniature Kingdom i Kungsör för att titta på modelljärnvägen från vinjetten till julkalendern. På vägen dit passerade vi Köping med tåg och på väg in mot stationen fick jag plötsligt syn på en liten industri som skulle kunna passa. Jag hittade tillräckligt bra foton via gatuvyn i Google Maps så när jag kom hem kunde jag skissa en modell i Sketchup. Nytt för denna byggnad vara att jag provade att lägga på texturer, till exempel korrugerad plåt, direkt i 3D-modellen. Sedan skrev jag ut allting på matt fotopapper.

(http://www.svensktmjforum.se/forum/uploads/4200/IMG_1222.jpeg)

I och med denna byggnad hade jag nu färdiga prototyper av alla viktiga byggnader på min anläggning och en tydlig idé om layouten.  Det var dags för en ny fas i bygget. Jag har insett att jag absolut vill ha fungerande signaler på min bana. Innan jag fortsätter med landskapet vill jag vara säker på att all teknik fungerar som den ska. Detta inkluderar signalerna. Jag hade redan tidigare startat en forumtråd om signaler där jag fått hjälp med massor av kunskap och bra idéer:
http://www.svensktmjforum.se/forum/index.php?topic=21475.0 (http://www.svensktmjforum.se/forum/index.php?topic=21475.0)
Nu var det dags att lägga en beställning hos MGP.

För att komma åt att installera spårdetektering och signaler plockade jag undan alla byggnader och all markisolering. Jag passade på att skruva fast fyra reglar i ramens bakkant. Dessa kommer längre fram att fungera som stöd för bakgrunden. En annan finess med dessa reglar är att anläggningen kan stå stadigt på högkant vilket är mycket praktiskt när man ska installera ny teknik under spåren.

(http://www.svensktmjforum.se/forum/uploads/4200/IMG_1762_4.jpg)

Den senaste bilden ovan är tagen så sent som förra veckan vilket innebär att tråden nu nästan kommit ifatt verkligheten. Fortsättning följer.
Titel: SV: Cosinus hemmabana i N-skala
Skrivet av: Lasp skrivet sön 03 mar 2019, 18:10:46
.... och den, fortsättningen, den väntar vi på. Kul med inspirationsbesök, men mest detta med att via Gatuvy komma åt kanske två sidor av en byggnad för sedan enkelt skapa de övriga! Fiffigt!
Titel: SV: Cosinus hemmabana i N-skala
Skrivet av: Cosinus skrivet tis 12 mar 2019, 21:37:44
De senaste veckorna har jag varit fullt upptagen med att installera och "leka" med signaler så nu är det hög tid för en uppdatering här.

Först var jag tvungen att justera mina banmatningssektioner en aning. En isolerskarv behövde flyttas och två nya skarvar behövde läggas till där in- och utfartssignalerna ska stå. Det gick enklare än jag trodde att lösa upp vitlimmet med ljummet vatten. Sytråden markerar var jag ska löda in den nya matningen.

(http://www.svensktmjforum.se/forum/uploads/4200/IMG_1773.jpeg)

Här är matningen fastlödd och rälsen redo att läggas tillbaka med en ny isolerskarv.

(http://www.svensktmjforum.se/forum/uploads/4200/IMG_1791.jpeg)

Med rälsen åter på plats kunde jag ställa upp hela anläggningen på högkant för att installera spårdetektering och signaldekodrar. Tack vare god planering hann jag med installationen under en halv söndag med "egentid". Det kan lätt kännas lite rörigt när man håller på.

(http://www.svensktmjforum.se/forum/uploads/4200/IMG_1804.jpeg)

Men det blev hyfsat strukturerat när det var klart. Längst ner i bild syns språdetekteringskorten. Ett induktionsbaserat för två spår som jag hade sedan tidigare och ett nytt diodbaserat för åtta spår.

(http://www.svensktmjforum.se/forum/uploads/4200/IMG_1808.jpeg)

På andra sidan av samma plywoodremsa sitter en signaldekoder där jag kopplade in signalerna från spårdetekteringskorten (de färgglada trådarna).

(http://www.svensktmjforum.se/forum/uploads/4200/IMG_1809.jpeg)

Den här gången såg jag till att göra iordning en ordentlig skiss redan innan jag började koppla in och programmera logiken för signalerna. Det underlättade mycket.

(http://www.svensktmjforum.se/forum/uploads/4200/Signalskiss.jpg)

När signalerna dök upp i brevlådan kunde jag inte låta bli att genast tejpa upp dem provisoriskt med skyddshöljet kvar och börja programmera. Just detta moment var fantastiskt roligt. Efter några sena kvällar hade jag lyckats få till logiken som jag ville ha den. Fler bilder kommer när signalerna är monterade ordentligt på rätt platser.

(http://www.svensktmjforum.se/forum/uploads/4200/IMG_1899.jpeg)

(http://www.svensktmjforum.se/forum/uploads/4200/IMG_1932.jpeg)
Titel: SV: Cosinus hemmabana i N-skala
Skrivet av: Cosinus skrivet lör 06 apr 2019, 21:49:45
Senast utlovade jag fler bilder när signalerna kommit på plats. Nu har jag äntligen lyckats "gräva ner" alla stolpar så här kommer bilderna. Jag har använt MGPs signalschakt och det fungerade smidigt. På några ställen fick jag lägga till extra plywood för att få plats med signalschakten. Jag vill undvika att fästa signaler direkt i markisolering.

Först en översikt över den västra utfarten. Längst bort i bilden syns utfartssignalen från stationen. Den kommer så småningom att få sällskap av en infartssignal på andra sidan spåret. Eftersom man omöjligt kommer att kunna se framsidan av infartssignalen med bakgrunden på plats blir det en "dummy" efter idéer från forumkamrater i min signaltråd.

(http://www.svensktmjforum.se/forum/uploads/4200/IMG_2208.jpeg)

En närbild med skärpan på en huvuddvärg. Jag är glad att jag valde att inkludera två huvuddvärgar trots att det är lite krystat på min lilla station. De är otroligt söta i N-skalan. :)

(http://www.svensktmjforum.se/forum/uploads/4200/IMG_2212.jpeg)

Tillslut en översikt över den östra utfarten. Här finns en fungerande infartssignal eftersom framsidan kommer att vara synlig.

(http://www.svensktmjforum.se/forum/uploads/4200/IMG_2209.jpeg)

Som alltid när man bygger en modell måste man kompromissa och ha lite fantasi. Avstånden är till exempel ordentligt komprimerade, både vad gäller stationens längd och avstånd mellan mellansignaler och utfartssignaler. Jag har också fått kompromissa med placeringen till höger och vänster om spåret på grund av utrymmesbrist och framtida plattformar. Jag har å andra sidan märkt att det kompromissas en hel del med placeringarna även i skala 1:1. Helheten blev hursomhelst precis så bra som jag hade hoppats och i min värld är den tillräckligt trovärdig.

Det enda tråkiga nu är att jag kommer att få plocka bort alla signaler innan jag fortsätter med landskapet. Jag är helt övertygad om att jag skulle lyckas knäcka ett helt gäng stolpar om jag försöker forma till landskapet med signalerna på plats.
Titel: SV: Cosinus hemmabana i N-skala
Skrivet av: Kamelia skrivet sön 07 apr 2019, 21:17:07
Ser fint ut! Om du ska ha bryggor så kan du hänga mittenspårets signal där till vänster för östra utfarten.
Titel: SV: Cosinus hemmabana i N-skala
Skrivet av: Cosinus skrivet mån 08 apr 2019, 14:30:44
Ser fint ut! Om du ska ha bryggor så kan du hänga mittenspårets signal där till vänster för östra utfarten.

Tack! Ja, den är helt klart först på priolistan över signaler som borde upp i en framtida brygga.
Titel: SV: Cosinus hemmabana i N-skala
Skrivet av: plzeta skrivet mån 08 apr 2019, 16:20:49
Hej  :handshake:
Måste bara säga att det där ser riktigt bra ut.
Personligen tycker jag N-skala är så pillrigt. Så jag blir lika imponerad och förvånad när ni får till det. :D
Med mina fummelfingrar så blir jag lika förvånad när jag får till det i HO... :emm:

Keep Up The Good Work !  :up:

// plzeta

Titel: SV: Cosinus hemmabana i N-skala
Skrivet av: Cosinus skrivet mån 08 apr 2019, 23:09:53
Hej  :handshake:
Måste bara säga att det där ser riktigt bra ut.
Personligen tycker jag N-skala är så pillrigt. Så jag blir lika imponerad och förvånad när ni får till det. :D
Med mina fummelfingrar så blir jag lika förvånad när jag får till det i HO... :emm:

Keep Up The Good Work !  :up:

// plzeta

Hej och tack plzeta! :handshake:
Jag gillar utmaningen med pillrigheten men ibland undrar man vad man gett sig in på när man valde N-skala. ;)
Titel: SV: Cosinus hemmabana i N-skala
Skrivet av: Simpan skrivet tis 09 apr 2019, 12:55:33
Hej  :handshake:
Måste bara säga att det där ser riktigt bra ut.
Personligen tycker jag N-skala är så pillrigt. Så jag blir lika imponerad och förvånad när ni får till det. :D
Med mina fummelfingrar så blir jag lika förvånad när jag får till det i HO... :emm:

Keep Up The Good Work !  :up:

// plzeta

Hej och tack plzeta! :handshake:
Jag gillar utmaningen med pillrigheten men ibland undrar man vad man gett sig in på när man valde N-skala. ;)
Jag håller med Plzeta på alla punkter och har själv varit inne på att bygga en mindre modell i N, men insett mina begränsningar både vad gäller tekniken och pilligheten. Formatet är verkligen trevligt och man får in mycket på lite yta. Du har fått till en fin bana och kul att få bekanta sig med ny teknik för oss i modellhusbyggarbranschen. Jag är klart avundsjuk på ditt signalsystem också, signalerna från MGP ser kanonfina ut och du verkar ha järnkoll på tekniken. :up: Ser fram emot fortsatta uppdateringar i din tråd.  :D
Titel: SV: Cosinus hemmabana i N-skala
Skrivet av: paj2 skrivet tis 09 apr 2019, 14:19:21
Om nu N-skalan är ca halva storleken av H0 tycker jag jämförelsen när det gäller "pillrigt" är starkt överdriven.
Hur många MJ-rallare  med den uppfattningen har verkligen på allvar försökt "pilla" med N-skalan?

Jag gissar att det snarare är upplevelsen av modellerna i H0 som tilltalar de flesta. Samtidigt styrs säkerligen detta utav
intresseinriktning i hobbyn. Om fokus ligger på allt rullande med gångegenskaper och detaljering som viktigt blir självklart H0 ett val före N men ligger intresset mer på anläggningsbygge och helheten hos en modelljärnväg där man inte har ett större utrymme till sitt förfogande blir valet ofta N-skalan.
 
Både H0 och N-skala är i så fall tillräckligt smått för att upplevas som svårhanterligt för många generellt sett.
Om N-skalan har nått gränsen för vad som kan hanteras har jag givetvis stor respekt för vår olika förmåga beroende på syn och annat att jobba med små prylar men jag ser detta som ett undantag och i stället en förevändning för annan uppfattning.

Själv född i början på 40-talet började jag med H0 och har sedan 30 år tillbaka "pillat" med N-skalan för att sedan några år tillbaka varvat detta med ett flertal byggen i H0-skalan just för att känna tjusningen av N-skalan.  :D

Använder läsglasögon och  bra lyse. Det har hänt att jag använt förstoringslampan även då jag skall "pilla i" en skruv i ett H0-lok.  ;)

Titel: SV: Cosinus hemmabana i N-skala
Skrivet av: plzeta skrivet tis 09 apr 2019, 14:37:17
Halloj alla pillriga gubbar  :handshake:
Det som verkar vara den verkliga kompromissen mellan N och HO är väl TT.
Testat lite och det verkar vara ett sympatiskt format. Men det är då detta med tillgång till rullande materiel som fått mig att inte dra det längre.

Har f ö en kombo mellan N och  HO i min lilla HOe samling. Ska försöka ympa in lite av den i det nya bygget.
Sonen och jag gjorde en "studie" i HOe för något 10-tal år sedan och satte ihop en trevlig bana.
Tyvärr transportskadades den och är numer i isärtagen i stora delar. Byggde på BEMO/Liliput/Roco och Egger.

Men som sagt jag föredrar de lite större formaten. Just pillrigheten, inget annat, är min ståndpukt från att inte ge mig in i N.
Inte att förringa ni som får det så fint i N.
Nog om detta från mig nu. Ska inte kapa tråden med pillrigt prat.

Hoppas signalsystemet blir bra nu. Ett himla pyssel oavsett skala... :???:
Titel: SV: Cosinus hemmabana i N-skala
Skrivet av: LeoArietis skrivet tor 11 apr 2019, 21:39:44
Snyggt med signalerna och det blev mycket fint med två huvuddvärgsignaler där!
Titel: SV: Cosinus hemmabana i N-skala
Skrivet av: Cosinus skrivet sön 05 maj 2019, 22:17:30
Tack Simpan för de glada tillropen! Och tack LeoArietis! Din input i min signaltråd bidrog ju i allra högsta grad till att huvuddvärgarna kom med på min station.

Det var en tid sedan jag skrev något här i tråden men det beror mest på att jag haft fullt upp med att bygga. Jag har ännu inte haft hjärta att demontera alla signaler så istället för att fortsätta med anläggningen gav jag mig i kast med lite rullande materiel. Dels har jag satt igång med att bygga ihop en SJ Gbls-vagn som "slank med" när jag beställde signalerna från MGP och dels har jag skickat mitt ÖBB-lok från startsatsen till lackeringsverkstaden som ett första steg i en fantasifull "försvenskning". Jag hittade nämligen ett intressant dekalark från swed-N som legat i en låda och mognat i ett drygt år. Ett startsatslok som man ändå inte vill ha som det är känns som ett lämpligt objekt att ge sig på när man vill testa nya moment inom hobbyn.

(http://www.svensktmjforum.se/forum/uploads/4200/IMG_2574.jpeg)
Titel: SV: Cosinus hemmabana i N-skala
Skrivet av: Cosinus skrivet lör 25 maj 2019, 23:41:55
Som jag antydde i mitt förra inlägg har jag riktat uppmärksamheten mot mitt rullande material den senaste tiden. Detta har äntligen lett till ett resultat. Jag nämnde bland annat en fantasifull ”försvenskning”. Låt mig förklara.

I verkligheten skaffade NBJ (Nora Bergslags Järnväg) under 60-talet två tunga dieslar som fick littera T25 och T26. Dessa lok var två av en serie på tio lok (MAK V100PA) som byggdes för mindre privatbanor i Sverige och Tyskland. Denna serie har vissa likheter med DB V100/klass 211 men det finns också en stora skillnader. På grund av vikande efterfrågan på framförallt malmtransporter gjorde loken aldrig succé hos NBJ och de såldes vidare under 70-talet. En bit ner i denna forumtråd finns bilder på verklighetens NBJ T25: http://postvagnen.com/forum/index.php?mode=thread&id=664801 (http://postvagnen.com/forum/index.php?mode=thread&id=664801)

I min lite krystade fantasi tänker jag mig ett alternativt scenario. Efterfrågan på malmtransporter var fortsatt hög och T25 och T26 användes flitigt i NBJs trafik. Under tidigt 80-tal förstördes dock NBJ T25 i en förödande brand efter ett motorhaveri. För att kunna upprätthålla trafiken köpte man hastigt in ett begagnat V100 från Tyskland. Naturligtvis målade man om det i NBJs färger. Man behöll littera T25 eftersom detta begagnade lok ersatte den enda tidigare individen med detta littera.

En aning krystat som sagt men vad gör man inte för att få möjlighet att måla om ett ÖBB-lok från en startsats till något betydligt snyggare med lokal anknytning. Så här ser loket hur som helst ut när det drar runt en SJ Gbls-vagn från MGP, också den färsk från byggbordet, på min lilla fotomodul.

(http://www.svensktmjforum.se/forum/uploads/4200/IMG_2959.jpeg)

(http://www.svensktmjforum.se/forum/uploads/4200/IMG_3603.jpeg)

(http://www.svensktmjforum.se/forum/uploads/4200/IMG_2957.jpeg)

(http://www.svensktmjforum.se/forum/uploads/4200/IMG_2955.jpeg)

Som vanligt lär man sig massor när man testar något första gången och det finns många detaljer att fila på. Jag är dock klart nöjd med helhetsintrycket, speciellt på lite avstånd. Nu känner jag mig övertygad om att det faktiskt går att måla och sätta dekaler på lok i N-skala. Kanske kan man till och med våga sig på en lokbyggsats framöver.

Jag har tänkt dela med mig av en lista över vilka färger och material jag använt men det får bli en annan dag. Redan nu kan jag dock avslöja att dekalerna kommer från swed-N.
Titel: SV: Cosinus hemmabana i N-skala
Skrivet av: N_Rallaren skrivet sön 26 maj 2019, 11:22:38
Riktigt snyggt! Man får titta lite extra för att förstå att det är den "lilla skalan". MGP:s Gbls vagnar är smycken som dessutom är lättbyggda. Bra val av SJ brun. Den lite mörkare känns mer rätt på en väderbiten vagn (som du ju dessutom vädrat lite lagom).  Vallejos färger?
Titel: SV: Cosinus hemmabana i N-skala
Skrivet av: Cosinus skrivet sön 26 maj 2019, 22:58:28
Riktigt snyggt! Man får titta lite extra för att förstå att det är den "lilla skalan". MGP:s Gbls vagnar är smycken som dessutom är lättbyggda. Bra val av SJ brun. Den lite mörkare känns mer rätt på en väderbiten vagn (som du ju dessutom vädrat lite lagom).  Vallejos färger?

Tack N_Rallaren! Jag kan bara hålla med om Gbls-vagnarna. Angående målningen har jag ännu inte tagit steget till airbrush så vagnen är målad med "fattigmans-airbrush", dvs rostskyddsfärg direkt från sprayburk ute i trädgården. Efter att ha botaniserat bland trådar om SJ röd 92 här på forumet beställde jag hem en Auto-K rostskyddsgrundfärg till min lokala OKQ8. Den kompletta materiallistan kommer vilken dag som helst.
Titel: SV: Cosinus hemmabana i N-skala
Skrivet av: AlexEhn skrivet mån 27 maj 2019, 14:44:25
Som jag antydde i mitt förra inlägg har jag riktat uppmärksamheten mot mitt rullande material den senaste tiden. Detta har äntligen lett till ett resultat. Jag nämnde bland annat en fantasifull ”försvenskning”. Låt mig förklara.

I verkligheten skaffade NBJ (Nora Bergslags Järnväg) under 60-talet två tunga dieslar som fick littera T25 och T26. Dessa lok var två av en serie på tio lok (MAK V100PA) som byggdes för mindre privatbanor i Sverige och Tyskland. Denna serie har vissa likheter med DB V100/klass 211 men det finns också en stora skillnader. På grund av vikande efterfrågan på framförallt malmtransporter gjorde loken aldrig succé hos NBJ och de såldes vidare under 70-talet. En bit ner i denna forumtråd finns bilder på verklighetens NBJ T25: http://postvagnen.com/forum/index.php?mode=thread&id=664801 (http://postvagnen.com/forum/index.php?mode=thread&id=664801)

I min lite krystade fantasi tänker jag mig ett alternativt scenario. Efterfrågan på malmtransporter var fortsatt hög och T25 och T26 användes flitigt i NBJs trafik. Under tidigt 80-tal förstördes dock NBJ T25 i en förödande brand efter ett motorhaveri. För att kunna upprätthålla trafiken köpte man hastigt in ett begagnat V100 från Tyskland. Naturligtvis målade man om det i NBJs färger. Man behöll littera T25 eftersom detta begagnade lok ersatte den enda tidigare individen med detta littera.

En aning krystat som sagt men vad gör man inte för att få möjlighet att måla om ett ÖBB-lok från en startsats till något betydligt snyggare med lokal anknytning. Så här ser loket hur som helst ut när det drar runt en SJ Gbls-vagn från MGP, också den färsk från byggbordet, på min lilla fotomodul.Som vanligt lär man sig massor när man testar något första gången och det finns många detaljer att fila på. Jag är dock klart nöjd med helhetsintrycket, speciellt på lite avstånd. Nu känner jag mig övertygad om att det faktiskt går att måla och sätta dekaler på lok i N-skala. Kanske kan man till och med våga sig på en lokbyggsats framöver.

Jag har tänkt dela med mig av en lista över vilka färger och material jag använt men det får bli en annan dag. Redan nu kan jag dock avslöja att dekalerna kommer från swed-N.


Kul! Alltid kul att testa! Jag har också ett par gladbyggen som jag har byggt för att prova och testa första gången. Vissa byggen blev klara och fina, medan några blev skrot... :D
Tittade på bilderna på T25'an och du har lyckats få det bra. Det som är gött med N-skala är att man kan komma långt med modeller som säljer in en vision av vad det är man försöker gestalta. I och med att detaljeringsgraden är lägre än större skalor så blir det mer från ett helikopterperspektiv.


Men, måste fråga, landskapet!? När byggde du det? Och hur?

Senaste bilderna innan dessa var ju från i april och då var det fortfarande trärent?!
Titel: SV: Cosinus hemmabana i N-skala
Skrivet av: Cosinus skrivet mån 27 maj 2019, 20:16:22
Kul! Alltid kul att testa! Jag har också ett par gladbyggen som jag har byggt för att prova och testa första gången. Vissa byggen blev klara och fina, medan några blev skrot... :D
Tittade på bilderna på T25'an och du har lyckats få det bra. Det som är gött med N-skala är att man kan komma långt med modeller som säljer in en vision av vad det är man försöker gestalta. I och med att detaljeringsgraden är lägre än större skalor så blir det mer från ett helikopterperspektiv.


Men, måste fråga, landskapet!? När byggde du det? Och hur?

Senaste bilderna innan dessa var ju från i april och då var det fortfarande trärent?!

Tack AlexEhn! Jag gillar ditt resonemang kring N-skalan. Den passar bra när man vill fokusera på helhetsintrycket.

Landskapet som utgör bakgrund på bilderna fladdrade förbi som hastigast i svar #11 tidigare i den här tråden. Det är ett litet diorama som jag byggde sommaren 2017. Jag hade redan då en idé om att det skulle kunna komma till användning som fotomodul någon gång och så blev det. Det blev kanske lite förvirrat men en fotomodul mitt i tråden om min hemmabana. Samtidigt är jag ju lite nöjd om jag lyckades skapa en illusion av en större anläggning på bilderna. ;)

Anläggningen i källaren ser fortfarande ut precis som den gjorde i april...
Titel: SV: Cosinus hemmabana i N-skala
Skrivet av: Cosinus skrivet mån 27 maj 2019, 22:30:05
Det händer rätt ofta att jag sitter och söker information om kulörer på rullande material och om olika typer av färger och lacker som är lämpliga att använda vid modellbygge. För att bidra till den samlade informationen i cyberrymden kommer därför här min utlovade materiallista från min målning av "NBJ T25" och SJ Gbls. Det är en salig blandning av produkter beroende på vad jag hittat vid olika tillfällen.

Först loket:
- Jag började med att slipa bort den tidigare ÖBB-märkningen med fint våtslippapper så inte kanterna från trycket skulle synas under den nya färgen
- Ett lager Biltema platsprimer på sprayburk (36-688)
- Två lager röd Biltema bättringsfärg på sprayburk (36-7371). Denna färg var blank så jag kunde fortsätta direkt till
- Dekaler från swed-N som sattes på plats med micro set och finjusterades med micro sol
- Alla icke röda detaljer penselmålades med Revell emaljfärg. Jag har alltid varit skeptisk till penselmålning men lärde mig nu att undvika penselmärken genom att späda färgen med lika mycket förtunning som färg. Jag använde kulörerna 47 (matt musgrå), 8 (matt svart) och 90 (silver)
- Sedan blev det två lager Vallejo acrylic matt varnish på sprayburk

Och så här målade jag vagnen:
- Två (eller blev det tre?) lager Auto-K rostskyddsfärg
- Två penselmålade lager Revell blank lack (nr 1) som underlag där dekalerna ska sitta
- Dekaler som sattes på plats med micro set och finjusterades med micro sol
- Även här blev det två lager Vallejo acrylic matt varnish på sprayburk, mest för att säkra dekalerna

Slutligen vädrade jag både loket och vagnen:
- Först Vallejo model wash, dark grey (76.517). Den är tunn men jag fick späda den ytteligare med vatten för rätt effekt
- Till sist försiktig torrborstning med svart, grå och rostbrun torrpastel

(http://www.svensktmjforum.se/forum/uploads/4200/IMG_2989.jpeg)

Jag funderade länge på den röda kulören på loket. Enligt flera olika källor på nätet var NBJs diesellok klarröda med gula linjer. Jag tyckte dock att bottenfärgen på många av de bilder jag hittade drog åt orange. Vid ett besök i Nora våren 2018 passade jag på att detaljstudera NBVJs fina T23. Den drar också åt orange om man betraktar den på håll men när man går riktigt nära kan man se att den är klarröd. Jag misstänkte att det är de gula linjerna som spökar och det fick jag slutligen bekräftat när jag började måla min modell. Den nylackade röda kåpan såg helt fel ut men så fort de gula dekalerna kom på plats drog den åt orange precis som förebilden.
 
(http://www.svensktmjforum.se/forum/uploads/4200/IMG_7213.jpeg)

Jag vill också passa på att kommentera Vallejos matta akryllack på sprayburk. Jag hade länge letat efter en lämplig matt klarlack på sprayburk. Leksaksaffären i Västerås centrum har alltid haft ett helt OK bassortiment av hobbyfärger men plötsligt upptäckte jag att de hade utökat med flera nya fabrikat. Jag var ju bara tvungen att prova den för mig nya Vallejolacken och den visade sig uppfylla alla mina förväntningar. Den har hittills fungerat lika bra på blanka som matta underlag, den verkar skonsam mot dekaler och den ger verkligen en helmatt yta. Det är nästan så man får använda bomullshandskar när man hanterar modellen efteråt för att inte förstöra den matta ytan med hudfett från fingertopparna.
Titel: SV: Cosinus hemmabana i N-skala
Skrivet av: Cosinus skrivet tis 30 jul 2019, 16:17:08
Mitt i semestern fick jag plötsligt ett ryck och gjorde en arbetsinsats på min anläggning. Innan jag fortsätter med topografin vill jag ha strukturen till bakgrunden på plats. Jag vill att min bakgrund ska uppfylla följande krav:
- Det ska finnas bakgrund bakom tre av anläggningens fyra sidor.
- Höjden ska vara rejält tilltagen så jag inte behöver fundera på hur väggen bakom anläggningen ser ut.
- Den ska vara möjlig att demontera. Dels för att jag ska komma åt vid det fortsatta landskapsbygget och dels för att anläggningen ska kunna lyftas genom den smala dörren till rummet där den normalt står uppställd.
- Hörnen ska vara rundade för att undvika synliga skarvar och konstiga skuggor.

Jag började med att demontera alla signaler för att inte riskera att skada dem vid grovjobbet med bakgrunden och landskapet. Sedan skaffade jag en 3 mm tjock skiva oljehärdad board (masonit). Jag sågade ut två lagom stora bakgrundssektioner. Tyvärr måste jag skarva bakgrunden på mitten men hoppas kunna trolla bort denna skarv genom noggrann spackling innan målning.

Genom att spraya varmvatten på baksidan av masoniten gick det enkelt att böja den till önskad radie. Jag spände fast den med tvingar och lät den torka.

(http://www.svensktmjforum.se/forum/uploads/4200/IMG_3960.jpeg)

(http://www.svensktmjforum.se/forum/uploads/4200/IMG_3961.jpeg)

I och med att bakgrunden ska vara demonterbar vill jag att den ska behålla formen utan att sitta fastspänd eller vara fastskruvad i träreglarna. Detta visade sig vara en utmaning. Trots att den varit fuktad och torkat vill den gärna räta ut sig när man lossar tvingarna. Lösningen blev att laminera böjarna med remsor av masonit som jag limmade mot baksidan med vanligt trälim.

(http://www.svensktmjforum.se/forum/uploads/4200/IMG_3987.jpeg)

Så här blev slutresultatet efter att limmet torkat. Böjarna behöll formen precis som jag hade hoppats. Nu ska jag böja till och laminera den andra sektionen innan det är dags att skarva ihop de två halvorna.

(http://www.svensktmjforum.se/forum/uploads/4200/IMG_4017.jpeg)
Titel: SV: Cosinus hemmabana i N-skala
Skrivet av: Cosinus skrivet fre 23 aug 2019, 19:38:59
När jag började jobba med bakgrunden lyfte jag, med hjälp av min fru, ut hela anläggningen från mitt ganska trånga tågrum till ett annat källarrum för att komma åt runtom. Det fungerade OK men jag vill helst inte vara beroende av lyfthjälp för att komma åt baksidan. Ofta sammanfaller nämligen möjligheten till större arbetsinsatser med att jag är ensam hemma. Dessutom står anläggningen ordentligt i vägen i det andra rummet.

Nu när anläggningen redan var utlyft hade jag ett gyllene tillfälle att uppgradera tågrummet för att underlätta framtida arbeten. Min ursprungliga idé var att sätta hjul på den befintliga hyllan som anläggningen hittills har stått på. Jag insåg dock snart att den var både tung och ranglig på samma gång. istället utgick jag från en Ivarhylla från IKEA som jag kitbashade med hjälp av ett stort hyllplan från Byggmax och rejäla transporthjul från Jula.

(http://www.svensktmjforum.se/forum/uploads/4200/IMG_4654.jpeg)

Jag valde att ha spårplanet ungefär 120 cm över golvet så att det ska vara bekvämt att stå och arbeta med landskapet. Eventuellt åker anläggningen upp ytterligare någon decimeter när den börjar bli mer färdig (och barnen växt till sig ;)).

Med anläggningen på plats på den nya hyllan är jag nu redo att fortsätta både med bakgrunden på baksidan och landskapet på framsidan.

(http://www.svensktmjforum.se/forum/uploads/4200/IMG_4664.jpeg)
Titel: SV: Cosinus hemmabana i N-skala
Skrivet av: Simpan skrivet fre 23 aug 2019, 21:01:11
Snyggt! :up:
Titel: SV: Cosinus hemmabana i N-skala
Skrivet av: Cosinus skrivet sön 25 aug 2019, 22:48:58
Snyggt! :up:

Tack Simpan!

Idag fick jag testa den rullande hyllan i skarpt läge. Resten av familjen var på utflykt och jag fick en hel timme över som jag gärna ville använda till att jobba på anläggningen. Men jobbet som skulle göras krävde åtkomst till baksidan. Inga problem nu längre... :D


(http://www.svensktmjforum.se/forum/uploads/4200/IMG_4709.jpeg)
Titel: SV: Cosinus hemmabana i N-skala
Skrivet av: Cosinus skrivet tis 01 okt 2019, 22:54:59
Det är hög tid för en uppdatering. Även om det går långsamt så har det hänt lite sen sist. Efter att ha fått bakgrunden på plats har jag fokuserat på topografin. För att kunna pussla ihop landskapet av småbitar av markisolering valde jag att skapa en "botten" av 4 mm plywood.

(http://www.svensktmjforum.se/forum/uploads/4200/IMG_4787.jpeg)

På den högra delen kommer det att finnas en vattenspegel. Jag fick palla upp lite för att få vattenytan i rätt nivå. På den här sidan täckte jag plywooden med överbliven masonit från bakgrunden för att få en riktigt slät yta till vattnet.
 
(http://www.svensktmjforum.se/forum/uploads/4200/IMG_4904.jpeg)

(http://www.svensktmjforum.se/forum/uploads/4200/IMG_4903.jpeg)

Sen är det bara att prova sig fram med topografin och bebyggelsen. Jag känner att det här momentet måste få ta sin tid. Jag flyttar lite på kullarna och husen. Väntar en dag. Flyttar igen. Väntar en dag. Flyttar tillbaka. Och så vidare.

(http://www.svensktmjforum.se/forum/uploads/4200/IMG_5079.jpeg)
Titel: SV: Cosinus hemmabana i N-skala
Skrivet av: svenskN skrivet tor 05 dec 2019, 22:02:20
Som alltid när man bygger en modell måste man kompromissa och ha lite fantasi. Avstånden är till exempel ordentligt komprimerade, både vad gäller stationens längd och avstånd mellan mellansignaler och utfartssignaler. Jag har också fått kompromissa med placeringen till höger och vänster om spåret på grund av utrymmesbrist och framtida plattformar. Jag har å andra sidan märkt att det kompromissas en hel del med placeringarna även i skala 1:1. Helheten blev hursomhelst precis så bra som jag hade hoppats och i min värld är den tillräckligt trovärdig.

Du har helt rätt i att det sitter signaler på "fel" sida även i verkligheten.
Är det helt uppenbart vilket spår signalen gäller som vid dubbelspår där det ofta står en signal på vardera sidan så är det inga konstigheter.
Sitter det däremot klurigt till så ska det sitta en pil under som markerar vilket spår som signalen gäller.
Så "bara" att skriva ut dessa tavlor så är "problemet" löst :star:
Titel: SV: Cosinus hemmabana i N-skala
Skrivet av: Cosinus skrivet fre 06 dec 2019, 23:41:40
Som alltid när man bygger en modell måste man kompromissa och ha lite fantasi. Avstånden är till exempel ordentligt komprimerade, både vad gäller stationens längd och avstånd mellan mellansignaler och utfartssignaler. Jag har också fått kompromissa med placeringen till höger och vänster om spåret på grund av utrymmesbrist och framtida plattformar. Jag har å andra sidan märkt att det kompromissas en hel del med placeringarna även i skala 1:1. Helheten blev hursomhelst precis så bra som jag hade hoppats och i min värld är den tillräckligt trovärdig.

Du har helt rätt i att det sitter signaler på "fel" sida även i verkligheten.
Är det helt uppenbart vilket spår signalen gäller som vid dubbelspår där det ofta står en signal på vardera sidan så är det inga konstigheter.
Sitter det däremot klurigt till så ska det sitta en pil under som markerar vilket spår som signalen gäller.
Så "bara" att skriva ut dessa tavlor så är "problemet" löst :star:

Tack för tipset! :handshake: Skyltar till signalerna finns med i planen men det är några moment kvar innan det är dags för sådana detaljer.
Titel: SV: Cosinus hemmabana i N-skala
Skrivet av: Cosinus skrivet lör 07 dec 2019, 00:03:35
Det är hög tid för en liten uppdatering. Det har inte hänt mycket i källaren sen sist men det beror mest på att jag istället suttit vid köksbordet och jobbat med rullande materiel. Efter att tidigare ha provat på att bygga vagnar och måla om lok kändes det som om det nu var dags att försöka bygga ett lok. Valet föll på Frykmodells Hg. Otroligt pilligt men kul. Tur att man inte har en deadline att hålla.

Efter en hel del limmande med hjälp av improviserade riggar...
(http://www.svensktmjforum.se/forum/uploads/4200/IMG_5796.jpeg)

...börjar det äntligen likna ett lok.
(http://www.svensktmjforum.se/forum/uploads/4200/IMG_5888.jpeg)
Titel: SV: Cosinus hemmabana i N-skala
Skrivet av: Cosinus skrivet ons 01 jan 2020, 10:59:37
Tack vara julledigheten har jag äntligen fått lite tid och kreativ energi för att fortsätta med landskapet. Siktade in mig på en hög med markisolering.

(http://www.svensktmjforum.se/forum/uploads/4200/IMG_6187.jpeg)

Efter några timmars bearbetning med limpistol, brytbladskniv och skalpell börjar det likna ett berg med två tunnelportaler.

(http://www.svensktmjforum.se/forum/uploads/4200/IMG_6213.jpeg)

Garnarna är bara provisoriskt utplacerade för att få en känsla för proportionerna. På det här karga underlaget kommer det sannolikt att växa upp tallskog. Nästa steg blir att modellera alla synliga bergsytor med hjälp av lera. Har testat lera tidigare med helt OK resultat.

För säkerhets skull gjorde jag ett praktiskt test av det fria rummet med några långa vagnar. Inga problem.

(http://www.svensktmjforum.se/forum/uploads/4200/IMG_6209.jpeg)
Titel: SV: Cosinus hemmabana i N-skala
Skrivet av: paj2 skrivet ons 01 jan 2020, 11:54:33
Jag har fortfarande Frykmodells HG i N-skala liggande som etsark med tillbehör i en låda och tänkte att detta skulle kunna bli ett pyssel under vintern.
Vad jag förstått är denna byggsats verkligen en byggsats där allt ingår till skillnad mot vissa "self aid kit" där jag bla. byggt Reginan i N-skalan... en stor utmaning.

HG-loket med Olle Frykmos bra instruktioner bör gå lättare. Därmed inte sagt att det kan vara nog så pilligt att få ihop detta HG-lok.

Efter att ha vikt delarna ser jag att du limmat (superlim).  Jag kommer att satsa på lödning även om Frykmo nämner limning.
Är det något specifikt att tänka på vid monteringen så man inte behöver "backa" i bygget?

Tacksam för tips i övrigt.
Titel: SV: Cosinus hemmabana i N-skala
Skrivet av: Cosinus skrivet ons 01 jan 2020, 21:33:41
Jag har fortfarande Frykmodells HG i N-skala liggande som etsark med tillbehör i en låda och tänkte att detta skulle kunna bli ett pyssel under vintern.
Vad jag förstått är denna byggsats verkligen en byggsats där allt ingår till skillnad mot vissa "self aid kit" där jag bla. byggt Reginan i N-skalan... en stor utmaning.

HG-loket med Olle Frykmos bra instruktioner bör gå lättare. Därmed inte sagt att det kan vara nog så pilligt att få ihop detta HG-lok.

Efter att ha vikt delarna ser jag att du limmat (superlim).  Jag kommer att satsa på lödning även om Frykmo nämner limning.
Är det något specifikt att tänka på vid monteringen så man inte behöver "backa" i bygget?

Tacksam för tips i övrigt.

Det stämmer att byggsatsen är i det närmaste komplett sånär som på ballast och några detaljer som kan skäras till av plastprofiler. I bygginstruktionen rekommenderas volframgranulat som ballast. Det visade sig inte helt lätt att få tag på volfram i rimliga förpackningsstorlekar men tillslut hittade jag en liten påse hos Skultorps vagn- och lokverkstad.

Hg-loket är som sagt mitt första lokbygge men det har löpt på smidigt än så länge även om det funnits flera utmanande moment som att böja huvarna, fixera gångbordet och ”såga sönder” drivningen. Bygginstruktionerna är tydliga och detaljerade. Ytterligare tips och bilder kan man hitta genom att studera Olles bygglogg från den tidigare serieproduktionen:
http://www.frykmodell.se/produkter/hg/

I instruktionerna tipsar Olle om speciella böjtänger för smyckestillverkning. Efter en del letande hittade jag denna typ av tänger hos silververket.se. Jag skaffade en halvrund tång och den har redan visat sig mycket användbar.

Lycka till med bygget! Med min byggtakt lär det bli jag som frågar dig om tips på sluttampen. ;)
Titel: SV: Cosinus hemmabana i N-skala
Skrivet av: paj2 skrivet fre 03 jan 2020, 21:55:20
Tackar för tipsen!

Jag har skummat igenom den digra instruktionen från Frykmo....mycket smådetaljer.

Bockningen av fronten tänker jag göra med hjälp av en träbit med rundad skåra med rätt radie där plåten knackas försiktigt
ned med en liggande rund mässingstav. På Reginan gällde att runda ned hela långsidorna av taket med liten radie vilket fungerade bra.
Följer man Frykmo`s instruktioner skall det väl ordna sig även om det är mer än man tror vid första anblicken.

Som strömavtagare måste det finnas färdiga som är någorlunda lika förlagan.

Volfram granulat köpte jag för flera år sedan hos Habo Hobby..... Liquid gravity

(http://www.svensktmjforum.se/forum/uploads/70/Liquid_gravity.jpg)


Bygget får ta sin lilla tid med en och annan paus.

Titel: SV: Cosinus hemmabana i N-skala
Skrivet av: svenskN skrivet fre 03 jan 2020, 22:12:19
Volfram granulat köpte jag för flera år sedan hos Habo Hobby..... Liquid gravity

(http://www.svensktmjforum.se/forum/uploads/70/Liquid_gravity.jpg)

Funkar det bra med Liquid gravity!?
För-och nackdelar?
Titel: SV: Cosinus hemmabana i N-skala
Skrivet av: Sven-E skrivet fre 03 jan 2020, 23:50:27
Volfram granulat köpte jag för flera år sedan hos Habo Hobby..... Liquid gravity

(http://www.svensktmjforum.se/forum/uploads/70/Liquid_gravity.jpg)

Tyvärr så är det där järnkulor. Volfram skulle bli en bra bit tyngre. En magnet drar till sej kullorna i den där flaskan, vilket jag tar som bevis för att det är järn. (Om det nu inte är så att volfram också är magnetiskt.)

Fast Liquid Gravity är mycket användbart som ballast ändå. Jag har använt det i mitt Sa-lok och det blev nästan lika tungt som originalet med blyvikterna i orginalkåpan.
Titel: SV: Cosinus hemmabana i N-skala
Skrivet av: paj2 skrivet lör 04 jan 2020, 09:25:47
Du har rätt... det är järnkulor. Väldigt små så densiteten blir hög. Läser man beskrivningen så står det 50 ml motsv. 0,25 kg vilket skulle ge en specifik vikt = 5
Jag har en dylik flaska som inte var helt fylld vid leverans så då borde det någorlunda motsvara specifika vikten för järn = 7,9

Som jämförelse blir volfram =19,3 och  bly = 11,3

Oftast finns det plats för att fylla ett utrymme med järnkulorna och det har fungerat bra. Limmas med epoxy.
Men visst hade det varit bättre med Volfram. Guld är ju också 19,3 så har man lite överblivet hemma så kan man ju använda det. ;)

Titel: SV: Cosinus hemmabana i N-skala
Skrivet av: mikath skrivet mån 06 jan 2020, 22:07:11
Kom ihåg att volfram finns här: https://www.svlv.se/byggdelar-och-verktyg/bly-volfram (https://www.svlv.se/byggdelar-och-verktyg/bly-volfram)
Granulatat är dock tillfälligt slut.

/Mika+
Titel: SV: Cosinus hemmabana i N-skala
Skrivet av: svenskN skrivet mån 06 jan 2020, 23:21:01
Hur är det med volfram?
Är det inte rätt hårt?
Någon som vet hur man bäst anpassar detta material till små skrymslen?

Smälta och gjuta volfram är väl knappast aktuellt på hemmafronten i alla fall!
Titel: SV: Cosinus hemmabana i N-skala
Skrivet av: SOL skrivet tis 07 jan 2020, 11:22:10
Det finns ett par saker som jag har testat. Det första jag använde var en wolframpasta som är till sänken för fiske. Det finns en som heter "Darka Matter" som funkade ypperligt att trycka in i håligheter under en flakvagn för att få lite extra vikt. den går att sätta i små utrymmen och runt andra detaljer.Man delar den lätt och kan limma dit den med CA om man vill. Jag använde den också i underredet till kolvagnar och eftersom jag inte fick rätt vikt, så testade jag en annan metod.... granulat för att vikta golfklubbor. Detta lade jag i kolvagnarna som rester. granulatet är inte lätt att använda om man inte har ett tätt hålrum att hälla det i. Jag droppade lim i det, så det stannar där jag lägger det. Ungefär som att sätta lim till banvall för att få "gruset" att stanna  :D
Titel: SV: Cosinus hemmabana i N-skala
Skrivet av: Cosinus skrivet tis 07 jan 2020, 11:54:57
Det finns ett par saker som jag har testat. Det första jag använde var en wolframpasta som är till sänken för fiske. Det finns en som heter "Darka Matter" som funkade ypperligt att trycka in i håligheter under en flakvagn för att få lite extra vikt. den går att sätta i små utrymmen och runt andra detaljer.Man delar den lätt och kan limma dit den med CA om man vill. Jag använde den också i underredet till kolvagnar och eftersom jag inte fick rätt vikt, så testade jag en annan metod.... granulat för att vikta golfklubbor. Detta lade jag i kolvagnarna som rester. granulatet är inte lätt att använda om man inte har ett tätt hålrum att hälla det i. Jag droppade lim i det, så det stannar där jag lägger det. Ungefär som att sätta lim till banvall för att få "gruset" att stanna  :D

Intressant med erfarenheter av wolframpasta för fiskedrag. Det var nära att jag beställde en sådan klump innan jag hittade wolframgranulatet. Hur är densiteten på pastan? Är den i närheten av granulatet?

Jag har inte kontrollvägt granulatet men jag kan konstatera att man blir lika förvånad varje gång men känner på påsen. Hjärnan har någon sorts föreställning av vad en påse metallsmulor (t.ex. järn) borde väga. Volfram väger ju mer än dubbelt så mycket och det känns.

Granulatet är helt klart enklast att använda om man har ett hålrum. I Frykmodells Hg-byggsats ingår etsdelar för att bygga slutna lådor att fylla med granulat. Andra håligheter kan man stänga till med styrenbitar. Vill man få plats med ännu mer kan man blanda lim och granulat.
Titel: SV: Cosinus hemmabana i N-skala
Skrivet av: svenskN skrivet tis 07 jan 2020, 13:09:23
Kul att höra era tankar!
Själv kan jag bara hålla med om volframgranulatet.
Väger mer än vad ögat tror.

Testade att försöka gjuta in granulatet i bly men det var inte lyckat!
Ville få bort all luft för att maxa vikten!
Kommer testa vidare för att få max vikt på minimal yta!
Har ett par tvåaxliga containervagnar som i dagsläget väger 4,1 gram styck.
Fungerar förmodligen sådär om man ska dra ett gäng vagnar.
Vill gärna få upp dem en 10 gram minst för någorlunda gångegenskaper..
Titel: SV: Cosinus hemmabana i N-skala
Skrivet av: Sven-E skrivet tis 07 jan 2020, 21:36:50
Det finns ett par saker som jag har testat. Det första jag använde var en wolframpasta som är till sänken för fiske. Det finns en som heter "Darka Matter" som funkade ypperligt att trycka in i håligheter under en flakvagn för att få lite extra vikt. den går att sätta i små utrymmen och runt andra detaljer.Man delar den lätt och kan limma dit den med CA om man vill.
Jag har också provat volframpasta. Dock ett annat märke, Fox, också för fiskesänken. Det funkade inte alls bra i lok eftersom pastan var för mjuk och över tid rann iväg. Denna har samma konsistens som blå häftmassa.
Titel: SV: Cosinus hemmabana i N-skala
Skrivet av: Cosinus skrivet ons 15 jan 2020, 20:31:34
En stor del av bakgrunden på min anläggning kommer att utgöras av en granbevuxen sluttning. Då kommer det att gå åt många granar. Efter lite experimenterande och funderande har jag bestämt mig för att satsa på ganska enkla "garnar". De kommer att vara många och stå långt bort så det känns inte motiverat att satsa på mer avancerade eller dyrare varianter. I skogsbrynet kommer jag dessutom att fylla ut med sly och lövträd.

Även om garnar är ganska enkla till sin utformning tänkte jag att det är värt att lägga lite tid på att hitta ett bra garn innan jag börjar masstillverka. Jag har tidigare använt ett garn som fungerat bra till stora garnar men som varit alldeles för grovt för mindre träd i N-skala. Jag hittade en hemsida som säljer garn för broderi (broderigarn.se). Det fiffiga med denna hemsida var att man kunde beställa små nystan (dockor). Då kunde man köpa flera olika sorter och färger för en rimlig peng. Efter några dagar kom ett paket med fem olika garner.

(http://www.svensktmjforum.se/forum/uploads/4200/IMG_6381.jpeg)

De två lingarnen längst till höger på bilden dömde jag ut som för tunna. Av de andra tre, samt av garnet som jag redan hade hemma, byggde jag testgarnar för utvärdering. Så här ser testgarnarna ut i dagsljus mot en fond av tallar.

(http://www.svensktmjforum.se/forum/uploads/4200/IMG_6394.jpeg)

Lite svårt att få bra bilder mot en skuggig skogsridå i den bleka vintersolen. I verkligheten smälter kulörerna fint in i bakgrunden om man bara kisar lite. ;)

De stora garnarna är tillverkade av (från vänster)
Moragarn, färg 2067
Fårögarn, färg 1751
Ulrika, färg 84
Tunagarn, färg 3751 (tips från Sture Byléns hemsida)

De stora garnarna av Mora- och Fårögarn tyckte jag blev för tunna och spretiga. Jag provade därför att också göra mindre garnar av dessa garn. På nästa bild syns de mindre garnarna bättre. Mora till vänster och Fårö till höger.

(http://www.svensktmjforum.se/forum/uploads/4200/IMG_6398.jpeg)

Jag tycker att alla fyra kulörerna känns bra. Ulrika och Tuna fungerar till stora garnar medan Mora och Fårö passar till små garnar. Jag tror också att lite variation i kulören gör skogen mer realistisk. Verklighetens granar kan vara ganska olika.

Tanken med denna övning var att hitta ett garn att använda vid masstillverkning av garnar. Slutsatsen blev att jag satsar på fyra olika garner. Så kan det gå. :D
Titel: SV: Cosinus hemmabana i N-skala
Skrivet av: Cosinus skrivet fre 03 apr 2020, 18:59:17
Dags för ett livstecken från mig. Mitt bygge av Frykmodells Hg går vidare i ett för mig alldeles lagom tempo. Ett delmål har varit att ha modellen redo för målning när vädret tillåter spraymålning utomhus och det ser ut att lyckas. Vissa delar sitter ännu löst i väntan på målning. Jag har också väntat med alla handräcken eftersom jag tänker måla dem svarta. Som målningsförebild har jag valt Hg2 772 som finns på bild i Svenska lok och motorvagnar 1988. Den var då ombyggd till Hg2 med multipelkopplingsdosa men hade fortfarande lokskylt på hyttdörren.

(http://www.svensktmjforum.se/forum/uploads/4200/IMG_7171.jpeg)
Titel: SV: Cosinus hemmabana i N-skala
Skrivet av: paj2 skrivet fre 03 apr 2020, 19:17:55
HG 772 har ju en brun kulör om jag intetar fel.  Var köper du denna färg?  Sprayburk?
Eller använder du airbrusch och en burkfärg från SMJ el dyl.
Titel: SV: Cosinus hemmabana i N-skala
Skrivet av: Cosinus skrivet fre 03 apr 2020, 20:46:56
HG 772 har ju en brun kulör om jag intetar fel.  Var köper du denna färg?  Sprayburk?
Eller använder du airbrusch och en burkfärg från SMJ el dyl.

Jag tänkte använda Auto K rostskyddsgrundfärg på sprayburk. Har använt den på godsvagnar tidigare och tror att den kommer att passa bra till detta lok.
Titel: SV: Cosinus hemmabana i N-skala
Skrivet av: paj2 skrivet lör 04 apr 2020, 08:37:51
HG 772 har ju en brun kulör om jag intetar fel.  Var köper du denna färg?  Sprayburk?
Eller använder du airbrusch och en burkfärg från SMJ el dyl.

Jag tänkte använda Auto K rostskyddsgrundfärg på sprayburk. Har använt den på godsvagnar tidigare och tror att den kommer att passa bra till detta lok.

Har du art. numret på denna Auto K?   Finns några att välja på.
Titel: SV: Cosinus hemmabana i N-skala
Skrivet av: Cosinus skrivet lör 04 apr 2020, 12:01:01
HG 772 har ju en brun kulör om jag intetar fel.  Var köper du denna färg?  Sprayburk?
Eller använder du airbrusch och en burkfärg från SMJ el dyl.

Jag tänkte använda Auto K rostskyddsgrundfärg på sprayburk. Har använt den på godsvagnar tidigare och tror att den kommer att passa bra till detta lok.

Har du art. numret på denna Auto K?   Finns några att välja på.

Min sprayburk har artikelnummer 2233058. Har för mig att jag beställde den hos Mekonomen med leverans till butik. Det gick inte att få den hemlevererad pga explosionsrisken.
Titel: SV: Cosinus hemmabana i N-skala
Skrivet av: paj2 skrivet lör 04 apr 2020, 15:56:00
Tackar!   Det blir mekonomen.
Titel: SV: Cosinus hemmabana i N-skala
Skrivet av: Cosinus skrivet lör 30 maj 2020, 18:11:52
Målning pågår. Lokkorgen är redo för ett lager klarlack men det var lite väl blåsigt idag så jag vågade inte ge mig på att spraya ute i trädgården. Man vill ju inte ha pollen eller annat skräp i den våta lacken.

(http://www.svensktmjforum.se/forum/uploads/4200/IMG_7759.jpeg)
Titel: SV: Cosinus hemmabana i N-skala
Skrivet av: 71 skrivet lör 30 maj 2020, 22:27:06
Gör som jag, jag målar med sprayburk i duschen :up:

Stefan
Titel: SV: Cosinus hemmabana i N-skala
Skrivet av: Cosinus skrivet lör 06 jun 2020, 17:13:22
Gör som jag, jag målar med sprayburk i duschen :up:

Stefan

Intressant tips om man vill måla på vintern. Jag har faktiskt en "grovdusch" i källaren som skulle kunna komma till användning. Nu på sommaren väntar jag hellre in bra väder. Fick på två lager blank klarlack under veckan.