Nytillkomna inlägg

Sidor: [1] 2 3 ... 10
2
Maskiner och verktyg / SV: Annorlunda tänger
« Senaste inlägg av MattsP skrivet Idag kl. 09:34:46 »
Båda tängerna är avsedda för att klippa komponentben. Och man klipper innan man löder.

/Matts
3
Maskiner och verktyg / Annorlunda tänger
« Senaste inlägg av Spirre skrivet Idag kl. 09:17:39 »
Jag var på loppis i helgen och köpte bland annat några tänger.


Den nedre antar jag är avsedd för att klippa komponentben som sticker ut på kretskort efter lödning, men vad är den övre avsedd för? Ta hjälp av skuggan för att se tydligare hur den är konstruerad. Käftarna har en ställskruv som bestämmer hur långt de får gå ihop.
4
Om våra järnvägsförebilder / SV: Fenrisulven.
« Senaste inlägg av Coppas skrivet Idag kl. 08:09:49 »
Som sagt så är den eventuella systematiken väldigt svår att uppfatta och den verkar även vara ganska översiktlig. Får mera intrycket av att man haft något grundtema, men att olika fans sedan bara utgått från stundens ingivelse. Se t.ex. på Vossloh-loken där ett är namngivet efter en regissör av flera spagettiwesterns och det andra av samma genres främste filmmusikkompositör. Vem sedan McBain, som namngett ett Siemens-lok, är vet jag inte... är det månne deckarförfattaren? Just att man blandat så mycket olika gör det ännu grötigare.

Nu är jag väl kanske onödigt gnällig (och detta är mest bara för att jag fått lite frågor av bekanta), men mycket brukar uppfattas som prydligare och mera välorganiserat om det går att urskilja en tydlig röd tråd. Annars blir det väldigt lätt bara plottrigt istället. Flera som sett loken ifråga har inte haft en susning om vad t.ex. "Galore" stod för och en beteckning som "R2-D2" kan nog av de mera oinsatta hellre tolkas som ett littera än ett namn. Vad gäller namngivning så tycker jag istället att t.ex. SAS och Lufthansa är föredömen (med något enstaka undantag). De förra med sina vikingar och de senare med tyska städer.
5
HO-skala / SV: utby rallare mj klubb i rättvik
« Senaste inlägg av alsum skrivet Idag kl. 06:22:51 »
Fanns köpa bensin pump hos Bygg Tekno i Växjö. Vet ej om fortfarande?
6
Allmänt om MJ / SV: Koppelfunderingar: H0: t4t N:Arnold Simplex
« Senaste inlägg av Fredrik skrivet Idag kl. 01:20:26 »
Hej
Det verkar tyst om det digitala kopplet t4t. Varför ? Fungerar de inte för vanliga dödliga ?

En annan fråga:
Finns det något modernare "telexkoppel" för N-skalan än Arnolds gamla fina Simplexkoppel ? 
Det skulle väl kunna vara häftigt att koppla av en direktvagn utan avkopplingsschema.

/Curt

Jag har själv ett tågsätt (lok och tre vagnar), samt ytterligare ett "på gång" med T4T:s dekodrar och koppel - och de fungerar alldeles utmärkt! Så jag tycker det är ett väldigt bra system som ger mig de möjligheter i koppelväg som jag saknat länge.

Det "stora" problemet är väl att man måste byta dekoder - och då ofta måste "ge upp" den ljuddekoder som ofta sitter i loken idag... Nu är det ju på väg även ett ljudsystem även från T4T - men det är ju ändå så att man ofta "redan har det" - och det är ju inte lika långt gånget som de ljuddekodrar som oftast är monterade från start.

Med det sagt - så är det väl den enda nackdelen jag ser! (eller: Det finns en till, den kommer längre ned) Fördelen är att man kan koppla isär tågen vart som helst digitalt och kan få till riktigt verklighetstrogen rangering - särskilt med den nya "parkeringsbromsen" som gör att vagnarna står still där man vill lämna dem (någon sådan har jag inte än).  :up:

Jag skrev en artikel om systemet i MJ-Magasinet för något år sedan, men har inte riktigt hunnit följa upp den (vare sig med nya erfarenheter eller tester), då jag har ett annat MJ-projekt på gång som slukar både tid och pengar. (och har tagit väldigt lång tid då jag varit utan testbana länge).. Men när jag väl kommer så långt så ska jag skaffa nya delar från T4T och testa vidare. Målet är att utrusta de flesta tågen med detta vad det lider - men jag vill också gärna ha kvar en del annan funktionalitet som de har och behöver se hur det ska kunna samordnas.

Kopplen i sig kanske inte är så snygga, ganska stora också, men funktionaliteten överväger det estetiska för min egen del. Lite problematiskt kan det vara att få fram alla 4 kablarna till respektive koppel - i motorboggin på loket var jag tvungen att borra ett nytt hål för att få fram dem i den änden - i den andra änden var det lättare. Likaså blev det några hål i godsvagnarna - men när allt väl är på plats så fungerar det utomordentligt bra!

Och ska jag vara ärlig - så för mig är den här funktionen viktigare än alla ljudfunktionerna - faktiskt (det kan bli lite för mycket ljud ibland för min del, och ärligt: vem hör utrop i tågen på utsidan?) - jag saknar mer ljussignalering som avgångsblink m.m. från lok och motorvagnar som är sådant man faktiskt ser. Sen är förstås plattformsutrop något man faktiskt hör - men när kom de senast från loket på avgående tåg???  ;)

Nu är jag väl onödigt negativ vad gäller funktioner - vilket inte är meningen - men jag föredrar ju sådant som man kan se & höra i verkligheten! Det är alltså viktigare för mig att man kan styra inre och yttre belysning, strömavtagare, dörrar, rök - och inte att förglömma: T4T:s nya parkeringsbroms - än just "övriga" ljudfunktioner (ångloks-, dieselloksljud och ventilatorljud från elloken går an bara det inte är för högt).

Slutligen - för att nämna ytterligare en något negativ aspekt om T4T-kopplen - så blir det lite dyrt (men det kostar att ligga på topp) - då det blir minst 500:- extra för en godsvagn, c:a 7-800:- för en personvagn med belysning - och ofta närmare 1000-lappen för ett lok (då utan ljud). Men för mig är det absolut värt pengarna - och fler fordon kommer att konverteras! Dessutom kommer funktionaliteten successivt att byggas in i mitt styrprogram! ;)
7
HO-skala / NMJ Y1
« Senaste inlägg av Lokomotion 189 917 skrivet Idag kl. 01:15:42 »
Hej!

Y1 från NMJ när kommer det ut som modell?
Hösten/Vintern någon som vet?
8
Om våra järnvägsförebilder / SV: Fenrisulven.
« Senaste inlägg av LeoArietis skrivet Igår kl. 22:12:25 »
Oftast ett (eller två) namntema eller filmtema för varje lok-klass och i allmänhet då karaktärernas efternamn i filmerna.
Taurus-loken, namngivna efter (film-) boxare eller kämpar (Balboa, La Motta, Ferdinand (Tjuren!), Lightyear, Mr Potato Head, Zurg (de tre sista är från Toy story-filmerna).

TRAX, namngivna efter Starwars (1-6) t.ex. Skywalker, R2D2, Calrissian, Bond-filmer från 007 och uppåt med Bond, Moneypenny osv.

Två lokomotor 921 (Z70) efter Bluesbrothers, Jake och Elroy.

162, Svårt att se systematiken annat än att det är tyskspråkigt, filmfigurer, titlar, skådespelare och regissörer, börjar i alla fall med en klassisk skräckis som Mabuse.
9
Digitalt och elektronik / SV: CV Belysning
« Senaste inlägg av Tågman skrivet Igår kl. 21:19:43 »
Där satt den, nu funkar det
Tack för hjälpen

Krister
10
Digitalt och elektronik / SV: CV Belysning
« Senaste inlägg av MattsP skrivet Igår kl. 21:14:03 »
Kolla först så du inte råkat ställa om Multimusen till 14 körsteg vilket är lätt hänt. Håll ner knappen Menu och stega med pilknapparna till SS28 eller SS128. Tryck sedan Ok. Om man har 14 körsteg lirar det inte så bra med belysningen.

/Matts
Sidor: [1] 2 3 ... 10