Svenskt MJ-forum

Digitalt & elektronik => Datorstyrning => Ämnet startat av: plummer skrivet mån 13 mar 2017, 20:51:06

Titel: DCC++
Skrivet av: plummer skrivet mån 13 mar 2017, 20:51:06
Är det någon som har testat DCC++ ? https://github.com/DccPlusPlus/BaseStation/wiki/What-is-DCC--Plus-Plus (https://github.com/DccPlusPlus/BaseStation/wiki/What-is-DCC--Plus-Plus)
Skulle vara intressant att höra lite erfarenheter.

Jonas Furuholm.
Titel: SV: DCC++
Skrivet av: haba skrivet mån 13 mar 2017, 23:42:19
Ja.

Jag har börjat renodla koden. Bort med allt som "den riktiga" datorn kan göra och trimma koden för att spara RAM så att man kan ha fler "slots" (samtidiga aktiva lok).

Det som är jobbigt är att jag fått exakt NOLL feedback på mina synpunkter från orginalförfattaren och på forumet där han har annonserad saken så är det inte heller nån annan som verkar kunna/vilja ta upp bollen.

Själv skulle jag helst vilja ha mer tid för sådana skoj saker. (26h/dyngn någon?).

Harald.
Titel: SV: DCC++
Skrivet av: lgrfbs skrivet tis 14 mar 2017, 13:06:28
Du kan ju prova att dela bördan med någon annan intresserad/rubbad modellrallare, för man måste ju vara lite rubbad för att gräva ner sig i programmering av elektronik  :D
Har själv dykt lite i elektronikprogrammerning så jag anser mig vara lagomt rubbad modellrallare  :up:
Titel: SV: DCC++
Skrivet av: paj2 skrivet tis 14 mar 2017, 13:15:13
Jag har gjort en del enklare användbara tillämpningar med Arduino till min MJ-anläggning
men att dyka in i DCC++ skulle jag aldrig kunna göra speciellt inte om det "krävs 26 timmar per dygn."

Ett dylikt projekt hade jag kunnat tänka mig tidigare på jobbet i kommersiellt syfte där det fanns kundbeställningar eller en säker marknad.
Men för att för sitt höga nöjes skull skulle jag inte kunna plåga mig med något dylikt. Vad vill man bevisa?  :???:
Titel: SV: DCC++
Skrivet av: Mekanoid skrivet tis 14 mar 2017, 18:09:07
Jag har kört DCC++ ett tag. Det är alltså en programvara som redan idag fungerar utmärkt(?) som körcentral (vad heter det?) utan någon som helst programmering!

Reservationen är att jag inte har någon fast bana, utan bara drivit ett programmeringsspår samt en liten rundbana för att ändra och testa CV:n i dekodern.

Man behöver en del grejer: Arduino (tex Uno), motorshield, strömadapter (till rälsmatning, max 14V), dator med JMRI & Arduinons utvecklingsmiljö, USB-kabel samt kablar att koppla motorshield till spåret. Jag använder en utrangerad mobiltelefon som körhandtag med Engine Driver installerad.

Jag ser det som en relativt billig körcentral - om man redan har nätverk, dator & mobil. :) Jag tror det närmaste alternativet är en SPROG, om den nu kan användas som körcentral på samma sätt?

Nästa steg blir att testa DCC++ som enda körcentral på en liten modulbana hos UMJF i Uppsala. Om det faller väl ut, ska jag även försöka designa & skriva ut en anpassad låda.
Titel: SV: DCC++
Skrivet av: plummer skrivet tis 14 mar 2017, 20:38:16
Tack för dom nyttiga svaren. Jag kommer nog att ställa fler frågor när jag fått hem beställda grejer.
Jonas.
Titel: SV: DCC++
Skrivet av: haba skrivet tis 14 mar 2017, 20:56:23
Det krävs inte 26h/d för att programmera en Arduino, men om man bredvid Familj (med små barn), hus och jobb också vill bygga upp sin MJ-anläggning igen _och_ förbättra det befintliga DCC++ programmet eftersom det inte riktigt allt gör som man vill, ja då kanske man är som lgrfbs skriver lagom rubbad och kan gått behöva dessa 2h extra.

DCC++ funkar som det är men det finns möjlighet till förbättringar (vissa skulle säga buggar). Tex repeteras aldrig kommandon som slår på eller av funktioner, så missas det ett sådant tex pga dålig kontakt så stämmer inte lokets beteende (tex ljud på) med det som centralen tror (tex ljud av) om loket. Och så har vi förståss en standard om saken som också säger att sådant borde repeteras. Men för att få plats med detta (en Uno är ju en ganska liten dator) så måste resten av programmet trängas ihop lite mera och det är sånt jag hållit på med.

Harald.
Titel: SV: DCC++
Skrivet av: Mekanoid skrivet lör 18 mar 2017, 08:33:03
Jag har börjat renodla koden. Bort med allt som "den riktiga" datorn kan göra och trimma koden för att spara RAM så att man kan ha fler "slots" (samtidiga aktiva lok).
Jag tillhör nog skaran 'rubbade', för jag tänker ibland att jag skulle vilja skapa en webbplats kring DCC++ där all information (och kanske även utveckling) samlas. För jag tycker om idén; MJ-styrning med fri hårdvara, fri mjukvara och inget special.

Har Harald samlat sin utveckling nånstans på Github? Finns där mer info om vad du vill åstadkomma? Generellt gillar jag idén att förbättra, men blir mer fundersam om kompabiliteten blir lidande.

Tyvärr har jag inte riktigt tålamod/intresse längre att grotta ner mig i programkod, även om jag gjort lite sånt förr (dock inte C). Men jag är samtidigt intresserad av att DCC++ hålls vid liv och utvecklas. Tycker som sagt också att det behövs mer info till alla MJ-rallare, så de börjar använda DDC++ i större utsträckning.

Jag hoppas Plummer fortsätter hålla oss uppdaterade!

PS. Jag kunde inte låta bli att påbörja en webbsida om DCC++. Läs mer på http://www.infolagret.se/mj/special/dccpp/.  ;)  DS.
Titel: SV: DCC++
Skrivet av: CalleA skrivet lör 18 mar 2017, 16:46:55
Men för att för sitt höga nöjes skull skulle jag inte kunna plåga mig med något dylikt. Vad vill man bevisa?  :???:

Tja, det finns ju människor som bygger egna modelljärnvägar istället för att nöja sig med att kolla på de som finns på museer m m. Vad vill de bevisa?  ;)

/ Calle, helt klart rubbad
Titel: SV: DCC++
Skrivet av: paj2 skrivet lör 18 mar 2017, 17:06:25
Men för att för sitt höga nöjes skull skulle jag inte kunna plåga mig med något dylikt. Vad vill man bevisa?  :???:

Tja, det finns ju människor som bygger egna modelljärnvägar istället för att nöja sig med att kolla på de som finns på museer m m. Vad vill de bevisa?  ;)

/ Calle, helt klart rubbad

Jämförelsen är ju faktiskt helt OK.
Jag får väl sälla mig till de "rubbade" som byggt på en modelljärnväg i 25 år och aldrig blir klar.   :)
Titel: SV: DCC++
Skrivet av: Sven-E skrivet mån 27 mar 2017, 22:45:07
Namnet DCC++ verkar lite pretantiöst. "++" brukar betyda en utveckling av det det står ihop med. DCC är ett kommunikations-protokoll medans DCC++ "bara" är en version av kommando-delen. Kul projekt, det är bara namnet jag retar mej på.

En annan öppen DCC-hårdvara finns hos MERG. De har kommando-station med hand-kontroller och även ett par dekodrar. Ritningar på kretskort och PIC-programvara finns tillgängligt. Jo, PIC är ju inte lika kul och flexibelt som Arduino.

Bra intro på websidan Mekanoid.
Titel: SV: DCC++
Skrivet av: plummer skrivet tis 28 mar 2017, 12:20:41
DCC++ är väl en kombination av DCC och C++, om jag fattat saken rätt.
JF.
Titel: SV: DCC++
Skrivet av: CalleA skrivet tis 28 mar 2017, 15:43:33
"All of the code for the Arduino is written in C++ using the Arduino open-source IDE, hence I named my home-brew system DCC++ (pun intended)."

http://www.trainboard.com/highball/index.php?threads/introducing-dcc-a-complete-open-source-dcc-station-and-interface.84800/
Titel: SV: DCC++
Skrivet av: paj2 skrivet tis 28 mar 2017, 17:36:37
Märkligt "lån" av två plustecken.

Att Arduino kodas i C++ och som produkt  är en open source ide skall väl inte tolkas som att dessa plustecken är synonymt med "open source".
Men å andra sidan har man ju rätt att bestämma namnet på sitt koncept hur man vill.

Varför inte DCC turbo?  :)


Titel: SV: DCC++
Skrivet av: Sven-E skrivet tis 28 mar 2017, 23:14:13
DCC++ är väl en kombination av DCC och C++, om jag fattat saken rätt.
Ok, då är ju namnet vettigt.
Tack för förtydligandet.
Titel: SV: DCC++
Skrivet av: Alkazander skrivet ons 23 aug 2017, 10:37:09
Hej,
har också fastnat för att testa DCC++, har köpt delarna och laddat ner programvarorna.
Tyvärr så kör jag fast efter att ha laddat ner programvaran i Arduinon, matning 15V är inkopplat på motorshieldsingång men inga lampor tänds?.
När jag testar med att köra med wifi throttle händer inget heller.
Har klippt VIN bygeln men ingen lycka, någon som har en ide om vad som kan vara fel?

/Alx
Titel: SV: DCC++
Skrivet av: Mekanoid skrivet ons 23 aug 2017, 17:43:50
Svårt att felsöka så här "i blindo", men lite saker att kolla kan jag bidra med:

Jag gissar att du sett min sida med DCC++ info och länkar:
http://www.infolagret.se/mj/special/dccpp/
Titel: SV: DCC++
Skrivet av: Alkazander skrivet mån 28 aug 2017, 13:09:33
Tack för tipset! :up:
Har varit bortrest några dagar men har testat mer i helgen och jag hade ju helt glömt att man behöver pilla lite, men inte mycket, med JMRI.
När jag väl slog på på track power kunde jag läsa av decodern i loket,lägga upp det och sedan styra från mobilen!
Blev nästan en liten tår i ögat.
Nu har jag flyttat ner datorn och allt till källaren och jobbar med att få peco växlarna att inte slå ut matningen men det löser sig snart!


/Alx
Titel: SV: DCC++
Skrivet av: IngBo skrivet sön 24 sep 2017, 15:49:14
Nu är jag helt ny i dessa sammanhang med mj i allmänhet o digitala mj i synnerhet, men tanken tilltalar mig med moduler. Kan man dessutom kombinera modulerna med träffar och som hemmabana är det något som skulle passa mig utmärkt.
 Är ute på en tugluff i Europa så jag har enbart en platta att tillgå, därför blir det svårt att studera koden i detalj vad gäller DCC++, men läsning av länkar och you-tube delar har givit mig  en del info till livs.
DCC++ blir ju en billig lösning som körkontroll, kunde man dessutom kombinera den med en Loconet gränssnitt så skulle det fungera med en Digitrax UT4 som kompliment till dator/smartphone styrning.

/Bosse
Titel: SV: DCC++
Skrivet av: Urban skrivet tor 30 nov 2017, 23:38:21
Hej
är nybörjare med mj men startskottet blev när jag hittade dcc++ och jmri
plötsligt går det göra saker som skulle kosta skjortan annars
vad jag inte var nöjd med var styrning av växlar och feedback till dom
så jag har utvecklat ett system som går parallellt med dcc++ och jag tycker att det har potential att bli något bra
med resans gång så upptäckte jag även att man bör ha utgångar och ingångar till systemet
funktionerna som finns för växlar är dels servostyrda eller relästyrda med eller utan puls
givet vis kan man blanda både servo och relästyrning
sedan kan man använda utgångar för signaler och annat
vad jag har funderat mycket på är Öööö nu glömde jag namnet på det men feedback var lok tåg befinner sig på rälsen
och det är lite klurigt men har hittat en 0-5A transformator spole som kostar runt 25kr som funkar riktigt bra
och det känner av en 10K resistor
så programvara för det finns också

jag har försökt att bygga och programer så att det inte ska vara så svårt och göra de ändringar som måstes för ditt system
men det är bra om man har grunderna för programmering elektronik och data kommunikation

det hela bygger på arduino som ni nog redan har listat ut
jag tjuvar komandon från dcc++ maskinen som hör till växlar signaler och sensorer
som sedan går över till mitt system och hanterar det
till arduinon har man då sedan tillgång tills dels dom lokala servo och digitala funktionerna
och sedan även i2c bussen som hanterar dels 16st PCF8574 som är en 8bit IO och sedan även
flertalet HCPCA9685 vilket är ett servokort som klarar upp till 16 servo per kort
problemet med I2c-bussen är att den inte går att köra så långt
jag har fått det och funka upp till 16m men då måste jag ha 1k pullup resistorer på bussen
men med långa avstånd så kan man använda sig av nätverket och då blir avstånden inget problem

grejen är att med detta system kan bygga det i princip hur stort som helst
och jag tror att det borde vara ett billigt altenativ för alla även stora klubb banor

Är någon intresserad av jag har gjort så är det bara och höra av sig
efter som det är öppen källkod så är det ju gratis som jag hoppas ni förstår 
 

Med vänlig hälsning Urban Forsgren
Titel: SV: DCC++
Skrivet av: rcmodeler skrivet fre 01 dec 2017, 00:13:33
Klart det är intressant, Urban  :)

Jag har själv tänkt använda DCC++ till mina övningar.
Kör redan egen Arduino-baserad radiostyrning till mina andra modeller,
så Arduino-biten är nog inga större problem.

Kommer att börja kolla på detta i vinter när jag, förhoppningsvis,
har ett rullande Z49-chassie att testa med  :emm:
Titel: SV: DCC++
Skrivet av: Urban skrivet fre 01 dec 2017, 20:13:20
Kul :)
men jag måste erkänna att är lite dåligt förbered för det här
programen är nog klar för buggtest även om jag har letat buggar sista månaden men
var jag är illa till är dokumentation och komentarer så jag har suttit en bra stund och komenterat på svenska
jag är tyvärr dyslektiker så jag hoppas ni har överseende med det

vad jag började fundera på är ju att haba har börjat och slakta ner DCC++ och om han nu slaktar det till en modul
som i princip bara klarar av att styra loken, vagnar och inget annat så tar mina program hand om allt annat
och som upplägget ser ut så ser jag även stora möjligheter att koppla upp det mot andra system

varför jag började med detta är egentligen att jag tyckte att DCC++ fungerade väldigt dåligt mot andra Arduino dekodrar typ inte alls

upplägget ser ut så här
lilla versionen
kräver en Mega till DCC++ så att man har en COM port till som skall kopplas till nästa arduino
där krävs då att man skickar vissa komandon till COM porten istället för in i programmet
(där tänker jag att haba skulle kunna plockabort mycke kod)
på COM porten tar jag då emot och sedan skickas feadback till baka till DCC++ som i sin tur skickar upp det till dator jmri i mitt fall
och det är frid och fröjd

stora versionen
viket jag tycker bättre om även i en liten anläggning
där behöver man inte röra DCC++ en utan den får vara i fred
jag har skrivit ett program som snurrar på PCn som sorterar vart alla komandon ska ta vägen
så JMRI kopplar jag upp mot programmet som i sin tur låsas att han är en DCC++ och denna uppkopling sker via nätverket
vilket innebär att programmet kan antingen lokalt på JMRI-servern eller på en annan maskin om man så önskar
konfigureringen PC-programet gör man i en ini fil kallat den system.ini och den är lätt att förstå

sedan kopplar programmet upp sig mot DCC++ antingen med USB eller via nätverk så där har vi samma valmöjligheter som förut

nu har jag skapat möjligheten att koppla upp många arduinos som jag har valt att kalla noder
man kan koppla upp dom med dels USB eller nätverk vilket innebär att dom närmaste datorn kan man kör via USB
och dom längre bort kör man med nätverk vilket innebär att avstånden kan bli hur lång som helst
i varje node kör man samma programvara med undantag för MAC och  IPnummer
även konfigureringen av vad noden ska svara på för adresser och funktion till adresserna 
så det är viktigt att hålla reda på rätt program till respektive node men jag gör som så att jag kopierar
orginalkoden till ett nytt biblotek som jag döper till node-namnet typ node_0, node_1 osv

krångligt?
egentligen inte
jag har svår och utrycka mig i skrift så det kan bli mycket hattigt men väl på plats så är det inte krångligt

så frågan är
kan man ladda upp filerna hit eller har ni något bra förslag

Med vänlig hälsning Urban 
Titel: SV: DCC++
Skrivet av: rcmodeler skrivet sön 07 jan 2018, 16:15:50
Nu är det vinter och inte f-n har jag något rullande chassi att testa med, men det är på gång.

Däremot har jag börjat plocka ihop lite grejor för att testa DCC++.
Arduino-grejorna kommer från Kina, så det kostar ju nästan ingenting.
En gammal nätdel från ett skrotat högtalarsystem får stå för drivningen, 15V 4A blir nog bra.
Pysslade några timmar i går kväll och fick det att fungera med ett gammalt H0-lokchassie med dekoder som jag hängt dit på sniskan  :)

Det här kan bli riktigt roligt!
Titel: SV: DCC++
Skrivet av: Mumriken skrivet sön 07 jan 2018, 18:02:23
Följer detta med stort intresse.  Hade missat denna typ av controller. Är det någon som styr dcc++ med någon datortillämpning, och i så fall, vilken?
Titel: SV: DCC++
Skrivet av: Mekanoid skrivet sön 07 jan 2018, 18:20:24
Följer detta med stort intresse.  Hade missat denna typ av controller. Är det någon som styr dcc++ med någon datortillämpning, och i så fall, vilken?

Jag styr den med JMRI: http://jmri.org/
Inte det enklaste programmet att hitta i, men ack så kompetent.

Annars använder jag mest DCC++ i kombination med JMRI för att programmera (om) mina lok. Att programmera enskilda CV via körhandtag eller liknande är inte min grej.  ;)

Jag har försök samla lite av min kunskap på min sida om DCC++: http://www.infolagret.se/mj/special/dccpp/
Titel: SV: DCC++
Skrivet av: rcmodeler skrivet mån 08 jan 2018, 00:02:42
Följer detta med stort intresse.  Hade missat denna typ av controller. Är det någon som styr dcc++ med någon datortillämpning, och i så fall, vilken?

På något sätt måste man tala om för DCC++ basenhet (Arduino Uno/Mega + motorkontrollshield) vad man vill att den ska göra/skicka ut på rälsen.
Man ska på något sätt skicka speciella textkommandon till basenheten.
Man kan använda JMRI, vilket nog är det snabbaste och enklaste sättet att komma igång, dessutom gratis.
Man kan använda Arduino's program, också gratis, till att skriva textkommandon i den seriella monitorn och det måste man ändå ha för att programmera basenheten.
Man kan göra vad som helst däremellan, man måste inte ha dator.

Jag planerar att göra två Arduino-baserade fjärrkontroller, en trådlös och en trådbunden (ifall man får batteritorsk), och bara använda datorn till programmeringsspåret.
Jag vill ha det enkelt att använda så jag vill ha touchdisplayer med funktioner i klartext.

Finns en del att pyssla med  :D
Titel: SV: DCC++
Skrivet av: Alkazander skrivet tis 09 jan 2018, 16:42:17
Hej,
jag kör min lilla bana med DCC++ och JMRI, sedan har jag wifi throttle i mobilen för att köra.
Tycker det går fint, styr även mina Cobalt IP växelmotorer men jag måste använda dom i datorn innan dom dyker upp i mobilen, vilket är lite struligt.
Hoppas på en ny version av DCC++ nu när JMRI snart kommer med en ny.

/Alx
Titel: SV: DCC++
Skrivet av: Urban skrivet fre 12 jan 2018, 00:41:00
Hallå
Jag har tyvärr ingen bana än men det var meningen att jag skulle börja inreda pannrumet i mellandagarna men det sket sig
däri mot så har jag lekt med DCC++ och JMRI i snar ett år och jag ser det som en bra lösning till både små och stora anläggningar
men det kräver lite kundskap om både elektronik och programmering
i och med det så ser jag inga begränsningar till vad man kan göra till en billig penning
jag arbetar just nu med växlar, signaler och sensorer men det återstår lite arbete där

kör du JMRI på en dator så får du automatiskt tillgång till att köra lok och växlar från mobiltelefonen vilket jag ser som ett plus

jag ser bara möjligheter

//Urban
Titel: SV: DCC++
Skrivet av: rcmodeler skrivet tis 16 jan 2018, 16:16:11
Satt uppe halva natten och skrev kod till en trådlös fjärrkontroll till DCC++ basstationen.
FUNKAR  :clap:
Nu är det bara en prototyp, men ändå...

På DCC++ basstationen rör jag inte programvaran, den funkar ju bra som den är.
Jag har en sändarenhet och en mottagarenhet.
Mottagarenheten skickar kommandon till DCC++ basstationen via Tx och Rx, vanlig seriell överföring (samma som i USB-kabeln).
Kör med vanlig 2,4 GHz radiostyrning, en kanal, obegränsat antal funktioner (i praktiken).
Ingen dator inkopplad, inget nätverk, appar eller mobiler/plattor.
Det här är för körning, för programmering är det bättre med dator/JMRI.
Hyfsat enkelt, jä---gt billigt!

Nu ska jag försöka få till en smidig handkontroll med touchdisplay.
Kan bli en utmaning med batterier.

Titel: SV: DCC++
Skrivet av: rcmodeler skrivet lör 02 mar 2019, 16:19:33
Nu var det ett tag sedan jag skrev här men det har å andra sidan hänt lite grand.
Trådlös handkontroll-prototyp är klar, ska testas nästa vecka, hoppas jag  :)
3D-utskriven låda:
(http://www.svensktmjforum.se/forum/uploads/3973/IMG_20190129_144414_25.jpg)

Använder batteri från DeWalt skruvdragare, 10,8V:
(http://www.svensktmjforum.se/forum/uploads/3973/IMG_20190129_145555_25.jpg)

Passar perfekt:
(http://www.svensktmjforum.se/forum/uploads/3973/IMG_20190129_144450_25.jpg)

Panel med encoder:
(http://www.svensktmjforum.se/forum/uploads/3973/IMG_20190129_144509_25.jpg)

och fäste för Nextion touchdisplay:
(http://www.svensktmjforum.se/forum/uploads/3973/IMG_20190129_144518_25.jpg)

Ihopmonterat med Arduino Nano och nRF24L01 transceiver modul:
(http://www.svensktmjforum.se/forum/uploads/3973/IMG_20190129_145531_25.jpg)

Ser rätt bra ut:
(http://www.svensktmjforum.se/forum/uploads/3973/IMG_20190206_213323_25.jpg)

(http://www.svensktmjforum.se/forum/uploads/3973/IMG_20190206_213355_25.jpg)
Titel: SV: DCC++
Skrivet av: rcmodeler skrivet lör 09 mar 2019, 12:40:28
Några bilder på hur det är tänkt att fungera.
Startbild (inte nödvändig men kul):
(http://www.svensktmjforum.se/forum/uploads/3973/IMG_20190206_213514_25.jpg)

På nästa sida väljer man lok, kontrollen kan hantera 12 lok samtidigt:
(http://www.svensktmjforum.se/forum/uploads/3973/IMG_20190220_221946_25.jpg)

Om vi väljer t.ex. V 160:
(http://www.svensktmjforum.se/forum/uploads/3973/IMG_20190207_103246_25.jpg)

så kan man kontrollera hastighet, körriktning och funktioner F0 - F8, använder F0 - F4 än så länge.
Text på knapparna underlättar givetvis, texten kan vara olika för varje lok.
Telex och Horn är momentana, behöver inte trycka två gånger. Horn ljuder så länge man håller ner knappen.
(http://www.svensktmjforum.se/forum/uploads/3973/IMG_20190220_222135_25.jpg)

Kan också lägga om växlar, här får man knappa in numret och sedan hur man vill att växeln skall ligga:
(http://www.svensktmjforum.se/forum/uploads/3973/IMG_20190206_213616_25.jpg)

Detta är ju bara första testen så det blir lite annorlunda senare, med fler funktioner, meny och kanske inställningar.
Förbaskat roligt är det i alla fall  :)
Titel: SV: DCC++
Skrivet av: Urban skrivet ons 10 apr 2019, 14:54:12
Snyggt byggt tjusig kärra 
måste säga att jag gillar "hemma" utvecklingen och kreativiteten
önskar bara att flera börjar och titta på DCC++
för det finns otrolig med utveklings möjligheter
detta är ett väldig bra exempel

Tack rcmodeler

mvh Urban
Titel: SV: DCC++
Skrivet av: plummer skrivet mån 21 okt 2019, 10:09:33
Jag använder DCC++ tillsammans med JMRI och kör med mobiltelefonen som gaspådrag.
Jag har precis skaffat mig en Raspberry pi 3 B+ att köra jmri på.
Kolla in filmen från Tom's trains n' things, för utförlig instruktion.
Titel: SV: DCC++
Skrivet av: plummer skrivet mån 21 okt 2019, 10:15:52
Sent skall man vakna, såg just att att ett inlägg med typ samma innehåll redan fanns i tråden. Ursäkta upprepningen.
Jonas F.
Titel: SV: DCC++
Skrivet av: haba skrivet sön 04 okt 2020, 17:29:57
Det händer saker på DCC++ fronten. Det är en ny generation på gång som heter DCC-EX. Det är fortfarande på Arduino-hårdvara och fortfarande med ett serieprotokoll som är kompatibelt med DCC++, men stor del av själva motorn är utbytt. Säger vi så: Det var inte så roligt att tuna härket så vi bytte motor istället. Det finns en webbsida https://dcc-ex.com/ och en github https://github.com/DCC-EX/CommandStation-EX/ och en chat https://discord.com/invite/y2sB4Fp Nåt på tuben måste man också ha, sök efter DCC-EX (nej, jag vill inte ha en stor youtubeblaffa här mitt i mit inlägg vilket jag får om jag lägger en länk).

Release planeras till Halloween. Listan över vad som skall ingå finns här: https://github.com/DCC-EX/CommandStation-EX/issues/33

Om man är intresserad och vara med och betatesta så är det nog bäst att anmäla sig på Discord och säga att man vill vara med i devel gruppen. Det finns även några som planerar bortom nästa release sådana saker som koppling till MQTT fast jag har mest sysslat med att få saker stabila.

Harald.

PS: En ny feature är att man skall kunna koppla Enginedriver eller andra throttles direkt till DCC-EX. De skall antingen prata DCC++ eller WiThrottle protokol. Så "Datorstyrning" behövs då inte nödvändigtvis vilket antyds av rubriken detta ämne skapades under.
Titel: SV: DCC++
Skrivet av: haba skrivet sön 29 nov 2020, 00:15:14
Nu finns det en release av DCC-EX: https://github.com/DCC-EX/CommandStation-EX/releases/tag/v3.0.0-Prod
Hur man gör en manuell install (det funkar bäst idag tycker jag) står på https://dcc-ex.com/ dvs https://dcc-ex.com/get-started/arduino-ide.html

Harald.
Titel: SV: DCC++
Skrivet av: paj2 skrivet sön 29 nov 2020, 11:21:42
Jag använder DCC++ tillsammans med JMRI och kör med mobiltelefonen som gaspådrag.
Jag har precis skaffat mig en Raspberry pi 3 B+ att köra jmri på.
Kolla in filmen från Tom's trains n' things, för utförlig instruktion.


Tackar för detta Youtube klipp om Raspberry pi.  :up:

Jag har använt Arduino till mängder av projekt i flera år och vet att Arduino är en "programerbar controler" med Raspberry pi
kan liknas vid en liten "dator" med långt större möjligheter.

Jag har sneglat på Raspberry länge men inte tagit steget. Ditt inlägg Plummer med filmen gav mig en kick
även om inte DCC++ står först på listan.

Titel: SV: DCC++
Skrivet av: haba skrivet mån 30 nov 2020, 11:06:57
Den stora fördelen och den stora nackdelen med en mikrokontroller (Arduino) jämfört med en dator (Raspi och det man brukar ha på skrivbordet) är att den första kör inget OS och den andra gör det. Storleken av lådan har inte betydelse. För enkla saker som är tidskritiska på mikrosekundsnivå (säg göra en DCC signal) så vill man gärna att ett OS inte "lägger sig i". För komplicerade saker där många saker skall hända samtidigt (flytta ett lok från ett körhandtag till ett annat och lägga samtidigt en tågväg medans man visar till användaren grafiskt vad som pågår) så vill man gärna att ett OS fördelar alla arbetsuppgifter. Så det är inte frågan om antingen-eller utom både-och. Man låter arbetsuppgifterma göras av den som gör dem bäst. Sedan finns det Realtids-OS också men när man kan gödsla med billiga mikrokontrollrar, en för varje uppgift som dessutom har bivit allt smidigare att programmera så ser inte jag behovet för sånt och det verkar också spela en underordnad roll i vår "branch".

Harald.

PS: Hittad första buggen (nåja, inte så allvarligt) i releasen av DCC-EX 3.0.0: Man behöver installera "Ethernet" som bibliothek även om man inte använder ett sådant kort. Finns fix för det om man verkligen inte får igång Ethernet.

Titel: SV: DCC++
Skrivet av: paj2 skrivet mån 30 nov 2020, 11:34:38
Den stora fördelen och den stora nackdelen med en mikrokontroller (Arduino) jämfört med en dator (Raspi och det man brukar ha på skrivbordet) är att den första kör inget OS och den andra gör det. Storleken av lådan har inte betydelse. För enkla saker som är tidskritiska på mikrosekundsnivå (säg göra en DCC signal) så vill man gärna att ett OS inte "lägger sig i". För komplicerade saker där många saker skall hända samtidigt (flytta ett lok från ett körhandtag till ett annat och lägga samtidigt en tågväg medans man visar till användaren grafiskt vad som pågår) så vill man gärna att ett OS fördelar alla arbetsuppgifter. Så det är inte frågan om antingen-eller utom både-och. Man låter arbetsuppgifterma göras av den som gör dem bäst. Sedan finns det Realtids-OS också men när man kan gödsla med billiga mikrokontrollrar, en för varje uppgift som dessutom har bivit allt smidigare att programmera så ser inte jag behovet för sånt och det verkar också spela en underordnad roll i vår "branch".

Harald.

PS: Hittad första buggen (nåja, inte så allvarligt) i releasen av DCC-EX 3.0.0: Man behöver installera "Ethernet" som bibliothek även om man inte använder ett sådant kort. Finns fix för det om man verkligen inte får igång Ethernet.

Jag håller helt med dig Harald.

Jag betraktar Arduino som en programmerbar komponent...en "intelligent black box" som man kan bygga in i elektroniklösningar , en eller flera för att klara olika uppgifter. Något som priset tillåter. Jag har köpt Arduino Nano (clone) för 20 kr /st så det går att "gödsla" med.

För mer "datornära" uppgifter är förstås ett OS nödvändigt..... perfekt lösning med Raspberry pi.
Titel: SV: DCC++
Skrivet av: Mekanoid skrivet mån 30 nov 2020, 18:13:05
Hej!
Jag har lite svårt att hitta säkert besked på webbsidorna: Har en Uno tillräckligt med minne för att kunna köra DCC-EX med en ESP8266 ESP01 inkopplad?

Kalasbra f.ö. att utvecklingen av DCC++ fortsätter! Har det kommit något längre med MQTT?
Titel: SV: DCC++
Skrivet av: haba skrivet tor 03 dec 2020, 08:27:45
Har en Uno tillräckligt med minne för att kunna köra DCC-EX med en ESP8266 ESP01 inkopplad?
Har det kommit något längre med MQTT?
En Uno har tillräckligt med RAM om man knölar lite MEN den har inte tillräckligt med serielinor (kommunikationen mellan Arduinon och ESPn är via serie 115200 baud). Därför har vi inte knölat med RAM heller. Det skulle finnas en väg men den har också sina problem: UNOns enda riktiga serielina med en UART på är den som går till USB och om man tar den till ESP så har man inte längre någon diag och uppstart sker blind och det bara måste fungera. Men om man fiffar så går det kanske att få till. Software-Serial är bara att glömma, beroende på baudrate så kör den antingen för långsam eller så får man för många interrupts. Så för att ha en ESP på riktigt behöver man en hårdvara med minst en Serial1, tex Mega. Då får man sedan också extra RAM på köpet. Inköpskällor för arduinodelar har varit för mig Lawicel, Elektrokit och Reichelt.

MQTT har varit lite på sparlåga eftersom vi ville få releasen ut genom dörren. Dock tror jag att det kommer ta fart igen. Jag måste också uppdatera mig hur det är med stödet för MQTT i JMRI.

Hittils har jag hittad en sak i releasen som inte är som det skall och det är att man behöver installera biblioteket för Ethernet även om man inte har något Ethernet-shield (allstå Ethernet på tråd).

Harald.
Titel: SV: DCC++
Skrivet av: Mekanoid skrivet tor 03 dec 2020, 19:07:52
Tack för svaret!
Då får jag fundera på om jag ska köpa en Mega eller fortsätta med Uno+JMRI-dator ett tag till... Behovet av förändring/förbättring är inte så stort just nu.

Hur ser ni på vägen framåt med DCC++?
Jag är mest nyfiken på om ni tänker er att "knö in" allt fler funktioner och försöka få den till en central som "kan allt"?
Eller finns det några tankar på en mer "renodlad" central som enbart styr tåg och sen kanske ha separat enhet för att t.ex. styra övrig layout (typ LCC)?

Jag frågar mest för att se hur DCC-EX kan tänkas passa med mitt MRC-koncept där alla enheter är fristående och den enda centrala resursen är en MQTT-server.
Titel: SV: DCC++
Skrivet av: haba skrivet tor 03 dec 2020, 22:07:13
Jag tror inte att det finns en enhetlig linje även om jag tycker att komponenterna skall hellre göra en sak bra än tusen olika saker halvdant. Du är välkommen att diskutera detta på våra chatkanaler på Discordservern.

Harald.
Titel: SV: DCC++
Skrivet av: Goofy skrivet fre 01 jan 2021, 12:21:50
Hej!
Jag har lite svårt att hitta säkert besked på webbsidorna: Har en Uno tillräckligt med minne för att kunna köra DCC-EX med en ESP8266 ESP01 inkopplad?

Kalasbra f.ö. att utvecklingen av DCC++ fortsätter! Har det kommit något längre med MQTT?

Jag har skrivit ett litet program för Windows, som körs på en PC.
PC'n kopplas till Arduino (med PowerShield och DCC++) med med USB-kabel, och programmet loggar in på MQTT-nät och lyssnar på vissa meddelanden. Funkar fint.
Just nu mest som test för att kunna fixa och testa mina spårledningskort för DCC.

Titel: SV: DCC++
Skrivet av: Mekanoid skrivet mån 04 jan 2021, 16:20:29
Nu hittade jag i alla fall mina funderingar om hur MRC skulle kunna användas för att styra lok:

MRC lok-ämnen
[loco] skulle kunna vara lokadressen enlig DCC...
Kodstycke: [Välj]
mrc/[loco]/loco/id
mrc/[loco]/loco/name
mrc/[loco]/loco/type
mrc/[loco]/loco/consist

mrc/[loco]/train/id
mrc/[loco]/train/axles
mrc/[loco]/train/sth

mrc/[loco]/drive/position
mrc/[loco]/drive/speed
mrc/[loco]/drive/direction
mrc/[loco]/drive/shunt
mrc/[loco]/drive/tröghet

mrc/[loco]/light/front
mrc/[loco]/light/rear
mrc/[loco]/light/cabin
mrc/[loco]/light/frontextra
mrc/[loco]/light/rearextra
mrc/[loco]/light/aux01
mrc/[loco]/light/aux02
mrc/[loco]/light/aux03
mrc/[loco]/light/aux04

mrc/[loco]/sound/active
mrc/[loco]/sound/sound01
mrc/[loco]/sound/sound02
mrc/[loco]/sound/soundNN

mrc/[loco]/function/frontdecoupler
mrc/[loco]/function/reardecoupler

Men tänk er att försöka ändra tänket från att använda funktionerna F1-F28... ;)