Författare Ämne: Slutmodul  (läst 3502 gånger)

Mekanoid

 • Stammis
 • ****
 • Antal inlägg: 823
  • Modelljärnvägsmoduler
Slutmodul
« skrivet: sön 23 jul 2017, 21:03:46 »
Idag fick jag ett ryck och kände för att bygga en modul. Jag ville bli klar ganska snabbt, så det fick bli en kort modul - 10 cm!

Jag har då och då sett på våra modulträffar att ett stickspår bara slutar i tomma intet, ofta vid gaveln på en linjemodul. Där sätter man då en träbit eller liknande som stopp för tågen. En enda gång har jag faktiskt sett en modul som var gjord som avslut, men jag tänker att det kanske finns behov av fler sådana moduler.

Min tanke är alltså att bygga en kort modul som bara har en stoppbock och lite landskap.

Eftersom jag sen länge har grund-konstruktionen för mina moduler klar, har jag kunnat lägga upp ett litet förråd av "halvfabrikat". Gavlar har jag en bunt liggande och sen behöver jag bara 50 mm-remsor av plywood och 120 mm-remsor av board. Boarden saknade jag, men resten var bara att kapa till i rätt längd: 2 st 79 mm långa sidor och en 274 mm lång baksida.

När plywooden var tillkapad limmade jag ihop allting. Eftersom denna modul bara ska anslutas på en sida och inte ha räls, var jag inte så jättenoga med vinklarna. Har man maskinkapat delarna brukar vinklarna bli tillräckligt bra ändå. Jag har inte heller skruva ihop bitarna, då trälim bör vara tillräckligt i detta fall.Under tiden limmet torkade, började jag med landskapets grund. Normal använder jag 50 mm markskiva, men här blev det för tjockt. Man måste ju kunna komma åt skruvhålen.
Jag hade redan en bit markskiva som jag "klyvt" till cirka 20 mm tjocklek. Jag tog den och fick höja upp den i kanterna med mer markskiva och några remsor plywood jag hade liggande.Det blev lite lappverk denna gång, men det berodde på att jag hade dessa storlekar nästa färdiga. Och när sidorna av board sen kommer på, syns inte detta ändå. Jag limmade sen ihop markskivebitarna med varandra och plywoodbitarna också med varandra. Tanken var att markskivan skulle vara löstagbar för bearbetning ett tag till.Modulen ska alltså bara bestå av en stoppbock med lite landskap omkring. Så nästa steg blev att kapa till lite kork och göra banvall till den. Jag limmade fast den med smältlim, precis som med markskivebitarna.Sen fortsatte jag med att göra landskapet. Med en kniv tog jag ur lite markskiva för att få sluttning och med smältlim lade jag dit ett par bitar för högre terräng. Det blir inte så avancerat landskap, så det gick fort.När jag var nöjd med landskapets form, sågade jag till några bitar board för att ha som sidor. Jag sågar dem högre än modulens högsta punkt och i rätt längd. Sen håller jag boardskivan där den ska vara och ritar av landskapet på dess baksida med en blyertspenna. Sen sågar jag ut efter strecken, med en sticksåg.Sen jag filat till boardskivorna och sett att de passar, är det bara att limma fast dem. Jag började med kortsidorna och lät dem torka. Innan jag sedan avslutade för dagen, limmade jag baksidan tillsammans med markskivan. Jag hade lite problem med en glipa, men vi får se om trälimmet håller den tät...

Med en enkel modul och en enkel, färdig konstruktionsprincip går det ganska fort att göra en modul. När sen limmet har torkat är modulen färdig för målning och landskap. Den här modulen kommer nog mest till nytta på små korta testbanor, typ sådana jag kan tänka mig att vi kommer bygga upp i modullokalen.
---
Mvh Peter

LLJ

 • Veteran
 • *****
 • Antal inlägg: 4.572
SV: Slutmodul
« Svar #1 skrivet: sön 23 jul 2017, 23:36:08 »
Sådana korta moduler med stoppbock finns behov av så fort ett spår skall avslutas.
Ofta ser man en brädbit som går upp en bit över spåret fäst med en tving, men en kort modul är mycket trevligare.
Modulen behöver inte heller vara bredare än 280 mm, så passar den överallt.

/Lars

Mekanoid

 • Stammis
 • ****
 • Antal inlägg: 823
  • Modelljärnvägsmoduler
SV: Slutmodul
« Svar #2 skrivet: ons 26 jul 2017, 18:00:30 »
Så, nu har jag kommit en bit till. Kanterna blev ganska bra, men jag var inte riktigt nöjd med det skarpa hörnet. Det är board och jag gissar att det lätt kan bli fult och "fransigt" med tiden.Jag tog fram handöverfräsen och ett frässtål för rundade hörn och körde längs hörnen. Efter lite kompletterande filning blev det ganska bra, även om det knappt syns på bild. Modulen har nu lätt rundade hörn och jag tror den därför kan hålla sig snygg lite längre.
Direkt efter fräsningen av hörnen, tog jag fram den MMM-gröna färgen och målade alla sidor. Sen fick allt torka över natten.När färgen torkat var det dags för landskapet. Jag började med att fylla i de största gliporna med typ toapapper som jag sen dränkte in med vitlim & vatten (blandning 50/50).Sen tog jag fram min burk med sågspån och strödde ut över hela modulen - utom där stoppbock och ballast ska vara. När sågspånen var lagom utströdd, blötte jag den ordentligt med vatten. Här får man börja försiktigt så inte de första vattenstrålarna blåser bort allt sågspån. När så sågspånen var blöt, droppade jag vitlimsblandning (50/50) över hela ytan. Genom att sågspånen är blöt, flyter limmet ut bra och man behöver inte få klumpar eller ens ha något diskmedel i vitlimsblandningen.Nu måste allting torka i minst ett dygn, så under tiden får jag hitta på lite annat. Kanske göra någon nytta i hemmet? :)
---
Mvh Peter

Staffan S

 • Användare
 • ***
 • Antal inlägg: 328
SV: Slutmodul
« Svar #3 skrivet: tor 27 jul 2017, 17:19:56 »
Fint arbete!
Funderar kring hur fixa till slutet för dubbelspårsmodulen där den ansluter till ett enkelspår. Inte så ovanligt. Emellanåt har jag med mig en stoppbock att bara placera ut.  Återkommer i en alldeles egen tråd om det.
Staffan S

Mekanoid

 • Stammis
 • ****
 • Antal inlägg: 823
  • Modelljärnvägsmoduler
SV: Slutmodul
« Svar #4 skrivet: fre 28 jul 2017, 12:11:26 »
Tack, Staffan!
Jo, det enklaste är ju förstås att bara ha lösa stoppbockar att sätta dit vid behov. Enda nackdelen jag ser, är hur man får den att sitta så stadig att den stoppar ett tåg på rymmen?

Jag har en PIKO stoppbock som jag använder för tillfälliga stopp. Den är modifierad och passar bättre eller sämre beroende på avstånd mellan slipers. Just för Peco c75 passar den tyvärr mindre bra. :(


En annan idé jag har är att bygga en stoppmodul för dubbelspår:


Kombinerar jag den med två andra, mer generella sektioner, kan jag få en modul som kan vara både lastplats, dubbelspår och enkel-till-dubbelspår:

En till växlingsmodul och jag har även ett mötesspår. :)
---
Mvh Peter

Mekanoid

 • Stammis
 • ****
 • Antal inlägg: 823
  • Modelljärnvägsmoduler
SV: Slutmodul
« Svar #5 skrivet: lör 05 aug 2017, 22:18:21 »
Medan limmet i sågspånet torkade, satte jag mig ner och målade den Jeco-stoppbock jag ska ha till modulen.

Innan jag målade stoppbocken fick jag en idé. Jag provade att först blästra hela stoppbocken med bakpulver i en vanlig Biltema-bläster. Jag gjorde det förstås försiktigt och bara korta "blåsningar". Jag tyckte det såg lite mindre plastigt ut efteråt, men om färgen fäster bättre får tiden utvisa.

Jag målade stoppbockens slipers med en blandning av lika delar Vallejo 70.826 German Cameo Medium Brown och 70.862 Black Grey. Rosten på rälsen är målad med Vallejo 70.871 Leather Brown. Allt enligt Gissbergs recept. ;)


Stoppbocken fick sin färg i omgångar, så under tiden hann sågspånet torka. Det gjorde att jag kunde börja måla sågspånen i min vanliga färgskala; grönt och brunt. Det blev lite fläckigt när man ser det på bild, men med en massa vegetation ovanpå syns det inte.


När sen färgen på både stoppbock och sågspån hade torkat, fäste jag stoppbocken med lite vitlim och började med ballasten. Här har jag hittat Polaks granitfärgade (5313) som jag tycker ser bra ut.


Ballasten fäster jag genom att först spraya vatten över den och sedan droppa ordentligt med vitlimsblandning (50/50 vitlim & vatten) i den. För att få ett snyggare avslut vid gaveln, sätter jag en bit tejp. Sen är det återigen dags att låta torka...


Nu hade jag både en modul och en stoppbock som fick torka. Under tiden hann jag fixa stuprör och avrinning från uterummet. :)
---
Mvh Peter

Mekanoid

 • Stammis
 • ****
 • Antal inlägg: 823
  • Modelljärnvägsmoduler
SV: Slutmodul
« Svar #6 skrivet: tis 08 aug 2017, 09:17:38 »
Nästa steg i processen var att göra landskapet. Jag har börjat bli lat och har sällan träd på mina moduler, så blir det även här.

Jag har lite olika arbetssätt som jag använt då och då. När jag vill ha mycket gräs(tuvor) på ett område börjar jag med dessa, men när det ska vara mer skogsmark börjar jag istället med lövmattorna. På den här modulen tänkte jag prova bägge två.

Till det öppna området klippte jag små bitar av Heki 1861 och limmade lite oregelbundet. Sen fyllde jag mellanrummen med lite utglesad lövmatta och statiskt gräs. Gräset limmades vid monteringen med outspätt vitlim och lövmattan limmades i efterhand genom att droppa vitlimsblandning i den samt spraya vatten på detta. Blandningen är 1 del vitlim och 2 delar vatten.

På skogsmark gör jag tvärtom och har dessutom dovare färger. Jag limmade först utsträckta bitar av Polaks 9051 över området och placerade sedan ut statiskt gräs i tuvor på lämpliga platser. Jag försöker tänka så att där det blir glest med lövmatta/gräs, där får jag sen sätta sly och buskar!

Statiska gräset "planterade" jag för hand, då jag tycker dessa tuvor blir mer realistiska än de färdiga (som ser för täta ut för att vara i skogen?). Det blir väl billigare och mer flexibelt också, men mycket mer jobb. :(
 • Blanda statiskt gräs i en skål, cirka 4 delar Polak 8313 och 1 del Polak 8307
 • Lägg en klick vitlim på en träbit
 • Lägg gräsblandningen i handen och försök få grässtråna att ligga i samma riktning
 • Ta en bunt grässtrån med en vinklad pincett och ta bort överflödet med fingrarna
 • Doppa bunten grässtrån i vitlimmet
 • Placera ut i landskapet, håll stilla i några sekunder och släpp sedan grässtråna
Många grässtrån står inte kvar, men då får man tillföra fler på samma sätt tills man är nöjd.

När lövmatta och grästuvor fanns på plats, var det dags för sly och buskar. Här använde jag Polaks lövmatta 9012 och 9016. När slyet var klart såg modulen ut så här:


Jag tog sen bitar av grönfärgad ståltråd och stack ner i markskivan, täckte den med lim och drog en utglesad lövmatta över dem. Vips så har man en lite högre buske. Det är ju ett återanvänt recept, men jag tycker jag har förenklat genom att ha grönfärgad ståltråd och annat lim (än CA-lim). Biltemas univerallim har värdelös pip (för stor öppning), men för just detta är den perfekt.


När väl buskarna var på plats kompletterade jag med lite grästuvor och turf kring stoppbocken och dess ballast. Sen räknade jag modulen som klar.« Senast ändrad: tis 08 aug 2017, 09:25:04 av Mekanoid »
---
Mvh Peter

N_Rallaren

 • Stammis
 • ****
 • Antal inlägg: 722
SV: Slutmodul
« Svar #7 skrivet: tis 08 aug 2017, 09:35:55 »
Mästerligt!  :up:
Bästa Mj-hälsningar,
Jonas

Återfallsförbrytare i N-skalan

Arstuga

 • Veteran
 • *****
 • Antal inlägg: 2.641
  • http://arstuga.se/jvg.htm
SV: Slutmodul
« Svar #8 skrivet: tis 08 aug 2017, 09:36:20 »
Snyggt! :up:
Hälsningar
Stefan Nilsson
HemsidaModelljärnvägsmagasinet • H0 - S9 - 0e - LGB

Staffan S

 • Användare
 • ***
 • Antal inlägg: 328
SV: Slutmodul
« Svar #9 skrivet: tis 08 aug 2017, 14:28:29 »
Himla bra arbete och visning av hur man kan skapa fin natur. /S
Staffan S

Tompa

 • Stammis
 • ****
 • Antal inlägg: 1.799
SV: Slutmodul
« Svar #10 skrivet: tis 08 aug 2017, 22:36:20 »
 :clap:

Mekanoid

 • Stammis
 • ****
 • Antal inlägg: 823
  • Modelljärnvägsmoduler
SV: Slutmodul
« Svar #11 skrivet: sön 03 sep 2017, 13:41:47 »
Först vill jag säga ett sent "tack" för de uppmuntrande kommentarerna. Tack!
Tanken var att följa upp inläggen med en sammanfattning, men det kom en del annat emellan. :)

Jag har nämligen en idé om att ta fram ett (relativt) enkelt recept för att skapa enhetliga landskap på moduler. Jag kallar det just nu för "Upplandsmodul" och där är tanken att de närmaste 5 cm från gavlarna ska vara samma på alla moduler som följer konceptet. Modulen ovan är nästan byggd enligt landskapskraven i "Upplandsmodul", men under bygget kom jag på små förändringar och förenklingar.

En sammanfattning av min idé hittills, är följande:
 • Rälsen målas med Vallejo 70.871 (Leather Brown)
 • Som ballast används Polak 5313 (Granit)
 • Stenar målas med Vallejos 70.991 (Dark Sey Grey) samt svart wash (1:5)
 • Limmas innan sågspån & målning av marken
 • Marken strös med sågspån och limmas med vitlim (1:1)
 • Målas med Burnt Umber samt emellanåt med lite vatten i penseln
 • Som marktäckare används Polak Naturex 9051 och 9015 lövmattor
 • Som statiskt gräs används 1 del Polak Flockdekor 8313 med 3-4 delar Flockdekor 8307
 • För färdiga tuvor används Polak 4136 (ännu inte testat!)
 • Till mindre sly används lövmattan Polak 9012
 • Och Polak 9016 till buskar (och eventuellt en bit ståltråd som stam)
Växlighet närmast gavel ska vara mellan 1 och 5 cm hög.
« Senast ändrad: sön 03 sep 2017, 13:54:42 av Mekanoid »
---
Mvh Peter

Mekanoid

 • Stammis
 • ****
 • Antal inlägg: 823
  • Modelljärnvägsmoduler
SV: Slutmodul
« Svar #12 skrivet: sön 03 sep 2017, 13:54:24 »
Det kostar en del att skaffa materialet till den första modulen, men det mesta räcker till mer än en modul. Så här skulle en inköpslista kunna se ut:

Material Hobbyland (78 kr)
 • Vallejo 70.871 (Leather Brown) - 26 kr
 • Vallejo 70.991 (Dark Sey Grey) - 26 kr
 • Vallejo 70.950 (Black) - 26 kr

Materiel Signalsidan (486 kr)
 • Polak 5313, Granit (ballast) - 20 kr
 • Polak Naturex 9051 (superfin, aspgrön lövmatta) - 78 kr
 • Polak Naturex 9015 (fin, ekgrön lövmatta) - 78 kr
 • Polak Flockdekor 8313 (torkat gräs) - 56 kr
 • Polak Flockdekor 8307 (mörkgrönt gräs) - 56 kr
 • Polak 4136 (4.5 mm grästuvor, variant F) - 42 kr
 • Polak Naturex 9012 (fin, grön lövmatta) - 78 kr
 • Polak Naturex 9016 (fin, mörkgrön lövmatta) - 78 kr

Materiel Clas Ohlson (269 kr)
 • Vitlim (31-5634) - 40 kr
 • Akrylfärg Burnt umber (34-2319-19) - 80 kr
 • Penslar 6-pack (44-1119) - 99 kr
 • Järntråd 0,7 mm (30-5026) - 50 kr

Materiel övrigt
 • Sågspån

Totalt får man lägga ut 833 kr, men jag tror allt utom kanske ballasten & grästuvor räcker till många meter modul.
---
Mvh Peter

carlson

 • Användare
 • ***
 • Antal inlägg: 39
 • Snöat in på H0-moduler, samt N och H0e
  • Min YouTubekanal
SV: Slutmodul
« Svar #13 skrivet: fre 12 jan 2018, 15:46:50 »
Hej Peter!
Mycket snyggt, håller på att själv fixa ihop en slutmodul. Hoppas mitt landskap når upp till åtminstone hälften av vad du åstadkommer.
//Thomas
Magnum in Parvo

om någon säger att det inte går, så är det en anledning att prova, i sämsta fall bevisar det att att hen hade rätt

Mekanoid

 • Stammis
 • ****
 • Antal inlägg: 823
  • Modelljärnvägsmoduler
SV: Slutmodul
« Svar #14 skrivet: sön 21 okt 2018, 15:42:59 »
Nu har jag skapat ett PDF-dokument av denna tråd - som en snabb guide till hur det kan gå till att bygga en modul. Finns på min webbplats för den intresserade:
  https://www.infolagret.se/mj/guide/allmant/

Jag har även passat på att sammanställa två bloggserier till två sidor om olika modulbyggen:
  https://www.infolagret.se/mj/guide/allmant/bygga-modul/
  https://www.infolagret.se/mj/guide/allmant/bygga-industrimodul/
« Senast ändrad: sön 21 okt 2018, 18:41:13 av Mekanoid »
---
Mvh Peter

qrt

 • Stammis
 • ****
 • Antal inlägg: 1.248
SV: Slutmodul
« Svar #15 skrivet: sön 21 okt 2018, 22:48:54 »
Superlativerna haglar och det med rätta.
MEN
har det inte hänt er att ni har tappat kontrollen över ett tåg någon gång ?

Om det skulle ske vid en slutmodul med öppet landskap så går nog tåget i backen i alla fall oavsett om spåret är avslutat med en lös eller fastsatt stoppbock. Och stoppbockar i plast har jag kört igenom eller enkelt knuffat av spåret  från flera olika märken i H0 och N. 

Därför tycker jag att det är mycket bättre med en modul som antingen är lång som en stoppsträcka men där spåret tidigt slutar vid en väg och sedan är upprivet / förvandlat till gångväg.
(har förekommit på modulträff.)
eller
slutar med en kulle eller ett lokstall eller annat hus som verkligen står pall och är brett nog för att minimera skaderisken. (har jag också sett.)

Utan sådana kamouflerade skyddsåtgärder så föredrar jag den enkla plywoodbrädan fastsatt ordentligt, gärna bultad i modulens egna infästningshål.

/Curt

Stoppbockar i metall  finns tydligen att köpa färdigbyggda:
(IGRA MODEL Art.nr: 131023)
« Senast ändrad: sön 21 okt 2018, 23:07:16 av qrt »

Mekanoid

 • Stammis
 • ****
 • Antal inlägg: 823
  • Modelljärnvägsmoduler
SV: Slutmodul
« Svar #16 skrivet: mån 22 okt 2018, 21:19:49 »
Hmmm, detta var ju en intressant vinkling...

1. Fastsättning
Jag har limmat en Jeco stoppbock i sin helhet med hjälp av ballasten. Rälerna på den stoppbocken är gjutna i ett stycke och de sitter sen fast med friktion via fem piggar ner i slipersen.
Min bedömning är att rälerna håller för relativt stora krafter och att piggarna också håller genom att kraften från ett rusande tåg tas emot vinkelrätt mot de 5+5 piggarna (svårt att förklara). Att de nio slipersen skulle lossna från ballasten känns inte heller så sannolikt.

2. Ramla av på sidan
Visst kan loket "studsa" och rulla ner på sidorna av modulen. Men jämfört med en vanlig "medelmodul" med enbart träbit som stopp är denna modul inte sämre. Här finns dock förbättringspotential till nästa slutmodul, där landskapet kanske borde ge bättre skydd.

Med reservation för att jag (ännu) aldrig provat köra tåg/lok med full fart in i någonting stumt.

Och visst kan man göra både längre, bredare, strömlösa moduler med ordenlig "fångstbyggnad" på slutet, men det får någon annan bygga. :)
---
Mvh Peter