Författare Ämne: Bygga om Märklin Rc till 2-r  (läst 3965 gånger)

Svante Andersson

  • Veteran
  • *****
  • Antal inlägg: 2.350
  • On the foothills of the Headlines...
Bygga om Märklin Rc till 2-r
« skrivet: lör 20 feb 2010, 20:17:33 »
Som en liten kommentar till funderingen Bo har om detta ämne...

Repris på mitt ombygge av Märklins Rc 1018:

Jag hade ett Rc 1018 (feltrycket) som låg och skräpade...

Recept:

Märklin Rc.... ta bort allt som inte behövs.
Roco Rc5... ta tillvara boggier och kardaner. (Roco ÖBB 1043 är ännu bättre)
Faulhaber 1331
Lenz Gold dekoder
Lite mässingsbitar och annat tjafs för att få ihop det hela.

Bildberättelse:

Här är den tomma lokramen innan bearbetning startas.


Bortfräsning av fästen för div AC-tjafs.Uppfräsning av hål för Rocoboggier i båda ändarna på ramen.Lokramen med hål för boggier.Test med Rocoboggierna i lokramen.Urfräsning i båda ändarna för att koppelhållaren på Rocoboggierna ska gå fri.Kortning av koppelhållaren på Rocoboggien.Bortfräsning av Rocoboggiens yttersida.Märklinboggiens sidor kapas loss.En rensad Rocoboggie och sidor från en Märklinboggie.Kapning av överdelen på Märklinboggisidan.
Rocoboggie med Märklinsidorna fastlimmade.Loket uppställt med den hopsatta Roco/Märklinboggien på plats. Här syns tydligt att Rocoboggien egentligen är för lång för Märklinboggiesidan. Med boggier från ÖBB-loket uppstår inte detta problem.Boggibalkar frästa ur en mässingsstång.Mässingsbitarna inpassade i lokramen innan de löds ihop.Boggier, motor och dekoder instoppade i lokramen för provkörning.Fästbygel i lokkorgen fastsatt i den kapade originalståndaren.Nya hål  och skruvar för korginfästningen.Drivning och dekoder.Det ombyggda loket tillsammans med ett HAMO Rc1010.Slutfacit:

Mycket jobb men ett enastående resultat. Med bogger från ÖBB-loken blir dessutom boggierna riktiga.  Gångegenskaperna är helt suveräna och det finns ganska gott om plats för bly om jag skulle vilja få tillräcklig dragkraft.

SA
Hä löns int´ förklar´ för den som int´ begrip.