Författare Ämne: Öresjökurvorna: barndomens järnväg som N RE-moduler  (läst 226 gånger)

trumpetaren

  • Användare
  • ***
  • Antal inlägg: 69
Öresjökurvorna: barndomens järnväg som N RE-moduler
« skrivet: fre 10 aug 2018, 22:19:25 »
Mitt första regelrätta modulprojekt blev just det som så många andra mj-rallare gjort före mig: en avbild av barndomsminnen. Jag är uppväxt vid km 124 på Älvsborgsbanan, även känd som BHJ vid Annero banvaktsstuga söder om Sparsörs station. Sträckan är ganska spektakulär: järnvägen slingrar sig fram mellan bitvis höga klippväggar och Öresjös vatten. Spårläget är detsamma som vid banans invigning 1863 och sth inte mer än 50 km/h på vissa ställen. På femtiotalet gjordes försök att räta ut linjen något men den nya banvallen rasade ned i vattnet då ett tåg passerat (!) och spåret flyttades tillbaka.

Jag valde en modulritning hos SkånskaN som passade mig bäst: åtta 22.5 graders sektioner med 1181 mm radie. För att få ett förebildsenligt landskap  och samtidigt kunna kombinera modulerna på så många sätt som möjligt fick jag uppfinna ett eget gränssnitt för berg och vatten med sjöytan 2 cm under RÖK.
trumpetaren

  • Användare
  • ***
  • Antal inlägg: 69
SV: Öresjökurvorna: barndomens järnväg som N RE-moduler
« Svar #1 skrivet: lör 11 aug 2018, 11:24:47 »


Första ritningen från våren 2015. Innan jag bestämde mig för kurvor av standardtyp skissade jag på olika varianter på raka moduler som gav en mer förebildsenligt exakt linjesträckning. Men jag insåg redan då att "lyxiga"platskrävande linjemoduler som inte innehåller några lastplatser etc inte kommer att få rum på körningar i små lokaler. Jag hade då modulträffen i Täby i färskt minne (se min bygglogg om Fremojaure). Kurvor däremot behövs alltid och det kändes angeläget att kunna bidra med moduler som tar tillvara N-skalans möjligheter till stora radier och mycket landskap.

Tricket blev att göra en bit sjö på varje sida med avslutningar åt båda håll för att erbjuda många olika kombinationer. Vid de moduländar som sjön slutar går också bergssidan ned till normalnivå. Det har senare visat sig att förebildens linjekänsla och igenkännandet går att få fram ändå, även om linjens exakta sträckning inte återges.
trumpetaren

  • Användare
  • ***
  • Antal inlägg: 69
SV: Öresjökurvorna: barndomens järnväg som N RE-moduler
« Svar #2 skrivet: mån 13 aug 2018, 23:50:54 »Modulramarna monteras i en hemgjord jigg för att underlätta så de får samma vinkel
Vattenytorna av masonit monteras, de ger god stadga åt modulramarna.
Benfästen med inbyggda fäst- och justerskruvar, sedemera utbytta mot vingskruvar.

Provläggning av hela kurvan med rälsunderlag.