Författare Ämne: Enkel kurvmodul  (läst 812 gånger)

Mekanoid

 • Stammis
 • ****
 • Antal inlägg: 700
  • Modelljärnvägsmoduler
Enkel kurvmodul
« skrivet: fre 29 dec 2017, 18:37:00 »
Nu är jag i startgroparna för att göra landskap på en av mina nya moduler. Det är en liten 15 graders kurva med radien 900 mm. En 2R/3R-modul gjord utifrån Märklins kurvskena 2274.

Stommen och elen är klar och jag har dessutom skurit till landskapsgrunden utifrån några olika bitar markskiva. När marknivån var klar sågade jag till sidorna längs med marknivån och målade dem med MMMs 2R-gröna färg (syns knappt). Jag tycker det är ett ganska enkelt sätt att få en modul som inte ser så kantig ut - fastän gavlarna faktiskt är helt raka i överkant.

Idag har jag målat stenarna med en omgång Vallejo 70.991 Dark Sea Grey och därefter en omgång med 5 ggr utspädd svart. Dessa har jag sen limmat med smältlim lite nedsänkta i markskivan. I samma veva tog jag lite vitlim och limmade lite toapapper i alla skarvar som fanns kvar. Detta för att senare slippa vitlim som rinner ner medan jag fäster sågspånet på modulen.

Så här ser modulen ut just nu:
---
Mvh Peter

Mekanoid

 • Stammis
 • ****
 • Antal inlägg: 700
  • Modelljärnvägsmoduler
SV: Enkel kurvmodul
« Svar #1 skrivet: tor 04 jan 2018, 20:10:37 »
Nästa steg är sågspånet.
Jag provade nu att strö ut det med en återanvänd kryddburk (sådan med fyra större hål) och då blev det mycket lättare att få sågspånen jämnt fördelad.Sen tar jag bort allt sågspån från stenarna med en pensel. Sen sprayar jag försiktigt lite vatten ovanpå, så sågspånen fastnar lite och därefter blöter jag än mer. Alltihop dränks sen in i vitlimsblandning (50%) med hjälp av en pipett. Sen får det torka minst ett dygn, lite beroende på temperatur/luftfuktighet.

Sen är det dags för färg och ballast
Färgen är (som vanligt) WS Green Undercoat varvat med lite utspädd Burnt Umber från Clas Ohlson. Däremellan får jag färgerna att flyta ihop mer genom att pensla med bara vatten. Penseln är ganska stor och av den lite styvare (vit/grå) modellen.Ballasten är Polak 5313 (Granit) som jag lägger på med hjälp av ett hörn från en (typ) chokladask. Sen tar jag en fin pensel (från något sminkset, tror jag) och jämnar till, men framförallt tar bort all sten från slipersen. Därefter dränks allt i vitlimsblandning (50% även här) med hjälp av pipett. Även detta får torka minst ett dygn.

Ett tips för att få rak kant vid gaveln, är att sätta en bit vanlig kontorstejp på gaveln så övre delen hamnar i höjd med rälsen överkant (syns om man tittar noga på bilden ovan).
---
Mvh Peter

carlson

 • Användare
 • ***
 • Antal inlägg: 28
 • Snöat in på H0-moduler, samt N och H0e
  • Min YouTubekanal
SV: Enkel kurvmodul
« Svar #2 skrivet: tis 09 jan 2018, 17:45:06 »
Snyggt.

/Thomas
Magnum in Parvo

om någon säger att det inte går, så är det en anledning att prova, i sämsta fall bevisar det att att hen hade rätt

ub

 • Veteran
 • *****
 • Antal inlägg: 2.416
SV: Enkel kurvmodul
« Svar #3 skrivet: tis 09 jan 2018, 18:12:23 »
Bra och tydlig instruktion. Måste prova dom här metoderna, det blir mycket snyggt.

Mvh UB

Mekanoid

 • Stammis
 • ****
 • Antal inlägg: 700
  • Modelljärnvägsmoduler
SV: Enkel kurvmodul
« Svar #4 skrivet: sön 14 jan 2018, 14:07:50 »
Tack!
Och jag tycker definitivt du ska prova metoderna, UB. Det är ju i grund och botten bara Gissbergs olika metoder som jag försöker förenkla lite, men framför allt beskriva så tydligt som möjligt. Visst kan det vara lite pyssligt och många olika steg, men jag tycker ändå det är ett relativ enkelt sätt att få ett snyggt landskap.
---
Mvh Peter

Mekanoid

 • Stammis
 • ****
 • Antal inlägg: 700
  • Modelljärnvägsmoduler
SV: Enkel kurvmodul
« Svar #5 skrivet: sön 14 jan 2018, 14:13:48 »
Nu ska det på växtlager på marken. Det gör jag genom att sträcka ut lövmattor från Polak och lägga i den målade sågspånen. Jag har "alltid" kört med omväxlande Polak 9051 och 9015, men nu när jag köpte en ny 9015 tycker jag den var mörkare och inte passade så bra. Man kan se att landskapet i ytterspår har mörkare inslag och det beror på Polak 9015. Så framöver blir det nog Polak 9051 och 9016 som jag varierar mellan.

Jag provade också lägga ut ett par slipers (tändstickor) och räls på det som senare ska bli en gräsplätt. Dessutom testade jag att blanda i lite Woodland Scenics T42 och T44 här och där i lövmattan, för att få lite mer subtil variation.När lövmatta och turf var utlagd, sprayade jag vatten över det hela och limmade sen allting med en vitlimsblandning på 30%. Och lät det torka.

Mossa
En annan test som jag tyckte blev bra, var att göra några områden med mossa av Polak 2431 turf. Man ser dem som lite gulgrönare områden i ytterspår.

Men mossan på stenarna blev tyvärr fel. Egentligen ska det vara Woodland Scenics T44 med lite T42 ovanpå, men jag hade istället T42 som grund och Polaks 2200 ovanpå. Men som ett försök att jämna ut intrycket, gjorde jag även några markområden med Polak 2200 som då får föreställa vitmossa.

Gräset
Som sista steg i marktäckningen använda jag min hemgjorda Grassmaster och lade ut gräs längs spåret och på en plätt i innerspår. Där använde jag cirka 4 delar Polak 8307 och en del 8313 för att få in lite torkat gräs-nyans.

Gräset limmade jag med 60% vitlimsblandning som jag först lade ut med pipett. Sen tog jag min Grassmaster, höll den någon centimeter ovanför marken och skakade ut grässtråna. Jag fick göra om proceduren på ett par ställen, men till slut blev det bra…


Jag kompletterade gräset med en del färdiga tuvor, Polak 4135 och 4123. Man kan även göra egna tuvor av Polak 8313 vilket ser bra ut som torkade tuvor i skogen och runt stenar.

Buskar & sly
Jag började även göra buskar och sly i innerspår. Där använde jag mest Polak 9076 för de större buskarna och Polak 9012 för sly. Jag gjorde även några buskar av den nya, mörkare Polak 9015 vilket jag tycker fungerade bra.Jag limmade sen fast rälsen och slipersen på gräsplätten. När det sen har torkat ska jag komplettera med mer gräs och sly så det ser ut som de legat där bortglömda ett tag.

Sista åtgärderna
Det sista jag nu gjort är att sätta buskar och sly på resten av modulen, limmat dit överblivna räls och slipers samt kompletterat med lite mer gräs kring dem. Jag var också tvungen att kompletteringsmåla lite på räls och slipers. Men nu får modulen duga.Upplandsmodul
Tanken med Upplandsmodul är att jag ska ha ett flertal olika sektioner som på olika sätt ska kunna kombineras till en större och mycket flexibel modul. Att ha enhetligt landskap på sektionerna ger då en snyggare modul.

Sen hoppas jag även att fler blir intresserade av att bygga landskapet på samma sätt, för att med tiden kunna bygga en hel modulbana med enhetligt landskap! Det vore häftigt, men är kanske en utopi? Jag tänker i alla fall försöka.
---
Mvh Peter

tummenmittihanden

 • Användare
 • ***
 • Antal inlägg: 423
SV: Enkel kurvmodul
« Svar #6 skrivet: sön 14 jan 2018, 18:38:17 »
Blir ju riktigt snyggt det där. Gillar ju tanken med enhetligt landskap. Dock blir det svårt för mig att hänga på då jag har beslutat mig för att bygga så modernt som det går i 3r för större igenkänningsfaktor för den yngre publiken
/ mvh Micke

Gissberg

 • Stammis
 • ****
 • Antal inlägg: 917
SV: Enkel kurvmodul
« Svar #7 skrivet: mån 15 jan 2018, 06:28:24 »

Men mossan på stenarna blev tyvärr fel. Egentligen ska det vara Woodland Scenics T44 med lite T42 ovanpå, men jag hade istället T42 som grund och Polaks 2200 ovanpå. Men som ett försök att jämna ut intrycket, gjorde jag även några markområden med Polak 2200 som då får föreställa vitmossa.


Ser hur bra ut som helst. Mitt tips till mossa på stenarna är att dutta på Woodlands T41 som är svartbrun och därefter det olivgröna T49.  :)
En modelljärnväg blir aldrig färdig, och tur är väl det.