Svenskt MJ-forum

Modelljärnvägar => Allmänt om MJ => Ämnet startat av: Sweden skrivet sön 28 jun 2015, 21:45:10

Titel: De bortglömda svenska små-tillverkarna
Skrivet av: Sweden skrivet sön 28 jun 2015, 21:45:10
De bortglömda svenska små-tillverkarna
ä.k.s.
Svenskt MJ-joller


De senaste dagarna har det "lobbats" friskt för en "ny?" svensk firma höjd i dunkel med en hel del stora och än idag obesvarade frågetecken. Men de redan befintliga svenska små-tillverkarna då? Varför är det ingen som "lobbar" för dem? Ja de är ju enligt "vissa" forumsignaturer ett utdöende släkte. Det må så vara att många av personerna bakom de svenska små-tillverkarna är till ålders men de är fan i mig inte döda och begravda ännu. De är dessutom personer med ett stort genuint intresse för svensk MJ-hobby och besitter stora kunskaper om detta samt tillverkning och hur man sköter sina affärer. Deras kunskap och erfarenhet är ingenting som man kan ersätta över en natt, vecka, månad och tom år och den som säger något annat svamlar en massa nonsens och trams. Visst kan ett generationsskifte inom svensk MJ-hobby vara nära förestående men dessa är fortfarande inte döda och begravda. Och vem eller vilka ska ta över deras plats i näringskedjan? Tomte-fabriken AB? Jo jävlar.

Fyller en funktion

De nedan beskrivna svenska små-tillverkarna fyller en funktion på tre olika sätt. För det första så tillverkar de byggsatser/konverteringssatser av förebilder som inte är kommersiellt gångbara för masstillverkning från stora drakar så som t.ex. Märklin och Roco. För det andra så tillverkar de också byggsatser/konverteringssatser av förebilder som inte ens är kommersiellt gångbara för storserietillverkning från Skandinaviska tillverkare så som Heljan, Hobby Trade, Jeco och NMJ. För det tredje så är dessa byggsatser/konverteringssatser "billigare" än handgjorda färdigmodeller från Brimalm där den stora kostnaden består i just antalet mantimmar som måste läggas ner på varje enskild modell för det är just det som gör att modellerna hamnar i prisklassen 5-siffrigt. Och nu pratar/skriver jag om seriösa och redan tidigare etablerade svenska små-tillverkare och inte nya uppkomlingar höjd i dunkel med tvivelaktiga affärer och företagskonstellationer.

Kai Nilssons Dekaler & Etsat

Har en hel del intressant från både äldre och nyare epoker.

http://www.byggsvenskt.nu/ (http://www.byggsvenskt.nu/)

Etsmodeller

På initiativ taget av Bertil "bermod" Modin så köptes rättigheterna till salig Bosse Ekmarks (Mr. Hobbyteknik) etsplåtar och såldes av Bengts Etsmodeller. Tack vare Bertils initiativ och Bengts uppgradering av etsplåtarna så kom alltså Hobbytekniks etsplåtar att få ett nytt liv. Nya etsplåtar för t.ex. lokchassin har också tagits fram. För närvarande så är Etsmodeller en vilande verksamhet. Är för övrigt senare års "nya" svenska små-tillverkare.

http://www.etsmodeller.se/ (http://www.etsmodeller.se/)
Observera dock att hemsidan f.n. är inaktiv.

Hans Ryderwall

Har gjort motorvagnen Xoa7 med manövervagnen Cox7 i mässingsbyggsats som har hittat ut på den svenska marknaden. Herr Larsson har förmodligen plankat denna. Den är gjuten i resin-plast och lämnar mycket att önska. Jag avråder alla "seriösa" MJ-utövare att köpa denna och bojkotta denna skit. Hans har också gjort BJ Xoa/SJ Xoa8/X8 men jag är osäker om denna hittade ut på den svenska MJ-marknaden.

Göran Nilssons HNJ Verkstad/Vagnsverkstad

Har under 2000-talet tillverkat ett stort antal lok, personvagnar och godsvagnar i byggsats i mässing, nysilver, vitmetal och resin-plast till större delen från äldre epoker. De senaste åren har Göran trappat ner en del men är fortfarande aktiv med sin vagnsverkstad.

http://www.vagnverkstaden.eu/ (http://www.vagnverkstaden.eu/)

Bengt Lindbergs Modellproduktion

Tillverkar och säljer byggsatser samt konverteringssatser från både äldre och nyare epoker. Har också en del i skala 1:160/N.

http://web.comhem.se/~u47753879/produkter.html (http://web.comhem.se/~u47753879/produkter.html)

Per Lindgrens PerlModell

Sveriges förmodligen längst existerande små-tillverkare och förmodligen den allra mest kända. Per gick för några år sedan i pension och kör på hobby-basis men säljer fortfarande modeller och tillbehör.

http://www.perlmodell.se/ (http://www.perlmodell.se/)

Rene Sjöstrands RS Modell

Är väl kanske mindre känd men gör en hel del intressanta och "tunga" byggsatser, dock utan drivning, i mässing av Of- och Of2-elloken. Han har också plåtar till Rb-loken Rb1 1001 eller 1002, Rb2 1003 eller 1004 och Rb3 1005 eller 1006 samt smalspåriga och norska lok.

Mikael "Mikath" Thörnings Skultorps Vagn & LokVerkstad

Är senare års "nya" svenska små-tillverkare. Mikath har byggsatser från både privatbanor och SJ från äldre epoker samt kringtillbehör. Han tillverkar också i andra skalor.

http://www.svlv.se/ (http://www.svlv.se/)

Sture Holmbergs Tumba Lokstation

Mr. Drivningar alla kategorier. Specialiserad på just drivningar så är Sture Holmberg en institution på den svenska MJ-marknaden.

Ingen glömd

Det finns någon svensk små-tillverkare till där ute men ni är inte glömda. Tro mig. Det är ni inte. ;) Den senaste tidens skämt räknar jag dock inte upp i denna lista. :censor:

Credit where credit is due

Att tro att man bara kan komma och "braka" in på den svenska MJ-marknaden med en massa tvivelaktigheter och slogan "kom och köp vi är seriösa" ser varken bra ut eller ger ett gott intryck och så är det bara. Men som i de allra flesta fall så finns det "fanatiskt troende" av endast gudarna kan veta av för skäl som startar korståg för att främja suspekta verksamheter. Därför har jag skrivit denna tråd om "De bortglömda svenska små-tillverkarna" för att de verkligen förtjänar detta med allt de har gjort för svensk MJ-hobby genom årtiondena. Beröm får man inte. Det förtjänar man. Och så är det i detta fall med banalt "lobbande" utan verklig substans.

Lasse alias Sweden
Titel: SV: De bortglömda svenska små-tillverkarna
Skrivet av: kasoe skrivet mån 29 jun 2015, 10:22:25
Citera
Credit where credit is due
Jag visste inte riktigt vad jag skulle citera men det du på något sätt vill ha sagt, förutom att du gör en lista på tillverkare, är väl ovanstående en sammanfattning i det du säger...

Om det är precis så som du säger så går Svensk självbyggartradition en mörk framtid tillmötes... De blir inte yngre som du konstaterar. Ynglingen i gänget är Mikath som är en relativt ny men starkt lysande stjärna på himlen.

Ta det inte som att jag påstår att alla på din lista är under avveckling, Kai kanske kan hålla på i 20+ år till, vem vet? Men om man så kategoriskt hävdar att det är omöjligt att "braka" in på den svenska MJ-marknaden med en massa tvivelaktigheter och slogan så inser nog de flesta att vi inom en 10-årsperiod kommer att stå i princip helt utan småserietillverkare... Man måste tillåta att det kommer nya, och om de tror på det som de ska göra så kan man nog också tillåta dom att vara lite sturska... Tar de fram en modell som jag är intresserad av och har råd med så får jag unna dom den sturskheten, annars blir jag utan. Och de lär behöva den...

Jag håller alltså med dig i sak, finns ingen poäng i att plocka med alla som en gång gjort en byggsats. Däremot, att generellt utesluta alla som är på gång att bygga upp sin erfarenhet och kanske över tid skapa sig en verksamhet är inte konstruktivt och rent ut oförskämt och en förolämpning mot de som faktiskt försöker och har antydan till ambitioner. I dagens "brus" så måste man ta i från tårna för att nå igenom, och alla som har försökt VET att det inte är en dans på rosor att ta fram en modell. Man är beroende av underleverantörer och producenter som kanske inte alltid lever upp till det man själv vill uppnå, och kanske inte ens levererar alls... Men tillåt dom att tro på det som de gör och låt dom väsnas, i slutet kommer de alltid att dömas av de som faktiskt kommer fram och det väl alla numera att om man inte lyckas så är domen hård och villkorslös. I vissa fall helt välförtjänt men att döma bort nya aktörer kan slå tillbaka...

Så jag tycker ambitionen att promota alla småtillverkare är bra men att bara hävda att de som finns är bäst och ingen annan göre sig besvär är fel väg enligt mig, då kommer ingen återväxt och man måste ge dom som är på gång en chans att bevisa sig.

Att klassa ner one:87 rakt över linjen baserat på det anser jag vara fel. Man måste hålla isär bolagets ägarstruktur med vad de kan tänkas åstadkomma, ge dom tid att bevisa sig innan bilan faller. Jag medger att deras start kunde varit bättre och det finns mörka moln i ägarstrukturen, där håller jag med 100%.
En liknelse kan vara att det finns nog ett och annat rejält rötägg som har aktier i Volvo men det är väl ingen som på allvar avråder en kompis från att köpa en Volvo med argumentet: "Jag vet en fullkomlig idiot, nästan kriminell, som är aktieägare i Volvo, köp inte en Volvo..."? Men självklart, har du inte ett förtroende för Volvo som företag och vad de producerar, då är det bäst att låta bli... Man kan nog göra liknelser med valfritt företag inom banksektorn också, men de flesta av oss har nog vår ekonomi hos en av de 4 storbankerna trots att vi vet att de skor sig på våra bostadslån osv... Varför ska man agera annorlunda när det gäller sin hobby...? I de flesta fall när det gäller allt annat så är man mest intresserad av slutprodukten: Bilen, Banktjänsterna eller varför inte utbudet hos din lokala ICA-handlare. Då sväljer man förtreten och slår till, även om man vet att ägarna skor sig och att det finns en del rötägg bland ägarna till företaget som sådant, jag vill ju ha produkten! När det gäller hobbyn, borde man inte vara än mer intresserad av produkten? Listan av tillverkare som skulle göra motsvarande modell som har varit uppe på tapeten är nog väldigt lik ett blankt papper...

Se den svenska MJ-tillverkarmarknaden som en porslinsbutik, den är mycket liten och späd och tål inte så mycket. Det krävs en ansträngning att vara en aktör på vår marknad. Att fara fram med basebollträ är en dålig taktik, både som producent och konsument...

Med önskan om några fler nivåer i nyanseringen,
Anders Ö
Titel: SV: De bortglömda svenska små-tillverkarna
Skrivet av: Bo skrivet mån 29 jun 2015, 11:41:50
Mycket bra sammanfattning Anders.
Titel: SV: De bortglömda svenska små-tillverkarna
Skrivet av: hakang skrivet mån 29 jun 2015, 12:53:08
Bortsett från ett vid det här laget lite trött 'mata inte trollet' skulle jag tillägga att varken Hans Ryderwall eller Rene Sjöstrand är aktiva längre och Perl tar inte fram fler modeller. Brimalm? Man hoppas, men...

Tillskott till småtillverkarfloran behövs! Speciellt som NMJ, Heljan, Hobbytrade etc skapar egen skepsis mot svenska marknaden av olika och spretande skäl. Att svenska modellrallare är en gnällig och oförskämd skara får de ju bevis för om de är dumma nog att läsa trådar på diverse svenska mj-forum.
Titel: SV: De bortglömda svenska små-tillverkarna
Skrivet av: Kenneth.2 skrivet mån 29 jun 2015, 13:21:39
Hej Swede, mf.l.

Tackar för sammanställningen, dock ser det glest ut över den svenska mj-marknaden. Det är inte tillverkarna det är fel, utan de "små" svenska ångloken och dieslar.

Ho skalan är "för" liten och det är svårt få rum med motor i dem. Bygga ånglok N eller E med korrekt axelavstånd och rätt hjul är omöjligt.

HO skalan ger inte tyngd åt modellen och därför går de så illa. Bäst går gamla Fleischmann lok för de är "stora".

Svenskarna har önskat svenska "modeller" ända sedan 60-talet och det vi fått är stort sett Da och Rc.

Det är svårt bygga Da också i den "lilla" HO skalan, större skalor är roligare.

Sen har det ingen betydelse om modellen görs i Sverige eller Kina, det blir inget ändå. Nurnberg mässan har alla stora "svenska" förhoppningar på vartenda år. De ger inte mycket av det som önskas.

Nej bara köra med de DB lok som går bra och ha kul. Glöm Svenska Tåg.

MvH Kenneth.2  ;(
Titel: SV: De bortglömda svenska små-tillverkarna
Skrivet av: ulwen skrivet mån 29 jun 2015, 13:40:15
Bortsett från ett vid det här laget lite trött 'mata inte trollet' skulle jag tillägga att varken Hans Ryderwall eller Rene Sjöstrand är aktiva längre och Perl tar inte fram fler modeller. Brimalm? Man hoppas, men...

Tillskott till småtillverkarfloran behövs! Speciellt som NMJ, Heljan, Hobbytrade etc skapar egen skepsis mot svenska marknaden av olika och spretande skäl. Att svenska modellrallare är en gnällig och oförskämd skara får de ju bevis för om de är dumma nog att läsa trådar på diverse svenska mj-forum.

Hobbytrade gick väl i konkurs 2013? Några personer körde vidare med nya bolaget "F 2010" där ett fåtal modeller finns kvar.
Titel: SV: De bortglömda svenska små-tillverkarna
Skrivet av: Johan S skrivet mån 29 jun 2015, 14:05:57
Annas hobby- och diversehandel är en ny aktör och har bara på något år tagit fram ett stort sortiment husbyggsatser med förebild från VGJ.

MGP kan väl också räknas till de nya även om de har ett par år på nacken.
Titel: SV: De bortglömda svenska små-tillverkarna
Skrivet av: LLJ skrivet mån 29 jun 2015, 14:52:04
Glöm inte heller Kalmar Modelljärnvägsklubb, som tagit fram en del byggnader och detaljer.
Johan Sjöö, med sina laster.

/Lars
Titel: SV: De bortglömda svenska små-tillverkarna
Skrivet av: hanlof skrivet mån 29 jun 2015, 16:46:20
René Sjöstrand köpte jag DK-lokskyltar av i våras...så jag antar att han fortfarande är aktiv :). Blixtsnabb leverans också.

M v h Hans
Titel: SV: De bortglömda svenska små-tillverkarna
Skrivet av: Svante Andersson skrivet mån 29 jun 2015, 18:21:11
Hej Swede, mf.l.

Tackar för sammanställningen, dock ser det glest ut över den svenska mj-marknaden. Det är inte tillverkarna det är fel, utan de "små" svenska ångloken och dieslar.

Ho skalan är "för" liten och det är svårt få rum med motor i dem. Bygga ånglok N eller E med korrekt axelavstånd och rätt hjul är omöjligt.

HO skalan ger inte tyngd åt modellen och därför går de så illa. Bäst går gamla Fleischmann lok för de är "stora".

Svenskarna har önskat svenska "modeller" ända sedan 60-talet och det vi fått är stort sett Da och Rc.

Det är svårt bygga Da också i den "lilla" HO skalan, större skalor är roligare.

Sen har det ingen betydelse om modellen görs i Sverige eller Kina, det blir inget ändå. Nurnberg mässan har alla stora "svenska" förhoppningar på vartenda år. De ger inte mycket av det som önskas.

Nej bara köra med de DB lok som går bra och ha kul. Glöm Svenska Tåg.

MvH Kenneth.2  ;(

Nu snackar du i nattmössan.

Bara Da och Rc... vilket nys!

Ång F, El F, Du, Da, Mg, Ma, Bt, T44, T43, T21, Rc1, Rc2, Rc3, Rc5/6, Dm, Dm3, Hg, Ub, Ue, danskdieslar My, Mx, Mz, Re, olika Hectorlok... och jag har glömt en hel drös.

Att det inte skulle gå att bygga bra fungerande lok i H0-skala är också bara nys. Men bestämmer man sig för att blunda för verkligheten så kan man uppleva det lite annorlunda än de flesta andra.

SA
Titel: SV: De bortglömda svenska små-tillverkarna
Skrivet av: CalleA skrivet mån 29 jun 2015, 20:31:05
"Nöden är uppfinningarnas moder", brukar det heta. Många av dagens (och gårdagens) småtillverkare började med att ta fram någon modell som de själva behövde, och sedan blev det en till, o s v, med resultatet att det för tillfället faktiskt finns rätt många svenska modeller. Om det nu blir så att en hel generation småtillverkare försvinner samtidigt så är jag övertygad om att det bara är en tidsfråga innan "nöden" gör att en ny generation stiger fram.
Titel: SV: De bortglömda svenska små-tillverkarna
Skrivet av: LeoArietis skrivet mån 29 jun 2015, 20:34:18
Sweden, jag håller helt med att det finns många småtillverkare som förtjänar både uppmärksamhet och uppskattning.

Några problem som jag ser:
Marknaden för byggsatser av lok och vagnar är förhållandevis begränsad och ganska mycket mindre än för färdiga lok och vagnar, givet att priset inte sticker iväg.

Finns någon lönsamhet i småserietillverkning av MJ? Skälet till tillverkning kan ju många gånger vara att man vill ge sig själv och några hobbykollegor chansen till en efterlängtad modell och att man då blir fler som delar start- och ställkostnaderna för produktionen.

Det är inget fel med idealism, ofta nödvändigt som småföretagare, men enbart idealism räcker inte för att betala räkningar och löner.

Med risk att glida lite i trådens ämne så tror jag att det skulle vara mycket värdefullt om någon eller flera av småtillverkarna kunde växa sig lite större, förbi enmansstadiet. Om inte annat så för att underlätta framtida generationsskiften, både vad gäller kunskapsöverföring och möjlighet att kunna fortsätta sälja redan utvecklade produkter, något som är viktigt för lönsamheten och uthålligheten.
Titel: SV: De bortglömda svenska små-tillverkarna
Skrivet av: Kenneth.2 skrivet mån 29 jun 2015, 20:35:06
Hej

Svante jag sover utan nattmössa och pyjamas, haha. Lever i verkligheten och ser den som den är också.

Hur ska en ny generation komma fram som inte är intresserade av mj, det går utför för mj`n.
Titel: SV: De bortglömda svenska små-tillverkarna
Skrivet av: Sweden skrivet mån 29 jun 2015, 21:37:58
Det går inte att diskutera

Och det har aldrig gjort det och kommer inte att göra det heller. :wacko:

Troll, troll, troll, troll, troll, troll, troll, troll, troll, troll etcetera in i all evinnerlighet

Det var då ett satans jävla tjatande om troll. :sick: Troll har blivit ett skällsord att ta till när man likt en tjurig fem-åring inte får spaden i sandlådan. :sick:

MJ-Sverige har fått sin frälsning

Amen, halleluja och god natt. Kan moderatorerna ta bort denna jävla tråd? :censor:

Lasse
Titel: SV: De bortglömda svenska små-tillverkarna
Skrivet av: Svante Andersson skrivet mån 29 jun 2015, 22:27:20
Hej

Svante jag sover utan nattmössa och pyjamas, haha. Lever i verkligheten och ser den som den är också.

Du ser din verklighet... den är inte samma som någon annans!

Hur ska en ny generation komma fram som inte är intresserade av mj, det går utför för mj`n.

Den generationen eller en två tre till är redan här... de kan bara trycka på knappar. Snurra på en skruvmejsel eller hantera en lödkolv kommer inte på fråga

SA
Titel: SV: Svenskt MJ-joller
Skrivet av: Rickard95 skrivet mån 29 jun 2015, 23:59:50
Hej hej :)

Först vill jag be moderatorerna att "INTE" ta bort denna tråd. Den behöver läsas av gemene man då jag gärna vill försvara mig mot de anklagelser som haglar tätt på detta och andra forum.

Lasse "Sweden" Olsson.
Det är vida känt inom Mj-kretsar att ingen av våra välkända Mj tillverkare brukar gå ut på forum och berätta om sina produkter. Tystnaden har väl mer eller mindre varit total från samtliga tillverkare med några få undantag. ONE:87 följer strömmen.
Detta har friskt påpekats av många på våra forum och missnöjet har stundtals varit mycket stort och vissa enskilda individer har varit mer tydliga i sitt missnöje. Trots stort missnöje är det få som orkar engagera sig och ta kontakt med våra tillverkare. Om någon tar sig besväret och får kontakt är det lämpligt att hålla god ton och respektera den man pratar med och de svar man får.

Tyvärr som många tillverkare (och butiker för den delen också) fått erfara då man svarat på frågor på forum är att det oftast finns några få som (Alltid) är missnöjda med det som skrivs och väljer att analysera, vrida och vända på det som skrivs så det till slut blir irriterat och de undrar vad fan de öppnade käften för.
Kanske det ger en förklaring till varför ONE:87 inte heller gärna svarar på inlägg på forum.

Lobbying, promotion är 2 rikligt använda påståenden mot mig av dig Lasse. Förtal vill jag kalla det då jag själv sitter på 1.a hands information om detta.
Som jag skrev ovan är det mer sällan någon tar sig tid att ringa eller besöka och ställa frågor till de tillverkare som lyser med sin frånvaro på våra forum.
Rätta mig om jag har fel:
¤ Om jag personligen utan påverkan från tillverkare eller forumsmedlemmar väljer att ta kontakt med berörd tillverkare.
¤ Får den information jag ber om (och lite därtill)
¤ Frivilligt väljer om jag skall gå ut med det jag fått veta eller ej på våra forum.
¤ Utan ersättning, prisreduktion på kommande modeller eller möjlighet att påverka kommande modeller.
Har jag då promotat eller utfört lobbyverksamhet?
Nej!
Det samma gäller Janne och Jeco. Vi har 5% rabatt på deras sortiment som tack för vår insats som Moderator på Stinsen. Det uppskattas, men merparten av mina inköp sker över disk hos Anders på Hobby Center. Det brukar inte bli någon prisskillnad.

När det gäller M-Play så har du alldeles rätt. Jag marknadsför, står på mässor och packar,skickar svarar i telefon och på forum. Inget jag försökt dölja???
Jag kan dock inte förstå varför du himlar med ögonen för detta? Du får det att låta negativt.
Att jag jobbar för M-Play går lite hand i hand med att jag delar med mig av informationen jag får om allt rörande MJ. Alla andra delar med sig av information på våra forum och ställer upp för varandra och då kan väl jag få ge tillbaks utan att jag ifrågasätts på detta otrevliga sätt.
Och för att reda ut några saker kring min inblandning i M-Play.

Mikael Hansson som (Ensam) äger M-play är sjuk. Jag citerar Mikael från en tråd på Mötesspåret:
Varför jag inte funnits med det senaste (på modul-träffar och nu senast i Sandby), beror på en liten godartad knöl på “c” i yttre delen av hjärnan, som klämmer på två nerver som styr stämbanden och mjuka gommen. Även om jag älskar att prata, så kan jag just nu inte.
I situationen som då uppstod ville jag snabbt hitta en person som enligt mina referensramar har en hög ambitionsnivå, och brinner för hobbyn.


Mikael har sedan Hobbymässan i Stockholm november 2014 varit helt offline offentligt.
Jag har valt att hjälpa Mikael då jag älskar produkten/produkterna. Arbetet med M-Play får ses som ideellt arbete. Från start skulle jag packa och skicka och var behjälplig på mässor och träffar och svara på frågor på forumen. Ni som varit på träffarna har säkert sett att endast jag varit närvarande. Mikael har blivit sämre men enligt uppgift via mail häromdagen har det vänt för honom och han känner mer lust och ork att ta tag i vardagen men är fortfarande inte fri från sitt bekymmer. Hans sjukdom har påverkat M-Play och även arbetsbelastningen på mig.

Jag har en förmåga att alltid vilja ställa upp och arbetet med M-play och Hobbymässan har tagit ut sin rätt och jag känner faktiskt ingen lust med något just nu. Ständigt trött utan och motivation. Så illa är det. Jag försöker hitta ljusglimtar som för mig in på rätt spår igen men fasen vad dystert det blir när man får läsa trams om sig själv.

Jag citerar dig Lasse:
Det hela handlar med allra största säkerhet om att få vara någon och att få synas inom svensk MJ-hobby.
Du som självutnämnd "Skribent" talar mer för dig själv med detta påstående. Jag hade mer respekt för dig förr än vad jag har nu. Ihågkommen som en förbannat grinig självutnämnd allvetare kan du räkna med.
Fortsätt du att samla modelltåg i flyttlådor så gör jag mitt bästa för att umgås och utöva hobbyn med andra.

Vidare handlar det säkert om att någon våt dröm om någon modell har framförts och att något löfte i form ja det kan vara en möjlig modell har gjorts.
Våta drömmar finns det gott om. Men några löften riktat till mig personligen finns inte. Spekulera kan du göra tills...

Och för att göra en kort slutsummering.
Jag vet inte vad som hänt med dig Lasse men du verkar inte vara dig själv. Du tar ut svängarna mer än vad som är brukligt. Jag är openminded och inte alls ovillig att reda ut saker som är oklara. Men...
Är du snäll och slutar att tala illa om mig. Det du säger/påstår saknar förankring. Det är bara av dig påhittat skvaller. Du skriver det som du vill att det skall vara fastän verkligheten är en annan.

Och nu när du vänder kappan efter vinden och fått en ny kamrat kan du väl framföra följande:
Jag har gått vidare. Jag har varken kommenterat, nämnt eller kontaktat dig. Känner du att du inte kan gå vidare efter snart 4 år kan du väl kontakta mig på telefon, maila mig rickard.greens@gmail.com eller bjuda ner mig till dig så vi kan ta en fika på stan. Så fort jag vänder ryggen till är du där och hugger med kniven. Jag har under snart 4 år sett hur du metodiskt skickar små gliringar i provaktivt syfte. Min ignorans för detta verkar spä på hatet mer. Av en slump så googlade jag det senast skrivna av dig i tråden "Varning" och fick till min förvåning läsa saker som sedan länge passerat gränsen för nätmobbning, något som du själv högt och tydligt beklagat dig över att vara drabbad av och som du tar avstånd ifrån. För mig står det klart och tydligt vad du står när det gäller Nätmobbing och Pseudonymer.
Är du vänlig och tar kontakt med mig utanför forumet.


Mvh Rickard :)

P:S Mycket väl skrivet inlägg Anders (Kasoe)  :)
Titel: SV: Svenskt MJ-joller
Skrivet av: Sweden skrivet tis 30 jun 2015, 00:35:22
Richard95

Eftersom du varken är läkare eller psykolog så undanber jag mig dina kommentarer om min mentala hälsa.

Lasse
Titel: SV: Svenskt MJ-joller
Skrivet av: hakang skrivet tis 30 jun 2015, 02:25:03
Lasse, du må för närvarande vara mentalt frisk som en nötkärna men du beter dig som ett rent arsle! Jag kan inte begripa vad du har för skäl att göra det eller vad du tror du vinner på det men faktum är att det du skriver får dig att framstå som en komplett idiot.
Titel: SV: Svenskt MJ-joller
Skrivet av: nikson skrivet tis 30 jun 2015, 07:57:08
Den här tråden skulle kunna sysselsätta en hel kongress med psykiatrer.
Titel: SV: Svenskt MJ-joller
Skrivet av: CalleA skrivet tis 30 jun 2015, 08:19:52
Jävligt moget att byta namn på tråden efter att elva personer har svarat i den?
Titel: SV: Svenskt MJ-joller
Skrivet av: simonarvestrand skrivet tis 30 jun 2015, 10:28:20
Mycket bra första inlägg i denna tråden iallafall. bra för oss som varit borta från hobbyn i rätt många år .

Synd att folk alltid ska förstöra bra trådar
Titel: SV: Svenskt MJ-joller
Skrivet av: kattjaevel skrivet tis 30 jun 2015, 10:37:06
Ska man verkligen få byta namn på trådar som ngn svarat i ? Ändra!
Titel: SV: Svenskt MJ-joller
Skrivet av: Bo skrivet tis 30 jun 2015, 10:43:07
CalleA

Blir så när trådar spårar ut, förstörs medvetet.
Har själv gjort så, jäkligt beklagligt när ett trådämne inte respekteras.
Titel: SV: De bortglömda svenska små-tillverkarna
Skrivet av: Sweden skrivet tis 30 jun 2015, 18:13:44
kasoe

Hela idén bakom det här med att svenska små-tillverkare är på väg bort och att det är ett generationsskifte på gång var det dock inte "jag" som startade utan "någon" helt annan person. Jag skriver inget namn för det tar då hus i helvetet. I alla fall så var det ett mycket konstigt argument i diskussionen om Oneeightyseven som jag ville bemöta. Alltså uttalandet av personen och inte personens mentala status i sig själv. Man kunde i detta uttalande skönja en slags "övertro" och att en "frälsning" för den svenska MJ-marknaden hade kommit i form av just Oneeightyseven och att dessa skulle lösa av alla ovan nämnda svenska små-tillverkare.

Försäljningsmetoder a la Electrolux dörr-nasare, systematiskt irriterande telefonförsäljare som inte tar ett nej och kaxiga slips-nissar på Siba som försöker att lura på folk det dem inte behöver är gamla förlegade skojar-metoder och jag fördömer dem totalt. Att sedan "vissa" resonerar att "shit happens" och att nu affärsvärlden fungerar så att det förekommer skojare och bluff-affärer det får stå för dem det. Det är folks surt förvärvade pengar det handlar om och om nu "vissa" kan kalla tusentals kronor, eller t.o.m. tiotusentals kronor, för "läro-pengar" ja då får det stå för dem själva. Sådana påståenden är respektlösa och korkade.

Visst ska "nya" små-tillverkare ha och få en chans att komma in på den svenska MJ-marknaden och det har t.ex. Annas hobby- och diversehandel, Kalmar Modelljärnvägsklubb och Mikael "Mikath" Thörning fått göra men de var inte "sturska" i sitt agerande eller sina affärer. Måste man förresten vara "stursk" för att ge sig in på den svenska MJ-marknaden? Du skriver att "Se den svenska MJ-tillverkarmarknaden som en porslinsbutik, den är mycket liten och späd och tål inte så mycket. Det krävs en ansträngning att vara en aktör på vår marknad. Att fara fram med basebollträ är en dålig taktik, både som producent och konsument..." och med tanke på detta så är "att vara stursk" långt ifrån en bra affärsmetod. Åtminstone så imponerar inte "sturskhet" på mig i alla fall och jag ser det som föga seriöst. Men visst. Det finns de som ser upp till de tuffa och coola killarna och det finns dem som följer som en svans men det får stå för dem det.

Jodå. Det skulle visst finnas en poäng med att ta med alla som någon gång har gjort "en" modell eller konverteringssats. Att jag inte tog med eller räkna upp alla dessa är för det första för att jag i skrivande stund inte kunde komma på alla och för det andra så känner jag inte till dem alla heller. Varför undrar du? Du skriver att "Däremot, att generellt utesluta alla som är på gång att bygga upp sin erfarenhet och kanske över tid skapa sig en verksamhet är inte konstruktivt och rent ut oförskämt och en förolämpning mot de som faktiskt försöker och har antydan till ambitioner." förklarar saken. Vad är det som säger att just Oneeightyseven är vår frälsare på den svenska MJ-marknaden för man kan skönja att "vissa" har en mycket stark övertygelse om att så är fallet.

Vidare så skriver du att "Så jag tycker ambitionen att promota alla småtillverkare är bra men att bara hävda att de som finns är bäst och ingen annan göre sig besvär är fel väg enligt mig, då kommer ingen återväxt och man måste ge dom som är på gång en chans att bevisa sig." men det är inte det som det handlar om från mig och en hel del andra inom MJ-hobbyn. Har du eller de som "förespråkar" just Oneeightyseven verkligen satt er in i all den fakta och information som faktiskt finns lätt tillgänglig att ta del om på det ena eller det andra sättet? Jag undrar om ni har gjort det eftersom ni tydligen inte ser ett enda frågetecken med just Oneeightyseven utan snarare verkar se det som en liten rosenröd solskenshistoria.

Du skriver tyvärr motsägelsefullt. Men för Guds skull se det inte som om jag ifrågasätter din mentala hälsa. Först skriver du att "Man måste hålla isär bolagets ägarstruktur med vad de kan tänkas åstadkomma, ge dom tid att bevisa sig innan bilan faller." men med tanke på vilka "vissa" av de inblandade är och vad deras tidigare förehavande har varit så höjer jag och en hel del andra på ögonbrynen och ifrågasätter för det har med saken att göra. Sedan skriver du att "Jag medger att deras start kunde varit bättre och det finns mörka moln i ägarstrukturen, där håller jag med 100%." och det kan man lugnt säga. Det första officiella livstecknet på åtminstone svenska MJ-fora från Oneeightyseven sker här på SvensktMJ-forum men vem gör det? Jo Herr Larsson. Varför kan man undra. Han är enligt utsago från "bolaget" en minoritetsaktieägare och har inget att säga till om så varför är det han som gör en press release och inte Mr. Magnusson eller Mr. Latten? När man sedan helt plötsligt som grädden på moset ser att "privatpersoner" börjar att "framhäva" dem som företag så blir frågetecknen allt större och större och man funderar om de är oförmögna att föra sin egen talan, vilket de borde om de är seriösa, och i mina och en hel del andras ögon så framstår det hela allt mindre och mindre seriöst. Och varför ska man "framhäva" befintliga och kommande produkter som man ändå aldrig har råd med eller är intresserad av är en fullständig gåta.

Redan där uppstår det frågetecken och fler följer vilket är fullständigt legitima frågeställningar när det handlar om modeller för 25000 spänn.

Det här resonemanget om att så här är världen och så här funkar kapitalismen och företag och att shit happens har en "viss" forumsignatur också tagit upp. Med tanke på att du skriver "Se den svenska MJ-tillverkarmarknaden som en porslinsbutik, den är mycket liten och späd och tål inte så mycket. Det krävs en ansträngning att vara en aktör på vår marknad. Att fara fram med basebollträ är en dålig taktik, både som producent och konsument..." så håller det inte. Det är med just "det" resonemanget som Herr Larsson har kunna hålla på i snart tio år, och som har förstört en hel del på den svenska MJ-marknaden, och hur man än vrider och vänder på det så är han "fortfarande" inblandad i Oneeightyseven oavsett vad som "officiellt" sägs eller bortförklaras. Det är som att säga till en kvinna som har besudlats sexuellt å det grövsta att shit happens för så här är världen. Får man en gaffel i armen då ja då har man allt sig själv att skylla.

Och så det här med vad Oneeightyseven ska åstadkomma. Mr. Latten har klargjort att Oneeightyseven ska ägna sig åt att göra "exklusiva" modeller av svensk förebild och då ställer man sig frågan om vad just exklusiva modeller är. Tja, med tanke på vad deras första modell är, en handbyggd mässingsmodell av Xoa5/X5 ä.k.s. Herr Larssons arv, och med tanke på vad deras "talesman" säger, verkar dock vara modererat, så är det tal om handbyggda mässingsmodeller i prisklassen dyr. Här ger man sig alltså in på den nischade verksamhet som "Brimalm" har/hade och som riktar sig mot "kapitalstarka" investerare och "inte" gemene man eller MJ-Sverige som helhet. Att det inte handlar om massproduktion så som t.ex. Märklin eller Roco står klart av rimliga och logiska skäl. Att det inte heller handlar om stor-serie-tillverkning så som t.ex. Heljan, Hobby Trade, Jeco och NMJ står också klart av lika rimliga och logiska skäl. Kvar är då små-tillverkar nischen av byggsatser och konverteringssatser men det är inte synonymt med exklusiva handbyggda färdigmodeller. Enligt deras "talesman", tydligen dock modererat, så har de en plan över kommande modeller men precis som allting annat så är detta höjt i dunkel. Så vad det är för "fantastiskt" de nu ska åstadkomma övergår då i alla fall mitt förstånd.

Jag citerar en svensk små-tillverkare:

"Jag har då aldrig framhävts på detta sätt i t.ex. de pappersmedia som finns."

Slut citat.

Ja varför det är så kan man undra över. :wacko:

Ett arsle till omogen komplett idiot och what evers resonemang

Hur som helst så är inte de befintliga och redan etablerade svenska små-tillverkarna varken döda eller begravda ännu och ett generationsskifte av svenska små-tillverkare kommer inte att ske idag, imorgon, nästa vecka, nästa månad och med allra största säkerhet det närmsta året och åren. Märklin och Roco har som massproducenter haft det tufft och lika så stor-serie-tillverkare som Heljan, Hobby Trade, Jeco och NMJ för att inte tala om tillverkare i Europa och resten av världen. Tiderna har förändrats radikalt och de yngre generationerna har inte modelltåg som intresse i TV-spelen, datorerna och mobilernas tidevarv som de har växt upp i. Ekonomin har dessutom förändrats radikalt över hela världen etcetera, etcetera, etcetera. Så när folk kommer och pratar om att "frälsningen" är nära så svarar jag dem: You wish.

Lasse
Titel: SV: De bortglömda svenska små-tillverkarna
Skrivet av: kasoe skrivet tis 30 jun 2015, 20:38:31
Först ett tack till att du ändrat tillbaka rubriken, jag kände inte att det var någon vits att fortsätta under förra. Ämnet svenska småtillverkare är intressant, det andra... inte så mycket...
Som tur är så kunde jag skriva ut och läsa det du skrev och det underlättade, sällan jag möte någon som kan skriva lika mycket volym som jag själv... ;)

Jag svarade på ditt inlägg så som det var skrivet, jag har missat att det var svar menat åt någon eller till en tråd som finns på annan plats, dina eventuella konflikter med andra tänker jag inte bli del av... Samma med att försöka svara åt andra och deras åsikter, det hoppar jag över, därmed så tror jag att jag har avverkat de första två styckena i din text.

Till saken,

Kanske min användning av "stursk" blev fel, jag tog den som citat från dig och inser att du har använt den i en annan mening än vad jag syftade på. Det jag har menat med "Stursk" är att man i viss mån skriver upp sina egna (ofta aviserade) produkter, att man kör ut dom på bred front på tillgängliga forum, i tidningar och på Facebook. Detta har Annas Diversehandel gjort, det har Mikath gjort och även KMJK. Alla är relativt nya aktörer som har bra produkter men som också måste omvända många ibland skeptiska modellrallare och få dom att prova på och förstå att produkterna som de gör är bra. Man måste lova priser och leveranstider, missar man att kommunicera det eller får fel på något så blir det snabbt grinigt. Jag drar runt på forum, FB och läser tidningar, alla ovan har i mina ögon dykt upp över allt och hela tiden, ibland nästan på gränsen till irriterande i mina ögon. MEN, de måste nå ut och jag vet vad det innebär, det måste till att man tjatar och tjatar och tjatar så jag kan låta dom hållas... DET är vad jag avsåg med "sturskhet", jag syftade inte så mycket på att man kanske är för stursk i betydelsen "nästan otrevlig" i sina utfästelser och formuleringar, debatter om detaljer i formuleringar har vi haft så det räcker...

Det som blir intressant är att när det gäller one:87 så har de gjort ovanligt LITE sådan marknadsföring, avsevärt mindre än ovan nämnda bolag (de är bara plockade ur luften, ingen annan koppling än att det var de som jag kom på...). Men vad jag förstår så är one:87s marknadsföring i dina ögon dålig medan de andras är OK. Det är där jag tycker man måste sätta upp en skiljelinje och se Max Larsson för vad han är och går för och att sen döma one:87 från vad de går för UTAN att väga in tidigare erfarenheter. Jag kan mycket väl inse att det är ett problem för de som har varit inblandade i Cirkus Max sen innan men inte mindre så anser jag att det kan vara bra att hålla lite is i magen.

Min liknelse med porslinsbutik är att den svenska MJ-marknaden är bräcklig på så sätt att det sällan finns utrymme för flera tillverkare av samma modeller, Roco har 80-talsvagnar, NMJ har 40/60-talare och Heljan hade 30-talare. Jag tror inte någon av dessa tre har haft planer på att göra samma vagnar som de andra redan gjort. När det inte finns underlag för konkurrens så är det en bräcklig marknad. Att som tillverkare gå in och berätta att man ska komma med Ditt och datt "sen" för att flera år senare åter dra in aviseringarna, det är för mig att gå in med basebollträ. Och från andra hållet, att som kund överdrivet kritisera en modell och tillverkare kommer ge väldigt lite, att såga någon med fotknölarna hjälper liksom inte för iom att en tillverkare har tagit en kostnad så kommer ingen annan att lägga ut samma peng igen, det är liksom bara att gilla läget... Därmed så ska man inte ta vad för skit som helst, det är inte så jag menar, men leverera kritiken med viss försiktighet, porslinet igen.

I fallet med din tråd så tolkade jag det som att du satte ner foten och sa att dessa, och enbart dessa, små-tillverkare går att räkna med. I nästa andetag så läste jag ditt inlägg som att du menade att andra göre sig inte besvär, de har ingen chans. Kanske jag misstolkade dig, men för mig var det tydligt vad jag trodde du menade... Jag läste ditt inlägg till största delen som ett nytt inlägg och räknade bort eventuella kopplingar till annat tjafs... Rätt eller fel, men så läste jag och jag höll inte med dig, det var också därför jag undrade vad du egentligen menade. Jag förstår nog lite bättre nu...

Jag anser INTE att one:87 är någon frälsare, men jag väntar med att döma tills jag vet vad de kan klara av. Mycket snack just nu men kanske de kan lyckas med att få ut en modell som faktiskt finns men som två andra inte har lyckats få ut på marknaden. Om de lyckas med det så ser jag det som positivt, gör de dessutom upp med saker som de egentligen inte alls har med att göra, då kan jag kanske bli lite imponerad. Om jag sen får se att de faktiskt kan följa upp med egna riktiga modeller så kanske jag uppnår ett förtroende för dom. Men innan dess, tja då har jag egentligen ingen åsikt...
Jag har läst det mesta om one:87, även om Max Larsson och har även personligen drabbats som tredje part av hans framfart. En av mina leverantörer slutade plötsligt att "lita på svenskar" rakt över linjen och det kostade mig lite extra pengar som jag fick ligga ut med under en lång tid 6-9 månader, så jo, jag känner till historien från flera håll. Jag har även blivit erbjuden att köpa upp delar av den produktion som företag gjort åt Max men avböjt... Vill INTE ta del av den soppan...
Men den historia som jag känner till kring Max Larson och hans olika bolag, forum, trix och annat fuffens, INGET av det rör one:87. Och om de som idag uttalar sig för one:87 (Max L undantagen) hävdar att det var ENDA sättet som Max lämnade öppet för att rädda modellen från skrotning hos tillverkaren i Asien, då må det vara så, vem är jag att misstro det? Jeco lyckades inte... Jag kan som mest ifrågasätta deras förmåga att bedöma risken att plocka in Max, men om det var ENDA sättet, tja då får jag tro dom. Återigen, allt som har hänt står med signaturen Max Larsson (och hans alias), jag har ALDRIG i den soppan någon sin sett någon av de andra. Därför så anser jag att det inte heller finns någon anledning att döma dom för det som Max har gjort... Där skiljer vi oss åt tror jag. Jag skulle nog gjort en hel del annorlunda än de har gjort, men det är inte min sak att besluta.

Jag ser inte one:87 som en solskenshistoria i någon färg, men om någon färg dyker upp kring dom så är det nog ändå rött...Dock utan rosor... Men återigen, jag kan ändå låta dom få en chans att visa att det som de säger är sant innan jag dömer. Min "dom" mot Max är redan på plats och den skiljer sig nog mycket lite från din...kanske mindre mustig men ändå i stort sett samma. 

Jag tror du misstolkar mig en smula, men jag vet inte hur jag tydligare ska försöka förklara att jag INTE ser sett likhetstecken mellan Max L och one:87, för mig är det två skilda verksamheter tillsvidare... Vi vet inte heller vad övriga ägare har sagt till Max efter hans inlägg på forumet, jag hoppas de sa till på skarpen att han INTE skulle gå ut med några "förklaringar". Jag tror också det är därför vi har sett både Theo och Richard i princip samtidigt har gått ut med meddelanden om vad som är på gång, ett försök att sätta ner foten och vara tydlig resulterade i att man trampade i ett getingbo... Så ser jag bakgrunden till det som har hänt...

Som ett exempel: En skillnad mellan Max affärer och one:87 är att de senare INTE kräver någon betalning förrän du har modellen i din hand, bara det är ett tecken på att de ändå försöker skapa ett bättre förtroende. Inga förskott eller andra trix, det är en skillnad som kan öppna för en annan bedömning.

Jag tror INTE att marknadsekonomin funkar som kapitalismen har tänkt sig på den svenska MJ-marknaden. Den är helt enkelt för liten, det finns inte utrymme för den konkurrens som skulle behövas, därför blir det ibland snett. Detta har jag försökt få tillverkare och leverantörer att förstå i över 10 år men det går trögt... Däremot så ser man ofta tecken på att precis just så är det... Så nej, man kan inte dra "kaptalistparalleller" för den svenska MJ-marknaden, jag ser den som sagt som "späd". Jag kan skriva massor om det men det är en annan diskussion (och den har redan tagits upp i andra trådar)
Det som finns till buds på svenska marknaden är inte så likt kapitalism, det är mer ett monpol och det beror helt enkelt på att de få kunder som finns räcker inte till två tillverkare, inte om det ska finnas någon sorts lönsamhet i det man gör. Ska det fungera riktigt bra måste man kanske tom mellan sig göra upp om att man kan göra vissa modeller vardera, men det är "kartell" och inte heller något som gillas. Nej, det som i så fall krävs är samarbete, överenskommelser och en 5-årsplan och återigen, det är inte kapitalism...

När det gäller vad som så "sturskt" utlovats från one:87 får stå för dom tills de har bevisat och konkretiserat vad de kommer att göra. Där är jag med dig helt, men nivån på "fantastiskt" återstår att se...

Nu är det bara ditt sista stycke kvar, och där håller jag i stort sett med. Och jag anar också att du inte fullt ut menade att bara de du hade listade var de som gäller när det gällde småtillverkare utan även andra, och att du välkomnar dom. Men stor eller liten, man måste visa vad som finns bakom de stora orden en vacker dag (och inte för sent) och det är den dagen domen faller... Låt även one:87 få den chansen, de är inte bättre än någon annan, men kanske inte sämre heller? Framtiden får utvisa...

Anders
Titel: SV: De bortglömda svenska små-tillverkarna
Skrivet av: Sweden skrivet fre 03 jul 2015, 05:25:06
hakang

Brimalm har mer och större problem än vad som officiellt har kommit ut så jag sätter noll och ingen tilltro till deras nu 7 år gamla "satsning" på den svenska marknaden. Vad jag vet eller känner till orkar jag dock inte gå in på för man ska inte "mata trollen" som du säger. Vad det gäller Hans Ryderwall och Rene Sjöstrand så må det vara år och dagar sedan de tog fram någon ny "etsplåt" men det förringar knappast de modeller som de faktiskt har tagit fram en gång i tiden.

Jag citerar dig:

Tillskott till småtillverkarfloran behövs! Speciellt som NMJ, Heljan, Hobbytrade etc skapar egen skepsis mot svenska marknaden av olika och spretande skäl. Att svenska modellrallare är en gnällig och oförskämd skara får de ju bevis för om de är dumma nog att läsa trådar på diverse svenska mj-forum.

Slut citat.

Eftersom det "inte" är Frälsningsarmén som "skänker" bort de svenska modellerna, utan vi konsumenter som faktiskt betalar för dem med våra surt förvärvade pengar, så är vi i vår fulla rätt att "reklamera" dessa samt ha åsikter och komma med (konstruktiv) kritik, särskilt om något inte stämmer eller produkterna är felande. Vad jag vet så är det "inte riktigt" vilda western ännu, även om nu risken är överhängande stor att det blir så, och dessutom så finns det konsumentköplagen etcetera, etcetera, etcetera som skyddar just konsumenter. Vidare så får du nog också ta och "idiotförklara" norskarna som också kritiserat NMJ rätt så saftigt.

Det hela handlar inte om Brio trä-tåg, renodlade leksaker eller tolkningar av verkligheten utan skal-modeller, alltså 3-dimensionella avbildningar av verkligheten, i detta fall skala 1:87/H0 och ingenting annat. Hur nära verkligheten var och en av tillverkarna kan komma beror oftast på den ekonomiska faktorn så naturligtvis kan "vissa" kompromisser uppstå och förekomma på ett eller annat sätt och mer eller mindre. Men med dagens moderna produktionsteknik så går det dock att tillverka modeller som ligger verkligheten "ruggigt" nära och detta har man t.o.m. anammat inom branschen för de som tillverkar Science Fiction-modeller med superskalenliga och superdetaljerade modeller från just Science Fiction-genren.

Av det som har framkommit t.o.m. från tillverkarna själva, som t.ex. skandinaviska Jeco och NMJ, så innebär tillverkning i Asien inte bara billigare möjligheter för dem att ta fram modeller i stålformar utan också en massa problem. Förutom det uppenbara, som t.o.m. NMJ själva har skrivit om i en av sina kataloger, att världsekonomin har påverkat kostnaderna för olja, stål och löner så har tillverkarna problem med att det "slarvas" på de Asiatiska fabrikerna. Då det förmodligen är alldeles för dyrt att anställa säg t.ex. en "Europé" som sköter bevakningen av produktkvaliteten och som hänger över axeln på företagen/arbetarna så har det kommit ut en hel del måndagsexemplar för att inte säga rent felaktigt konstruerade modeller på den svenska marknaden. Vidare så har det också framkommit att man i Asien inte heller kan ta konstruktiv kritik för då blir de ledsen på ögat och bojkottar dig genom att ta ett annat företags beställning före din egen. Att de sedan tydligen inte kan läsa ritningar är ett annat mycket välkänt problem och för att inte glömma språksvårigheter.

Och det är tydligen här som vi konsumenter som du skriver blir "...en gnällig och oförskämd skara." :wacko:

Okay. Så kan man då tydligen också resonera. Tig, lid och håll käften för vi är sååå snälla med er som tillverkar modeller åt er. Jaha? Okay? Verkligen? Ja så resonerar t.ex. NMJ och jag ska ge två fina exempel på det.

När det hade framkommit på svenska och norska MJ-forum att en del av NMJs modeller var "måndagsexemplar" av den ena eller den andra anledningen så dök det upp en artikel på NMJs hemsida som berörde detta men på ett smått märkligt sätt. I denna förklarade NMJ ingående om tillverkningsprocessen från idé till färdig produkt och om vi bara visste vilket "jobb" det var. När man läser mellan raderna i denna artikel så får man just känslan av att "Tig, lid och håll käften för vi är sååå snälla med er som tillverkar modeller åt er." är det man vill få fram istället för att säga som det "verkligen" är. Tyvärr så verkar denna artikel vara borta från NMJs hemsida då man för en tid sedan uppdaterade denna.

En signatur på Stinsen uppmärksammade i en tråd att en av NMJs G-vagnar som han hade köpt hade ett felaktigt individnummer. Han berättade också att han hade frågat om detta och fått svar av "Moe senior" och det var ett högst märkligt svar. Det spelade tydligen ingen roll då "ingen" bryr sig om att man tillverkar vagnar med olika individnummer. Detta är högst märkligt för då ställer man sig genast frågan varför de överhuvudtaget tillverkar vagnar med olika individnummer. Motsägelsefullt och högst märkligt.

Vad jag vet och känner till i alla fall så var det ingen som hade "spytt galla" på NMJ angående dessa fall utan att det var fullständigt legitima frågeställningar samt konstruktiv kritik från "betalande" konsumenter. Har t.ex. NMJ fått "måndagsexemplar" levererade från Asien så har de fått "måndagsexemplar" levererade punkt slut. Detta kan knappast konsumenterna läggas till last för och om de då kommer med konstruktiv kritik och/eller reklamationer så måste väl ändå NMJ ha så pass mycket civilkurage och acceptera dessa samt att på ett sunt och friskt sätt hantera detta faktum.

Ett annat intressant fall är när signaturen jonas_sth på modelltag.se hade köpt ett El13 (norskt ellok) för AC Växelström av NMJ via MJ-Hobbyexperten och detta visade sig vara just ett "måndagsexemplar" och recenserade denna på sitt forum. Jag orkar inte gå in på eller kolla exakt vad det var för fel i skrivande stund men förstår att Jonas var arg, ledsen och besviken över detta särskilt med allt strul som sedan följde att försöka att reklamera loket. Detta skulle han tydligen "inte" ha gjort då "Moe senior" skickade honom ett mindre trevligt mejl med suspekta undertoner.

Med tanke på vad signaturen "kasoe" säger om att den svenska (och norska) MJ-marknaden är "skör" så kan man verkligen som tillverkare "unna sig" lyxen att inte ens kunna ta konstruktiv kritik? Tydligen så kan man det. Jag skulle kunna räkna upp en hel del "snaskigt" om vissa av de skandinaviska tillverkarna men det är inte det som är själva poängen utan att man faktiskt har rätt att reklamera och framföra konstruktiv kritik när varor är felande eller felaktigt konstruerade.

Jag vet inte hur "du" resonerar men om en modell är en färdigmodell så bara "ska den" vara att sätta på spåret och köra med utan att man ska behöva "karva" i och göra "åverkan" på den. Om du nu tycker att det är okay så får det i så fall stå för dig personligen men räkna inte med att alla andra ska tycka eller resonera på exakt samma sätt som dig. Vidare så är det inte alla som är lika händig som dig, mig eller Nisse Nilsson Pysslingsson och så är det bara. Ska MJ-utövare behöva avstå från t.ex. svenska MJ-produkter bara för att man ska stryka tillverkare, som har problem med produktionen i Asien, medhårs för att de väljer att tillverka med åtminstone sedan ett 15-tal år tillbaka ökända problem med just tillverkning i Asien? Tydligen men får man då "pisk" för detta korkade resonemang så får man skylla sig själv som tillverkare.

Men så har vi en s.k. grå-zon inom MJ-branschen.

Jag tänker inte starta en diskussion om vilket som är den enda, sanna och rätta vägen av 2-räls/DC Likström eller 3-räls/AC Växelström men om man rallar den senare kategorin så kan det som välkänt är dyka upp en del problem med likströmsmodeller på 3-räls. Att det finns "Märklinister och 3-rälsrallare" det kommer vi aldrig ifrån och att dessa vill ha 3-rälsversioner av likströmsmodellerna är tillverkarna väl medvetna om då det finns pengar att hämta där. Nu är jag sanningen och säga långt ifrån någon expert i ämnet 2-räls på 3-räls men vad jag har förstått så finns det några grundläggande problem mellan dessa.

Då det allra största utbudet av t.ex. svenska modeller tillverkas för just 2-rälssystemet och är mer skalmodeller, 3-dimensionella avbildningar av verkligheten, så börjar problemet där då 3-rälssystemet inte direkt är det mest skalenliga av de två. Som jag har förstått det så gör många tillverkare av likströmsmodeller det enkelt för sig genom att t.ex. slänga en släpsko under ett likströmslok vilket kanske inte alltid fungerar klockrent. Kanske man i vissa fall skulle ha behövt tillverka ett speciellt chassi just för loken i 3-rälsversion vilket dock kan bli alldeles för dyrt varför man väljer den enkla utvägen. Detsamma kan man väl säga om person- och godsvagnar för likström i 3-rälsversion då man måste ha "Märklin-hjul" med elefant-flänsar, för att de ska kunna rulla utan problem på Märklin-räls, men som ofta tycks medföra att dessa hjul inte riktigt "får plats" på de skalenliga likströmsmodellerna.

Här uppstår då vad jag kallar en grå-zon. En del av tillverkarna av likströmsmodeller vill inte göra specifika chassin för 3-rälssystemet och 3-rälsrallarna är märkes- och systembundna och då uppstår det en konflikt mellan dessa. Kanske måste 3-rälsrallarna sänka sina krav på att likströmsmodeller ska fungera på Märklins samtliga skenor av C, K och M-typ? Här kan jag se "kritiken" från 3-rälsrallarna som "konstruktiv" eftersom modellerna också marknadsförs och säljs för att kunna fungera på 3-räls. Samtidigt så kan jag förstå tillverkarna om de bara testar och gör modeller för att kunna fungera på C-räls. Ett Moment 22 alltså.

Men "ingen regel utan undantag" sägs det och det finns några fall där det faktiskt gnällts oförskämt mycket.

Heljan är ett sådant fall. Särskilt efter att Ola "Likhströmsverken" Ahlström har förklarat varför "vissa" saker med t.ex. de nitade 30-talspersonvagnarna vart fel. Inte för att jag personligen kände till dessa "små-fel" på vagnarna när jag köpte dem men jag gillade dem dock inte mindre efter att Ola hade förklarat saker och ting. Det Ola beskrev var om man använde sitt vanliga sunda bondförnuft och förmåga till logiskt tänkande fullständigt acceptabla skäl till de fel som fans. Om jag minns rätt så var det brist på fotografier av vagnstypen som var ett av skälen. Ett annat var väl brist på information/referensmaterial då det inte var Sveriges "alla" kunniga rallare som hjälpte Heljan för att få fullständigt sådant utan några få som bidrog med vad "de" visste och kände till. När man sedan får höra att det verkade som om Heljan hade tänkt göra alla vagnarna i 30-talsserien så som t.ex. resgodsvagnar, restaurangvagnar, sovvagnar och t.o.m Kungavagnen så blir man ledsen över att de piskats på ren svenska åt helvetet för mycket.

Deras Ång-F är en enormt fin modell särskilt i den uppgraderade Version 2, jag har F 1202 och 1207 i uppgraderad version i min samling, även om det hela började väldigt olyckligt för Heljan. Vad jag förstår så var det slarv från fabriken i öst samt mindre konstruktionsfel som gjorde att först den förbokade och delvis förskottsbetalade F 1200 "Guldmodellen" och sedan F 1202 och 1207 floppade.

T21 är också en kanon-fin modell även om det är lite "vingel" att öppna loket och pula in en dekoder. TMX och TMY är också fina modeller även om de har ingjutna ledstänger och 2-dimensionella boggier.

Men. Och jag säger men. Och det är lite av Moment 22. Hade Heljan varit mer öppna och haft en viss "transparens" (insyn) med de problem de fick så kanske "gnället" inte hade varit så stort och omfattande. Detsamma gäller Hobby Trade, Jeco och NMJ som med den ena eller den andra eller flera produkter i sitt sortiment har haft problem med från fabrikerna i öst. Jag är övertygad om att hade de haft mer kontakt med sina konsumenter och gjort press releaser på svenska, norska och danska MJ-forum så hade MJ-folket haft mer förståelse och mer tålamod med de problem som de har mött i öst genom åren. Men visst. Vill de bita sig själv i arslet så får de.

Angående gråt och andra tjurigheter i sandlådan

Vad det gäller just kategorin "gnäll" så är väl skällsorden "Kina-plast och Kina-rappell" gnäll om något då det i "vissa" fall har tjatats till leda om. Att man inte skulle kunna tillverka modeller i Asien och att plasten där är rappell är ingenting annat än ren och skär bullshit. Som jag har skrivit ovan så är det andra faktorer som slarv och bristande produktkontroll som gör att det kommer många måndagsexemplar från den sidan av världen. Och detta kan som sagt vi konsumenter inte läggas till last för genom att tillverkarna inte kan lösa detta problem och har fått för sig att vi ska acceptera felaktiga och felkonstruerade modeller.

Och så har vi det där jävla och totalt uttjatade skällsordet "niträknare" som verkar ha fastnat i pannbenet på en del. Eftersom modelltåg handlar om skalmodeller, åter igen alltså 3-dimensionella avbildningar av verkligheten, i detta fall i skala 1:87/H0 så borde dessa "gnäll-spikar" ha fakta klart för sig. Anser man att modelltåg är detsamma som Brio trä-tåg, renodlade leksakståg och tolkningar av verkligheten och att skalenlighet och detaljer är totalt ovidkommande så kanske man ska ta och hålla sig till den sandlåda man leker i.

Och om du nu ska starta ett korståg över MJ-Sveriges orättvisor så kommer du att stå inför en enorm och mycket svår uppgift. Ska vi ge oss in i den diskussionen så finns det riktiga "riks-puckon" i MJ-Sverige som du kan jaga och som är ett betydligt "större" problem för hobbyn än mig. Klassiska citat som "Det är inte meningen att alla ska ha en Roco Dm3" och "Det är bara att öppna lädret och köpa Brimalm om man vill ha kvalitet" lär hamna i MJ-Sveriges "Hall of shame" då de knappast gynnar hobbyn. Eftersom den fuktiga och tunga "terror-värmen" har anlänt Sverige så orkar jag inte gå djupare in på denna diskussion och lämnar den därhän.

Nej hakang. Det är ingen "konspiration" och jag har ingen "dold" agenda. :wacko: :lol:

Lasse - Arsle och komplett idiot. Kärt barn har många namn. Aschberg-are bl.a. Oooops! Glömde ADHD-are.
Titel: SV: De bortglömda svenska små-tillverkarna
Skrivet av: 71 skrivet fre 03 jul 2015, 07:42:59
De stora problemen i Kina är väl att fabriker slått igen, nära nog monopolställning av en tillverkare, svårt att behålla personal samt snabbt stigande löner, dom skulle väl fördubblas inom fem år tror jag.

Sen undrar jag bara, hur vet man att en Sci-fi modell är skalenlig?  :P

Stefan
Titel: SV: De bortglömda svenska små-tillverkarna
Skrivet av: nikson skrivet fre 03 jul 2015, 08:16:36
Lasse - Arsle och komplett idiot. Kärt barn har många namn. Aschberg-are bl.a. Oooops! Glömde ADHD-are.
Du glömde bipolär. ;) Det har jag fått heta många gånger.
Titel: SV: De bortglömda svenska små-tillverkarna
Skrivet av: A4 4468 The Mallard skrivet fre 03 jul 2015, 08:32:50
En aktör på den svenska marknaden som inte får glömmas är da915, www.da915.se (http://www.da915.se). Han levererar de flesta av de 80-talsvagnar som Roco inte levererat. Dessa är baserade på Rocovagnar med modifierade sidor och ibland tak.  På samma vis, men baserat på NMJ-vagnar, levererar han restaurang-, sov- och postvagnar av 60-talstyp. Båda typerna är av utmärkt kvalitet. Visst de kostar, men det ligger en hel del insatsprodukter och arbete i priset.
 
Titel: SV: De bortglömda svenska små-tillverkarna
Skrivet av: Sweden skrivet fre 03 jul 2015, 19:35:24
Rickard95

Här har det skett en rejäl "massuppfittning" tyvärr. :emm:

Angående min användning av ordet "lobba" (lobbying). Ord kan ha fler betydelser än ett och användas i fler sammanhang och situationer än en. Och så är det i detta fall när jag har använt ordet "lobba" om det du gör med Oneeightyseven. Den generella missuppfattningen om just "lobbying" är att det är synonymt med att man får pröjs för att driva och få igenom någonting på ett oärligt och oetiskt sätt. Men så är "inte" fallet.

Ta en titt på Wikipedia på engelska.

https://en.wikipedia.org/wiki/Lobbying (https://en.wikipedia.org/wiki/Lobbying)

Här kan man se att "lobbying" inte alltid är synonymt med att få pröjs. Med den generella och felaktiga uppfattningen folk har om "lobbying" så kan jag på ett sätt förstå att du och en del andra uppfattar det som om jag anklagar dig för att ta mutor. Men och andra sidan så har ni den generella och felaktiga uppfattningen om vad "lobbying" kan innebära och därför drar förhastade slutsatser som är felaktiga.

Mitt användande av ordet "lobbying" kan alltså missuppfattas men mitt användande av det är "inte" fel per se. Jag använde aldrig ordet för att påstå och anklaga dig för att du tar mutor från någon av dessa tre företag. Visst kunde jag ha använt mig av t.ex. ordet "gratis-reklam" vilket du faktiskt gör men det är "du" och en del "andra" som inte riktigt känner till ordet "lobbying" och dess fulla mening och användningsområden.

Så, då var det utrett en gång för alla.

Jag står dock för att jag finner din "gratis-reklam" för Oneeightyseven som smått märklig. Richard Latten har klargjort att deras tillverkning ska handla om "exklusiva" färdigmodeller som Xoa5/X5. Denna och dessa framtida färdigmodeller är ingenting som vad jag kan se att du är intresserad av och har råd med. Tro nu dock inte att jag hackar på dig för att du inte har råd med modeller för 25000 papp för det gör jag inte. Med tanke på detta så förstår jag inte ditt korståg vad det gäller Oneeightyseven för jag ser helt enkelt ingen logik i det. Jag ser inte heller någon som helst logik i att Oneeightyseven verkar vara totalt oförmögna att föra sin egen talan.

Du och en del andra påstår att jag målar fan på väggen och får det att verka som om jag lider av paranoida vanföreställningar vad det gäller Oneeightyseven men det får stå för er det då det inte är någonting annat än ren bullshit. Så länge ingen av er är utbildade nevrologer eller psykologer så kan ni stoppa upp era uttalanden om min mentala status där solen inte skinner för det är också ren bullshit. Men visst. Nu för tiden så är det uber-populärt bland totalt okunniga att ställa diagnoser på folk särskilt när man som ett 5-årigt barn inte får som man vill i sandlådan. Vidare så målade "du" och en del "andra" själva fan på väggen angående mitt användande av ordet "lobbying" och ni själva fick det att framstå som om ni själva också hade just paranoida vanföreställningar.

Nattsvart, mycket sjuk och mycket ironisk humor är "inte" synonymt med mentala sjukdomar eller diagnoser.

Angående Oneeightysevens totala tystnad och ovilja att svara på de fullständigt legitima frågeställningar som finns. Inte för att min privata ekonomi har med någon av er att göra men säg att jag har tillräckligt med cash för att kunna köpa alla tre versionerna av Xoa5/X5 från Oneeightyseven. Tror du eller någon annan att jag ens skulle beställa dessa modeller och lösa ut dem mot postförskott på På-sten med tanke på just de fullständigt legitima frågeställningar som finns men som är obesvarade?

Vidare så kan du läsa det som jag skrev till hakang angående "gnället" på svenska MJ-utövare för svar på denna fråga om nu svaret skulle vara oklart för dig.

Nej Richard. Det är ingen "konspiration" och jag har ingen "dold" agenda. Jag känner inget s.k. hat till dig. Jag tycker bara att du agerar märkligt och för konstiga resonemang vid vissa tillfällen. Jag vet vad jag skrev på "Mötesspåret" och att jag skulle sitta hemma och gråta floder över den mobbing du säger att jag är utsatt för är ingenting annat än en vanföreställning. Ska vi gå in på mobbing så är jag ett av dina allra minsta problem så ge dig istället ut på jakt efter den herre som hånade och häcklade dig för att du lade upp din digitala startsats på köksbordet och testade lok och vagnar för att sedan visa bilder och film från just det köksbordet. Jag kör själv på köksbordet i brist på plats och ser inget som helst fel eller problem i det men "någon annan" ökänd person störde sig något gräsligt på att du gjorde det.

Ja jag har förstått att en del av er tydligen har väldiga problem med att jag skriver MJ-artiklar och har en större samling svenska och norska modeller för varför drar ni annars upp det titt som tätt och använder det som någon slags skällsord? Yeah! And fuck you too! som R.J. (Kurt Russell) MacReady sade i John Carpenters The Thing från 1982. Vad jag kommer att bli ihågkommen för råder det delade meningar om. Som en del vet så är jag inte speciellt förtjust i att få "ryggdunkningar" och feta "superlativer" varför folk sällan ger mig beröm offentligt. Men det innebär inte att det inte finns de som uppskattar det jag gör för svensk MJ-hobby för det går att kontakta mig privat vilket många gör för att vissa sin uppskattning. När jag får detta tar jag mycket ödmjukt emot denna uppskattning men det jag gör behöver jag ingen uppskattning för eftersom jag älskar att dela med mig av just det jag gör till andra likasinnade.

Vad det gäller Johan Molin. Vi är inte kamrater som spelar bridge om kvällarna. Vi hade dispyter en gång i tiden men det rann ut i sanden då vi huserade på olika håll efter att Stinsen dog en plötslig och hastig död. Johan räckte ut handen och tyckte att "bygones are bygones" och eftersom jag "inte" är omöjlig så gjorde jag detsamma. Men bara för det så hånglar vi "inte" upp varandra i U-båtsbrygga och vi konspirerar inte heller mot varandra. Vi är två MJ-utövare som språkas vid om MJ-hobbyn ibland som de allra flesta andra med andra ord. :lol: :party:

Lasse - Bipolär amatörförfattare med flyttkartonger
Titel: SV: De bortglömda svenska små-tillverkarna
Skrivet av: Sweden skrivet fre 03 jul 2015, 21:37:09
Kenneth.2

Varsegod. :)

Förstår vad du menar med svårigheten att tillverka "vissa" modeller. :up:

Ja du. Tåg är de flesta i de yngre generationerna inte speciellt intresserade av. :disapprove:

ulwen

Jo det stämmer. Hobby Trade gick mycket riktigt i konkurs 2013. F 2010 uppstod dock snabbt då det tydligen ska vara samma folk men ett "nytt" företag. Stålformarna till de modeller som tillverkades finns kvar, var väl bara någon laglig teknikalitet som försenade flytten av dessa från det gamla till det nya företaget, så modellerna är inte borta utan befintligt lager är slutsålt. De danska versionerna av He/Icps lär vara på gång och tydligen ska de svenska också vara på gång så man ska väl inte räkna ut Hobby Trade/F 2010 ännu.

Johan S

Ja dessa är icke att förglömma. :up:

LLJ

Som ovan. :up:

hanlof

Där kan vi vara ense. Rene Sjöstrand säljer ännu.

Svante Andersson

Enligt NMJs Moe Senior så kan man inte tillverka ånglok annat än i mässing har norskarna skrivit om på norska MJ-forum. Märkligt uttalande av honom. :pinch:

Ja du. För dem gäller bara en massa "annat" som t.ex. "Kissie i Byxan" och "Paradise Dårhotell". :wacko:

LeoArietis

Ja de förtjänar minst lika mycket uppmärksamhet som det "nya" företaget.

Visst är den det men små-tillverkarna gör det som inte massproducenterna och storserietillverkarna vill göra som färdigmodeller.

Lönsamhet för små-tillverkare lär nog finnas mer eller mindre då PerlModell är den största av de små även om Per Lindgren trappat ner på äldre dagar.

Förvisso men idealism spelar stor roll när det handlar om mindre kommersiellt gångbara modeller som jag skrivit ovan till dig.

Ja om nu inte någon "seriös" kan ta över produkterna från små-tillverkarna och fortsätta att tillverka dessa.

simonarvestrand

Tack. :)

Ja "Party Poopers" finns det gott om. :sick:

71

Jo det inräknat också.

Enkelt! Många av de som designar Science Fiction-objekt, men inte alla, gör ritningar eller modeller i en viss skala baserat på hur stort det "verkliga" objektet skulle ha varit om det fanns i verkligheten. Det är med hjälp av dessa fakta och själva filmmodellerna som man sedan kan göra skalmodeller av. :P

nikson

Ja kärt barn har många namn så jag lade till det i min CV. :lol:

A4 4468 The Mallard

Oh ja. Man ska definitivt också komma ihåg Da 915 som har gjort enormt mycket för svensk MJ-hobby med sina målningsvarianter och konverterade vagnar. :up:

Lasse alias Mr. Knastertorra Fakta
Titel: SV: De bortglömda svenska små-tillverkarna
Skrivet av: hakang skrivet lör 04 jul 2015, 01:13:55
Först och främst, den här tråden är nu vad den är men det finns helt klart ett behov av en ANNAN tråd (eller kanske snarare lista) med/för alla småtillverkare som tillverkar nyttigheter för Sveriges modellrallare.

Trådstarten var ju helt inriktad på rullande materiel men det finns ju så mycket annat man behöver, och ibland hittar. Mycket av detta poppar upp då och då från nån hobbyist som tar fram nåt intressant för egen del och sen erbjuder överex till mer allmän försäljning, men ofta försvinner dessa små juveler in i tystnaden utan att få den uppmärksamhet de förtjänar.Med detta sagt, här kommer några kommentarer till Swedens drapa riktad till mig.

- Konstruktiv kritik är nog oftast välkommen, hur välkommen den är beror säkert ofta på hur den framförs. Den kritik du framfört mot one87 verkar i mina ögon varken konstruktiv eller framförd på nåt särskilt smakfullt sätt.

- Olika tillverkare har naturligtvis olika ambitionsnivå och därmed också olika prisbild. En del väljer att tillverka exklusiva modeller i små serier med relativt höga priser, andra gör enklare modeller för den som inte vill/kan lägga så mycket pengar på just den här hobbyn. Man måste alltså till exempel inse och acceptera att alla inte har råd med allt. Till exempel måste man nu fundera på vad man helst har, ett X5-tåg eller 25000 kronor. (Tidigare har man behövt välja mellan Brimalms B-lok eller 9 papp, Rocos senaste Rc-lok eller 2-3000 spänn osv.). Och gillar man inte balansen värde-kostnad får man ta konsekvensen av det. Värre är det inte.

- Jag menar inte att Sveriges mj-konsumenter är gnälliga och oförskämda. Däremot är många skribenter på våra mj-forum onödigt gnälliga och onödigt oförskämda. Rena felfinnarligan utan några som helst sociala färdigheter… Men glöm inte bort att det bara är en ofantligt liten del av hobbyutövarna (konsumenterna) som överhuvudtaget frekventerar något av våra forum.

- Ett exempel på kommentarer/gnäll som alltid dyker upp när nåt svenskt presenteras brukar vara av typen ”varför gjorde dem inte vagnen i utförandet från 1930/1940/1950/1960/1970/1980/1990/2000/2010 istället, nu tänker i alla fall inte jag köpa nåt…”. Och inte ens experter i ämnet klarar av att bena ut hur lok/vagnar ska vara märkta, hur fasen ska man kunna begära att allt blir korrekt då? (Det finns väl iofs två experter som faktiskt KAN bena ut det, T Tell och B Japlin, men mer är det nog inte, och inte ens de är alltid helt säkra).

- Jag vill inte kommentera någon specifik tillverkare i negativa ordalag. Åsikter och erfarenheter har jag men känner inte att jag behöver torgföra dem här.

- Står helst över diskussionen om 2R/3R och hur tillverkare ska hantera sin produktutveckling. Har starka åsikter i ämnet men känner inte att jag behöver torgföra dem (heller) här.

- Hade jag haft planer att ta fram modeller till försäljning så hade jag inte presenterat någonting till någon (utom Tell/Japlin…) förrän grejerna stod på hyllan i hobbyaffärerna. Och jag hade inte lämnat ut någon information om företaget alls. Till någon. Någonsin. Och när det ändå kom ut skulle jag inte kommentera. Något. Nånstans.

- När jag var liten var det Japan som tillverkade lågkvalitativa kopior av bra grejer tillverkade i andra länder. Sen gick utvecklingen via högre krav, högre kvalitet, högre löner/kostnader till det läge Japan är i idag. (Hur länge sen var det ni hörde frasen ’japanskit’?) Korea följde efter, Taiwan kom väl sen, och Indien blir väl näst i raden. Kina ligger på samma utvecklingskurva och kvalitet och kostnader kommer säkert stiga på samma sätt som för Japan. 

- Hela stycket om ’niträknare’ håller jag med om.

- Angående ditt avslutande stycke om riks-puckon osv: Glöm inte att jag tycker att orättvisor är bra! Jag tycker inte att allt är för alla! Bl.a. för att alla helt enkelt inte har samma preferenser. Och så undrar jag om inte det där ”Det är inte meningen att alla ska ha en Roco Dm3” är mitt uttalande från början?

- Jag älskar dig ändå och fortfarande!
Titel: SV: De bortglömda svenska små-tillverkarna
Skrivet av: Bo skrivet lör 04 jul 2015, 08:55:26
Trådens ämne har tappats bort på vägen.

Personligheter och tabelluppsättning för d:o och tjafs skulle forumet behöva skaffa en ny kategori. ;)
Titel: SV: De bortglömda svenska små-tillverkarna
Skrivet av: Rickard95 skrivet lör 04 jul 2015, 13:26:38
Hallå  :)

Rickard95

Här har det skett en rejäl "massuppfittning" tyvärr. :emm:

Angående min användning av ordet "lobba" (lobbying). Ord kan ha fler betydelser än ett och användas i fler sammanhang och situationer än en.
Ta en titt på Wikipedia på engelska.

Jag personligen har inga problem med att förstå engelska. Men det finns säkert en och annan som kanske inte behärskar språket fullt ut (Inge konstigt med det alls). Men detta forum heter väl just "Svenskt Mj-forum" och här använder vi det Svenska språket när vi skriver.

Eller kan vi fritt välja vilket språk som ska användas i trådar?


Z43
Ja man kan tycka det särskilt med tanke på det jag kommer att skriva till hakang nedan.

hakang
Ahum. Att vissa personer kanske inte är riktigt bevandrade med det engelska språket är vanligt sunt bondförnuft och ren logik och med tanke på denna "soppa" så kan det vara av vikt för dessa att fullständigt kunna förstå vad Richard Latten faktiskt skriver om.
Lasse

Ok... Skall vi skriva på svenska eller engelska? Skall vi skriva på svenska men andemeningen skall tolkas på engelska... Jag är förvirrad... ;)

Rickard95
Jag står dock för att jag finner din "gratis-reklam" för Oneeightyseven som smått märklig.
Lasse

Vad är märkligt och vad är det för gratisreklam? Du fick möjlighet att ringa Theo men avböjde. Om du fått alla chanser att reda ut om så bara ett av de frågetecknen som finns med Theo och ONE:87 men avböjer, skall då jag då få skit för att jag tar mig tid och gör något aktivt istället för att spekulera på forumet.

Rickard95

Denna och dessa framtida färdigmodeller är ingenting som vad jag kan se att du är intresserad av och har råd med. Tro nu dock inte att jag hackar på dig för att du inte har råd med modeller för 25000 papp för det gör jag inte. Med tanke på detta så förstår jag inte ditt korståg vad det gäller Oneeightyseven för jag ser helt enkelt ingen logik i det. Jag ser inte heller någon som helst logik i att Oneeightyseven verkar vara totalt oförmögna att föra sin egen talan.
Lasse
Jag är inte intresserad av Xoa5 modellen. Mitt intresse för modelltåg baseras på de tåg jag såg som liten i början på 80 talet samt de tåg jag åkt med på 80 talet. Man kan se om man följt mina inlägg att detta innefattar Da, Hg, Ma, Rc. Att jag sedan har lite modernt 80 tal samt lite invandrade modeller får ses som att jag tycker dessa modeller är snygga eller att jag finner dem intressanta. Även Xoa7 samt paprikatåget X9 är saker jag finner intressanta. Skulle jag köpa en Xoa7 eller en X9 för 25 tusen. Troligtvis inte. Om dessa 2 modeller som står högst upp på min önskelista kommer bli verklighet får framtiden utvisa. Den information jag fått innefattar inte framtiden för dessa modeller. Att ha råd eller tycka att modellen inte är värd så mycket pengar är skilda saker. Framtiden och kommande modeller får visa om jag har råd ;)

Mitt så kallade korståg kanske har ett syfte att lyfta fram och komma med positiv kritik för att ge dem motivation att fortsätta ta fram svenska modeller som vi aldrig annars skulle få se. Att hela tiden bara få både motiverad och omotiverad kritik kommer troligtvis inte motivera dem att ta fram mer svenska modeller. Att starta denna tråd hoppas jag inte syftade på att jag på något sätt vill förringa våra byggsatstillverkare. Jag är ingen byggare och det skall respekteras och inte vändas/vridas på till något negativt kring våra andra tillverkare oavsett inriktning på deras verksamhet. Vill jag lyfta fram en eventuell framtida tillverkare av färdigmodeller så kan jag väl få göra det :???:

Det har sagts förut. Att man som tillverkare inte ger sig in i några som helst diskussioner kan bero på att det sällan blir bra i slutändan. Och i detta säregna fall där Max är inblandad kan man inte annat än dra slutsatsen att det kan/kommer bli så. Tala är silver tiga är guld.

Rickard95
Nej Richard. Det är ingen "konspiration" och jag har ingen "dold" agenda. Jag känner inget s.k. hat till dig. Jag tycker bara att du agerar märkligt och för konstiga resonemang vid vissa tillfällen. Jag vet vad jag skrev på "Mötesspåret" och att jag skulle sitta hemma och gråta floder över den mobbing du säger att jag är utsatt för är ingenting annat än en vanföreställning. Ska vi gå in på mobbing så är jag ett av dina allra minsta problem så ge dig istället ut på jakt efter den herre som hånade och häcklade dig för att du lade upp din digitala startsats på köksbordet och testade lok och vagnar för att sedan visa bilder och film från just det köksbordet. Jag kör själv på köksbordet i brist på plats och ser inget som helst fel eller problem i det men "någon annan" ökänd person störde sig något gräsligt på att du gjorde det.
Lasse

Känns som du missuppfattat vem det du skriver om ovan var riktat till. Absolut inte dig Lasse...

Rickard95
Vad det gäller Johan Molin. Vi är inte kamrater som spelar bridge om kvällarna. Vi hade dispyter en gång i tiden men det rann ut i sanden då vi huserade på olika håll efter att Stinsen dog en plötslig och hastig död. Johan räckte ut handen och tyckte att "bygones are bygones" och eftersom jag "inte" är omöjlig så gjorde jag detsamma. Men bara för det så hånglar vi "inte" upp varandra i U-båtsbrygga och vi konspirerar inte heller mot varandra. Vi är två MJ-utövare som språkas vid om MJ-hobbyn ibland som de allra flesta andra med andra ord. :lol: :party:
Lasse
Tala är silver tiga är guld. :emm:

Jag tycker vi har nått klimax och vi kan vara goda forumvänner. Jag har stor respekt för dina inlägg om Mj och uppskattar dem och vill säga med beröm att de senare inläggen från dig Lasse visar på den Lasse jag vill känna igen sedan tidigare. Jag är öppen för vidare diskussion via Telefon då det blir lättare att säga det man vill ha sagt och andemeningen kommer inte i kläm.

Mvh Rickard :up:


BO
Trådens ämne har tappats bort på vägen.

Personligheter och tabelluppsättning för d:o och tjafs skulle forumet behöva skaffa en ny kategori. ;)

Denna tråd hänger lite ihop med One:87 - Xoa5 tråden.
Jag tror forumets moderatorer haft överseende med detta och sett till den oenighet som råder och de möjligheter som funnits att reda ut dem. Jag tycker tonen i inläggen nu är goda.
Titel: SV: De bortglömda svenska små-tillverkarna
Skrivet av: hanlof skrivet lör 04 jul 2015, 14:45:13
Man kan i alla fall inte klaga på trådens underhållningsvärde :) ;).

Bra inlägg av hakang och Rickard. Jag tycker det är svårt att bli irriterad på Lasse Sweden...då det lyser igenom i dina inlägg att du är genuint intresserad av modelljärnvägar :) och vill ha bra produkter från seriösa företag. Det jag inte håller med dig om är din åsikt om One:87...tycker att du målar f-n på väggen. Jag välkomnar varje ny aktör i modelltågsbranschen, som kan tillverka de där modellerna som vissa verkligen vill ha och dessutom är beredda att casha upp för. Jag kan... betala 25 000 kr :) för en modell, men gör det inte. Motorvagnar är heller inte min prio ett. Visst har man säkert totalt lagt ett sexsiffrigt belopp på mj under åren, men har en egen slags "limit" på max 10 000 för en modell. Jag kan inte försvara ett köp inför mig själv på 25 kkr  för en enda modell, men respekterar dom som gör det! Jag tycker också att du, Lasse Sweden, skall låta One:87 få leverera produkterna och avvakta lite med din sågning, eller åtminstone lägga en brasklapp, dvs att det kan bli bra? :D Personligen är jag övertygad om att modellerna kommer att 1) levereras 2) kommer att ha hög kvalitet. Dessutom inga förskottsbetalningar, så har svårt att se en problematik här.

M v h Hans
Titel: SV: De bortglömda svenska små-tillverkarna
Skrivet av: KES skrivet lör 04 jul 2015, 17:31:51

Eftersom det "inte" är Frälsningsarmén som "skänker" bort de svenska modellerna, utan vi konsumenter som faktiskt betalar för dem med våra surt förvärvade pengar, så är vi i vår fulla rätt att "reklamera" dessa samt ha åsikter och komma med (konstruktiv) kritik, särskilt om något inte stämmer eller produkterna är felande.

Det hela handlar inte om Brio trä-tåg, renodlade leksaker eller tolkningar av verkligheten utan skal-modeller, alltså 3-dimensionella avbildningar av verkligheten, i detta fall skala 1:87/H0 och ingenting annat.

Jag vet inte hur "du" resonerar men om en modell är en färdigmodell så bara "ska den" vara att sätta på spåret och köra med utan att man ska behöva "karva" i och göra "åverkan" på den.

Och så har vi det där jävla och totalt uttjatade skällsordet "niträknare" som verkar ha fastnat i pannbenet på en del. Eftersom modelltåg handlar om skalmodeller, åter igen alltså 3-dimensionella avbildningar av verkligheten, i detta fall i skala 1:87/H0 så borde dessa "gnäll-spikar" ha fakta klart för sig. Anser man att modelltåg är detsamma som Brio trä-tåg, renodlade leksakståg och tolkningar av verkligheten och att skalenlighet och detaljer är totalt ovidkommande så kanske man ska ta och hålla sig till den sandlåda man leker i.Det här var ett klockrent inlägg om svensk-MJ i dag.

Det bästa som skrivits ur ett (MJ-)konsumentperspektiv sedan Krister Brandts dagar under "Allt om Hobby":s topperiod!

Det är ju självklart att vi MJ-konsumenter ska ställa krav både på modeller, tillverkare och handlare!

Tack Sweden!!!
Titel: SV: De bortglömda svenska små-tillverkarna
Skrivet av: nikson skrivet lör 04 jul 2015, 19:47:29
Jag håller med föregående talare. Jag har lärt mig massor av Sweden genom den mustiga munhuggningen. Tillverkare jag inte känt till och andra tillverkares bakgrund och andras uppgång och fall. Inte illa pinkat av en Messerschmitt med hybris som lider av Aspberger, ADHD och är ett Bipolärt praktarsle - möjligen ett högrövat d:o.  ;)
Titel: SV: De bortglömda svenska små-tillverkarna
Skrivet av: hanlof skrivet lör 04 jul 2015, 19:54:28
Hej,

Bra att ni två (KES och Nikson) lärt er massor av Sweden :O...men det Sweden skrivit är mycket välkänt för de modellrallare som hållit på med detta...ett tag :), inga nyheter alltså. Min poäng är istället att man skall undvika att, som Sweden gör, såga nya mindre mj-företag...då det är ganska ont om dom. Ge dom en chans först alltså!

M v h Hans
Titel: SV: De bortglömda svenska små-tillverkarna
Skrivet av: Sweden skrivet sön 05 jul 2015, 04:04:13
Rickard95

Jag förstod att den kommentaren skulle komma så det var inte otippat. :lol:

Men visst jag ska förklara då det är fullständigt logiskt. :party:

Att ord kan ha olika innebörd i olika sammanhang var för mig uppenbart så jag sökte på Internet vad som fanns skrivet om just "lobbying" då vissa oftast ifrågasätter det jag säger mer eller mindre och på ett eller annat sätt. Detta var för att gardera mig mot eventuella "mothugg" av diverse karaktär och udda logik som oftast förekommer i diskussioner som t.ex. denna. Bland de första förslagen med länkar till sidor som avhandlar ordet "lobbying" så dök Wikipedia upp. Jag kollade då både hur engelska och svenska Wikipedia beskrev ordet och fenomenet.

Svenska Wikipedia beskrev endast ordet ur den synvinkeln att det handlar om korruption samt oetiskt och omoraliskt agerande inom politiken och affärsvärlden etcetera. Engelska Wikipedia beskrev dock ordet att man utan ekonomisk ersättning kan just "lobba" för någonting och det var "det" som jag ville få fram. Valet föll därför på att länka till engelska Wikipedia för att de gav en mer nyanserad bild av ordets innebörd. Jag tänkte också länka till svenska Wikipedia men tyckte det var totalt meningslöst av ovan skäl.

Konstigare än så var det inte. :lol:

Det är "fler" som ställer samma frågor om Oneeightyseven som jag gör vilket jag antar att du faktiskt "inte" har missat. Istället för att "alla" ska ringa var sitt samtal till Theo så är det inte bra mycket bättre och enklare att han går ut med en officiell press release där han svarar på de frågeställningar som har uppstått? Jag ser ingen som helst logik i det och varför måste var och en som ställer frågor nödvändigtvis ringa? Det ger enbart en känsla av att sära och söndra och varför detta måste ske i det fördolda begriper jag inte ett endaste dugg. Det är trots allt inte några statshemligheter vi pratar om.

Det här med att tillverkare inte skriver för att de bara får skit köper jag inte ett endaste dugg så det är enbart en banal bortförklaring. Vi kan ta ett exempel och det blir NMJ och deras fet-kraschade storsatsning på 60-talspersonvagnarna. Vart någonstans har de t.ex. skrivit om eller gjort någon press release om dessa på de svenska MJ-forum som finns? Jag känner då inte till något sådant. Vart har de själva överhuvudtaget skrivit något om sina svenska produkter på de svenska forumen? Jag har då aldrig sett det så att t.ex. de inte skulle skriva på svenska MJ-forum för att de har fått skit stämmer då inte. Och när kritik mot deras svenska produkter har framkommit på svenska MJ-forum varför går de då inte ut och svarar på detta för att reda ut begreppen? För att man inte vill ha kritik så klart.

Jag har redan skrivit vad jag tycker är märkligt med ditt agerande angående Oneeightyseven men jag ska upprepa mig.

1) Varför kan de inte föra sin egen talan? Halsfluss eller?

2) Du är själv inte intresserad av Xoa5/X5.

3) Det är ingenting som du själv har sagt är kapitalstark nog för.

4) Richard Latten har klargjort att det är Brimalms nischade marknad de ska ge sig in på för de som är kapitalstarka.

5) De satsar alltså inte på gemene man och marknaden i sin helhet.

6) Om du nu har fått veta allt så varför kan då du inte berätta.

7) Är det officiella uppgifter för en person i taget på telefon så varför inte officiellt för alla på en gång.

8) Varför tar du dig tid för något som av ovan nämnda punkter i tanke inte gynnar dig själv.

Vad dina intressen är vad det gäller epoker och fordon från dessa förstår jag helt och fullt. Det du dock bör komma ihåg är varför t.ex. Märklin, Roco, Heljan, Hobby Trade/F 2010, Jeco och NMJ gör de svenska modeller som de gör och varför svenska små-tillverkare gör byggsatser i mässing, nysilver, vitmetall och resin-plast som de förstnämnda "inte" gör. För de förstnämnda så handlar det om vad som är kommersiellt gångbart för massproduktion och storserietillverkning med stålformar som kostar stora och grova sedlar. För små-tillverkarna som gör byggsatser och konverteringssatser så handlar det om vilken tillverkningsmetod som är billigast för dem för att kunna ta fram modeller. Att det blir byggsatser är för att ska det vara färdigmodeller så måste montörer anställas och betalas och baaam det kostar pengar som ökar priset radikalt. Det är därför Brimalms handbyggda färdigmodeller kostar en hel månadslön för en låginkomsttagare och inte för att de skulle vara klädda med bladguld.

Jag har sagt det förut och säger det igen. De kommer aldrig att kunna massproducera svenska modeller som t.ex. Märklin och Roco av uppenbara och logiska skäl. Tror man det ja då vet man allt bra lite om affärer, ekonomi och tillverkning etcetera. De kommer aldrig att kunna storserietillverka svenska modeller som t.ex. Heljan, Hobby Trade, Jeco och NMJ av lika uppenbara och logiska skäl. Fast dessa företag redan är etablerade så har de likt sig förbannat precis som många andra företag världen över fått problem med kina-produktionen av tidigare nämnda skäl så det kan Oneeightyseven fet-glömma. Kvar är då den svenska små-tillverkar nischen med byggsatser och konverteringssatser samt handgjorda färdigmodeller och det är den sistnämnda kategorin som Richard Latten har sagt ska vara deras business. Med tanke på hur läget är med Brimalm så kan jag varken förstå eller begripa vad det är Oneeightyseven ska klara av som inte Brimalm klarar.

Jag förstår din tanke bakom det du gör och den är nobel men med ovan nämnda fakta och faktorer så blir det tyvärr mest bara ett önsketänkande. Tillverkarna gör "inte" modeller till oss för att de är så "snälla" utan för att det är det levebröd de har valt och de tjänar pengar på det även om de kan ha ett "eget" intresse av modelltåg. De tar fram de modeller de har kalkylerat kan vara kommersiellt gångbara, ibland kan de dock misslyckas av diverse skäl, och så länge de säljer modeller och tjänar på det så kommer de att tillverka. Om de skulle vara känsligare för kritik och framförallt konstruktiv sådan att de slutar att tillverka köper jag inte heller och om inte annat så är de då föremål för många folklivsforskare och psykologi-studier som ett särskilt känsligt släkte eller ras.

Nej jag tror "inte" att du förringar de redan befintliga svenska små-tillverkarna. Det jag däremot reagerade på var din plötsliga "entusiasm" om Oneeightyseven av ovan nämnda skäl. Då jag av ovan nämnda skäl också inte förstår den så tog jag tillfället i akt att påtala att det fortfarande finns befintliga små-tillverkare.

Jag åtminstone "respekterar" att du inte är byggare för alla är inte det av en eller annan anledning. Jag orkar inte gå in på vilka anledningar det nu kan råka vara men de är fullständigt logiska och det är absolut ingenting konstigt med det. Visst får du lyfta fram tillverkare av färdigmodeller men av vad som har framgått så är det varken dig, mig eller gemene man som Oneeightyseven beskriver att de ska tillverka för och framförallt vad de "ska" tillverka.

Om du med tanke på vad du önskar däremot lyfter fram Janne Wallin och hans Jeco så har jag inga som helst problem med det och ser det mer logiskt för han tillverkar modeller i vår prisklass som dessutom är just färdigmodeller. Det är bara synd att Janne har haft stora problem med tillverkningen i Kina som har sabbat så mycket för honom. Först vart det problem med deras första Kina-tillverkare MKT-Model Korea Trading, de som har gjort Herr Larssons arv Xoa5/X5 som Oneeightyseven nu ska nasa av, och sedan med den senaste, nyaste och andra tillverkaren i Kina vad de nu heter. Jag menar... Det fick ju Janne att plocka ner kommande modeller från hemsidan.

Angående stycket om "konspirationer" etcetera så var det med mycket sjuk, svart och ironisk humor "så inga hårda känslor" (no hard feelings). :lol: ;)

Jodå. Inga problem som helst. Vi "är" goda forumvänner. Samtal live får dock komma framöver. Jag har tyvärr häcken full med skit, ha... ha... ha... tvetydigt budskap, sedan misshandeln för över 5 år sedan, rätts- och försäkringsmässiga sådana, att jag har tusen och en sak att deala med som fullkomligen äter upp mig och mitt liv levande.

M.V.H.


Lasse pappkasse.
Titel: SV: De bortglömda svenska små-tillverkarna
Skrivet av: Sweden skrivet sön 05 jul 2015, 21:59:10
Uppdaterat...

...listan med en svensk små-tillverkare som jag hade glömt bort nämligen Etsmodeller som är en annan relativt ny aktör på den svenska marknaden. :up:

Lasse
Titel: SV: De bortglömda svenska små-tillverkarna
Skrivet av: Bo skrivet sön 05 jul 2015, 22:19:47
Uppdaterat...

...listan med en svensk små-tillverkare som jag hade glömt bort nämligen Etsmodeller som är en annan relativt ny aktör på den svenska marknaden. :up:

Lasse

Som du har noterat idag så är ju inte Etsmodeller aktiva längre och hemsidan inaktiv, efter en del tråkigheter utifrån, vilket är synd.
Titel: SV: De bortglömda svenska små-tillverkarna
Skrivet av: nikson skrivet mån 06 jul 2015, 10:03:39
Som du har noterat idag så är ju inte Etsmodeller aktiva längre och hemsidan inaktiv, efter en del tråkigheter utifrån, vilket är synd.
Intressant. Då vet du förmodligen något som vi andra kanske har missat. Har du lust att utveckla vidare?
Titel: SV: De bortglömda svenska små-tillverkarna
Skrivet av: Bo skrivet mån 06 jul 2015, 11:36:44
Som du har noterat idag så är ju inte Etsmodeller aktiva längre och hemsidan inaktiv, efter en del tråkigheter utifrån, vilket är synd.
Intressant. Då vet du förmodligen något som vi andra kanske har missat. Har du lust att utveckla vidare?

Detta kan säkert Bertil Modin ( bermod ) själv redogöra för.
Titel: SV: De bortglömda svenska små-tillverkarna
Skrivet av: Cunhalasse skrivet mån 06 jul 2015, 13:10:17
Som du har noterat idag så är ju inte Etsmodeller aktiva längre och hemsidan inaktiv, efter en del tråkigheter utifrån, vilket är synd.
Intressant. Då vet du förmodligen något som vi andra kanske har missat. Har du lust att utveckla vidare?

Det är tre år sedan de plötsligt upphörde med verksamheten. Det är bara att gå in på deras hemsida som än så länge finns kvar.

http://www.etsmodeller.se/ (http://www.etsmodeller.se/)
Titel: SV: De bortglömda svenska små-tillverkarna
Skrivet av: Per Lind skrivet mån 06 jul 2015, 16:55:01
Bertil kan kommentera med förstahandsinfo men det handlade i stort om avundsjuka från annan tillverkare, bombardering av email för att krascha mailen och spridande av felaktigheter.
Tråkigt! Etsmodeller hade fått överta Bosse Ekmarks original så mycket var på gång att åter produceras.
-Per
Titel: SV: De bortglömda svenska små-tillverkarna
Skrivet av: kasoe skrivet mån 06 jul 2015, 17:42:04
Citera
...handlade i stort om avundsjuka från annan tillverkare...
Kan inget om detta och vet inte om detta är sant, känner bara till att de försvann nästan lika snabbt som de dök upp...

Däremot så vill jag återknyta till det jag skrev innan, detta om att den svenska marknaden är "bräcklig" ("glasbutiken" osv...). OM det finns någon sanningshalt i detta så påvisar det precis det jag menade, det är ont om plats på svenska marknaden och om någon gett ut en modell så är det osannolikt att den återkommer från någon annan... Här var det i så fall någon som var framme med basebollträt igen... Gäller tydligen både små och stora tillverkare...

Hälsar,
Anders Ö
Titel: SV: De bortglömda svenska små-tillverkarna
Skrivet av: Bo skrivet mån 06 jul 2015, 17:45:57
Bertil kan kommentera med förstahandsinfo men det handlade i stort om avundsjuka från annan tillverkare, bombardering av email för att krascha mailen och spridande av felaktigheter.
Tråkigt! Etsmodeller hade fått överta Bosse Ekmarks original så mycket var på gång att åter produceras.
-Per

Jodå detta stämmer till fullo.
Pratade med Bertil och kunde bara höja på ögonbrynen " Är detta sant "
Denna tillverkare som det handlar om gick igång med att ta stora debatter kring Piratkopiering.
Dubbelmoral.
Titel: SV: De bortglömda svenska små-tillverkarna
Skrivet av: hanlof skrivet mån 06 jul 2015, 18:04:58
Hej,

Vill minnas att det var en infekterad diskussion för 3-4 år sedan mellan bermod och Mikath....och att Etsmodeller var piratkopiering...med reservation för att jag kan minnas fel nu...

M v h Hans

Titel: SV: De bortglömda svenska små-tillverkarna
Skrivet av: Bo skrivet mån 06 jul 2015, 18:13:43
Hej,

Vill minnas att det var en infekterad diskussion för 3-4 år sedan mellan bermod och Mikath....och att Etsmodeller var piratkopiering...med resevation för att jag kan minnas fel nu...

M v h Hans

http://www.motessparet.se/viewtopic.php?f=46&t=563&hilit=etsmodeller&start=20
Bläddra lite i dessa sidor och skapa er en egen uppfattning.
Titel: SV: De bortglömda svenska små-tillverkarna
Skrivet av: TeVe skrivet mån 06 jul 2015, 18:37:14
Hej,

Vill minnas att det var en infekterad diskussion för 3-4 år sedan mellan bermod och Mikath....och att Etsmodeller var piratkopiering...med reservation för att jag kan minnas fel nu...

M v h Hans

Korrekt:  Mikat påsto at Etsmodeller bedrev piratkopiering..

....og som alltid når Mikat tar feil juridisk så ender han opp i moral og reiligion.. og kanskje annet.

Titel: SV: De bortglömda svenska små-tillverkarna
Skrivet av: Bo skrivet mån 06 jul 2015, 19:03:23
Ännu mer.
http://www.smalsparigt.org/nya_forumet/phpBB3/viewtopic.php?f=3&t=1459&hilit=piratkopiering&start=20

Diskussionen hade varit intressant om man var ute efter att hitta en grund till hur en etsning av ett föremål rent moraliskt inte skulle få utföras av någon annan aktör om föremålet finns framtaget tidigare.

Rent formellt så är det inte olagligt att ta fram ett identisk samma föremål.
I så fall skulle vi inte inte kunna ta fram etsplåtar för signaler bla.

Att ta fram en exakt kopia av ett föremål med samma grund egenskaper där det finns patent utfärdat, så kommer detta i en helt annan proportion.

Jag kan lite om det här, och det känns alltid bittert när ett liknande föremål dyker upp på marknaden med samma funktion för en modell som tidigare finns.
Titel: SV: De bortglömda svenska små-tillverkarna
Skrivet av: Johan S skrivet mån 06 jul 2015, 19:56:10
Känns inte som om någon är betjänt av att detta ältas igen.
Titel: SV: De bortglömda svenska små-tillverkarna
Skrivet av: loktok skrivet mån 06 jul 2015, 20:35:55
Saknar två fina 08 småtillverkare i Lasse`s lista vilka jag har just nu på mitt byggbord.

SMJ - www.smj.org
Rimbo-Grande - www.rimbogrande.se

R-G nya hemsida har dröjt lite , men är enligt säker källa på gång.Gamla hemsidan finns här - https://web.archive.org/web/20100818212507/http://www.rimbogrande.se/startsv.html

Titel: SV: De bortglömda svenska små-tillverkarna
Skrivet av: LeoArietis skrivet mån 06 jul 2015, 20:48:28
Kopiering av etsplåtar är tveksamt, även om verkshöjden kanske är låg så har oftast etsplåtar vissa konstruktionsdetaljer som styrklackar och spår och dessa bör väl rimligen omfattas av något sorts mönsterskydd. Däremot är det tillåtet att göra en ny modell av samma förebild, varken Roco, Jeco, Fleishman, Lima eller Märklin har ju monopol på RC-lok, låt vara att det är olika underlittera ibland.
Titel: SV: De bortglömda svenska små-tillverkarna
Skrivet av: TeVe skrivet mån 06 jul 2015, 21:21:41
Kopiering av etsplåtar är tveksamt,......

Kan du begrunne det juridisk, dv s i lagstifningen ?
Titel: SV: De bortglömda svenska små-tillverkarna
Skrivet av: LeoArietis skrivet mån 06 jul 2015, 23:01:06
Nej, jag kan inte tillräckligt om immaterialrätt, men varför skulle etsplåtar för skalamodeller skilja sig mot annan varuframställning vad gäller möjligheten till mönsterskydd, varumärkesintrång eller kopiering? Möjligen blir verkshöjden för låg om etsarket i princip motsvar ett klippark med modellens 6 yttersidor noggrann återgivna.

I och för sig så har jag hört att tillverkare utanför mj beklagar sig över bristerna vad gäller möjligheterna att försvara patent och "generation gratis" har ju sin inställning klar vad gäller att betala för intellektuellt eller konstnärligt arbete som går att kopiera.
Titel: SV: De bortglömda svenska små-tillverkarna
Skrivet av: nikson skrivet tis 07 jul 2015, 00:48:06
Patent kan aldrig komma i fråga. Man kan t.ex. inte patentera en pdf-fil eller ritning. Man kan däremot (försöka) mönsterkydda sitt verk. Här krävs dock verkshöjd och det är Patent & Registreringsverket som bedömmer detta. Personligen tror jag inte att man kan få etsplåtar mönsterskyddade. P&R kan svara på detta per telefon. I slutänden är det en moralisk fråga om man vill kopia någon annans etsplåtar och tjäna pengar på detta. För eget bruk är det däremot inga problem. Där gäller inte ett eventuellt mönsterksydd.
Titel: SV: De bortglömda svenska små-tillverkarna
Skrivet av: kasoe skrivet tis 07 jul 2015, 08:03:28
Terje, det finns lagar om mönsterskydd, där framgår rätt tydligt (enligt mig som icke-jurist) att det som hände faktiskt var ett intrång på mönsterskyddet. MEN; för att kunna lagföra krävs en registrering och den tvivlar jag på att den fanns...

http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Lagar/Svenskforfattningssamling/Monsterskyddslag-1970485_sfs-1970-485/

Citera
Citat från: hanlof skrivet Igår kl. 18:04:58

Hej,

Vill minnas att det var en infekterad diskussion för 3-4 år sedan mellan bermod och Mikath....och att Etsmodeller var piratkopiering...med reservation för att jag kan minnas fel nu...

M v h Hans

Korrekt:  Mikat påsto at Etsmodeller bedrev piratkopiering..
....og som alltid når Mikat tar feil juridisk så ender han opp i moral og reiligion.. og kanskje annet.

Hepp! Här gick det väl ändå lite snabbt?! Jag har inte läst varje bokstav i länkade trådar, men jag har skummat dom och jag får nog påstå att detta är INTE korrekt... inte så som jag läser det...

Jag såg inga anklaganden om att företaget etsmodeller pekades ut som att vara piratkopior...? Däremot så hade en person som var initiativtagare till Etsmodeller några plåtar liggande som var Max Larssons som han ville sälja och gjorde det utan att försöka sälja dom som äkta vara. Ser inget fel i det men visst kan man diskutera etiken, moralen och lämplighet i det, precis som mikath gjorde, men någon juridisk diskussion var det väl ändå inte...?

Det var en debatt om främst det etiska, inte juridiska, i att vidaresälja piratkopierade etsplåtar mellan två privatpersoner som dessutom via telefon redde ut sina meningsskiljaktigheter sinsemellan. Det hade inte vad jag kunde se något med etsmodeller som företag att göra... Om det sen hände saker i kulisserna som jag inte känner till är en annan femma men jag kan inte se denna debatt som någon orsak till att Etsmodeller stängde, i så fall verkar det aningen förhastat (återigen min tolkning...).

Att mikath torgför sina åsikter om det moraliska, inte juridiska, i att vidaresälja plåtar som uppenbarligen är piratkopior har väl inte med något i denna tråden att göra?! (de såg enligt "kunniga användare" likadana ut men loggan var borttagen vilket då strider mot lagtexten, dock utan registreringen...) Jag tycker nog att mikath har rätt att tycka som han tycker likväl som andra har rätt att inte hålla med... Jag ser inte riktigt varför han ska få klä skott för ämnet i denna diskussionen?!

Nu är det väl OT, någon bra sammanfattning över svenska småtillverkare går inte att hitta i denna tråden längre... ;)

/Anders Ö

EDIT: Jag står fast vid mitt inlägg ovan, det skrevs baserat på det jag visste vid tidpunkten och kunde sluta mig till efter att ha läst på länkarna som finns i tidigare inlägg. Några hade jag inte sett tidigare och den enda kännedom jag hade av Etsmodeller var att de var med på Dream-track vid ett tillfälle, då talade jag med dom lite och tänkte kika mer på deras modeller men sen var de plötsligt borta...

Däremot så har jag nu via andra kanaler fått en betydligt tydligare redogörelse för hur läget låg, mer än de rykten och antydningar jag hade hört innan jag skrev inlägget.
Med den informationen så kan jag inte sluta mig till annat än att det finns en klar orsak till att Etsmodeller försvann, och den hänger ihop med det som diskuterats i denna tråden. Att det rent juridiskt inte går att definiera denna sorts kopiering som en "Piratkopia" är en sak, men det går att moraliskt/etiskt klargöra vilken sida av linjen som man bör hålla sig på... Om man är på fel sida så har man troligen sin tid utmätt som tillverkare, och där finns kärnan i problemet med Max Larsson och one:87...

Nåja, mina lösa trådar är ihopknutna igen, och jag släpper denna tråd igen...
Titel: SV: De bortglömda svenska små-tillverkarna
Skrivet av: Per Lind skrivet tis 07 jul 2015, 13:57:48
Etsmodeller stängde ned på grund av bombardemang av email som blockerade inlådan.
Efter ett tag ansåg sig Etsmodeller utmobbade varför de stängde ned.
-Per
Titel: SV: De bortglömda svenska små-tillverkarna
Skrivet av: alsum skrivet tis 07 jul 2015, 15:09:52
Jag haft kontakt med etsmodeller men helt slut eller frågtecken. Varför vet jag inte?
Titel: SV: De bortglömda svenska små-tillverkarna
Skrivet av: Bo skrivet tis 07 jul 2015, 17:47:36
Etsmodeller stängde ned på grund av bombardemang av email som blockerade inlådan.
Efter ett tag ansåg sig Etsmodeller utmobbade varför de stängde ned.
-Per

Man kan ju ställa sig frågan vem som låg bakom denna händelse :|
 " KANSKE " :question: Frågan kan bli löst av någon som besitter visdomen.
Titel: SV: De bortglömda svenska små-tillverkarna
Skrivet av: hanlof skrivet tis 07 jul 2015, 18:38:16
Man kan nog gissa att det är någon eller några med modelljärnvägsintresse, som stod bakom emailbombningen :), om detta nu stämmer.

M v h Hans
Titel: SV: De bortglömda svenska små-tillverkarna
Skrivet av: Bo skrivet tis 07 jul 2015, 18:49:06
Man kan nog gissa att det är någon eller några med modelljärnvägsintresse, som stod bakom emailbombningen :), om detta nu stämmer.

M v h Hans

Och med koppling till debatten om " piratkopieringen "
Titel: SV: De bortglömda svenska små-tillverkarna
Skrivet av: kasoe skrivet ons 08 jul 2015, 08:08:15
Vilka konspirationsteorier... Jag betvivlar starkt att det som antyds är med sanningen överensstämmande...
Jag har svårt att se att någon som håller på med att ta fram etsplåtar skulle orka lägga sådan energi i en E-postattack... Och om det var fallet så är det minst lika förvånande att en firma lägger ner enbart med det som motivering...

Genom åren har vi bland annat blivit hackade av islamister (Vår webshop fick plötsligt ett helt annat utseende...) och några andra fula knep, men jag kan inte se något av dom som anledning till att lägga av, gör man det så hade man nog inte vad som krävdes från början, t.ex. produkter som man tror på eller den orubbliga vilja som krävs för att driva småföretagande i en bransch där marginaler och möjligheter till stora vinster, eller ens vinster, är minimala... ;)

Jag tror snarare att det kan vara något i stil med nedanstående:
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article15082059.ab (INTE en färsk artikel, från 2012, typ samtidigt då detta hände...)

De värsta "hack" jag har upplevt från konkurrenter inom MJ-branschen är att de prenumererar på våra nyhetsbrev och att de stänger bort mig från att prenumerera på deras... ;) Att de skulle klara av att göra en DOS attack eller annat ser jag som helt orimligt, och OM de hade kunnat så hade vi nog hört mer om det...

Det finns en hel rad "enkla" förklaringar som jag tror är mer uppenbara och sanna än att det skulle röra sig om någon sorts uppgörelse inom den "undre svenska Mj-världen"... ;)

Hälsar,
Anders Ö
Titel: SV: De bortglömda svenska små-tillverkarna
Skrivet av: TeVe skrivet fre 10 jul 2015, 21:06:16
Anders
I din link til svensk lag leser jeg

4 a § Mönsterrätt får inte omfatta sådana detaljer i en
produkts utseende
 1. som uteslutande är bestämda av produktens tekniska funktion,
eller
 2. som måste återskapas exakt till formen och dimensionerna för
att den produkt som mönstret avser skall gå att mekaniskt
ansluta till eller placera i, kring eller mot en annan produkt
så att båda produkterna fyller sin funktion.

Dette går direkte imot etselplaten som mønster.

Etsmodeller / Mikat
Jeg mener det var en diskusjon  rundt Dg2 hvor Mikat gikk i taket over at Etsmodeller hadde kopiert ut en detalj fra et Roco-lok, tror det var blindhjulet og omgivninger.

Både Etsmodeller og Mikat kopierer. Den sistnevnte aksepterer det ikke, men likefult kopiere han andres design.
Enhver skalamodell er en kopi, enhver som designer skalamodeller kopierer.
Designretten ligger kun hos den som har gjort orignaldesignet og retten innebære også enhver for for skalering.

Rettet opp da citatfunksjonen ble feil.
Titel: SV: De bortglömda svenska små-tillverkarna
Skrivet av: Sweden skrivet sön 12 jul 2015, 08:20:34
hanlof

Nej då. Inte alls. Jag målar inte fan på väggen. Jag ställer fortfarande endast fullständigt legitima frågor.

För det första så är Herr Larsson inblandad i Oneeightyseven hur än "du" eller någon "annan" vrider och vänder på det och hur än Oneeightyseven nu förklarar detta faktum. Så är det bara. Och detta om du nu läser punkt nummer två nedan.

För det andra så ska Herr Larsson enligt Oneeightyseven själva ha aktieägarminoritet och inte ha något att säga till om.

Men här går de fett emot sig själva för det stämmer inte alls.

Herr Larsson ville inte ha en summa pengar för rättigheterna till modellen av Xoa5/X5 utan en del av företaget enligt Oneeightyseven själva. Här är det alltså just "Herr Larsson" som dikterar villkoren för hur modellen ska komma att säljas. Herr Larsson "får" en del av företaget Oneeightyseven i utbyte mot att denna nya konstellation ska få "rädda" modellen av Xoa5/X5. Åter igen så är det Herr Larsson som dikterar villkoren för att detta företag över huvud taget ska existera eftersom deras främsta uppgift är att "rädda" Herr Larssons arv.

Herr Larsson ingenting att säga till om? Kyss mig i arslet att han inte har. :censor:

För det tredje så har Theo Magnusson själv skrivit att de "visste" att diskussioner som denna skulle uppstå med Herr Larsson fortfarande inblandad i det hela men om de nu visste om detta ja vad fan var de då inte förberedda och bemötte allt detta? Ja, ja jag har redan hört alla infantila bortförklaringar om sekretessbelagda statshemligheter och att Mr. Latten måste ha sko-storlek och personnummer för att ens bemöda sig att svara på t.ex. Lasse Ms frågor. För att inte tala om det förbannade jollret att man ska ringa Theo. :sick:

För det fjärde så verkar Oneeightyseven med ovan nämnda fakta vara ett mycket slafsigt och hastigt sammansatt företag.

För det femte så drar Herr Larsson mer eller mindre egen fördel av detta oavsett vad du eller någon annan påstår eller säger. Oavsett om han får en krona eller några av hans gamla affärer klaras upp ekonomiskt så är det för mig vedervärdigt om han gynnas på ett enda jävla sätt. :censor:

Seriöst. Tycker du och alla troende inte att något av allt detta ens är märkligt? Eller har ni köpt hela "kitet" med hull och hår som MJ-Sveriges nya frälsare? :emm:

Jodå. Jag är genuint intresserad av svenska modelltåg i skala 1:87/H0 och vill ha bra produkter från seriösa tillverkare.

Jag välkomnar "nya" aktörer på den svenska MJ-marknaden men eftersom det är en smått "skör" marknad så lyxar då åtminstone inte "jag" till det genom att köpa solskenshistorier som t.ex. Herr Larssons allt trams eller Oneeightyseven som inte kan svara på frågor om skumma fenomen och företeelser.

Mr. Latten har klart och tydligt klargjort att Oneeightyseven ska göra handgjorda modeller i mässing för kapitalstarka investerare och därmed ge sig in på Brimalm och NMJs nischade marknad med modeller av denna typ. Störst på detta är NMJ som har gjort en mängd modeller och som bekant är att Brimalm under många år har haft grava ekonomiska problem. De ska alltså konkurrera med Brimalm om handgjorda modeller i mässing, och i viss mån också med NMJ, och eftersom de har problem så har jag svårt att se att Oneeightyseven ska kunna lyckas. Vidare så är inte handgjorda modeller i mässing något som gynnar gemene man och MJ-hobbyn som helhet. Denna typ av modeller tillverkas för och riktas emot just kapitalstarka investerare och det är väl just det som det handlar om. En investering och något att visa upp än något man faktiskt köper för att köra även om vissa gör det.

Du kan kalla det vad du vill. Sågande, mörbultande eller fan och hans moster. Läs punkt 1 till 5 ovan om det är fortfarande är oklart.

Avslutningsvis så kan jag tala om för dig att mitt "sågande" av Oneeightyseven som du kallar det knappast kommer att påverka Oneeightyseven negativt oavsett vad den nu "egentliga" sanningen bakom det hela kan vara eller inte. Men låt oss leka med tanken att nu det kommer att levereras Herr Larssons arv. För det första så lockas de som har förskottsbetalat förbokningsavgiften att fullfölja sitt köp. För det andra så är "en del" på ren svenska så fruktansvärt kåta på allt som heter handgjorda modeller i mässing då det i deras ögon är status, lyx, exklusivt, nobless, och den enda och sanna och rätta vägen att de kommer att köpa.

Om jag sedan trots allt skulle ha rätt helt eller delvis spelar ingen som helst roll. Herr Larsson tilläts att hålla på i 10 år av "vissa" svenska MJ-utövare. Med det facit i hand kan vilken jävla skojare som helst ge sig in på den svenska marknaden för är det handgjort, exklusivt och mässing då köper folk vad fan som helst. :sick:

Lasse
Titel: SV: De bortglömda svenska små-tillverkarna
Skrivet av: Bo skrivet sön 12 jul 2015, 08:55:59
Saknar två fina 08 småtillverkare i Lasse`s lista vilka jag har just nu på mitt byggbord.

SMJ - www.smj.org
Rimbo-Grande - www.rimbogrande.se

R-G nya hemsida har dröjt lite , men är enligt säker källa på gång.Gamla hemsidan finns här - https://web.archive.org/web/20100818212507/http://www.rimbogrande.se/startsv.html

Tack loktok.

RG som tillgång är viktigt för alla byggare bla.
Titel: SV: De bortglömda svenska små-tillverkarna
Skrivet av: Bo skrivet sön 12 jul 2015, 09:05:58
Lasses lista skulle vara möjligen intressant om det inte hade varit för allt annat som blir till focus.

När jag läser bla det sista inlägget så kan jag med all säkerhet säga att det är fel uppfattning om att mässingsmodeller, handgjorda eller ej skulle vara ett lockbete.

För egen del så bygger jag en del mässings modeller för att dessa inte finns att få tag på att köpa som färdiga utgåvor.
Hade tex Roco eller annan stortillverkare kommit ut med X0a7-X0a5 Mfl samt Ångloken B-A-F-J osv så hade jag med glädje köpt dessa.

Vad det anbelangar Herr Max affärer  och konstellationer så behövs det "nog" inte så värst mycket varning och skriverier, då alla vet var det slutar.
Så är min inställning till Max affärer.

Jag tror "hoppas" att alla andra MJ utövare kan ta sina egna beslut och bojkotta detta affärsidé.
Titel: SV: De bortglömda svenska små-tillverkarna
Skrivet av: kasoe skrivet mån 13 jul 2015, 09:19:35
Citera
Anders
I din link til svensk lag leser jeg

Läs också det jag skrev, OM det går att mönsterskydda en etsplåt får vi veta först den dagen någon försöker och jag tror inte det blir lätt att diskutera fram så det är OK med PRVs tjänstmän, men omöjligt är det inte förrän man har försökt och misslyckats, kanske flera gånger... ;)

Och nej, en skalamodell är INTE en kopia, det är en avbildning, kommer aldrig kunna vara något annat så att snacka om att det är "kopiering" är döfött.. Det är väl bara för arkitektur som det finns ett undantag som tar hänsyn till "skala", när det gäller ett lok eller en vagn så har originalkonstruktören rättigheten till kopior, men inte nödvändigtvis till avbildningar. Där pker man bara dit om man gör övertramp på "varumärkesskyddet"...

Allt är teorier till det prövats i domstol, och det får vi väl hoppas vi slipper. Det som är viktigt är inte att leta upp den exakta juridiska betydelsen av alla lagar som finns utan att "vi inom branschen" UTAN juridisk inblandning ser till att det blir det bästa klimatet för att ta fram och sprida modeller och att dela med sig till de som frågar och man kommer överens med och att bojkotta dom som bryter mot praxis. Om man börjar tumma på detta så kommer alla i slutändan vara förlorare...

Hälsar,
Anders Ö
Titel: SV: De bortglömda svenska små-tillverkarna
Skrivet av: TeVe skrivet mån 13 jul 2015, 10:58:51
Citera
Anders
I din link til svensk lag leser jeg

Läs också det jag skrev, OM det går att mönsterskydda en etsplåt får vi veta först den dagen någon försöker och jag tror inte det blir lätt att diskutera fram så det är OK med PRVs tjänstmän, men omöjligt är det inte förrän man har försökt och misslyckats, kanske flera gånger... ;)

Och nej, en skalamodell är INTE en kopia, det är en avbildning, kommer aldrig kunna vara något annat så att snacka om att det är "kopiering" är döfött.. Det är väl bara för arkitektur som det finns ett undantag som tar hänsyn till "skala", när det gäller ett lok eller en vagn så har originalkonstruktören rättigheten till kopior, men inte nödvändigtvis till avbildningar. Där pker man bara dit om man gör övertramp på "varumärkesskyddet"...

Allt är teorier till det prövats i domstol, och det får vi väl hoppas vi slipper. Det som är viktigt är inte att leta upp den exakta juridiska betydelsen av alla lagar som finns utan att "vi inom branschen" UTAN juridisk inblandning ser till att det blir det bästa klimatet för att ta fram och sprida modeller och att dela med sig till de som frågar och man kommer överens med och att bojkotta dom som bryter mot praxis. Om man börjar tumma på detta så kommer alla i slutändan vara förlorare...

Hälsar,
Anders Ö

Innen design så gjelder rettigheten alle former for skalering, så ikke bare arkitektur.

Bransjeavtaler kan direkte stride mot lagen og EUs konkurransebestemmelser. En slik avtal om konkkuransebegrensning og boikott bør man avstå fra om man ikke vil risikere sin økonomi.

Terje
Titel: SV: De bortglömda svenska små-tillverkarna
Skrivet av: kasoe skrivet mån 13 jul 2015, 15:55:43
Nu snackade vi om Z3 och det är en design signerad SJ. Dvs varje svensk är delägare... Det har jag kollat med SJ direkt, i princip förstod de inte frågan... ;-)

När det gäller modernare och designade fordon som tex Regina är det värre. Jag har kollat det också, med ABB, och det är svårare att få klart vad som gäller. ABB äger konstruktionen men designen är gjord av en designbyrå. Den jag snackade med avrådde från att chansa...

Konkurrens är svårt inom  vår hobby. Där har jag också diskuterat med konkurrensverket men de har svårt att se bortanför begreppet "ett modelltåg"...

Som jag skrev innan,  det finns massor med regler och praxis från andra håll men innan det prövatt på ett fall från vår bransch är det bara vår egen praxis som avgör... och då är vi tillbaka till det jag skrev innan... Det viktigaste är att "vi" enas om vad som gäller,  är det verkligen någon som vill blanda in den riktiga juridiken?

Anders
Titel: SV: De bortglömda svenska små-tillverkarna
Skrivet av: BenWah46 skrivet mån 13 jul 2015, 20:29:10
Lite tidigare diskuterades i detta forum ett rättsavgörande om en logotype. Opel - tror jag det var - hade i Tyskland stämt en modellbilstillverkare för att det satt Opel-loggor på modellerna. Opel har registrerat sitt varumärke även för leksaker - de ger kanske ut en del egna.

Men modellbilstillverkaren fick klartecken i Europadomstolen. Resonemanget gick så att avbildningen inte inskränker det ändamål för vilket Opel fått sitt skydd, nämligen att designa om marknadsföra bilar. Ingen kunde tro att det i modelltillverkarens kartonger fans en Opel på riktigt - man kunde se att det var en efterbildning. (Det går ju inte att få in en hel bil i en så liten kartong).

Att man får avbilda byggnader framgår redan av upphovsrättslagen. Och så finns ju citaträtten som kanske kan anföras som grund för att man gör en liten Regina eller något annat.

Klart att ingen på ABB vågar säga ja. Nej är mycket enklare.
Titel: SV: De bortglömda svenska små-tillverkarna
Skrivet av: TeVe skrivet mån 13 jul 2015, 21:40:41
Lite tidigare diskuterades i detta forum ett rättsavgörande om en logotype. Opel - tror jag det var -.........


Du tenker på denne:  http://www.svensktmjforum.se/forum/index.php?topic=15854.msg156627#msg156627 (http://www.svensktmjforum.se/forum/index.php?topic=15854.msg156627#msg156627)
Som om jeg skulle ha skrevet det selv ;).

Tror konklusjone i den saken også gjlelder Regina. Jernbanematereill eller bil går vel ut på ett i forhold til skalamodeller.
Lagt til: Legg merke til at Opel ikke tok opp i saken selve nedskalleringen (kopi/eller avbildning om man vil) av bilen.

Terje
Titel: SV: De bortglömda svenska små-tillverkarna
Skrivet av: kasoe skrivet tis 14 jul 2015, 08:37:03
Citera
Klart att ingen på ABB vågar säga ja. 
Visst är det så. Men det som gjorde mig tveksam var att det inte var ABB som ägde designen utan ett företag som lever på att designa. Mycket högre sannolikhet att de skulle agera och någon rättsprocess... nej tack... Detta var för övrigt ungefär samtidigt som allt natt med UP, DB, Ford, Opel m.m. vatten uppe vilket också bidrog...

Anders
Titel: SV: De bortglömda svenska små-tillverkarna
Skrivet av: BenWah46 skrivet tis 14 jul 2015, 11:03:19
Håller med dig Anders. En litet trist sida av den moderna utvecklingen.
Titel: SV: De bortglömda svenska små-tillverkarna
Skrivet av: CalleA skrivet mån 20 jul 2015, 10:13:53
För det andra så ska Herr Larsson enligt Oneeightyseven själva ha aktieägarminoritet och inte ha något att säga till om.

Men här går de fett emot sig själva för det stämmer inte alls.

Herr Larsson ville inte ha en summa pengar för rättigheterna till modellen av Xoa5/X5 utan en del av företaget enligt Oneeightyseven själva. Här är det alltså just "Herr Larsson" som dikterar villkoren för hur modellen ska komma att säljas. Herr Larsson "får" en del av företaget Oneeightyseven i utbyte mot att denna nya konstellation ska få "rädda" modellen av Xoa5/X5. Åter igen så är det Herr Larsson som dikterar villkoren för att detta företag över huvud taget ska existera eftersom deras främsta uppgift är att "rädda" Herr Larssons arv.

Herr Larsson ingenting att säga till om? Kyss mig i arslet att han inte har. :censor:

Öh, var säger de emot sig själva?

Max Larsson satt med trumf på hand i och med att han ägde modellen, men det upphörde ju i samma sekund som han sålde den till det nystartade företaget? Finns det överhuvudtaget något som tyder på att han har något att säga till om i företaget?
Titel: SV: De bortglömda svenska små-tillverkarna
Skrivet av: haba skrivet mån 20 jul 2015, 10:54:49
Men modellbilstillverkaren fick klartecken i Europadomstolen. Resonemanget gick så att avbildningen inte inskränker det ändamål för vilket Opel fått sitt skydd, nämligen att designa om marknadsföra bilar. Ingen kunde tro att det i modelltillverkarens kartonger fans en Opel på riktigt - man kunde se att det var en efterbildning. (Det går ju inte att få in en hel bil i en så liten kartong).
Resonemanget innehöll också att modelltillverkaren inte får sätta ett Opelmärke på något som inte är en Opel. Dvs det måste vara en tillräckligt trogen avbildning. Ospecificerad var gränsen går så klart.

Harald.
Titel: SV: De bortglömda svenska små-tillverkarna
Skrivet av: Arne Ivan skrivet mån 20 jul 2015, 11:09:10
För det andra så ska Herr Larsson enligt Oneeightyseven själva ha aktieägarminoritet och inte ha något att säga till om.

Men här går de fett emot sig själva för det stämmer inte alls.

Herr Larsson ville inte ha en summa pengar för rättigheterna till modellen av Xoa5/X5 utan en del av företaget enligt Oneeightyseven själva. Här är det alltså just "Herr Larsson" som dikterar villkoren för hur modellen ska komma att säljas. Herr Larsson "får" en del av företaget Oneeightyseven i utbyte mot att denna nya konstellation ska få "rädda" modellen av Xoa5/X5. Åter igen så är det Herr Larsson som dikterar villkoren för att detta företag över huvud taget ska existera eftersom deras främsta uppgift är att "rädda" Herr Larssons arv.

Herr Larsson ingenting att säga till om? Kyss mig i arslet att han inte har. :censor:

Öh, var säger de emot sig själva?

Max Larsson satt med trumf på hand i och med att han ägde modellen, men det upphörde ju i samma sekund som han sålde den till det nystartade företaget? Finns det överhuvudtaget något som tyder på att han har något att säga till om i företaget?

Visst Calle... Kollade just att man kan titta hos bolagsverket hur ägarförhållandena i ett svenskt bolag ser ut. Men det kostar.
Så företaget äger hela rättigheterna och Max äger en (förhoppningsvis) liten del av företaget.
Det är den enkla vägen... Sen kan man dölja det med diverse bokföringstrick, då blir det svårare.
Jag tror inte dom som äger Oneeightyseven är dumma... Kontrollfråga? Skulle DU satsa pengar i ett företag där Max har röstmajoriteten. Trodde inte det.. ;)
Titel: SV: De bortglömda svenska små-tillverkarna
Skrivet av: alsum skrivet mån 20 jul 2015, 12:12:17
Har provat liten tillverka ;). Tyckte allt bra men för tröttsamt och jobba jämnt och hela tiden. Löns inte fortsätta delar. För jobbigt. En del visste inte att man måste ha .......... .Då lika bra sluta delar. Orsak alla kunder törs inte kontakt med mig för att jag var helt Döv. Skriva på papper men alla ville inte skriva på och :sick: bara gick ifrån. Då förstod det. Löns inte fortsätta. Men tack i alla fal :handshake:l. Haft det trevliga kunder och pratade varandra om modeller. Jag ville inte skriva mer annars alla tyckte dumt gjorde modeller. :beer: :handshake: :party:
Titel: SV: De bortglömda svenska små-tillverkarna
Skrivet av: CalleA skrivet mån 20 jul 2015, 22:49:22
Som jag skrev innan,  det finns massor med regler och praxis från andra håll men innan det prövatt på ett fall från vår bransch är det bara vår egen praxis som avgör... och då är vi tillbaka till det jag skrev innan... Det viktigaste är att "vi" enas om vad som gäller,  är det verkligen någon som vill blanda in den riktiga juridiken?

Jag tror att "vi" redan är överens om vad som gäller, problemet är de personer som av ena eller andra anledningen väljer att strunta i det. De personerna kommer du aldrig åt utan att blanda in "den riktiga juridiken".
Titel: SV: De bortglömda svenska små-tillverkarna
Skrivet av: Sweden skrivet tis 21 jul 2015, 03:46:23
CalleA

Varför du överhuvudtaget frågar mig vad jag menar när du själv svarar på din egen fråga är för mig "Jävligt moget" som du uttrycker det. :sick:

Oneeightyseven 4 Dummies:

Max Larsson sålde inte rättigheterna till modellen av Xoa5/X5 till Oneeightyseven. Han "fick" en del av firman. Allt enligt dem själva. :wacko:

Öppna lädret och köp in dig i Oneeightyseven. Det är inte meningen att alla ska ha ett Herr Larssons arv. :lol:

Lasse
Titel: SV: De bortglömda svenska små-tillverkarna
Skrivet av: CalleA skrivet tis 21 jul 2015, 08:28:18
Max Larsson sålde inte rättigheterna till modellen av Xoa5/X5 till Oneeightyseven. Han "fick" en del av firman. Allt enligt dem själva. :wacko:

Du får ursäkta, men det låter faktiskt helt orimligt att de skulle ge honom en del av företaget utan att kräva något tillbaka.


Ett erbjudande från en samling investerare att rädda projketet dök upp och en eventuell lösning på finansieringen av Xoa5 projektet började diskuteras. Slutresultatet blev ett nytt bolag som tog över Xoa5 projektet och finansierade det mot att jag fick en mindre del i bolaget samt att bolaget skulle ersätta kunderna som förskottsbetalat Xoa5. Min roll i bolaget är helt passiv och det var också ett villkor.

We had several discussions with Max Larsson, the original owner of the project. He was prepared to transfer the project into One:87. As compensation he would get a small minority share in One:87.